Για τη τριτοκοσμική μας Τριτοβάθμια.


Γράφει ο Τάκης Καποτάστος.
Φοιτητής του Εθνικού Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σὲ προηγούμενες δεκαετίες, ἕνας ζιβαγκοφόρος κύριος μὲ πολλὲς συζύγους καὶ ἀμερικανικὲς συντακτικὲς δομὲς ὑποσχέθηκε ὅτι ὅλοι, κουτσοί, στραβοί, θὰ ἔχουν μιὰ θέση στὸ ἑλληνικὸ πανεπιστήμιο. Καὶ τὸ πέτυχε- ἂν ὑποθέσουμε ὅτι ὁ θεσμὸς τοῦ πανεπιστημίου μετὰ τὸν σοσιαλιστικὸ μετασχηματισμὸ τῆς κοινωνίας μπορεῖ ἀκόμα νὰ ἀποκαλεῖται «πανεπιστήμιο» ἄνευ εἰρωνικῆς χροιᾶς (ἢ χρείας).

Βίντεο από τη παρουσίαση του φράγματος της αρχαίας Αλυζίας στο Γυμνάσιο Κανδήλας.


Την Παρασκευή 7/10, στο Γυμνάσιο Κανδήλας πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Mεγάλα υδραυλικά έργα της αρχαιότητας-Το αρχαίο φράγμα της Αλυζίας». Το Blog μας με τη βοήθεια του κ. Βασίλη Μουρκούση, τον οποίο και ευχαριστούμε, εξασφάλισε ένα μικρό βίντεο από τη τηλεόραση του ''ΑΧΕΛΩΟΣ TV'', από την εκδήλωση, το οποίο και σας το παρουσιάζει. 

Μήπως τελικά μαζί τα φάγαμε;


Μεγάλη κομπίνα, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με πλαστά-εικονικά τιμολόγια και παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, από αγρότες έχουν εντοπίσει οι οικονομικοί επιθεωρητές της Δυτικής Ελλάδας. Μπίζνες εκατομμυρίων ευρώ στα χωράφια, με σκοπό τις επιδοτήσεις και όχι μόνο.

Αγνοεί τη χαρά της νίκης οκτώ αγωνιστικές η ομάδα του Αλυζιακού.


Την ήττα εντός έδρας, με το βαρύ σκορ 2-5 γνώρισε ο Αλυζιακός Μύτικα, από την ομάδα του  ΓΟΜ Μεσολογγίου. Στο παιχνίδι αυτό, με αντίπαλο την νεανική ομάδα του ΓΟΜ, η οποία βρισκόταν μόλις ένα βαθμό πάνω από την ομάδα μας, έλπιζε η ομάδα για να πάρει τη πρώτη της νίκη, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε και τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για την ομάδα μας, μιας και είναι πλέον το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Ο Αλυζιακός έχει κάποια δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία και συγκεκριμένα σε μία φάση στην αρχή όπου υπήρχε πεντακάθαρη αποβολή για παίκτη του ΓΟΜ, αλλά τι παράπονα να εκφράσεις και τι να πεις όταν το τελικό σκορ είναι τόσο βαρύ.

Αλλαγή πλοίου στην άγονη γραμμή Καστού-Μύτικα Αιτ/νίας.


Από σήμερα, Κυριακή 30 Οκτωβρίου, το πλοίο ''Αφροδίτη εξπρές'', θα πραγματοποιεί τα δρομολόγια της άγονης γραμμής του νησιού μας με το λιμάνι του Μύτικα. Τα δρομολόγια παραμένουν όπως ήταν, όμως σύντομα με απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καστού και την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Προς το παρόν ισχύουν τα εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ: Αναχώρηση από Καστό 06:20 π.μ.-Αναχώρηση από Μύτικα 01:40 μ.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ: Αναχώρηση από Καστό 06:20 π.μ.-Αναχώρηση από Μύτικα 11:30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ: Αναχώρηση από Καστό 06:20 π.μ.-Αναχώρηση από Μύτικα 01:40 μ.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Αναχώρηση από Καστό 06:20 π.μ.-Αναχώρηση από Μύτικα 01:40 μ.μ.
ΚΥΡΙΑΚΗ: Αναχώρηση από Καστό 06:20 π.μ.-Αναχώρηση από Μύτικα 01:40 μ.μ.

