Διαμαρτυρία της Α' ΕΛΜΕ Αιτ/νίας για τον αποκλεισμό από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, για χρηματοδότηση εργαστηριακού εξοπλισμού (ΤΠΕ, ΕΠΑΛ & Δ.ΙΕΚ).


Ι.Π. Μεσολογγίου, 12-04-2018
Αρ. πρωτ.: 14
Α΄ ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
(Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε.) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου
Ελ. Πολιορκημένων 45
30 200 Ι. Π. Μεσολογγίου
http://1elmeait.blogspot.gr 
e-mail: 1elme.ait@gmail.com
Πληρ.: Κατσαρός Κωνσταντίνος 
Τηλ.: 6972609767 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της στην Περιφερειακή Αρχή και ιδιαίτερα στον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, διότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν κατέθεσε πρόταση ένταξης για χρηματοδότηση της ΠΔΕ από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο αναβάθμισης εργαστηριακού εξοπλισμού σχολικών μονάδων των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων.
Στο σύνολό τους οι σχολικές μονάδες στην Περιφέρειά μας είναι 1006 σε σύνολο 10334 σε όλη τη χώρα. Είναι όμως η μοναδική Περιφέρεια που δεν θα υλοποιήσει έργο αναβάθμισης και υποστήριξης εξοπλισμού των εργαστηρίων σχολικών μονάδων από το συγκεκριμένο ΕΣΠΑ.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης εκπόνησε μελέτη τον Σεπτέμβρη του 2016 με οδηγό το ΚεΠληΝεΤ Αιτωλοακαρνανίας για λογαριασμό όλης της Περιφέρειας και με στόχο την αποτύπωση των αναγκών εξοπλισμού. Υπολογίστηκε ότι θα χρειαστούν 3,5 - 4 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση και συντήρησή του εξοπλισμού.
Η πρόταση κατατέθηκε στην κοινή σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2017 με την συμμετοχή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, του Περιφερειάρχη, της Προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, των ΚεΠληνετ των Περιφερειακών Ενοτήτων και του Προϊστάμενου της μονάδας Β2 της ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΠΕΘ.
Τελικά φαίνεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Αιρετή Διοίκησή της αδράνησε ή αδιαφόρησε, αφού η ανακοίνωση της επιτελικής δομής του ΕΣΠΑ περιλαμβάνει 9.328 σχολικές μονάδες Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης που θα επωφεληθούν από την χρηματοδότηση ύψους 68.651.067 € για προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ στην εκπαίδευση αλλά και για προμήθεια και εγκατάσταση εργαστηριακού εξοπλισμού στα ΕΠΑΛ και Δημόσια ΙΕΚ, εκτός των σχολείων της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΥΠΠΕΘ, διαπιστώσαμε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν συμπεριλαμβάνεται στο ΕΣΠΑ χρηματοδότησης εργαστηριακού εξοπλισμού σχολείων! Και μάλιστα, είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στην οποία δεν θα υλοποιηθεί έργο αναβάθμισης εξοπλισμού σχολικών μονάδων χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020, διεκδικώντας μια ακόμη αρνητική πρωτιά!!!
Οι σχολικές μονάδες της Περιφέρειάς μας δεν θα αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους (στην πλειοψηφία του έχει αποκτηθεί στο διάστημα 2004 - 2006) νωρίτερα από το 2023 με την απαραίτητη προϋπόθεση να προκύψει ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που να περιλαμβάνει αντίστοιχη δράση!!!
Το πρόβλημα γίνεται ιδιαίτερα σοβαρό αφού το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για αναβάθμιση και αντικατάσταση εξοπλισμού είναι το ΕΣΠΑ, χωρίς να υπάρχει άλλη δυνατότητα χρηματοδότησης, ειδικά την ώρα που η χρηματοδότηση της Εκπαίδευσης από τα κρατικά ταμεία είναι κάθε χρόνο και μικρότερη.
Προφανώς η ευθύνη ανήκει ακέραια στην Περιφερειακή Αρχή και στον Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα.
Η εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού. Η επίλυση των προβλημάτων της δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «επαιτεία» ή υπόθεση ευκαιριακού παραγοντισμού με τα διάφορα ψίχουλα που ανακοινώνονται, πόσο μάλιστα αν αυτό γίνεται εκ των υστέρων και μετά τις συντεταγμένες αντιδράσεις των ΕΛΜΕ και των αιρετών εκπροσώπων στη Δυτική Ελλάδα.
Καλούμε τον Περιφερειάρχη έστω και την ύστατη στιγμή να επιδείξει ευαισθησία στα εκπαιδευτικά θέματα. 
Δυστυχώς, στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και λόγω της αδράνειας που περιγράφηκε, η Περιφέρεια οφείλει να εξοικονομήσει πόρους από άλλες θεματικές ενότητες ώστε να ξεπεραστεί η διαφαινόμενη υποβάθμιση που μέχρι και το 2023 είναι δεδομένη. 

Για την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.