Συμπολιτεία Ξηρομεριτών: «Μετά από 2,5 χρόνια άσκησης εξουσίας από τη σημερινή διεύθυνση, ο Δήμος Ξηρομέρου χρεοκόπησε».


Μετά από 2,5 χρόνια άσκησης εξουσίας από τη σημερινή διεύθυνση, ο Δήμος Ξηρομέρου χρεοκόπησε. Δεν έχει καμιά σημασία αν πάρει το δάνειο, σημασία έχει ότι ο Δήμος Ξηρομέρου υπό τη διοίκηση του κ. Γαλούνη χρεοκόπησε, δε μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό και γι αυτό καταφεύγει στην προσπάθεια σύναψης δανείου ως τελευταίο καταφύγιο σωτηρίας του εαυτού τους και όχι βέβαια του Δήμου Ξηρομέρου.
Το ζήτημα του δανείου όχι μόνο αποκαλύπτει πλήρως το αδιέξοδο του τρόπου διαχείρισης του Δήμου, αλλά συνιστά κατάρρευση όλου του μοντέλου αυτοδιοίκησης και εν τέλει κατάρρευση όλου του συστήματος που συγκροτεί την τοπική εξουσία, είτε αναφερόμαστε στην προηγούμενη δημοτική αρχή υπό τον κ. Σαμαρά είτε στη σημερινή υπό τον κ. Πανταζή και Γαλούνη, άλλωστε οι δύο συνδυασμοί συνιστούν συγκοινωνούντα δοχεία.
Η σημερινή διεύθυνση του Δήμου γνώριζε τα προβλήματα όταν ανέλαβε την εξουσία, προτίμησε όμως, αντί μιας συνετής και λιτής διαχείρισης, με έμφαση στις μελέτες για δημιουργία υποδομών και στην ανάπτυξη, να συντάσσει εικονικούς προϋπολογισμούς:
1. Αποκρύπτοντας οφειλές (αν το χρέος προς τη ΔΕΗ ύψους 1.100.000 είχε καταχωρηθεί στον προϋπολογισμό θα είχε ενταχθεί στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους και θα είχε τακτοποιηθεί).
2. Υπερεκτιμώντας τα έσοδα (ήταν γνωστό από την πρώτη και δεύτερη τριμηνιαία έκθεση εκτέλεσης του προϋπολογισμού ότι ο μηχανισμός εισπραξιμότητας των ανταποδοτικών τελών είχε καταρρεύσει, η οικονομική υπηρεσία τον είχε προειδοποιήσει για αναμόρφωση του προϋπολογισμού με μείωση εξόδων. Ο Δήμαρχος όμως παραπλανώντας το ΔΣ έβλεπε αύξηση εσόδων και συνέχιζε το ίδιο βιολί).
3. Κατασπαταλώντας παράλληλα τα χρήματα του Δήμου σε ανύπαρκτα έργα, σε μικροέργα βιτρίνας και εξυπηρέτησης του πελατειακού δικτύου που ο ίδιος συντηρεί με παράνομες αναθέσεις, χωρίς έστω υποτυπώδεις διαγωνισμούς και με τους Αντιδημάρχους να εκτελούν χρέη εργολάβων.
Έτσι λοιπόν όλους αυτούς τους πόρους που ξοδεύτηκαν χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική καλούνται να τους πληρώσουν οι δημότες μέσω της αποπληρωμής του δανείου που προσπαθεί να συνάψει ο Δήμαρχος.
Η ανικανότητα διαχείρισης των δημοτικών υποθέσεων σε συνδυασμό με τη φαυλότητα συνιστά πρόκληση και χρειάζεται μαζική και συστηματική αντίδραση απέναντι σ´ αυτή την πολιτική και επειδή αυτή είναι η φύση των διοικούντων, δεν αλλάζουν, τα ελλείμματα θα παραμένουν και θα διογκώνονται υποθηκεύοντας οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης.
Η Συμπολιτεία, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23/12, όχι μόνο καταψήφισε το δανεισμό συνεπής με τις προηγούμενες προτάσεις και επισημάνσεις που είχαν κατατεθεί σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια και οι οποίες προέβλεπαν τον εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, αλλά πρότεινε:
- Ένα μαζεμένο προϋπολογισμό με οικονομία, με έμφαση στην αναπτυξιακή στρατηγική (μελέτες) και περιορισμό των κατακερματισμένων απ´ ευθείας ανατιθέμενων και μικρών έργων,
- Οι δράσεις του 5ετούς αναπτυξιακού:
  • Πρόγραμμα διαχείρισης υδάτινων πόρων, ύδρευσης, άρδευσης.
  • Σχέδιο εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας.
  • Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση και συγκεκριμένο ετήσιο στόχο,
  • άμεση αντικατάσταση της ενέργειας για την ύδρευση ,για το δημόσιο φωτισμό και τους ΤΟΕΒ από εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
  • Να αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό έτσι ώστε να μην θεωρείται το 5ετές μια απλή υποχρέωση όπως συμβαίνει τώρα, αλλά ο αναπτυξιακός μπούσουλας του Δήμου.
- Να παταχθεί άμεσα το πελατειακό σύστημα που εξασφαλίζει παράνομες παροχές, εξυπηρετήσεις παντός είδους, ασυλία στις πληρωμές των ανταποδοτικών τελών και το οποίο συντηρούν τοπικοί παράγοντες συγκροτώντας το τοπικό παρασύστημα.
- Να εξασφαλιστεί η λειτουργία υπηρεσίας ύδρευσης, έτσι ώστε να ανατραπεί η πεποίθηση στη συνείδηση του κόσμου ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, λόγω της μη εγγυημένης ποιότητας του, άρα ούτε ανταποδοτικό το τέλος του.
- Να μεριμνήσει για τις κοινωνικές ομάδες που η κρίση αδυνατίζει τη δυνατότητά τους να πληρώσουν τα ανταποδοτικά τέλη.
- Να εξηγήσει την περίεργη ιστορία του χρέους της ΝΑΒΙΠΕ προς το Δήμο, το οποίο ανέφερε στην αρχή της θητείας του ο νυν Δήμαρχος όπως και ο πρώην και έκτοτε ουδέν.
Δεδομένης της απουσίας μείζονος αντιπολίτευσης, της οποίας οι παρόντες δημοτικοί σύμβουλοι, με εξαίρεση την κ. Κουμανδράκη-Σαμαρά, ψήφισαν τη σύναψη δανείου, η Συμπολιτεία είναι η μόνη ουσιαστικά αντιπολίτευση απέναντι στο καταστροφικό για τα δημοτικά συμφέροντα συστήματος διαχείρισης της τοπικής εξουσίας.
Καλούμε τους συνδημότες μας, να συσπειρωθούν και να στηρίξουν τη Συμπολιτεία Ξηρομεριτών στην προσπάθεια της για μια άλλη Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τις προγραμματικές αρχές και τα οράματά μας. Γιατί είμαστε η μοναδική ελπίδα για μια άλλη πορεία.

