Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος στην Αγία Τριάδα του Μύτικα.


Γράφει ο Αλέξης Παπαναστάσης.

Η πρωινή αχλύς, η ελαφρώς μειδιούσα θάλασσα, ο κρωγμός των γλάρων συνέθεταν στο εξωκκλήσιον της Αγίας Τριάδας στο Βούλκο μια ατμόσφαιρα άκρως γοητευτική! Περισσότεροι από κάθε άλλη φορά οδηγηθήκαμε στον γραφικό ναΐσκο για να λάβουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.
«Ευλογημένη η Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων. Αμήν».
Ο παπά - Γιώργης αρχίζει τη Λειτουργία των Κατηχουμένων με τη δοξολογία της Αγίας Τριάδας. Το χριστεπώνυμο πλήρωμα έχει συγκεντρωθεί στο ξωκλήσι του χωριού μας και η πρώτη ενέργεια είναι να δηλώσουμε ότι εμείς είμαστε ο λαός του Θεού, η Εκκλησία, και αυτός είναι ο Θεός μας, ο Κύριος μας, ο Βασιλέας μας.
Η αποδοχή αυτή της κυριαρχίας του Θεού πάνω στη ζωή μας εκφράζεται επίσημα με την απάντηση που δίνει ο λαός, μέσω των ιεροψαλτών, επισφραγίζοντας την εκφώνηση του ιερέως με το «Αμήν». Το «Αμήν» εκφράζει την απόφασή μας και τη συγκατάθεσή μας να ακολουθήσουμε τον Χριστό.
Οι ιεροψάλτες με τα μελίσματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν αντίφωνα, τροπάρια, απολυτίκια, ύμνους, συνεπαίρνουν τις καρδιές μας. Ο παπά - Γιώργης, ο μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων, μας αγιάζει, μας ευλογεί και μας μεταδίδει τη χάρη του Θεού.
Παρακαλεί να έλθει πρώτα σε μας το Άγιον Πνεύμα «κατέπεμψον το Πνεύμα σου το Άγιον εφ΄ ημάς», για να μας καθαρίσει εσωτερικά και να μας υψώσει, ώστε να γίνουμε ικανοί να παραστούμε στο μεγάλο θαύμα της μεταβολής και του καθαγιασμού των Τίμιων Δώρων και της Θείας Κοινωνίας. Μόνο μετά από την εσωτερική κάθαρση μπορούμε να παρακαλέσουμε το Πνεύμα να έλθει «και επί τα προκείμενα Δώρα ταύτα». Ο καθαγιασμός των Τίμιων Δώρων είναι έργο του Αγίου Πνεύματος. «Η του Πνεύματος χάρις παρούσα και πάσιν εφιπταμένη την μυστικήν εκείνην κατασκευάζει θυσίαν».
Ο επίτροπος Νώντας, εβδομηκοντούτης και πλέον, αγόγγυστα και ακαταπόνητα, επιμελείται τα του ναΐσκου. Ο Μήτσος Παπανικόλας (Γιαμάς) με ακάματη προσπάθεια ασχολήθηκε με την καλαισθησία του αύλειου χώρου.
Η Θεία Λειτουργία ολοκληρώθηκε με τη λιτάνευση της Θείας Εικόνας, την προσφορά γλυκών και πρόσφορων.
Σε μια εποχή συγχύσεως των ανθρώπων, που δεν καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον, σε μια εποχή σύγχρονης Βαβέλ, παραδομένοι στη γοητεία απατηλών λογισμών και διεστραμμένων επιθυμιών, κλίσεων και ροπών, η Δωρεά του Αγίου Πνεύματος θα μας βοηθήσει να βρούμε τον χαμένο εαυτό μας…. Γιατί μόνον από το Άγιον Πνεύμα πηγάζουν τα χαρίσματα που μας οδηγούν στην τελείωση και εκπλήρωση του προορισμού μας….
«Αγίω Πνεύματι, θεογνωσίας πλούτος, θεωρίας και σοφίας».

Χρόνια πολλά και του χρόνου …


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.