Έτσι πάρθηκε η απόφαση για το δάνειο του 1.300.000 € στο Δήμο Ξηρομέρου. Οι όμορφοι Δήμοι όμορφα χρεώνονται.


Αναρτήθηκε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου που αφορά τη λήψη δανείου ύψους 1.300.000 € για ισοσκέλιση του προϋπολογισμού του 2017. Στο έγγραφο της απόφασης δεν αναγράφεται τίποτα σχετικά με τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων.
Εμείς πάντως ζητάμε από τη δημοτική αρχή να αναρτήσει τα ηχογραφημένα πρακτικά της συγκεκριμένης απόφασης στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου. Είναι δείγμα ελάχιστου σεβασμού προς τους δημότες, ώστε αυτοί να πληροφορηθούν τις τοποθετήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων και πως βρέθηκαν «ξαφνικά» χρεωμένοι με ένα τεράστιο δάνειο ύψους 1.300.000 €. Να μάθουν όλοι πως τοποθετήθηκαν συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και πως οι όμορφοι Δήμοι όμορφα χρεώνονται.
Σε αυτό το σημείο θέλουμε να αναφέρουμε μερικά πράγματα προς ενημέρωση των δημοτών τα οποία θεωρούμε απαραίτητα.
Καταρχήν στο έγγραφο αναφέρεται επί λέξη: «Ο Δήμος Ξηρομέρου έχει οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών που ανέρχονται στο ποσό των 1.300.000,00 € περίπου (οφειλή προς τη ΔΕΗ με μήνα αναφοράς τον 10-2016 ποσού 861.732,18 € με εκτιμώμενη οφειλή μέχρι 31-12-2016 1.100.000,00 €, οφειλή προς ΦΟΔΣΑ ποσού 200.000,00 €».
Επειδή η έκφραση «οφειλές παρελθόντων ετών» είναι κάτι πολύ γενικό, ώστε να μην μπορεί να καταλάβει κανείς τίποτα, σας ενημερώνουμε ότι ο κ. Γαλούνης από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του παρέλαβε χρέος προς την ΔΕΗ ύψους 687.269,73 € και αυτό το είπε ο ίδιος με σχετικό δελτίο τύπου τότε και όχι εμείς (δείτε εδώ).
Άρα μέχρι το 1.100.000 € που έφτασαν οι οφειλές στην ΔΕΗ μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το ποσό που προστέθηκε (412.730,27 €) είναι καθαρά δικό του, με τη δική του οικονομική διαχείριση. Επίσης το χρέος των 200.000 € προς το ΦΟΔΣΑ Παλαίρου, αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος την δική του οικονομική διαχείριση.
Για τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων περιληπτικά θα λέγαμε τα εξής:
Ο κ. Δήμαρχος παρουσίασε το όλο θέμα ως αδιέξοδο. Μίλησε για μεγάλη αδυναμία είσπραξης των δημοτικών τελών (μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) μιας και η ΔΕΗ και αυτή με τη σειρά της δεν εισπράττει. Μίλησε για δημότες που δεν πληρώνουν και για εκατοντάδες παράνομες συνδέσεις ύδρευσης στη πόλη του Αστακού. Μίλησε για επιτήρηση του Δήμου αν δεν συναφθεί το δάνειο, το οποίο πλέον είναι αναγκαιότητα και όπως χαρακτηριστικά ανάφερε: «αν δεν πάρουμε δάνειο, εγώ αύριο θα πάω τα κλειδιά του Δήμου στην Αποκεντρωμένη και να έρθουν να κάνουν κουμάντο αυτοί». Επίσης άφησε μία χαραμάδα ελπίδας ως βεβαιότητας για ένταξη των χρεών στα ληξιπρόθεσμα το νέο έτος.
Σχόλιο επώνυμο δικό μας, ενώ ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε πολύ στα έσοδα (δημοτικά τέλη), για τα έξοδα δεν είπε κουβέντα, μα ούτε λέξη, κάτι που μας έκανε πολύ εντύπωση. Κάθε προϋπολογισμός ως γνωστό έχει δύο σκέλη, τα έσοδα και τα έξοδα. Ο κ. Γαλούνης και όλοι της συμπολίτευσης κατά ένα περίεργο τρόπο ασχολήθηκαν μόνο με τα έσοδα και κανένας με τα έξοδα, εκτός από έναν που θα τον αναφέρουμε παρακάτω. Έτσι λοιπόν τα εκατομμύρια των απ' ευθείας αναθέσεων του κ. Δημάρχου δεν του λένε τίποτα, τα υπέρογκα έξοδα των Νομικών Προσώπων του κ. Δημάρχου δεν του λένε τίποτα, οι αλόγιστες σπατάλες δεν του λένε τίποτα, αλλά το κυριότερο η ποιότητα μεγάλου αριθμού απ' ευθείας αναθέσεων του κ. Δημάρχου δεν του λένε τίποτα. Όσον αφορά την ένταξη των χρεών στα ληξιπρόθεσμα, να μας πει τι έκανε 2 χρόνια τώρα στο συγκεκριμένο θέμα. Προσωπικά είχαμε βαρεθεί να επισημαίνουμε την μεγάλη ευκαιρία του προγράμματος των ληξιπροθέσμων.