Δημοτική Κοινότητα Καστού
Ο Αντιπρόεδρος Ιωάννης Φ.Γιαννούτσος

Οι νεκροί μας, περιμένουν, 71 χρόνια περιμένουν.....


Γράφει ο Χρήστος Κολοβός.
Συνταγματάρχης Μηχανικού.

Υπάρχουν όμως 7.976 ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο, οι οποίοι πρέπει να βρουν την τελευταία τους κατοικία, αφού παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι. Θα πρέπει να ζεσταθούν στα χώματα της Βορείου Ηπείρου ή να τους φέρουμε στο Καλπάκι. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν τα πανάρχαια έθιμα μας, τον σεβασμό στους νεκρούς. Στην Ελλάδα κάνουμε παρελάσεις, βγάζουμε πύρινους πατριωτικούς λόγους, οι νεκροί όμως ξεχειμωνιάζουν άταφοι......., 71 χρόνια περιμένουν....

Αναζητείται νίκη για τον Αλυζιακό.


Κρίσιμο αγώνα ''εντός'' έδρας (στο γήπεδο του Αστακού), δίνει το Σάββατο 29/10 η νεανική ομάδα του Αλυζιακού Μύτικα. Αντιμετωπίζει την επίσης νεανική ομάδα του ΓΟΜ Μεσολογγίου στα πλαίσια της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ΕΠΣΑΝΑ. Στις μέχρι τώρα εφτά αγωνιστικές η ομάδα μας αγνοεί τη χαρά της νίκης και μετρά δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Η ομάδα μας θα κατέβει στον ''εντός'' έδρας αγώνα με στόχο τη νίκη, η οποία είναι επιτακτική απέναντι σε μία ομάδα, που και αυτή βρίσκεται στην ουρά της βαθμολογίας. Καλή επιτυχία παιδιά.

Αμετανόητοι και Επικίνδυνοι.



Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης.

28η Οκτωβρίου σήμερα, επέτειος του μεγάλου ΟΧΙ των Ελλήνων στον Γερμανό εισβολέα και οι συνειρμοί αναπόφευκτοι. Ένας ολόκληρος λαός με προεξάρχοντα τον μη δημοκρατικά εκλεγμένο κυβερνήτη του αρνήθηκε να παραχωρήσει τα όσια και ιερά στο φασίστα Γερμανό Χίτλερ, που τον ακολουθούσε η συντριπτική πλειοψηφία του γερμανικού λαού στην άφρονα προσπάθεια του να καθυποτάξει τον κόσμο. Πολέμησαν ως ήρωες και δεν παραδόθηκαν. Αφού ταπείνωσαν τους Ιταλούς του κομπορρήμονα Μουσολίνι, αντιστάθηκαν με τα σώματα τους στις τεθωρακισμένες ορδές των Γερμανών κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων των εθνών.

Οι βολικοί «γνωστοί άγνωστοι». Οι «κουκουλοφόροι» και οι μεταπολιτευτικοί μας μύθοι.


Γράφει ο Κωστής Παπαϊωάννου.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα της Πλατείας Συντάγματος ακολούθησαν οι συνηθισμένες αναφορές στους «γνωστούς αγνώστους» που μετατρέπουν τις διαδηλώσεις σε πεδίο τυφλής σύγκρουσης. Πρόκειται για έναν ισχυρό μεταπολιτευτικό μας μύθο. Από τα χρόνια της δεκαετίας του 1980, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις μιλούσε για «μια μοβ σκιά Μαΐου που σκέπασε την Αθήνα», πολλοί πίστευαν ότι εκείνοι οι λίγοι «αναρχικοί» - αλήτες ή προβοκάτορες - ήταν γνωστοί στις Αρχές.

Οι πεσόντες Ξηρομερίτες του Ελληνικού στρατού ξηράς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου.


ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Διαβάστε όλα τα ονόματα των Ξηρομεριτών Ηρώων, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού και είναι ενταφιασμένοι σε κάποιο νεκροταφείο, ενώ διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα οστά Ελλήνων Στρατιωτών, υπάρχουν σε πλαγιές, βουνά και δάση.

Μαθητική έκθεση που τι διαβάζεις και μένεις.....

Μία έκθεση μαθητή πραγματικά μοναδική. Είναι βέβαια πολύ παλιά, συγκεκριμένα του 1986, αλλά πραγματικά διαβάζεις και διαβάζεις και δεν πιστεύεις αυτά που γράφει. Απλά απίστευτη... Καλή ανάγνωση.

