Kalamos Island From Above. Η προβληματική προτεινόμενη χωροθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.


Πηγή βίντεο: https://youtube.com

Η ενιαία τουριστικά θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ της διαδρομής Αστακός - Μύτικας, τα νησιά Καστό, Κάλαμο και Μεγανήσι, ήδη σφύζει από θαλάσσιο τουρισμό και ιδιαίτερα στο τομέα του yachting και των μηχανοκίνητων τουριστικών σκαφών, ο οποίος λόγω του εξαιρετικού θαλάσσιου περιβάλλοντος και των πολλών μοναδικού φυσικού κάλλους κολπίσκων και παραλιών με καθαρά νερά, έχει γίνει πόλος έλξης σε κάθε μυημένο. Μάλιστα μία μεγάλη επένδυση στο mega yachting προχωρά όπως πληροφορούμαστε στο Πλατυγιάλι στον Αστακό.
Δυστυχώς η προτεινόμενη χωροθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, απειλεί αυτή την θαλάσσια περιοχή και αν υλοποιηθεί οι εξαιρετικές προοπτικές και η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού θα σταματήσει.


Παρατηρώντας τον χάρτη της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ. βλέπουμε:

  • Απουσιάζει η συγκεντρωτική λογική και η οικονομία του θαλάσσιου χώρου. Το πνεύμα και το γράμμα του χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών είναι να υπάρξει μία συγκέντρωση των διάσπαρτων μονάδων, που άναρχα χωροθετήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε έτσι να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, να βρίσκονται σε ένα χώρο με κατάλληλες υποδομές για να αναπτυχθούν και να εκσυγχρονιστούν χωρίς αντικρουόμενες χρήσεις με τον τουρισμό και την παράκτια Αλιεία.
  • Η χωροθέτηση των προτεινόμενων παραγωγικών ζωνών, συμπίπτουν επακριβώς με τις άναρχες και διάσπαρτες χωροθετήσεις του παρελθόντος, που υποτίθεται ότι αυτό ακριβώς το πρόβλημα θα ερχόταν να επιλύσει.
  • Ούτε μία μετακίνηση μονάδας δεν συμπεριέλαβε, για να υπηρετήσει τον σκοπό που είναι η συγκέντρωση των διάσπαρτων μονάδων.
  • Κατά ένα περίεργο τρόπο, αντί να έχουμε συγκέντρωση των μονάδων σε ένα ευρύ ενιαίο χώρο, οι οποίες ως γνωστό είναι πλωτές και άρα υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης τους, δημιουργήθηκαν 10 παραγωγικές ζώνες, σε σημεία ταυτόσημα 100% με τις άναρχα χωροθετημένες μονάδες του παρελθόντος. Δηλαδή αντί να πάνε οι διάσπαρτες μονάδες στην Π.Ο.Α.Υ. που θα δημιουργούνταν, πήγε η Π.Ο.Α.Υ. στις διάσπαρτες μονάδες, ώστε απλά να κατοχυρωθούν οι θέσεις αυτές και να νομιμοποιηθούν οι υπερβάσεις των αδειών τους.
  • Συμπεριλαμβάνει το παράκτιο κομμάτι του Δήμου Ξηρομέρου, που στο χωροταξικό του 2011 δεν περιλαμβανόταν για την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. και που η τελευταία απόφαση του Νομαρχιακού συμβουλίου το 1999, καθώς και το πόρισμα του ΠΕΧΩΔΕ (Αρ. Πρωτ. 75028/4504/1995) μιλούσαν για κορεσμό και μετέγκαταστασή τους από την περιοχή για λόγους τουριστικής χρήσης και αναψυχής της ενδοχώρας του Νομού Αιτ/νίας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.