Ο δικός μας Παναγιώτης Τελλίδης, στην κορυφή του βουνού Cerro Chirripo 3.820 μ. της Costa Rica.


Ο Παναγιώτης Τελλίδης κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και έχει ισχυρούς δεσμούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τον Μύτικα, μιας και η γυναίκα του η Νέλλη Σκαρογιάννη, κατάγεται από τον Μύτικα. Είναι τακτικός επισκέπτης του τόπου μας και δεν χάνει ευκαιρία όταν βρίσκεται εδώ να οργανώνει εκδρομές στους πανέμορφους ορεινούς όγκους των Ακαρνανικών (δείτε εδώ και εδώ), μυώντας στα μυστικά της ορειβασίας πολλούς ντόπιους.

------------------------------

Κείμενο: Ηλίας Τσίκας
Φωτογραφίες: Στέλιος Τσίκας

H πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική ορειβατική αποστολή στο Cerro Chirripo 3.820 m, πέτυχε το στόχο της, την ανάβαση στο ψηλότερο βουνό της Costa Rica.
Οι Ηλίας Τσίκας (Νέα Αγχίαλος- αρχηγός αποστολής), Στέλιος Τσίκας (Νέα Αγχίαλος-φωτογράφος/καμεραμάν), Παναγιώτης Τελλίδης (Θεσσαλονίκη-ορειβάτης) & Μαρίνος Μηλιώνης (Αθήνα-φωτογράφος), ξεκίνησαν την προσπάθειά τους στις 30/11/2021 από το χωριό San Gerardo de Rivas στα 1.453μ.(ο Μαρίνος Μηλιώνης σταμάτησε την προσπάθειά του στα 2.200 μ.).
Συνέχισαν σε απότομο και λασπώδες μονοπάτι μέσα στο χαρακτηριστικό rain forest (τροπικό δάσος βροχής), του εθνικού πάρκου Chirripo και έφτασαν μετά από μια κοπιαστική ανάβαση 14,6 km κάτω από συνεχόμενη βροχή, στο Los Crestones base camp στα 3.400 μ., όπου και διανυκτέρευσαν.
Όλο το βουνό είναι μια ζούγκλα, αφού βρίσκεται στην τροπική ζώνη. Είναι γεμάτο ρεματιές και ποτάμια καθώς και θεόρατα δέντρα που σχηματίζουν κομοστέγη που κρύβει τον ουρανό... αυτό μέχρι τα 2900 μ. περίπου, μετά αραιώνει κάπως η βλάστηση και εμφανίζονται αρκετές λίμνες που θυμίζουν καλντέρες παλιού σβησμένου ηφαιστείου. Ο καιρός είναι πολύ άστατος με ήλιο και βροχή να εναλλάσσονται συνεχώς, το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει αρκετά χαμηλά.
Την επόμενη μέρα 1/12/2021, είχαν αφύπνιση στις 2:20 π.μ με φακούς κεφαλής και σκαρφάλωσαν τα τελευταία 5,1 km για την κορυφή μέσα σε χαμηλή νέφωση και βροχή. Μετά από μια πολύ σκληρή διαδρομή συνολικής διάρκειας 20 ωρών, 40 km και 2.604 μ. υψομετρικών (μετ' επιστροφής), πάτησαν στην ψηλότερη κορυφή της χώρας με την ανατολή του ήλιου, ο καιρός ήταν εντελώς κλειστός με λιγοστά παράθυρα ήλιου, οπότε η θέα στους δύο ωκεανούς που περιβάλλουν την Κόστα Ρίκα (Ειρηνικός & Ατλαντικός-Καραϊβική) ήταν απαγορευτική λόγω συνθηκών.
Η ικανοποίηση και η χαρά τους ήταν μεγάλη, ο στόχος επετεύχθη. Εκεί ψηλά στη βραχώδη κορυφή του Cerro Chirripo στα 3.820 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, πάνω από τα σύννεφα του τροπικού δάσους, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.
Τις επόμενες μέρες η 4μελής αποστολή συνέχισε την εξερεύνηση στην κεντρική ραχοκοκαλιά της χώρας Cordillera Central και στα ενεργά ηφαίστεια Irazu 3432 μ., Poas 2697 μ. & Arenal 1657 μ.
Ακολούθησε ένα ατελείωτο photo tour στα εξαιρετικής ομορφιάς εθνικά πάρκα της χώρας Manuel Antonio, Monteverde, La Fortuna, στa παραδεισένια κανάλιa του Tortuguero. Στις τροπικές ακτές της Καραϊβικής Puerto Viejo, Playa Cocles, Manzanillo, Punta Mona και του Ειρηνικού Playa Hermosa, Jaco, Quepos, Espadilla. Συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους αυτόχθονες Bribri, στα σύνορα με τον Παναμά. Περιπλανήθηκαν στις φυτείες καφέ, μπανάνας & φοινικόδεντρων, συναντώντας απλούς Κοσταρικανούς στις καθημερινές τους ασχολίες. Θαύμασαν τη απαράμιλλη φυσική ομορφιά της χώρας(διαθέτει το 4% της βιοποικιλότητας του πλανήτη μας), τα τροπικά δάση της βροχής, τα σπάνια ζώα και πτηνά της και συνδέθηκαν με τους εγκάρδιους ανθρώπους της υπαίθρου.
Το San Jose η πρωτεύουσα της χώρας με την κεντρική κλειστή αγορά να σφίζει από ζωή, το Limon το μεγαλύτερο λιμάνι γεμάτο με κοντέϊνερ για τις εξαγωγές αγροτικών αγαθών από τον τεράστιο φυσικό πλούτο της Costa Rica. Το Cartago η παλιά πρωτεύουσα και θρησκευτικό κέντρο της χώρας με την Παναγία La Negrita. Όλα αυτά πέρασαν από τον φακό της ελληνικής αποστολής ενισχύοντας το σύνθημα της χώρας που είναι Pura Vida, σημαίνει αγνή, φυσική ζωή και καθρεφτίζεται στο βλέμμα των Κοσταρικάνων.
Η αποστολή επέστρεψε υγιής μετά από πολύωρο ταξίδι στην Αθήνα στις 12/12/2021, γεμάτη αξέχαστες εμπειρίες ζωής, που μόνο τα ταξίδια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, δίνουν τόσο απλόχερα.
Θερμές ευχαριστίες στους χορηγούς της αποστολής Costa Rica 2021 για την υποστήριξή τους: Goldenport, Fujifilm Hellas, CDC Caving Diving Canyoning, Cekta, Manios Cine Tools, Stamos SA, Red Elephant , Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας "Η Αγχίαλος".












1 σχόλιο:

  1. Τυχεροί που ζήσατε αυτή την περιπέτεια. Πάντα τέτοια. Με υγεία και δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.