Πρόσκληση για τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Ξηρομέρου.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                        Αστακός 26 / 10 / 2011
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ                                                   Αρ. Πρωτ.: 17510
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ                                                     Προς: Τα τακτικά Μέλη του
                                                                                                   Δημοτικού Συμβουλίου
                                                                                                (ως Πίνακα Αποδεκτών)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 
ΑΡΙΘ. 2/2011 
O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 

Καλεί σε τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο, την (30η) του μήνα Οκτωβρίου, του έτους 2011, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 π.μ., στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα) για λήψη Αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

Κυκλοφόρησε το φύλλο 42 της εφημερίδας, ''εν Μπαμπίνη''.

Με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα κυκλοφόρησε το φύλλο 42 της της πολύ καλής εφημερίδας ''εν Μπαμπίνη''. Στην οκτασέλιδη έκδοση της, η οποία βγαίνει με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπαμπίμης Ξηρομέρου, «Χριστόδουλος Παμπλέκης», παρουσιάζονται και αναδεικνύονται ενδιαφέροντα θέματα της περιοχής, νέα από την Μπαμπίνη και το Δήμο Ξηρομέρου και πολλά άλλα. Καλή ανάγνωση.

Αξιοποιείται η παραλία παλιόβαρκα στο Μύτικα.


Δημοπρατήθηκε το έργο ύδρευσης της περιοχής Παλιόβαρκα στο Μύτικα του Δήμου Ξηρομέρου και συγκεκριμένα στο τμήμα που ξεκινάει από την παραλία Σχίνος Τριπολιάς μέχρι Παλιόβαρκα. Τώρα αναμένεται η ολοκλήρωση της τυπικής γραφειοκρατικής διαδικασίας, προκειμένου να ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή. Ωστόσο όμως θα προκύψει καθυστέρηση αν υποβληθεί κάποια ένσταση, που από ότι φαίνεται δεν θα αποφευχθεί.

Η ψηφιακή τηλεόραση έρχεται (επιτέλους...) και στη περιοχή μας.


Τα Ακαρνανικά Ορη και η κορυφή Πυργαντί, στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας (για τις περιοχές των Nομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας και τμήματα Ιονίων νήσων), είναι το επόμενο σημείο από το οποίο θα εκπέμψει ψηφιακά η Digea αλλά και η ΕΡΤ από τις 9 Δεκεμβρίου.

Κυκλοφόρησε το φύλλο 65 της εφημερίδας, ''ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας''.

Με πολλά και ενδιαφέροντα θέματα κυκλοφόρησε το φύλλο 65 της πάντα επιμελημένης εφημερίδας ''ΤΑ ΝΕΑ της Κωνωπίνας''. Στη δωδεκασέλιδη έκδοση της, η οποία βγαίνει με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, «Οι Δώδεκα Απόστολοι», παρουσιάζονται και αναδεικνύονται ενδιαφέροντα θέματα της περιοχής, νέα από την Κωνωπίνα και πολλά άλλα. Καλή ανάγνωση.

Ο Ελληνισμός ενώπιον του ιστορικού πεπρωμένου του.


Γράφει ο Στέφανος Κασιμάτης.

Προ μηνός και εν όψει της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, ένας φίλος σκέφθηκε να πεταχτεί ώς το Λονδίνο για το τριήμερο και έψαξε αμέσως για εισιτήρια. Ματαίωσε όμως τα σχέδιά του, διότι έναν ολόκληρο μήνα πριν από το τριήμερο της αργίας δεν υπήρχαν εισιτήρια τουριστικής θέσης για το Λονδίνο σε καμία εταιρεία. (Για την ακρίβεια, υπήρχαν δύο, αλλά στην τιμή των 980 ευρώ το καθένα...) Μόλις χθες, πληροφορήθηκα από ένα άλλον φίλο ότι, για το ίδιο τριήμερο, στα ξενοδοχεία της Λίμνης Πλαστήρα δεν υπάρχει ούτε ένα ελεύθερο κρεβάτι από τα 2.000 που διατίθενται.

Μεταξωτοί άνθρωποι.


Γράφει ο Γιάννης Τριάντης.

Το είχε πει σε μια συνέντευξή του ο αείμνηστος Νίκος Καρούζος: «Μεταξωτοί άνθρωποι». Μιλούσε για κάποιους χωρικούς που είχε συναντήσει στη Λέσβο. Αγράμματοι ήταν, αλλά σοφοί. Και, προπάντων, τρυφεροί με τους άλλους. Απαλοί, χωρίς γωνίες που κόβουν, χωρίς καχυποψία, δίχως έπαρση και επιθετική ειρωνεία που πληγώνει. Μεταξωτοί άνθρωποι.

