Η χαμένη ευκαιρία της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ Α' βαθμού και η κυβερνησιμότητα.


Με τον Νόμο 4555/2018 - ΦΕΚ 133/Α/19-7-2018 (Κλεισθένης), μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που εισήχθησαν στην τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού, ήταν η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην εκλογή όλων των οργάνων των ΟΤΑ Α' βαθμού.
Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη αλλαγή ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, μιας και η τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού επιβάλλεται να είναι πεδίο συναινέσεων, συνεργασιών, συνθέσεων και συγκλήσεων μιας και μιλάμε για τα κοινά θέματα και προβλήματα ανθρώπων που έχουν στήσει τις ζωές τους στην ίδια περιοχή, που όλοι τα βιώνουν, τα ζουν και τα γνωρίζουν.
Αν αφηνόταν να λειτουργήσει η απλή αναλογική θα μπορούσε να διαμορφώσει νέα τάξη πραγμάτων, τελείως άλλα δεδομένα, μιας και κατά την γνώμη μας ουσιαστικά μεταβιβάζει την ευθύνη διοίκησης των Δήμων από την απλώς πλειοψηφούσα παράταξη και τον προτεινόμενο από αυτή για Δήμαρχο, στο σύνολο των παρατάξεων και μεμονωμένα στο κάθε δημοτικό σύμβουλο του Δημοτικού Συμβουλίου, στον κάθε τοπικό σύμβουλο, στο κάθε μέλος του Δ.Σ. των Νομικών Προσώπων.
Η απλή αναλογική καταργούσε το δημαρχοκεντρικό σύστημα, περιόριζε τις υπερεξουσίες του Δημάρχου και ενίσχυε τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, των Τοπικών Συμβουλίων, των Επιτροπών, της Επιτροπής Διαβούλευσης και των δημοτών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει η μεγάλη αλλαγή της εφαρμογής της απλής αναλογικής και να μην έχουμε προβλήματα κυβερνησιμότητας, ήταν παράλληλα να υπάρχει μία ανάλογη μεγάλη αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής και συμπεριφοράς από πλευράς των αιρετών, τόσο προεκλογικά, αλλά κυρίως μετεκλογικά.
Θα έπρεπε να υπάρχει η ανάλογη ωριμότητα και η συναίσθηση της ευθύνης, ότι με την απλή αναλογική πλέον διοικούμε όλοι μαζί και στείρες αντιπαραθέσεις, αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, προσωπικές μικροπαραταξιακές τακτικές και άλλες γνωστές συμπεριφορές θα έπρεπε να εκλείψουν και να πάμε σε συναινέσεις, συνεργασίες, συνθέσεις και συγκλίσεις.
Το Ιούνιο του 2019 στην χώρα είχαμε πολιτική αλλαγή και η νέα Κυβέρνηση, δια μέσου της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, θεώρησε ότι η απλή αναλογική θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους και προχώρησε σε νομοθέτηση των Νόμων 4623/2019 και 4625/2019, όπου ουσιαστικά επανέφεραν το προηγούμενο δημαρχοκεντρικό σύστημα στους ΟΤΑ Α' βαθμού.
Καταρχήν η συγκεκριμένη ενέργεια έχει εξ αρχής ένα μεγάλο αρνητικό που ακουμπά τα όρια του αντιδημοκρατικού και αντισυνταγματικού, που είναι ότι με άλλο σύστημα, δεδομένα και κανόνες διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και κατόπιν με άλλο σύστημα και κανόνες καλούνται να διοικηθούν οι Δήμοι.
Με όλα αυτά κατά νου θέλουμε να θέσουμε 2 ερωτήματα και να πούμε την προσωπική μας γνώμη.
  • Στην χώρα μας έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας του πολιτικού προσωπικού των ΟΤΑ Α' βαθμού, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σε συνθήκες απλής αναλογικής;
  • Ποιο πρέπει να γίνει πρώτα για να προχωρήσουμε στην θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στους Δήμους; Να περιμένουμε πρώτα να ωριμάσει το πολιτικό προσωπικό και μετά η καθιέρωση της απλής αναλογικής ή πρώτα η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η οποία θα οδηγήσει σε απελευθέρωση δυνάμεων και ωρίμανση του πολιτικού προσωπικού κατά την διάρκεια εφαρμογής της;
Προσωπική μας γνώμη είναι ότι αν ακολουθήσουμε το πρώτο, θα περιμένουμε πολλά χρόνια, μπορεί να περιμένουμε ως και το ποτέ και ουσιαστικά θα αφήσουμε μία κατάσταση να διαιωνίζεται, για χάριν μιας κακώς εννοούμενης κυβερνησιμότητας, όπου ο εκάστοτε Δήμαρχος και η πλειοψηφούσα παράταξη του, έχει εν λευκώ και λυμένα τα χέρια του να διοικεί όπως αυτός κρίνει, μαζί με την παράταξη του.
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής πρέπει να είναι ο άμεσος στόχος για την τοπική αυτοδιοίκηση Α' βαθμού. Θα πρέπει με το βλέμμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, να δεχτούμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσλειτουργίες που θα έχουμε στα πρώτα χρόνια εφαρμογής της.
Η χαμένη ευκαιρία της απλής αναλογικής για χάρη της κυβερνησιμότητας, είναι ομολογία αποτυχίας και ψόγος για το πολιτικό προσωπικό των ΟΤΑ Α' βαθμού.
Πρέπει άμεσα να επιστρέψουμε στο στόχο να εφαρμόσουμε την απλή αναλογική στους Δήμους με κυβερνησιμότητα, θεσμοθετώντας εργαλεία και δικλείδες ασφαλείας που θα συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση.

