Δελτίο τύπου Επιτροπής Αγώνα για τη συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό.


6/2/2022
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΣΠΗΛΙΟ ΛΙΒΑΝΟ

Την Δευτέρα 31/1/2022 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετά από πρόσκληση του Υπουργού κου Σπήλιου Λιβανού, σύσκεψη, με θέμα την ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στις Εχινάδες Νήσους, στις Ακτές του Δήμου Ξηρομέρου και στη νήσο Κάλαμο.
Στην σύσκεψη παρέστησαν:
1. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής τον Υπουργό κο Σπήλιο Λιβανό και τον Υφυπουργό κο Σίμο Κεδίκογλου.
2. Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κος Γιάννης Τριανταφυλλάκης, με τους επιστημονικούς και νομικούς συνεργάτες της Επιτροπής Αγώνα, καθώς και μέλη της Επιτροπής Αγώνα.
3. Ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών κ. Απόστολος Τουραλιάς καθώς και ο τεχνικός σύμβουλος κ. Φίλιππος. Πετρίδης.
4. Την σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης παρακολούθησε και παρενέβη ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.
Από μέρους του Υπουργού έγινε προσπάθεια η συζήτηση να περιοριστεί αποκλειστικά και μόνο στην πιθανότητα συμβιβαστικής λύσης, με κατάθεση πρότασης από την πλευρά μας, που να ικανοποιεί και την δική μας πλευρά και την πλευρά των ιχθυοκαλλιεργητών.
Τα μέλη της επιτροπής αγώνα υπενθύμισαν στον Υπουργό ότι η πρότασή της έχει κατατεθεί από τον Αύγουστο του 2020 και είναι καταγεγραμμένη στην ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με αριθμό 87 με την οποία απόφαση ζητάμε να μη συμπεριληφθεί η παράκτια ζώνη στην δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. Επίσης σε όλα τα υπομνήματα μας, προς τις υπηρεσίες των υπουργείων, στους υπουργούς και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, προτείναμε, ως επιπλέον πρόταση, την απόσυρση της Σ.Μ.Π.Ε (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και σχεδιασμό νέας με τη συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, όπου θα χωροθετηθούν οι χώροι ως προϊόν ευρύτερου επιστημονικού, πολιτικού, αλλά και κοινωνικού διαλόγου, πρόταση που ο εκπρόσωπος των ιχθυολκαλλιεργητών και ο τεχνικός τους σύμβουλος απέρριψαν ασυζητητί και δεν άφησαν περιθώρια βιώσιμης λύσης, εξετάζοντας μονομερώς το θέμα της ίδρυσης ΠΟΑΥ. Την ανωτέρω πρόταση μας απ’ ότι φάνηκε δεν την συμμερίζεται ούτε η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης… ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!
Κάθε προσπάθεια των μελών και των επιστημονικών συνεργατών της Επιτροπής Αγώνα, για την ανάδειξη των ελλείψεων, των λαθών, της Σ.Μ.Π.Ε και την διαπιστωμένη κακή κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τυχόν ίδρυση της εν λόγω Π.Ο.Α.Υ, συνάντησε την σθεναρή άρνηση του Υπουργού για συζήτηση στο στάδιο αυτό.
Αντιθέτως επέμενε ότι η βούληση του Πρωθυπουργού της Χώρας και της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.
Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κάλεσαν την κυβέρνηση και τους επενδυτές να μην αγνοήσουν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου (αρ.87/2020) και να αποσύρουν το διοικητικό φάκελο για την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ, αφού αποτελεί αποκλειστικά και μόνο πρόταση των επενδυτών και που η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επιδεικτικά αγνοηθεί και από τους δύο παραπάνω ετέρους.
Ο αγώνας για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας συνεχίζεται.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ - ΚΑΣΤΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ
ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

2 σχόλια:

  1. Το Υπουργείο Τουρισμού δέν έχει λόγο για την ανάπτυξη και του τουριστικού κλάδου της οικονομίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.