Γλέντι Αετινών στο Αγρίνιο.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετινών Αθήνας, διοργανώνει χοροεσπερίδα-Αντάμωμα, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, στις 09:30 μ.μ., στη κοσμική Ταβέρνα «ΚΟΚΚΙΟΣ», (Εθνικής Οδού 7, Άγιος Δημήτριος) στο Αγρίνιο, με σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων των απανταχού Αετινών και την διασκέδαση των μελών και φίλων τους. 
Ο Σύλλογος, στα πλαίσια της δημιουργίας στενότερης επαφής, καλεί τους απανταχού συγχωριανούς και φίλους να περάσουν μαζί τους μια όμορφη βραδιά με ζωντανή ορχήστρα, γεμάτη κέφι και καλό ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι. 

Πληροφορίες: Αναγνωστέλος Αθανάσιος, τηλ.: 6932384300, 6976053239

Το φύλλο 68 της εφημερίδας ''Η ΒΕΛΑ''.

Κυκλοφόρησε το φύλλο 68 της τριμηνιαίας εφημερίδας ''Η ΒΕΛΑ'', που εκδίδει ο Σύνδεσμος Βασιλοπουλιωτών Ξηρομέρου. Σας την παρουσιάζουμε και καλή ανάγνωση:

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Αγρίνιο.


Την Πέμπτη, 27 Οκτώβρη, στις 07:30 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ. 

ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ 
Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ 
ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Με κατασχέσεις απειλεί τη ΝΑΒΙΠΕ στο Πλατυγυάλι ο Δήμαρχος Ξηρομέρου.


Στα άκρα εξωθείται πλέον η σύγκρουση του Δημάρχου Ξηρομέρου Πυθαγόρα Σαμαρά με την «Αστακός Τέρμιναλ», ιδιοκτήτρια εταιρεία της ΝΑΒΙΠΕ του Πλατυγιαλίου. Η διαφορά των δύο πλευρών ούτε λίγο ούτε πολύ ανέρχεται στα 4.700.000 ευρώ, ποσό που ο Δήμος Ξηρομέρου διεκδικεί από την εταιρεία και το οποίο η ίδια δεν αναγνωρίζει ως οφειλή. Το αποτέλεσμα όμως επί της παρούσης είναι ο Δήμαρχος Ξηρομέρου βασισμένος σε αποφάσεις του Ειρηνοδικείου του Αστακού, που έχει εκδώσει διαταγές πληρωμής να προχωρά σε κατασχέσεις. Δηλώνει μάλιστα στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ»: «Στο Δήμο χρωστούν 4.700.000 ευρώ γιατί ο πρώην Δήμαρχος Αστακού Π. Στάικος δεν εισέπραξε τίποτα κατά τη διάρκεια της τετραετίας του. Εμείς κάναμε αγωγές και κατασχέσεις. Έχουμε κατασχέσει όλο το Πλατυγιάλι και θα πληρώσουν κανονικά αυτά που πρέπει να πληρώσουν».

Σύλληψη ζευγαριού στον Αστακό για ναρκωτικά.


Πριν από λίγες ημέρες αστυνομικοί του Α.Τ. Αιτωλικού, αξιοποιώντας πληροφορίες, έκαναν κατ’ οίκον έρευνα σε σπίτι ζευγαριού στον Αστακό, με τη συνδρομή των αστυνομικών του Α.Τ. Αστακού, όπου βρήκαν 3,1 γραμμάρια ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, την οποία κατάσχεσαν, ενώ συνέλαβαν και το ζευγάρι. Πρόκειται για μια 40χρονη γυναίκα από την Κανδήλα και τον 27χρονο σύντροφό της από την Κατούνα, οι οποίοι ζούσαν στον Αστακό. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Μεσολογγίου, συνοδευόμενοι από τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους.

Κυκλοφόρησε το φύλλο 45 της εφημερίδας ''ΑΛΥΖΙΑ''.


Με πάρα πολλά και ενδιαφέροντα θέματα κυκλοφορεί το φύλλο 45 της εφημερίδας ''ΑΛΥΖΙΑ''. Ακολουθεί η εφημερίδα ολόκληρη. Καλή ανάγνωση και στηρίξτε την εφημερίδα με τη συνδρομή σας, το αξίζει.

