Νώντας Νικάκης: Μνήμες από τη φωνή του πατέρα μου ιερέα Παπά Νικάκη ψάλλοντας: "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου".


Του κ. Νώντα Νικάκη.

Αγαπητοί συγχωριανοί Τρυφιάτες και συμπατριώτες Ξηρομερίτες.
Πολλές φορές μου ζητήσατε το τροπάριο "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου" με τη φωνή του πατέρα μου ιερέα, ο οποίος ήταν γνωστός με το όνομα Παπά - Νικάκης και το οποίο όταν το άκουγες σε έπιανε ρίγος και έντονη συγκίνηση.
Ακούστε τον.



Ήταν καλλίφωνος, προικισμένος με ωραία και μελωδική φωνή και σοβαρό Εκκλησιαστικό ψαλτικό ύφος και πάντα έψαλε με σεβασμό προς την παράδοση με ιεροπρέπεια και κατάνυξη. 
Πραγματικά από μικρό παιδί πάντα περίμενα με αγωνία την Μεγάλη Πέμπτη τον Παπά - Νικάκη να ερμηνεύει το συγκεκριμένο τροπάριο το οποίο αποτελεί και την κορυφή της ακολουθίας των 12 Ευαγγελίων και πληρεί όλη την πνευματική ατμόσφαιρα και κορυφώνει τα φρικτά πάθη του Κυρίου και αισθανόμουν κατάνυξη, δέος και συγκίνηση.

ΟΙ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.
Οι ιερείς εκείνης της περιόδου, όλοι ανεξαιρέτως προέρχονταν από το ψαλτήρι και είχαν μεγαλώσει μέσα στην Εκκλησία και συνάρπαζαν τους πιστούς με την μελωδική και έντονη φωνή τους και ευφραινόταν οι καρδιές των πιστών και χωρίς μικροφωνικές συσκευές που αλλοιώνουν τις φωνές αλλά υπήρχαν μόνο εντοιχισμένες στάμνες που ενίσχυαν τη φωνή.
Στην λατρευτική και λειτουργική τους ζωή ήταν προσηλωμένοι στο τυπικό της Εκκλησίας και τηρούσαν αυστηρά την παράδοση.
Επί τη ευκαιρία θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και σε άλλους παπάδες μερακλήδες και καλλίφωνους και άριστους λειτουργούς Ξηρομερίτες όπως ο Παπά - Λαπατάς από τον Αετό, ο Παπά - Νάκος από την Κατούνα και ο Λεβέντης Παπά - Βλαχομήτρος από τις Φυτείες και ο Παπά - Μπώκος από το Μοναστηράκι.
Έτυχε να ακούσω και τον Παπά - Νάκο και τον Παπά - Μπώκο και θυμάμαι πάρα πολύ καλά ότι μετά τα Άγια στο δεύτερο μέρος της Θείας Λειτουργίας αρχίζοντας από το ΑΓΓΕΛΟΝ ΕΙΡΗΝΗΣ χρησιμοποιούσαν την μουσική κλίμακα ΜΙΝΟΡΕ που σημαίνει μουσικό ύφος θλιμμένο.
Τέλος και σήμερα έχω ξεχωρίσει κάποιους ιερείς με αυτά τα χαρακτηριστικά που προϋπήρξαν ψάλτες και είναι καλλίφωνοι και άριστοι και στο ιεροτελεστικό τμήμα της λατρείας όπως π.χ.: ο Παπά - Μανιαβός από τον Αετό, ο Παπά - Βασίλης Ζάρος στο Θύρρειο και ο παπά - Θόδωρος Κτίστης στην Τρύφου.
Συνοδεύω το δημοσίευμα με δυο ιστορικές φωτογραφίες στην Κατούνα το 1965 που τιμήθηκε ο πατέρας μου, ο ιερέας Παπά - Νικάκης για την εθνική προσφορά του στην εθνική αντίσταση.
Το μετάλλιο απονέμεται από τον Στρατηγό Μπούρο από την Σταμνά Μεσολογγίου, Διοικητή της 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων. 
Τέλος προτίμησα να αναρτήσω την συγκεκριμένη φωτογραφία με την παράκληση να αναγνωρίσουμε το μικρό κοριτσάκι τότε 10 χρονών και σήμερα 65 ετών περίπου.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ
ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.