Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου για το πρόγραμμα ''ΦιλόΔημος''.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίασή του της 30ής Δεκεμβρίου 2019 εξέδωσε ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, [με 15 (δεκαπέντε) θετικές ψήφους και 1 (μία) αρνητική, σύμφωνα με την 289/2019 Απόφασή του], το παρακάτω ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου
για το πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" 

Tο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» αποτέλεσε ένα ολοκληρωμένο και ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο για την κάλυψη ζωτικών αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους να προχωρήσουν σε βασικά έργα υποδομής (ύδρευση, αποχέτευση, αγροτική οδοποιία και άλλα), τα οποία μέχρι σήμερα έμεναν μετέωρα. Υπήρξε το μόνο πρόγραμμα καθ' όλη τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα που μπορούσε να καλύψει ανάγκες των Δήμων εκτός του ΕΣΠΑ και περιελάμβανε εξειδικευμένες δράσεις, ιδιαίτερα για τους μικρούς Δήμους. Αγκαλιάστηκε ως πρόγραμμα από την αυτοδιοίκηση, καθώς λειτούργησε απελευθερωμένο από κυβερνητικές χειραγωγήσεις και, κατά κοινή ομολογία όλης της αυτοδιοίκησης, οι Δήμοι αντιμετωπίστηκαν ισότιμα, αφού οι χρηματοδοτήσεις σχεδιάστηκαν μέσω ανοιχτών προσκλήσεων με αντικειμενικούς όρους και κριτήρια.
Γι' αυτό, μετά την εξαγγελία από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ότι η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του "ΦιλόΔημος" και στην αντικατάστασή του από αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ήταν επακόλουθο να υπάρξει έκδηλη ανησυχία και προβληματισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμου, υπερασπιζόμενοι την ανάγκη καθιέρωσης σε μόνιμη βάση ενός επενδυτικού χρηματοδοτικού προγράμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση με ύψος χρηματοδοτήσεων αντίστοιχου με το μέγεθος των αυξημένων αρμοδιοτήτων της και με διασφάλιση της κατανομής του με τρόπο δίκαιο και διαφανή και χωρίς περιττή γραφειοκρατία, ζητάμε την απρόσκοπτη συνέχιση, και όπου απαιτείται την αναγκαία χρονική παράταση, των προσκλήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους που εντάσσονται στα πλαίσια του Προγράμματος «Φιλόδημος Ι και ΙΙ». Κρίνεται άκρως σημαντικό να παραμείνει η υφιστάμενη χρηματοδοτική στήριξη των Δήμων, καθώς αυτή, όπως έχει αποδειχθεί, παρέχεται με θεσμικά μέσα και εργαλεία που διευκολύνουν την εκταμίευση της.
Ειδικότερα, για τον Δήμο μας το όποιο «πάγωμα», ή όποια ακύρωση ή μη παράταση προσκλήσεων του εν λόγω προγράμματος, συνεπάγεται την μη εξασφαλισμένη κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση σημαντικών έργων για την ανάπτυξή του και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ενδεικτικά, τα έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας, η δημιουργία νέων αθλητικών χώρων ή η αναβάθμιση των υφιστάμενων που εκκρεμούσαν για δεκαετίες, δεν μπορούν να ακυρωθούν ή να παγώσουν.
Καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών να αναθεωρήσει το σχεδιασμό του και να μην προχωρήσει στην απόφαση κατάργησης του προγράμματος "Φιλόδημος Ι και ΙΙ". Ζητάμε, παράλληλα, την ξεκάθαρη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών για την άμεση υλοποίηση όλων των έργων του Δήμου μας που έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς και για τη χρηματοδότηση εκείνων για τα οποία έχει υποβληθεί αίτημα ένταξής τους και έχουν πληρότητα φακέλου, μεταξύ των οποίων είναι η αποχέτευση του Πετροχωρίου και η ύδρευση Ανάληψης και Δρυμώνα. 

Θέρμο, 07-01-2020 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ 

ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.