Ωραίοι ως Έλληνες: Αυξέντιος Καλαγκός.


Οι Διακεκριμένοι Έλληνες του κόσμου, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, ορίζουν μια σύγχρονη ελληνική δυναμική στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι. Διεθνείς ερευνητές και πρωτοπόροι της επιστήμης κατέχουν εξέχουσα θέση σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ευρώπης, σε Ερευνητικά Κέντρα και Εργαστήρια Υψηλής Τεχνολογίας.
Η νέα εκπομπή της ΕΤ1 «Ωραίοι ως Έλληνες», γίνεται πλατφόρμα προβολής του καινοτομικού έργου 12 σπουδαίων Ελλήνων Επιστημόνων.


Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον πόλεων όπως, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη και τη Λοζάννη, η εκπομπή βρέθηκε στην πηγή της έρευνας, καταγράφοντας τις πρωτοποριακές επεμβάσεις των Ελλήνων γιατρών στα μεγάλα πανεπιστημιακά ευρωπαϊκά νοσοκομεία, τη δράση των Ελλήνων ερευνητών σε φημισμένα Ερευνητικά Εργαστήρια, αλλά και την ακαδημαϊκή παρουσία τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

"ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ ΚΑΛΑΓΚΟΣ"
Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής της Γενεύης HUG (Hopitaux Universitaires de Genève), Ιδρυτής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Coeurs pour tous» για τον Τρίτο Κόσμο.
Ένας σύγχρονος ιεραπόστολος της Ιατρικής, ένας οικουμενικός Έλληνας, ο Παιδο-καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός μιλά για πρώτη στην ελληνική τηλεόραση στην εκπομπή της ΕΤ1 «Ωραίοι ως Έλληνες». Εάν κάτι διαμορφώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του 49χρονου κορυφαίου γιατρού, δεν είναι η λαμπρή καρδιοχειρουργική σταδιοδρομία του, ούτε η διευθυντική θέση του στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης και η επιστημονική δράση του σε ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα της Ευρώπης, είναι το γεγονός ότι ο διεθνής αυτός επιστήμονας έδωσε ξανά τη ζωή σε 12.000 άπορα παιδιά που χειρούργησε με την ομάδα του στις πιο ξεχασμένες γωνιές του πλανήτη και με μια μοναδική ανταμοιβή το χαμόγελο τους.
Κάτοχος της πατέντας «Kalangos Ring», ένα πρωτοποριακό «δαχτυλίδι» που τοποθετείται στην παιδική καρδιά για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και χρησιμοποιείται παγκόσμια στην καρδιοχειρουργική των παιδιών, δημιουργός του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Coeurs pour tous» (Καρδιές για όλους), ο Αυξέντιος Καλαγκός χειρουργεί με την ομάδα του στις πιο αντίξοες συνθήκες σε χώρες του Τρίτου Κόσμου αλλά και σε άλλες όπως είναι η Γεωργία και η Σερβία εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα γιατρούς αυτών των χωρών. Παιδιά από την Ινδία, το Μαρόκο, την Αλγερία, τη Μοζαμβίκη, το Κιργιστάν, τη Μαδαγασκάρη, τη Μποτσουάνα, που είχαν χάσει κάθε ελπίδα κέρδισαν ξανά το δικαίωμα για μια φυσιολογική ζωή χάρη στον «φύλακα Άγγελο» τους, τον «μάγο της καρδιάς» όπως αποκαλούν τον Δρ. Καλαγκό.
«Οι χώρες, όπως η Ελβετία, δεν με έχουν ανάγκη» επισημαίνει ο ίδιος στην εκπομπή, «εγώ σήμερα αφήνω αυτή την έδρα, κάποιος άλλος θα πάρει τη θέση μου. Σ' εκείνα, όμως, τα μέρη όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα εκπαίδευσης, η παρουσία μας έχει μεγάλη σημασία. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, εάν δεν το ζήσει, την άμεση ανάγκη που έχουν τα παιδιά σε αυτές τις χώρες, από ανθρώπους και επιστήμονες που είναι έτοιμοι να προσφέρουν. ότι εμείς, ακόμη και σε συνθήκες κινδύνου».
Το ντοκουμέντο της επέμβασης της μικρής Έλγκα στη Γεωργία αποτελεί ένα συγκλονιστικό παράδειγμα αυταπάρνησης και χειρουργικής δεξιοτεχνίας και φιλανθρωπικού αισθήματος για τον φημισμένο Έλληνα καρδιοχειρουργό.
Βραβευμένος από διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα, παγκόσμιος, ωστόσο ταπεινός ο Αυξέντιος Καλαγκός δεν παύει να υπογραμμίζει στους γιατρούς που εκπαιδεύει, ότι «ο ασθενής παραδίδει την καρδιά του στα χέρια σας για να την θεραπεύσετε. Μη μου πείτε, «συγγνώμη, έκανα λάθος». Ακόμη κι εγώ να σας συγχωρήσω, εκείνος που έχει πεθάνει θα σας συγχωρήσει;».
Ο ίδιος, με δασκάλους του δυο μεγάλες προσωπικότητες της Καρδιοχειρουργικής τον Γιαγκούμπ και τον Καρπαντιέ ταξιδεύει 300.000 μίλια τον χρόνο προσφέροντας τις ιατρικές κι εκπαιδευτικές υπηρεσίες του με απόλυτη συνείδηση στους ξεχασμένους του κόσμου. «Με το θάνατο θα έλεγα έχω μια φιλική σχέση, εξομολογείται στην εκπομπή «Ωραίοι ως Έλληνες». Γιατί ο θάνατος για μένα δεν είναι τέλος. Αυτό πρέπει να σας πω, προσπαθώ να δώσω κι αυτή τη μεταφυσική διάσταση στην ύπαρξή μου. Και αυτό το βλέμμα μου δίνει την ικανότητα, την ενέργεια να συνεχίζω το φιλανθρωπικό έργο...»
Ο Αυξέντιος Καλαγκός, με την επιστημοσύνη του και τις ουσιαστικές πράξεις του, καταθέτει ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας, ότι ακόμη σήμερα η ανθρωπιά δεν έχει τελείως χαθεί. Ωραίος Έλληνας, ο γιατρός των φτωχών παιδιών, θεωρεί ότι η ζωή είναι δώρο και σαν «δώρο παρέχεται» και όχι σαν «φακελάκι», γιατί εκεί που «φακελώνεται» η ζωή, το φως λιγοστεύει και στο λιγοστό φως υπάρχουν μόνο σκιές κι όχι άνθρωποι.

Σκηνοθέτης: Χρήστος Μπάρμπας
Αρχισυνταξία: Άννα Γριμάνη
Παραγωγή: TIMELINE PRODUCTIONS

Παρουσιαστής: Άννα Γριμάνη

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.