18 σχόλια:

  1. Συμφωνώ.
    Η απλή αναλογική στους Δήμους θα καλλιεργήσει την κουλτούρα των συνεργασιών και θα πετάξει έξω πρόσωπα του κομματικού σωλήνα και επαγγελματίες πολιτικούς με βιογραφικό μόνο κρατικοδίαιτο και με μηδαμινή επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ.ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ
    ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάγιο αιτημα των προοδευτικών και διαλεκτικών ανθρώπων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύει κανένας απο εμάς όλους τους δημότες-ψηφοφόρους
    ότι εάν εκλέγαμε με την ψήφο μας αιρετους στο δημοτικό συμβουλιο
    λογικούς και συνεννοήσιμους ανθρώπους
    δέν θα έβρισκαν τις καλύτερες λύσεις στο δημοτικο συμβούλιο
    και θα γινόταν "συνδιαλλαγή κάτω απο το τραπέζι" ?
    και οπως ισχυρίζονται κάποιοι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφισε την απλη αναλογικη γιατι την πιστευε αλλα γιατι με τον τροπο αυτο προσπαθησε να βρει τροπο να επηρεασει τα πραγματα σε τοπικο επιπεδο οπου ειναι ανυπαρκτος.
    Πουθενα στον δυτικο κοσμο δεν ισχυει η απλη αναλογικη στην τοπικη αυτοδιοικηση και μια χαρα προοδευουν οι κοινωνιες τους. Αλλα και εδω οι αξιοι και ικανοι ανθρωποι κανουν εργο, βλεπε τον Χατζιδακη στο Φαληρο, τον Παχατουριδη στο Περιστερι, τον δημαρχο των Τρικαλλων και αλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την απλή αναλογική δεν την ανακαλυψε τωρα ξαφνικά η αριστερά.
      Ηταν και Ειναι πάγια θεση της αριστερας.

      Διαγραφή
    2. Και γιατί δεν τον άλλαξε μετά τίς εκλογές του Ιανουαρίου το 15 και τον άλλαξε όταν είδε τις πρώτες πολύ κακές δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 15;

      Διαγραφή
    3. Διότι το Γενάρη του 2015 για την τοτε νεα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
      προείχαν άλλα θεματα ως προτεραιότητες τκαι όπως το θεμα της οικονομίας. άλλωστε 8 μηνες πρίν είχαν γίνει οι δημοτικες εκλογές του Μαϊου του 2014

      Διαγραφή
    4. Στις εθνικές αναφέρομουν... πιστεύεις πραγματικά ότι θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο αν προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις;

      Διαγραφή
    5. Ναι ρε φίλε ήταν απορροφημένοι οι άνθρωποι με άλλα πράγματα. Για αυτό έφεραν τον χειρότερο μνημόνιο από τα τρία. Καμία δεκατεσσαρια δις πρόσθετους φόρους και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμειο. Από την πολλή σκέψη όλα αυτά.

      Διαγραφή
  6. 9,02 μ.μ. πρέπει να καταλάβεις
    οτι η αριστερά διαφέρει απο την Δεξιά
    στην αντίληψη της πολιτικής εξουσίας


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα λογια. Με την αριστερα του ΣΥΡΙΖΑ ειδαμε και βλεπουμε να εφαρμοζεται το ρητο του Γραουτσο Μαρξ: Αν δεν σας αρεσουν οι αρχες μου, εχω και αλλες! Ουσιαστικα αυτο που ζησαμε με την αριστερα παγκοσμιως εινσι μια κολαση σπαρμενη με ροδοπεταλα.

      Διαγραφή
    2. Την ποιοτική δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ
      θα την νοσταλγίσεις σύντομα και εσύ και ο κόσμος

      Διαγραφή
    3. Το να στελνεις δεκα ανθρωπους χωρις στοιχεια στην δικαιοσυνη, να τους διαπομπευεις για πεντε ψηφαλακια εντασσεται και αυτο στα πλαισια της ποιοτικης δημοκρατιας;

      Διαγραφή
    4. Σε τι ακριβως συνισταται η ποιοτικη Δημοκρατια του ΣΥΡΘΖΑ; στην υοοστηριξη του στον συντροφο Μαδουρο; εγω τα χρονια της διακυβερνησγς ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ- μην ξεχναμε και τον συντροφο Πανο, αλλη μια ποιοτικη κινηση Συριζα-νομιζα οτι ζουσα στο ευρωαπαικο Μαδουρισταν.

      Διαγραφή
    5. Προσπάθησε να ξεχωρισεις τους άξιους του χωριού σου στο δημο να λυθεί κσνενα χρονίζον θεμα και άσε τι γινεται στο εξω κόσμο.
      Τι είμαστε διεθνολόγοι ?

      Διαγραφή
    6. Τους ξεχωρισα και τους ψηφισα. Οπως και σε εθνικο επιπεδο. Ευτυχως.

      Διαγραφή
    7. Νικητες και ηττημένοι
      ας ελπισουμε οτι θα λυθούν προβλήματα
      σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,
      πολιτικής εξουσίας και σε θέματα ποιοτικής κυρίως τοπκής δημοκρατιας στο δημο μας.Καληνύχτα συμπολίτη μας !



      Διαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.