Η αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κα Σαμαρά μίλησε για βαρύτατες ευθύνες της δημοτικής αρχής δύο χρόνια τώρα, με μία αλόγιστη οικονομική διαχείριση, με πολλές σπατάλες και αδιαφάνεια και ενώ ο κ. Γαλούνης παρέλαβε ένα Δήμο με μεγάλο ταμειακό υπόλοιπο, κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια σχεδόν να το εξαντλήσει. Σχετικά με το χρέος της ΔΕΗ θα μπορούσε να το λύσει με διακανονισμό ή εναλλακτικά με χρήση του προγράμματος των ληξιπρόθεσμων. Δήλωσε ότι η ίδια δεν πρόκειται να ψηφίσει την σύναψη αυτού του δανείου γιατί δεν εμπιστεύεται την δημοτική αρχή και αφήνει τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης της να πράξουν κατά συνείδηση.
Ο κ. Γεωργαλής και ο κ. Τζαχρήστας εκ μέρους της Συμπολιτείας Ξηρομεριτών αναφέρθηκαν τόσο στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης της σημερινής δημοτικής αρχής που μας έφτασε στην σημερινή κατάσταση, όπου μίλησαν για εικονικό και πλασματικό προϋπολογισμό, για τριμηνιαίες εκθέσεις που χτυπούσαν το καμπανάκι, αλλά ο κ. Δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι όλα θα πάνε καλά, για τριμηνιαία έκθεση τρίτου τριμήνου που ουσιαστικά αποκρύφτηκε και εξαφανίστηκε ώστε να μην μπορεί να έχει ενημέρωση το Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτός όμως από την εμπεριστατωμένη και με στοιχεία ανάλυση για το πως φτάσαμε εδώ, αυτό που τόνισε ιδίως ο κ. Τζαχρήστας είναι πως μαζί με την αίτηση σύναψης δανείου δεν παρουσιάστηκε συνοδευτικά από το κ. Δήμαρχο ένας δρόμος, μέτρα και διορθωτικές ενέργειες ώστε να μην φθάσουμε πάλι στο ίδιο σημείο του χρόνου τέτοια εποχή, κάτι το οποίο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβεί σύμφωνα με το κ. Τζαχρήστα.
Ο κ. Κομπλίτσης, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξηρομέρου άσκησε και αυτός πολύ σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή για την οικονομική της διαχείριση, εντάσσοντας αυτή τη διαχείριση στην γενικότερη κεντρική κυβερνητική διαχείριση με τους μειωμένους οικονομικούς πόρους που δίνονται στους Δήμους ελέω μνημονίων και Τρόϊκας.
