Θέματα καθημερινότητας, υπευθυνότητας και απλής λογικής.


Γράφει ο κ. Χρήστος Κολοβός.
Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου.

Α. Με όρεξη και θέληση και συνεπής με τις αρχές μου, πήγα προ λίγων μηνών ως εθελοντής στο κάλεσμα της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου μας να καθαρίσουμε και να δενδροφυτεύσαμε στη ΒΔ κεντρική είσοδο του ΜΥΤΙΚΑ (βλέπε φωτό). Στο τέλος πρότεινα να περιφραχτεί ο χώρος και να προστατευτεί με σίτα γύρω – γύρω κάθε φυτώριο. Δεν με άκουσαν ή δεν μπόρεσαν ακόμα;
Σήμερα η κατάσταση είναι αυτή που φαίνεται στις φωτογραφίες. Έχουν σπάσει φυτώρια και έχουν ξεραθεί. Αν εισέρχονται άγρια και ήμερα ζώα τότε η καταστροφή θα συντελεστεί πιο γρήγορα. Το θέμα είχε έρθει στη δημοσιότητα και τον περασμένο Σεπτέμβριο. Καμία ενέργεια. Λυπάμαι. Κάτι πρέπει να γίνει, μη πάει και ο κόπος μας χαμένος και η ωραία ιδέα της Κοινωφελούς, για δημιουργία άλσους από δένδρα στη θέση αυτή.

Β. Ας ασχοληθεί η δημοτική αρχή, για να διαπιστωθεί γιατί αναβλύζει νερό (μάλλον βρόχινο), για πολλές ημέρες από το φρεάτιο μέσα στο κεντρικό δρόμο στην παραλιακή είσοδο του ΑΣΤΑΚΟΥ. Εκτιμώ ότι θα έχει βουλώσει η άκρη του αγωγού εντός της θάλασσας ή το ίδιο το φρεάτιο και το νερό εμποδίζεται να ρέει ελεύθερα προς τη θάλασσα ή δεν αντέχει τόσα κυβικά το δίκτυο και υπερχειλίζει. Το ίδιο συμβαίνει και λίγο πιο πάνω σε άλλο φρεάτιο…ίσως και αλλού.


Πριν λίγους μήνες δόθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ να επισκευαστεί το κατάστρωμα και το οδόστρωμα του παραλιακού δρόμου στο σημείο εκείνο και τώρα καταστρέφεται από το νερό (εμφανίστηκαν οι πρώτες λακκούβες και καταστροφή ασφάλτου) και επιπλέον πολύ κοντά παίζουν παιδιά στη παιδική χαρά και δεν είναι καλό να υπάρχουν βρώμικα - ρυπαρά νερά δίπλα τους.
Προτείνω μία αναφορά - αίτηση στη Περιφέρεια, λόγω αρμοδιότητας, να επιληφθεί προφανώς αρχικά να διαπιστώσει τυχόν έμφραξη του αγωγού στη θάλασσα κλπ κλπ και ότι επιβάλλεται στη συνέχεια για αποκατάσταση του προβλήματος.
Γ. Η βασική αντλία ύδρευσης στη γεώτρηση στο ΜΑΧΑΙΡΑ είναι βεβλαμένη από τον περασμένο Αύγουστο!!!!. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί η δεύτερη και μάλιστα για μεγάλο διάστημα, ο Πρόεδρος του χωριού πηγαινοέρχονταν μέρα νύχτα, όπως είναι γνωστό και στη δημοτική αρχή, για να τη λειτουργεί χειρονακτικά!!! και μπράβο του γι’ αυτό.
Καμία ενέργεια επί 7μήνου για προμήθεια νέας αντλίας. Η εφεδρική αν δουλεύει στο μέγιστο στην ισχύ της και όχι εναλλάξ, κάποια στιγμή λογικά θα χαλάσει και αυτή. Τότε τι θα γίνει; Διπλάσια έξοδα; Απαιτούνται ενέργειες από τη δημοτική αρχή, όπως και για άλλα χωριά με ανάλογα προβλήματα με αντλίες και παρελκόμενα αυτών σύμφωνα με πληροφορίες μου. Ας ελπίσουμε ότι θα προβλεφθούν για επίλυση με το νέο αναθεωρητικό τεχνικό πρόγραμμα έτους 2019.
Δ. Τελευταίο αφήνω το σοβαρό θέμα της νέας διακοπής ύδρευσης από τριημέρου στον οικισμό του ΡΙΒΙΟΥ στη Τ.Κ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ. Στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη είχαμε διακοπή ύδρευσης πολλών ημερών, λόγω χαλασμένης αντλίας στη γεώτρηση.
Κάθε ημέρα σχεδόν επισκεπτόμουν τις εγκαταστάσεις του τεχνίτη ιδιώτη, για να δω τη πρόοδο των εργασιών επισκευής της βλάβης της αντλίας. Η αντλία επισκευάστηκε και η βλάβη αποκαταστάθηκε. Είχα ζητήσει τότε από τη δημοτική αρχή να πάει άμεσα η υδροφόρα του δήμου στο χωριό για να έχουν οι δημότες νερό, τουλάχιστον για τις βασικές ανάγκες τους ύδρευσης και καθαριότητας. Υδροφόρα δεν πήγε ποτέ.
Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ανέφερα τα γεγονότα και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και ευχήθηκα να μη έχουμε ξανά τα ίδια, διότι κατά τον επισκευαστή με τα τότε λεγόμενά του λόγω πείρας, η αντλία δεν έχει και πολλά ψωμιά ακόμα. Πρέπει να προμηθευτούμε μία νέα αντλία με τα παρελκόμενα της και η υπάρχουσα να γίνει εφεδρική, γιατί πιστεύω ότι σε λίγο καιρό πάλι τα ίδια θα έχουμε μετά την νέα επισκευή.
Επαναλειτουργία της γεώτρησης αναμένεται με βάση την επίσκεψη στον ιδιώτη επισκευαστή για σήμερα αργά το απόγευμα 4 Φεβ. … και πρώτα ο Θεός. Υδροφόρα με πόσιμο νερό ξανά δεν μεταφέρθηκε στον οικισμό.