Η επέτειος του «ΟΧΙ» στην εποχή του «ναι». Ποια είναι η πατρίδα μας;



Γράφει ο Κώστα Κορδάτος.
Εκπαιδευτικός

«Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δεν με αφορούν. Τι θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να 'στε όλοι καλά».
Του Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ως εκπαιδευτικοί, ότι πολλές φορές οι σχολικές γιορτές για αυτή ή την άλλη Εθνική Επέτειο μόνο χασμουρητά προκαλούν σε όσους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι υποχρεωμένοι να τις παρακολουθήσουν. Ίσως γιατί η κυρίαρχη πολιτική προωθεί την άγνοια του παρελθόντος καθώς γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύει κάθε δυνατότητα δράσης στο παρόν. Ίσως γιατί στο κλίμα της εποχής ευδοκιμεί η υποταγή σ΄ ένα παρόν που θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο, ενώ συγχρόνως ξεριζώνονται ερωτήματα που μπορούν να υπονομεύσουν αυτή την εικόνα. Ίσως και γιατί οι περισσότεροι δεν αντέχουμε να μας μιλάνε σε κάθε επέτειο για πατρίδα, αγώνες και θυσίες, για «εθνική υπερηφάνεια», για «εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία» αυτοί που εκποιούν κομμάτι κομμάτι την Ελληνική Γή στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης και φτωχοποιούν το λαό. Ίσως δεν αντέχουμε πια να μας μιλάνε σε κάθε εθνική επέτειο για «τα περήφανα νιάτα και τα τιμημένα γηρατειά» οι ίδιοι που καταδικάζουν τη νεολαία στην ανεργία και στα μεροκάματα πείνας, σε ένα μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο, ενώ την ίδια στιγμή υπογράφουν τον γρήγορο θάνατο των πατεράδων και των μανάδων μας που βγήκαν στη σύνταξη.

Ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη κύρηξη του Νομού μας ως πυρόπληκτου.


Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αιτωλ/νία μετά το Δεκαπενταύγουστο, για 3η συνεχή χρονιά κατέστρεψαν ολοσχερώς μεγάλο μέρος των δασικών και καλλιεργητικών εκτάσεων και ταυτόχρονα απείλησαν περιουσίες και σπίτια.

Ο πολιτισμός του πνεύματος, αντίδοτο στην πολιτισμική κρίση.


Γράφει ο Νικόλαος Ναούμης.
Πολιτικός επιστήμονας.

Χωρίς αμφιβολία αυτή την περίοδο στην πατρίδα μας, δεν έχουμε μόνο κρίση στο οικονομικό γίγνεσθαι αλλά και σε πάρα πολλές επιπλέον εκφάνσεις της ζωή μας και της κοινωνίας. Κρίση διέρχεται για παράδειγμα η πολιτική ζωή του τόπου, οι θεσμοί σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πολλοί, θεωρούν ότι η πολυεπίπεδη αυτή κρίση, ξεκινά από τα προβλήματα που η καταρρέουσα οικονομία μας παρουσιάζει. Σ’ αυτές τις γραμμές, θα επικεντρώσω το ενδιαφέρον μου, στην πολιτισμική κρίση και τι εγώ θεωρώ στο δεδομένο αυτό σκηνικό ότι πρέπει να γίνει για να μην εκλείψει η παραγωγή πολιτισμού, καθώς επίσης και το τι θεωρώ πολιτισμό στις μέρες μας.

Βαριά ήττα για τον Αλυζιακό από το πρωτοπόρο Όμηρο Νεοχωρίου.


Την ήττα εντός έδρας, με το βαρύ σκορ 0-5 γνώρισε ο Αλυζιακός Μύτικα από την πρωτοπόρο ομάδα του πρωταθλήματος, Όμηρο Νεοχωρίου. Το παιχνίδι ξέραμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τη νεανική ομάδα του Αλυζιακού απέναντι στην ισχυρότατη και με φιλοδοξίες για άνοδο στη Δ' Εθνική ομάδα του Νεοχωρίου κάτι που επαληθεύτηκε και εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Αναφορά σε έναν Σερ.


Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης.

