Ψήφισμα της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. για τις μονάδες βιορευστών στις Φυτείες.


Αθήνα 18/3/2019 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΨΗΦΙΣΜΑ 
ΤHΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)
ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 
ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου και ειδικότερα στην τοπική Κοινότητα Φυτειών Ξηρομέρου αλλά και στις γειτονικές μ΄ αυτήν Κοινότητες με την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στην περιοχή μας μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά.
Η περιοχή της τοπικής κοινότητας Φυτειών (πρώην Δήμου Φυτειών), στην οποία επιχειρείται η εγκατάσταση των ρυπογόνων και καταστροφικών για το περιβάλλον μονάδων βιορευστών, είναι μια περιοχή με μοναδική φυσική ομορφιά, σπάνια περιβαλλοντολογική καθαρότητα, πλούσιο και πεντακάθαρο υδροφόρο ορίζοντα και πλούσια βιοποικιλότητα. Αποτελεί οροπέδιο, σε επαφή και απόληξη στη λίμνη Οζερός και περικλείεται από οκτώ (8) συνολικά γειτονικές ακμάζουσες κοινότητες και ειδικότερα τις τοπικές κοινότητες Φυτείες, Παπαδάτου, Μπαμπίνη, Μαχαιρά, Σκουρτού, Αετό, Πρόδρομο και Χρυσοβίτσα, στις οποίες διαμένουν, απασχολούνται και διαβιούν, με τις οικογένειές τους, χιλιάδες κάτοικοι.
Στην περιοχή και μάλιστα σε γειτνίαση με τις θέσεις που αφορούν οι αιτήσεις αδειοδότησης, βρίσκεται το γνωστό ιστορικό και ακμάζων μοναστήρι της Παναγίας Λιγοβιτσίου (διαβιούν δεκάδες μοναχές), με το ιστορικό κάστρο της, τα αρχαία και επιβλητικά κάστρα της Πόρτας της Μπαμπίνης και των αρχαίων Φοιτιών (Φυτειών), οι γειτονικές αρχαιότητες Κόροντα Χρυσοβίτσας, πολλά ιστορικά και άριστα συντηρούμενα εξωκλήσια και πλήθος παλαιών πηγαδιών, που αποτελούν κυριολεκτικά αριστοτεχνήματα και σημεία αναφοράς και βιωμάτων των κατοίκων της περιοχής.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το «βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου» το οποίο αποτελεί τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους από την Τράπεζα Στοιχείων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, προστατευόμενο από την UNESCO και ενταγμένο στο NATURA 2000 καθώς και η λίμνη Οζερός με την πλούσια βιοποικιλότητα και ιδίως τα σπάνια είδη ψαριών και πουλιών.
Τέλος, η περιοχή αποτελούσε και αποτελεί τόπο άσκησης σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας και πηγής αποκλειστικών/μοναδικών πόρων ζωής για πλήθος κατοίκων της περιοχής και των οικογενειών τους (ιδίως νέων ανθρώπων που επέλεξαν να μείνουν στα χωριά τους) Ειδικότερα έχουν αναπτύξει βιολογικές καλλιέργειες μηδικής (τριφυλλιού), αραβοσίτου, ρεβιθιών, φακών και βιολογικές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και εκμεταλλεύσεις μελισσοκομίας, δενδροκαλλιέργειες, για τις οποίες επιδοτούνται.
Οι εγκαταστάσεις αυτές δεν μπορεί να γίνονται εντελώς απρογραμμάτιστα και τυχαία, δηλαδή σε μέρος όπου τύχει ν’ αγοραστεί κάποιο ακίνητο και χωρίς να έχει συνταχθεί από τον αρμόδιο δήμο Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης.
Για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Στην προκειμένη περίπτωση οι τοπικές Κοινότητες, ο Δήμος Ξηρομέρου κι όλοι οι φορείς της περιοχής, χωρίς καμία εξαίρεση, έχουν τοποθετηθεί αρνητικά για την κατασκευή του έργου.
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και οι Πολιτιστικοί - Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι της περιοχής Ξηρομέρου, διαμαρτύρονται έντονα για την πιθανή εγκατάσταση μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά. Οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα θα είναι καταστροφική για την περιοχή μας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω δεδομένα, θεωρούμε ότι θα ήταν έγκλημα για το οικοσύστημα της περιοχής του Ξηρομέρου και την υγεία των κατοίκων, η απόφαση εγκατάστασης τέτοιων μονάδων.
Σαν φορείς που μας ενδιαφέρει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δηλώνουμε ότι δεν θα περιοριστούμε στην παρούσα καταγγελία μας, αλλά επιφυλασσόμεθα και για άλλες παρεμβάσεις ώστε να ακυρωθεί κάθε προσπάθεια εγκατάστασης των ρυπογόνων μονάδων. 

Για τους λόγους αυτούς αξιώνουμε:
- Την άμεση παρέμβαση της πολιτείας, για να σταματήσει κάθε προσπάθεια αδειοδότησης εγκατάστασης τέτοιων μονάδων στην περιοχή μας ώστε να προστατευθούν η ιστορία, η πανίδα, το φυσικό περιβάλλον και τα παιδιά μας.
- Να ληφθούν υπόψιν οι γνώμες των τοπικών κοινωνιών.
- Να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός και ν’ αναλάβει ο δήμος Ξηρομέρου να συντάξει Σχέδιο Χωροταξικής Οργάνωσης για την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων.
- Να προστατευθούν οι επιδοτούμενες βιολογικές καλλιέργειες των κατοίκων, το βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου και οι αρχαιότητες της περιοχής.
- Να γίνουν δεκτές οι τρεις προσφυγές που έχουν ασκηθεί από τον Δήμο Ξηρομέρου βάσει της υπ΄αριθμ. 15/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου για την άσκηση της παρούσας προσφυγής, καθώς και της υπ΄αρ. 31/2019 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου περί ορισμού πληρεξουσίου δικηγόρου 

και να ακυρωθούν οι:
Α) Η υπ΄αρ. πρωτ. 30562/11-2-2019 απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας, τμήμα περιβαλλοντικού χωρικού σχεδιασμού, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 1 MW, ιδιοκτησίας «ΑΝΤΩΝΙΑ ΤΖΟΥΦΕΤΑ», στη θέση «Μαστοράκια» Δ.Ε. Φυτειών, Δ. Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλ/νίας, καθώς και κάθε άλλης συναφούς πράξεως ή παραλείψεως.
Β) Η υπ΄αρ. πρωτ. 30535/11-2-2019 απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας, τμήμα περιβαλλοντικού χωρικού σχεδιασμού, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 1 MW, ιδιοκτησίας «WALL ECO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», στη θέση «Μέγα Κάμπος» Δ.Ε. Φυτειών, Δ. Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλ/νίας, καθώς και κάθε άλλης συναφούς πράξεως ή παραλείψεως.
Γ) Η υπ΄αρ. πρωτ. 30614/11-2-2019 απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού Δυτικής Ελλάδας, τμήμα περιβαλλοντικού χωρικού σχεδιασμού, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου «Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά, ισχύος 300 ΚW¨, ιδιοκτησίας «ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΟΥ», στη θέση «Παλιομπρούσκα» Δ.Ε. Φυτειών, Δ. Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλ/νίας, καθώς και κάθε άλλης συναφούς πράξεως ή παραλείψεως. 

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΣΘΕΝΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΨΗΦΙΣΜΑ.

Για το Κεντρικό Συμβούλιο
της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου

Ο Πρόεδρος               Ο Γ. Γραμματέας 

Δημήτρης Στεργίου             Αθανάσιος Γεροδημήτρης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.