Υ.Γ.: Μετά το μεγάλο έργο των 60.000 ευρώ, της προηγούμενης δημοτικής αρχής το 2013, για επισκευή αντικατάσταση του μισού σχεδόν δικτύου ύδρευσης, άλλη δαπάνη ή έργο δεν προϋπολογίστηκε για το ΡΙΒΙΟ - ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟ. Τέλος λυπούμαι που ούτε τώρα έφεραν υδροφόρα με πόσιμο νερό στο χωριό μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη. Αδιαφορία για τον πολίτη - δημότη. Εύχομαι να αποκατασταθεί σήμερα.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος4 Φεβρουαρίου 2019 - 3:15 μ.μ.
  Κ Κολοβέ. ...
  Εάν και ασχολείστε Χρόνια , περίμενα να έχετε πέραν από άποψη και γνώση για τα του Δήμου....
  Σας ενημερώνω λοιπόν πως δεν μπορεί να γίνει περίφραξη και καμιά εργασία και παρέμβαση στο εν λόγο οικόπεδο από την Κοινωφελη επιχείρηση για το λόγο δεν έχει παρθεί ακόμη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που να παραχωρεί για χρήση του εν λόγο οικοπέδου. .
  Απο την επιχείρηση έχει υποβληθεί αίτημα προς στον δημο Ξηρομέρου για την παραχώρηση για χρήση του εν λόγο οικοπέδου ....
  Να είστε σίγουρος με την ολοκλήρωση της εν λόγο διαδικασίας θα υλοποιήσουμε την προσπάθεια που εμείς ξεκινήσαμε ....
  Κώστας Γεωργούλας
  Πρόεδρος κοινωφελούς επιχείρησης Δήμου Ξηρομέρου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ κύριε Γεωργούλα. Το ποιος έχει γνώση για τα θέματα του δήμου μας ας το αφήσουμε καλύτερα... Ας πάμε στο προκείμενο τώρα. Προς τι τότε το κάλεσμά σας για προβληματική εθελοντική δενδροφύτευση και μη ασφαλή τοποθέτηση υλικών ύδρευσης, πράγμα που καταλάβατε εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος.??? Τι σας πίεζε και τα κάνατε όλα λάθος στο σχεδιασμό. Αλλά για το εν συνεχεία φαγοπότι στη Κανδήλα με αρνιά (δεν ήρθα ενώ καλέστηκα μετά τη δενδροφύτευση), τι παράδειγμα εθελοντισμού δώσατε στους εθελοντές και στα παιδιά των σχολείων μας?!!!!
  Αλλά αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο, είναι ότι λέτε ότι επειδή περιμένει η Κοινωφελής ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ από τον δικό της ΔΗΜΟ!!!!! να γίνει η τυπική αλληλοδιαγραφή...γιαυτό και δεν περιφράξατε ακόμα. Δικαιολογίες.... Ας το κάναμε μετά την τυπική γραφειοκρατική διαδικασία. Αλλά στο κάτω κάτω αν μας το λέγατε ότι δεν θα προφυλαχθούν τα δενδρύλια, θα ''κόβαμε'' φρύγανα (αν τα ξέρετε) και παλιούρια και θα κάναμε πρόχειρη περίφραξη μέχρι Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ!!!!. Αύριο πρωί βγάλτε ανακοίνωση να μαζευτούμε με εθελοντές από ΜΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΝΔΗΛΑ να περιφράξουμε πρόχειρα, μέχρι επιτέλους να γίνει στο σωστό.
  ( ΥΓ Η ώρα είναι 1630. Μόλις γύρισα από γεώτρηση Ριβίου όπου μπήκε η αντλία και άρχισε να γεμίζει το δίκτυο με νερό). Γειά σας και χαρά σας κ Γεωργούλα. Περιμένω να πάμε να περιφράξουμε τα δενδρύλια.... όσα έχουν απομείνει.

  Κολοβός Χρήστος

  Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.