Χθες στο Αγρίνιο είχα τη τύχη να παρακολουθήσω τον καθηγητή Βασίλειο Μαρκεζίνη σε διάλεξη για την Ελλάδα των Κρίσεων που είναι και ο τίτλος του τελευταίου του βιβλίου. Τον παρακολουθώ και τον διαβάζω πολλά χρόνια τώρα και ειλικρινά αισθάνομαι υπερήφανος που αυτός ο άνθρωπος είναι Έλληνας, συμπατριώτης μας. Η αναγνώρισή του είναι παγκόσμια, έχει διδάξει ή διδάσκει στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου σε Αγγλία, όπου η βασίλισσα του απένειμε τον τίτλο του Σερ για τις υπηρεσίες του στη νομική επιστήμη, στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Αμερική, μεταξύ των οποίων, Κέμπριτζ. Οξφόρδη, Σορβόνη, Τέξας.

Ευχαριστήρια ανακοίνωση Προέδρου Α.Ο. Αλυζιακού.


Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Λιβιτσάνης.
Πρόεδρος του Α.Ο. Αλυζιακού.

Αγαπητοί Αλύζιοι...
Η Διοίκηση του Α.Ο. ΑΛΥΖΙΑΚΟΥ ευχαριστεί όλους τους πατριώτες και συντοπίτες του Μύτικα και της Αλυζίας, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες/επιχειρηματίες, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτό το καλοκαίρι στήριξαν οικονομικά την ομάδα παρά τη δύσκολη για όλους μας οικονομικά περίοδο. Ευχαριστούμε επίσης:
α) Την κα Κουμανδράκη-Σαμαρά Κων/να για τη βοήθεια της στη γιορτή της σαρδέλας με οικονομικό όφελος για την ομάδα μας.
β) Το βουλευτή κ. Καραγκούνη Κώστα για τις ευχές και το δώρο του.
γ) Το συντοπίτη μας κ. Τσαμπιέρη Στάθη, που κάθε χρόνο δίνει δωρεάν φαρμακευτικό υλικό.
Ο γράφων ως νέος Πρόεδρος της ομάδας, υπόσχομαι να διαχειριστούμε με σεβασμό και σύνεση και το τελευταίο ευρώ του ταμείου, με πυξίδα πάντα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, της ομάδας και των νεαρών ποδοσφαιριστών μας.
Εύχομαι δε στο Σύλλογο γυναικών Μύτικα και στον Α.Ο. ΚΑΝΔΗΛΑΣ, που μοιραζόμαστε κοινές προσπάθειες, καλή επιτυχία στις δραστηριότητες του και στο πρωτάθλημα αντίστοιχα.

Μετά τιμής

Θεόδωρος Ι. Λιβιτσάνης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Α.Ο. ΑΛΥΖΙΑΚΟΥ

Με το πρωτοπόρο του πρωταθλήματος παίζει ο Αλυζιακός.


Δύσκολο αγώνα ''εντός'' έδρας (στο γήπεδο του Αστακού), δίνει το Σάββατο 22/10 η νεανική ομάδα του Αλυζιακού Μύτικα. Αντιμετωπίζει τη πολύ δυνατή και πρωτοπόρο ομάδα του Όμηρου Νεοχωρίου στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ΕΠΣΑΝΑ. Στις μέχρι τώρα έξι αγωνιστικές η ομάδα μας αγνοεί τη χαρά της νίκης και μετρά δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Η ομάδα μας θα κατέβει στον ''εντός'' έδρας αγώνα με στόχο το θετικό αποτέλεσμα. Η εξορία της ομάδας μας για τους ''εντός'' έδρας αγώνες της στο γήπεδο του Αστακού, έχει δημιουργήσει στην ομάδα μας προβλήματα τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά, μιας και η ομάδα μας στερείται τη ζεστασιά και την υποστήριξη των φιλάθλων της που είχε στο γήπεδο της στο Μύτικα. Όλοι ξέρουν ότι η φετινή χρονιά είναι για την ομάδα μας μια μεταβατική χρονιά με ευκαιρίες σε νέους σε ηλικία παίκτες, οι οποίοι παίρνοντας συμμετοχές και εμπειρίες θα είναι και το μέλλον της ομάδας μας. Καλή επιτυχία παιδιά. Ακολουθεί ολόκληρο το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

Μανιφέστο;


Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης.

