Στις κανονικές χώρες οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) ή οι Μ.Π.Ε, εκπονούνται με την ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερομένων, δηλαδή επενδυτή, Δήμου και Περιφέρειας.


Πηγή: Προσωπική σελίδα Facebook.
Του Παναγιώτη Ηλ. Χολή.

Στις κανονικές χώρες οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) ή οι Μ.Π.Ε, εκπονούνται με την ενεργή συμμετοχή των ενδιαφερομένων, δηλαδή επενδυτή, Δήμου και Περιφέρειας. Υπάρχει καθορισμένο πρόγραμμα για το πώς επιτυγχάνεται αυτή η συμμετοχή και όταν φτάνει το θέμα στην έγκριση, είναι απλά τυπικό. Στη χώρα μας ο καθένας κάνει ότι του αρέσει και ότι επιβάλει το συμφέρον του, το μέγεθος της απληστίας του, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα του άλλου.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στη χώρα μας, όπου ο επενδυτής όταν βλέπει ότι η συγκεκριμένη Σ.Μ.Π.Ε που έχει σχεδιάσει και καταθέσει για έγκριση φέρει αντιδράσεις φορέων και του Δήμου, όπου θα λάβει χώρα η επένδυση του, συμφωνεί με το Δήμο στην διεξαγωγή νέας Σ.Μ.Π.Ε που θα αφορά όλα τα θέματα πάνω στα οποία υπάρχει αμφισβήτηση από τους τοπικούς φορείς.
Ο επενδυτής αυτός, αν μη τι άλλο σέβεται τους φορείς που έχουν τις διαφωνίες τους με το σχεδιασμό του και συνεργάζεται μαζί τους, ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι και η επένδυση του να τύχει καθολικής, θετικής ανταπόκρισης.

Δείτε στο σύνδεσμο που ακολουθεί πως θα ξεμπλοκάρει το έργο: Εμπορικό κέντρο Μεταμόρφωσης.

Στην περιοχή μας η Σ.Μ.Π.Ε για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από όλους τους φορείς της περιοχής μας και το Δήμο Ξηρομέρου.
Εδώ ο επενδυτής δεν δέχεται τις αιτιάσεις των φορέων, δεν συνεργάζεται με τον Δήμο για δημιουργία νέας Σ.Μ.Π.Ε που θα αφορά όλα τα θέματα που υπάρχει αμφισβήτηση από τους τοπικούς φορείς. Δεν σέβεται τα δικαιώματα των άλλων, δεν τον ενδιαφέρει η κοινωνική ειρήνη. Στην ουσία δεν σέβεται την επένδυση του.
Τελικά είναι και θέμα νοοτροπίας των επενδυτών.

3 σχόλια:

  1. Να καταστραφούν όλες οι παραλίες για να φτιαχτουν ιχθυτροφεία και αυτό το λένε ...αναπτυξιακή οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ "σκουδαία" αναπτυξιακή οικονομική θεωρία
    να καταστρέφονται παραλίες για να γινονται ιχθυοτροφεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανάπτυξη; ο θάνατός σου, η ζωή μου.Δοξάστε τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.