Η μηχανή του χρόνου: Η παραλία του Αγίου Νικολάου Μύτικα Αιτ/νίας.


Μια εξαιρετική και σπάνια φωτογραφία σας παρουσιάζουμε σήμερα, που δείχνει την παραλία που υπήρχε μπροστά από την εκκλησία του χωριού μας τον Άγιο Νικόλαο, πριν κατασκευαστεί ο σημερινός μώλος.
Πραγματικά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την παραλία αυτή και η φωτογραφία είναι πιθανόν τέλη της δεκαετίας του '60 ή αρχές της δεκαετίας του '70. Διακρίνονται τα δύο πλατάνια, καθώς και ο παλιός ναός αριστερά.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το παρελθόν, κανονικό ταξίδι στον χρόνο, που αποτυπώνουν την ιστορία του χωριού μας.
Την φωτογραφία μας την παραχώρησε ευγενικά ο Φαρμακοποιός κ. Ευάγγελος Ζαμπέλης του Ιωάννη, τον οποίο ευχαριστούμε πολύ.
Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να επαναλάβουμε την πρόσκληση μας, όποιος αναγνώστης του Blog μας έχει στην κατοχή του παλιές φωτογραφίες του Μύτικα και θέλει να τις μοιραστεί μαζί μας και με όλους τους Μυτικιώτες, μπορεί να τις στείλει με e-mail στο mytikaspress@gmail.com, με κάποια σύντομη περιγραφή τι απαθανατίζουν, χρονολογία κ.λπ, ώστε να τις δημοσιεύσουμε.

8 σχόλια:

  1. Αυτη ειναι η καλυτερη φωτογραφια που εχετε δημοσιευσει. Ευγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόση ομορφιά!!!θέλουμε κι άλλες φωτογραφίες του Μυτικα εκείνης της εποχής! !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πιο παλιά σίγουρα. Γεννήθηκα δεκαετία '60 και δεν ήταν έτσι σίγουρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το 1963 ξεκίνησε η κατασκευή του τρούλου της εκκλησίας. Έγινε ατύχημα και σταμάτησε. Φτιάχτηκε το 67 με 68. Ο μωλος εγινε 1970. Άρα η φωτογραφία είναι 68 ή 69.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ18 Μαΐου 2020 στις 9:55 π.μ.

    Μπαζωθηκε επι χουντας γυρω στο 1970 και προεκυψε αυτο το εκτρωμα - κρηπιδωμα που , εκτος απο ανωφελο , ειναι η αιτια που πλημμυριζει η αναντη του δρομου εκταση οταν εχουμε γαρμπη.
    Ακολουθησαν στη συνεχεια τα μπαζωματα της ακτης μπροστα στα καφενεια ΠΑΛΗΟΓΙΑΝΝΗ και ΣΟΥΛΑ (δεκαετια 80 ) και στη συνεχεια το μπαζωμα της ακτης μπροστα στα Χατζαρεικα για τη δημιουργια του παρανομου λιμανιου . Ετσι λοιπον μπαζωθηκαν ολες οι ακτες μεσα στο χωριο και απεμεινε μονον η ακτη στα Βασιλακεικα για να κολυμπουν οι κατοικοι .Παραλληλα , οταν εχουμε γαρμπη , τα σημεια που πλημμυριζουν ειναι ακριβως αυτα . Η ενεργεια του κυματισμου βρισκει καθετο μετωπο και διπλασιαζεται , υπερβαινοντας τα κρηπιδωματα και πλημμυριζοντας τις αναντη περιοχες. Σε αντιθεση , στα τμηματα που δεν μπαζωθηκαν στη δυτικη πλευρα , π.χ. μπροστα στην ταβερνα του ΘΩΜΑ ΤΡΥΦΙΑΤΗ οπου υφισταται αμμωδης ακτη , ποτε δεν πλημμυριζει .
    Το διδαγμα ειναι οτι τα μπαζωματα ειναι καταστροφικα και ανωφελα και ο Μυτικας πρεπει και μπορει να αξιοποιησει ορθα και να προστατευσει τις εντος του χωριου εναπομεινασες ακτες π. χ. με μια μελετη αναπλασης της παραλιακης ζωνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο ! εάν μελλοντικά τελικά γινόταν στην δυτική πλευρά του Μύτικα προς το Μεγανήσι,
      αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών με πλωτές εξέδρες,
      τότε μπορεί να καταστεϊ χρήσιμος ο χερσαίος χώρος στο λιμάνι, δίπλα στου Μιλτιάδη το Ξενοδοχείο ?

      Διαγραφή
    2. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΣ18 Μαΐου 2020 στις 4:29 μ.μ.

      Τότε μπορεί να καταστεί χρήσιμος , αφού υπάρχει .Κατά τη γνώμη μου , μετά από ύστερη σκέψη , εκεί είναι η πιο κατάλληλη θέση για καταφύγιο τουριστικών σκαφών , με πλωτές η μη εξέδρες ,εφόσον δεν ευοδωθεί η προσπάθεια νομιμοποίησης του παράνομου λιμανιού που είναι σε εξέλιξη.

      Διαγραφή
    3. Γιώργο ! αρκετά διευκρινιστική η γνώμη σου.
      Καλό απόγευμα !

      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.