Στις 17 του μήνα και στην ιστοσελίδα www.antinews.gr με την υπογραφή του Κώστα Ροδινού δημοσιεύτηκε το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Έτοιμοι να κάνουμε το άλμα προς τα μπρός» και υπότιτλο «Μπορούμε να διώξουμε την Τρόϊκα». Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι φέρεται να χρησιμοποιεί το όνομα Κώστας Ροδινός ο στενός συνεργάτης και Σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά Χρύσανθος Λαζαρίδης. Και το κάνει πολύ σημαντικό το περιεχόμενό του, το οποίο κατά τη ταπεινή μου άποψη αποτελεί επαναστατικό μανιφέστο μιας άλλης δημοκρατίας και ενός άλλου τρόπου διακυβέρνησης.

Ευχαριστήρια ανακοίνωση του Πανκαστιωτικού Πολιτιστικού Σύλλογου «Ο ΚΑΣΤΟΣ».


Καστός 21-10-2011.

Ο Πανκαστιωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΚΑΣΤΟΣ», ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Λευκάδας Κων. Αραβανή, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ξενοφ. Βεργίνη, καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους των ανωτέρω παρατάξεων, οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα στην έκκληση του Δημοτικού Κοινοτικού Συμβούλιου Καστού, και του Συλλόγου μας στο να ζητηθεί από τη Περιφέρεια να ανακληθεί η απόφασή της για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο περί ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών-ιχθυοκαλλιεργειών στη νήσο Καστό. Εν αντιθέσει με τη παράταξη του κ. Δρακονταειδή η οποία απέφυγε να πάρει θέση και αποχώρησε από το Δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας κατά την συζήτηση του θέματος.

Πρόσκληση Τ.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μεσολογγίου.


Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σας προσκαλεί, την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 07:00 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: 

''Η εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς για την διέξοδο από την οικονομική και πολιτική κρίση''. 

Ομιλητής ο Γιάννης Δραγασάκης, Οικονομολόγος – Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Τ.Ε. Σύριζα Μεσολογγίου

Διαδρομή Πάλαιρος-Μύτικας. Οι αγελάδες βολτάρουν το βράδυ στην άσφαλτο.


Από τις πλέον συνηθισμένες και επικίνδυνες εικόνες (φώτο) που θα συναντήσουν οι οδηγοί που κινούνται στο δρόμο Πάλαιρος-Μύτικας. Η διαδρομή για να φτάσει κανείς στο Κάλαμο, τον Καστό και τις γύρω περιοχές ερχόμενος από την Πάλαιρο είναι άκρως επικίνδυνη, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, με τις αγελάδες να κάνουν αμέριμνες στη μέση του δρόμου τη βόλτα τους.

Ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση-συζήτηση της Επιτροπής Διαβούλευσης στη Δ.Ε. Αλυζίας.


Συνάντηση είχαμε την περασμένη Δευτέρα 10/10, στο κατάστημα του πρώην Δήμου Αλυζίας των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης της Δ.Ε. Αλυζίας, καθώς και της εθελοντικής ομάδας εργασίας, που ήταν η τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους. Η συγκέντρωση έγινε μετά από σχετική πρόσκληση (δείτε εδώ) του Αντιδημάρχου κ. Σπύρου Λύτρα και ήταν ανοικτή στο κοινό. Η συμμετοχή μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική παρότι θα μπορούσε και έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη, όπως τόνισε ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος στα πλαίσια του πρώτου θέματος αναφέρθηκε:

Ανακοίνωση της Αστυνομίας για τη σύλληψη μεταναστών στο δρόμο Αστακός-Μύτικας.


Ανακοίνωση της Αστυνομίας, μετά την επιχείρηση, στον δρόμο Αστακός - Μύτικας όπου συνολικά 53 μετανάστες συνελήφθησαν, εκ των οποίων οι 16 βρίσκονταν παράνομα στη χώρα μας. Αναλυτικά, συνελήφθησαν την Δευτέρα το απόγευμα στο Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, από Αστυνομικούς του της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, 16 παράνομοι μετανάστες, διαφόρων υπηκοοτήτων Ασιατικής καταγωγής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα.

Δελτίο τύπου Ε.Κ. Μεσολογγίου.



Η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου χαιρετίζει την χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων και των φορέων της πόλης του Μεσολογγίου, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ τα τελευταία χρόνια. Το πλήθος του κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και η καθολική συμμετοχή της πόλης του Μεσολογγίου, αναδεικνύει ότι πλέον διαμορφώνονται αρραγείς συνθήκες κοινωνικής συνοχής και αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που ισοπεδώνει και εξαθλιώνει τους πάντες και που οδηγεί στην φτώχεια και την αθλιότητα. 
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους φορείς της πόλης και ιδιαίτερα τη νεολαία για την συμβολή τους στην επιτυχία της δυναμικής και μαζικής αυτής κινητοποίησης και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιο δυνατοί, πιο ώριμοι και κυρίως ενωμένοι. 