11 σχόλια:

  1. Εδω χρεοκοπησε η ΕΛΛΑΔΑ με ευθυνη του παλιου και του νεου δηθεν αριστερου πολιτικου κατεστημενου.Χορτασαμε τα ψευτικα τα λογια
    τα μεγαλα.Μας χρεοκοπησατε ΣΚΙΣΑΤΕ και τα Μνημονια...Τωρα
    ζητατε και τα ρεστα.Γλυκια η καρεκλα της εξουσιας και το μελι.
    Ας ειχε χρεοκοπηση ο Δημος και οχι η Ελλαδα και θα τη βρισκαμε
    την ακρη...ΤΟ ΨΑΡΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΑΠ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ...ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ.
    ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΝΤΙΜΑ.ΑΠΟ ΨΕΜΑ ΣΕ ΨΕΜΑ.ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. διαβαζοντας αυτά που λες , καταλαβαινω πως μπορεί το ψαρι να βρομάει κι απ΄την ουρά....

      Διαγραφή
  2. Η πολιτεία και οι ανώτατοι θεσμοί της !
    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) το έτος 2015 και πρός όλους τους δήμους της χώρας είναι σαφής :
    << Το 2016 οι προϋπολογισμοί των δήμων να είναι ρεαλιστικοί και Ισοσκελισμένοι ή εάν είναι δυνατόν να είναι καί Πλεονασματικοι των δήμων προϋπολογισμοί >>
    Αυτό είναι και γράμμα και το βαθύτετο σκεπτικό του σχετικού νόμου της σεβαστής μας δημοκρατικής πολιτείας !
    Υ.Γ. θα ήθελα να παρακαλέσω το παρόν φιλόξενο Blog να αναρτήσει την ήδη δημοσιευμένη ΚΥΑ του ετους 2015.
    Ευχαριστώ !
    Σπυρίδων Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι-Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσάς ίσως σας βολεύει η χρεωκοπία και η επιτήρηση από τη Τρόικα επιζητώντας πρόσκαιρα παραταξιακά οφέλη δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες στο λαό ότι θα αλλάξετε τα πάντα και θα λειτουργούν όλα ρολόι. Τα ίδια έλεγαν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και είδαμε τις πολιτικές τους. Δεν σας ενδιαφέρει η εύρυθμη λειτουργία του δήμου προς όφελος των δημοτών παρά τα λάθη που γίνονται? Τραγική η κατάσταση της νέας δημοτικής αρχής αλλά θα γίνει τραγική και για τους δημότες αν πηγαίναμε σε επιτήρηση από τη Τρόικα. Ούτε λάμπες δεν θα μας άφηναν να αλλάξουμε στα σπίτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δέν είναι δυνατόν απο την πολιτεία και τους ανώτατους θεσμούς !
    να καταβάλλεται και χθές και σήμερα Εθνική προσπάθεια για επίτευξη Ισοσκελισμένου Κρατικού Προϋπολογισμού ως προϋποθεση περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομίας ,
    και εμείς εδώ ως δήμος περί άλλων πράττουμε.
    Είναι αφύσικο , παράλογο και πολιτικά ακρως αντιφατικό.
    καλημέρα !
    Σπυρίδων Ν. Γιαννέλης
    Αρχοντοχώρι-Ξηρομέρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ
    ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
    ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εαν απορριφθει η αιτηση του δανειου
      περναει ο δημος αυτοματα σε επιτήρηση.

      Διαγραφή
    2. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΧΙΟΝΙ-ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ
      ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΥΤΙΚΑ-ΑΛΥΖΙΑΣ

      Διαγραφή
  6. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ? ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ο δήμος ηταν σε Επιτηρηση
      θα ρυθμιζονταν σε δοσεις το χρεος
      1 , 1 εκατομμυριο ευρω στη ΔΕΗ.

      Διαγραφή
  7. ... αφου μπορει το ψαρι να βρωμαει και απο την ουρα τοτε......
    ΜΠΗΚΑΝ ΤΑ ΓΙΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ.Τι δεν καταλαβες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.