Νίκος Θ. Μήτσης: «Ιστορικές ιχνηλασίες στην Παλιγγενεσία του τ. Δήμου Σολλίου».


Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρνακα Ξηρομέρου πραγματοποιεί εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με θέμα «Ιστορικές ιχνηλασίες στην Παλιγγενεσία του τ. Δήμου Σολλίου». 
Το θέμα είναι καινοτόμο για την περιοχή, καθότι παρουσιάζεται – προβάλλεται για πρώτη φορά το ιστορικό γίγνεσθαι του τ. Δήμου Σολλίου (Ζάβιτσα, Μερδενίκου, Βάτος, Βάρνακας, Κανδήλα και Μύτικας) από την έναρξη της επανάστασης του ΄21 ως και τα 1862 (Επαναστατικά και Βαυαρικά χρόνια).
Στην εκδήλωση αυτή οι συμπατριώτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν: για τη συμμετοχή των αγωνιστών του τ. Δήμου Σολλίου στην Εθνική Παλιγγενεσία, για τους πρώτους Φιλικούς της περιοχής, για τη διακήρυξη της επανάστασης του ΄21 στο Ξηρόμερο, τις εκστρατείες και τις μάχες που συμμετείχαν οι γνωστοί και οι άγνωστοι αγωνιστές του τ. Δήμου Σολλίου, τα στρατόπεδα στη Δυτ. Ελλάδα (θέση Παλιομάγαζα), για τα καπάκια των Οπλαρχηγών, για τη συμβολή της νήσου Κάλαμος στην αγώνα του ΄21, για την επίσκεψη του Καποδίστρια στον Μύτικα και το διάταγμα που υπέγραψε ο ίδιος από την Κανδήλα της Ακαρνανίας, για το Ταξιαρχικό Σώμα και τη Βασιλική Φάλαγγα που έδρευαν στη Βόνιτσα, για την εξέγερση των Ακαρνάνων αξιωματικών το 1836 κατά του Όθωνα, για τις προικοδοτήσεις και τις Εθνικές γαίες που λάμβαναν οι απόμαχοι αγωνιστές της περιοχής, για τον Εθνικό ρόλο των Μοναστηριών στην περιοχή, για τη στράτα της Ζάβιτσας, για την αλματώδη ανάπτυξη μετά το 1830 του Μύτικα (Σκάλα Κανδήλας), για την ίδρυση του Δήμου Σολλίου και τους πρώτους Δημάρχους αυτού, την πρώτη έδρα του Δήμου Σολλίου (Ζάβιτσα) και τις πρώτες δημόσιες υπηρεσίες στον Μύτικα [Αστυνομία (1831), Πολιταρχεία (1831), Ειρηνοδικείο (1867), Ταχυδρομείο (1884), Μονοπώλειο άλατος (1884), Συμβολαιογραφείο Σολλίου (1867), για τους επώνυμους Οπλαρχηγούς της περιοχής (Βαρνακιώτης, Τσέλιος, Κουσουρής, Παλιογιάννης, Κόπελος, Καρπούζης, Αλπίτσης, Βέρρης Κ., Μακρυστάθης, Βασιλάκης, Μιχαλάκης,, Μήτζενας, Χεινόπωρος κ.λ.π ). 
Για την ιστορική οικογένεια ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ, με προεξάρχοντα τον αδικημένο στρατηγό Γιώργο Νικολού Βαρνακιώτη, τη στάση του στον αγώνα του ΄21, καθώς και την αποκατάστασή του από τον Καποδίστρια και το θάνατο αυτού, για τα οικογενειακά προικοσύμφωνα του 1827 και 1829 της οικογένειας Βαρνακιώτη και Καρπούζη με την οικογένεια των Μαυρομματαίων από την Κατούνα.
Σημειωτέον ότι κάθε αναφορά σε ιστορικό γεγονός από την περιοχή του τ. Δήμου Σολλίου θα συνοδεύεται, από τον κύριο ομιλητή Νίκο Θεοδ. Μήτση, και από αντίστοιχο σλάιντς προβολής με ντοκουμέντα - ερευνητικά στοιχεία.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.