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 
Ο ΕΝΑΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ 

Η Διοίκηση του Ε.Κ. Μεσολογγίου.

Ανακοίνωση-διαμαρτυρία Πανκαστιωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΚΑΣΤΟΣ».


Καστός 17-10-2011
Προς
Υπουργείο Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών
Αμαλιάδος 17, Αθήνα

Κύριοι,
Ο Πανκαστιωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΚΑΣΤΟΣ» κατόπιν των ενεργειών του Αντιπεριφερειάρχη κου Βερύκιου, των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κου Μαλακάση και κας Σαρδελή, καθώς και της Δ/νσης Αλιείας Λευκάδας να γνωμοδοτήσουν υπέρ της ένταξης της νήσου Καστού στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών-ιχθυοκαλλιεργειών, αγνοώντας παντελώς τη βούληση των κατοίκων του νησιού, η οποία είναι κάθετα αντίθετη στην ανωτέρω χωροθέτηση:

Τις ιχθυοκαλλιέργειες στις πισίνες σας!!!! Στον Κάλαμο και στον Καστό δεν τις θέλουμε!!!


Γράφει η Ελένη Γιαννιώτη.

Κι ένα ωραίο μεσημέρι… καλοκαιριάτικο… εκεί που είχαμε μαζευτεί στο γραφείο της κοινότητας μας, Αντιδήμαρχος, Τοπικοί Σύμβουλοι και κάτοικοι του Καλάμου, να μιλήσουμε για τις «στραβωμάρες» μας και να δούμε πως θ’ αντιμετωπίσουμε τα… εκατοντάδες προβλήματα μας… ξαφνικά ανοίγει η πόρτα και μπαίνει… η Περιφέρεια!!!! Για φαντάσου!!!!! Ευγενέστατοι, δε μπορώ να πω. Ετοιμόλογοι. Με τους φακέλους τους, τα σχέδια τους, τα χαρτιά τους…, τα περιφερειακά τους χαμόγελα!!!

Ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στη Πλατεία Ειρήνης του Αγρινίου.


Αγρίνιο 19 Οκτωβρίου 2011. 

Όλοι όσοι συγκεντρωθήκαμε σήμερα 19 του Οκτώβρη του 2011 στην Πλατεία Ειρήνης του Αγρινίου στην απεργιακή κινητοποίηση, που οργάνωσε το Συντονιστικό των Φορέων και των Κινημάτων του Αγρινίου εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

Τι Γουδή, τι Κολωνάκι!


Γράφει ο Νικόλαος Ναούμης.
Πολιτικός επιστήμονας.
www.naoumis-nikos.gr

Τελικά ένα είναι σίγουρο απ’ ότι καταλαβαίνω. Αν κάποιος έχει όνειρο ν’ αγοράσει ένα δυαράκι στο Γουδή, να γυρίσει απ’ το άλλο πλευρό καλύτερα γιατί θα μείνει με τη χαρά! Μπορεί να ζούμε σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης, μπορεί όπως διαβάζω σε διάφορα ρεπορτάζ στο διαδίκτυο, το κρέας αδέσποτων σκυλιών να είναι σε λίγο καιρό, ένα γεύμα – όνειρο για τους πεινασμένους συμπολίτες μας, μπορεί σε λίγο καιρό, να μην μπορούμε να έχουμε τα απαραίτητα για την επιβίωσή μας, αλλά οι αντικειμενικές αξίες στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας, αναμένεται να τραβήξουν την ανηφόρα! Σε ποιο νόμισμα, δεν έχει για την ώρα ιδιαίτερη αξία. Αυτό που μετράει, είναι ότι το όνειρο για μία καλή θέση κοντά στο φερόμενο ως πεδίο ιστορικών εξελίξεων όπως ανώτεροι πολιτειακοί παράγοντες τώρα τελευταία προπαγανδίζουν, θα είναι απλησίαστες. Οι τιμές πώλησης ενός τετραγωνικού μέτρου δομημένης επιφάνειας στο Γουδή, θα γίνουν ακριβότερες ακόμα κι από τον δρόμο των αστέρων, στο Hollywood!