Παρέμβαση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κολοβός ο οποίος αφού ανέδειξε τις βαρύτατες ευθύνες της δημοτικής αρχής για το πως οδηγηθήκαμε εδώ, μίλησε για ψήφο με το μαχαίρι στο λαιμό μιας και ο Δήμος θα μπει σε οικονομική επιτήρηση και αυτό είναι ότι χειρότερο. «Δήμος σε επιτήρηση σημαίνει ότι η αποτυχία της δημοτικής αρχής θα πέσει πάνω στους δημότες. Ούτε μία λάμπα δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το λόγο πήρε από τους Αντιδημάρχους μόνο ο κ. Μουρκούσης ο οποίος αφού πρωτίστως έκανε μία αναφορά στα χρέη του Δήμου, με την επισήμανση ότι αυτά είναι πολύ παλιά και τα περισσότερα ήταν του τέως Δήμου Αλυζίας, έριξε ευθύνες στους δημότες που δεν πληρώνουν. Μάλιστα ανάφερε χαρακτηριστικά, «σε όποιον δημότη μου λέει, καλά τι κάνατε πήρατε δάνειο, του απαντάω να πας στον Αστακό να πληρώσεις αυτά που χρωστάς». Φυσικά για τον τομέα των εξόδων του προϋπολογισμού ο κ. Μουρκούσης δεν είπε και αυτός κουβέντα. Δεν είπε ούτε λέξη για τα έξοδα. Επίσης και αυτός ανάφερε ότι επιτήρηση του Δήμου είναι ότι χειρότερο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Βραχάς και ο κ. Γεωργούλας οι οποίοι αμφότεροι επικεντρώθηκαν στα έσοδα και στους δημότες που δεν πληρώνουν, αποφεύγοντας να πουν για τα έξοδα το παραμικρό. Ούτε λέξη και αυτοί.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λυμπεράτος, που επίσης πήρε το λόγο, ήταν ο μοναδικός από τη συμπολίτευση που τόλμησε και μίλησε για τα έξοδα του Δήμου και μάλιστα ήταν πολύ σκληρός. Μίλησε για σπατάλες, για πεταμένα χρήματα, για οικονομική διαχείριση χωρίς λογική. Για τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Ξηρομέρου που σπαταλούν πολλά χρήματα. «Δεν θέλω να πω συγκεκριμένα παραδείγματα. Αν δεν αλλάξουμε πάλι δάνειο θα πάρουμε του χρόνου» τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα είχε και ένα πολύ σοβαρό επεισόδιο με τον κ. Γεωργούλα, ο οποίος ζήτησε το λόγο για να πει για την Κοινωφελή Επιχείριση ότι τα περισσότερα χρήματα είναι για τη μισθοδοσία. Εκεί ο κ. Λυμπεράτος με πολύ υψηλό τόνο της φωνής είπε στο κ. Γεωργούλα: «Εσένα σε συμβουλεύω μη μιλήσεις γιατί τότε θα αναγκαστώ να μιλήσω και εγώ. Καλύτερα να μη μιλήσεις».
Παρέμβαση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Πανταζής ο οποίος μίλησε ότι δεν γνωρίζει το θέμα και καλό θα ήταν να υπάρχει κάποιος πιο ειδικός να μας εξηγήσει για την αναγκαιότητα του δανείου και τα τεχνικά στοιχεία τα οποία ο ίδιος δεν μπορεί να γνωρίζει. Αυτός θεωρεί αρνητικό να παίρνονται δάνεια για χρέη και όχι για επενδυτικούς σκοπούς. «Τι θα συμβεί αν πούμε όχι στο δάνειο; Περιμένω να ακούσω και να ενημερωθώ τι ακριβώς συμβαίνει και δεν ξέρω τι θα κάνω, θα δω» ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας τη παρέμβαση του. Μετά την συζήτηση και ο κ. Πανταζής ψήφισε ναι στο δάνειο.
Εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε σε αυτό το σημείο είναι ότι ο κ. Πανταζής δεν είναι ένας τυχαίος δημοτικός σύμβουλος. Είναι ο δημοτικός σύμβουλος που πήρε με διαφορά τους περισσότερους σταυρούς στις δημοτικές εκλογές και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, είναι αυτός που βοήθησε τα μέγιστα και με όλες του τις δυνάμεις ώστε ο κ. Γαλούνης να εκλεγεί Δήμαρχος. Χωρίς την στήριξη του κ. Πανταζή ο κ. Γαλούνης δεν είχε καμία τύχη να εκλεγεί Δήμαρχος και αυτό το γνωρίζουν και το αναγνωρίζουν όλοι.
Άρα άγνοια δεν δικαιολογείται και φέρει και αυτός αντικειμενικά βαρύτατες ευθύνες για την πορεία του Δήμου Ξηρομέρου ως σήμερα. Το καράβι εδώ και πολύ καιρό έχει πάρει λάθος ρότα και όποιος δεν το βλέπει ή κάνει πως δεν το βλέπει φέρει μεγάλη ευθύνη.
Αυτά ήταν με λίγα περιληπτικά λόγια όσα ειπώθηκαν στην επίμαχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου αποφασίστηκε η σύναψη του δανείου του 1.300.000 € και προσωπικά επαναφέρουμε επιτακτικά το θέμα της δημοσιοποίησης των ηχογραφημένων πρακτικών της συνεδρίασης τα οποία υπάρχουν.
Επιβάλλεται να γίνει αυτό ώστε να μάθετε και να πληροφορηθείτε και εσείς, όπως μάθαμε και εμείς που παραστήκαμε στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, αυτό που στην αρχή σας αναφέραμε, πως δηλαδή οι όμορφοι Δήμοι όμορφα χρεώνονται.
Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο της απόφασης.

8 σχόλια:

  1. Εάν η δημοτική αρχή του δήμου , αισθάνεται οτι δέν δύναται να ανταποκριθεί σε στοιχειώδη καθήκοντα , που απορρέουν απο τους νόμους και τις σαφείς οδηγίες της πολιτείας για Ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στους δήμους , αρχής γενομένης απο το οικονομικό έτος 2016 και στο μέλλον ,
    οφείλει να αιτηθεί η ίδια η δημοτική αρχή απο την πολιτεία την Βοήθεια-συνδρομή της πολιτείας.
    και αυτό για καλό της τοπικής μας κοινωνίας.
    Εάν αδυνατεί να πράξει ακόμα και τα αυτονόητα , υπάρχει και ο δρόμος της πολιτικής αξιοπρέπειας.
    Στην πραγματική δημοκρατία ουδεμία και ουδείς πολιτικός αναντικατάστατος.
    Ευχαριστώ !
    Σπυρίδων Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι-Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δέν μας εμπόδισε κανένας να φτιάχναμε ως δήμος ,
    λιγότερα τεχνικά έργα μέσα στο 2015 και 2016 και απο ένα διετές τεχνικό πρόγραμμα του δήμου της τάξεως περίπου των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ.
    και έτσι να είμασταν εντάξει και Κύριοι έναντι των υποχρεώσεών μας έναντι της ΔΕΗ.
    Γιατι και η ΔΕΗ ως επιχείρηση όπως και κάθε δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση για να λειτουργεί σωστά έχει τις δικές ανάγκες και υποχρεώσεις έναντι του κράτους και της κοινωνίας.
    Επομένως πολιτικές αντιλήψεις μονοδιάστατες όπως στο συγκεκριμένα θέμα της δημοτικής αρχής , είναι αντιλήψεις που βλάπτουν την κοινωνία γενικότερα.
    καλημέρα !
    Σπύρος Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μπλοκερ απέφυγαν να μιλήσουν για τα έξοδα γιατί πολύ απλά δεν τους συμφέρει. Δύο χρόνια τώρα σπαταλιούνται τα χρήματα μας και αυτοί έχουν το θράσος να μας κουνάνε και το δάχτυλο.
    Τόσο θράσος. Είστε εντάξει εσείς κύριοι του δήμου ώστε να μας κουνάτε το δάχτυλο????? Κοιταχτείτε στο καθρέπτη και απαντήστε. Είστε εντάξει???? Κάνετε οικονομία???? Προσέχετε τα χρήματα του δήμου????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΥΡΙΑ ΤΑ 100ΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΝ ΖΗΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΑ.
    ΟΥΣΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν ενεργός πολίτης έχω βρεθεί σε πλείστα δημοτικά συμβούλια. Έχω ακούσει τον πρόεδρο του Δ. Σ να απευθύνεται σε Δημοτικό Συμβουλο και συγκεκριμένα τον κον Γεωργουλα ο οποίος ζήτησε το λόγο να μιλήσει λέγοντας ότι τα περισσότερα χρήματα (600000) για την κοινωφελη πηγαίνουν στην μισθοδοσία και απαντώντας ο πρόεδρος σε υψηλό τόνο τής φωνής του απάντησε ότι :σε συμβουλεύω να μην μιλήσεις, γιατί θα αναγκαστώ να μιλήσω και εγώ. Μπορείτε Κε πρόεδρε να μιλήσετε για να μάθουμε και εμείς επιτέλους τι ακριβώς γίνεται εδώ και δύο χρόνια? Τι παιχνίδια παίζονται, τα χρήματα είναι πολλά. Δεν μπορείτε να λέτε συνέχεια σε συμβουλεύω, σε συμβουλεύω και κρατάτε το στοματακι σας ερμητικά κλειστό. Εδώ ταιριάζει η παροιμία. "Μπατε σκύλοι αλέστε και αλεστικα μην δίνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. συγχαρητηρια στα τρια δεκανικια απο την αντιπολιτευση. καλα το πατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίος ο Πανταζής, έσκισε με την τοποθέτησή του!!!! Μπράβο δήμαρχε, είσαι ακόμα πιο ωραίος!!! Όλους τους έχεις δεμένους καλά, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης!!! Οι δημότες τι κάνουν άραγε;;; Περιμένουν πότε θα γίνουν πάλι εκλογές να ξαναπάρουν κανένα πενηντάρι;;; Δυστυχώς αργούν ακόμα και η ταρίφα όλο και πέφτει όσο συνεχίζεται ο κατήφορος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.