ΥΠΕΝ: Με ταχύτητα οι χωροταξικές ρυθμίσεις για τις νέες επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Η ΠΟΑΥ Εχινάδων εισάγεται για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) έως το τέλος Αυγούστου και κατόπιν θα πάει για τελική υπογραφή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Εμείς θυμίζουμε (δημοσίευμα μας Μάϊος του 2018, δείτε εδώ) ότι εκκρεμεί η υποχρέωση της Ελλάδας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό στα πλαίσια της εναρμόνισης του νομικού πλαισίου της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/89/ΕΕ, που ουσιαστικά εκεί θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του απαράδεκτου χωροταξικού των ιχθυοκαλλιεργειών, που θεσμοθετήθηκε με την ΚΥΑ 31722/4.11.2011 (ΦΕΚ 2505/4.11.2011).
Αντ' αυτού βλέπουμε την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων.
Δεν ξέρουμε τελικά που βαδίζει αυτός ο τόπος και ποια είναι η αναπτυξιακή του προοπτική. Οι τοπικές κοινωνίες επιβάλλεται να ξυπνήσουν από τον παρατεταμένο λήθαργο.

Πηγή: https://www.ypaithros.gr/

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζεται η ρύθμιση των χωροταξικών εκκρεμοτήτων για νέες επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρώντας με σφιχτό χρονοδιάγραμμα τα Σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την θεσμοθέτηση Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ).
Μετά την τελική υπογραφή των τριών πρώτων Σχεδίων ΠΔ για τις ΠΟΑΥ Κεφαλονιάς, Οξειάς και Χαλκιδικής από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη και τους Υφυπουργούς, κ. Δημήτρη Οικονόμου και κα Φωτεινή Αραμπατζή αντίστοιχα, ξεκινά η επεξεργασία άλλων τριών Σχεδίων ΠΔ για τις ΠΟΑΥ Βόρειου και Νότιου Ευβοϊκού, Θεσπρωτίας και Μεγάρων.
Για τις υπόλοιπες ΠΟΑΥ (κατηγορίας Α), η αρμόδια διϋπουργική επιτροπή, που έχει συσταθεί από το 2019 υπό τους συναρμόδιους Υφυπουργούς κ.κ. Δ. Οικονόμου και Φ. Αραμπατζή καθόρισε στην τελευταία συνεδρίασή της, το εξής χρονοδιάγραμμα:
ΠΟΑΥ Εχινάδων: εισάγεται για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) έως το τέλος Αυγούστου.
ΠΟΑΥ Λέρου, ΠΟΑΥ Αρκαδίας, Μεθάνων, Τροιζηνίας, ΠΟΑΥ Λάρυμνας, Αταλάντης και ΠΟΑΥ Διαύλου ΩρέωνΜαλιακού: έχει ολοκληρωθεί ο χωρικός έλεγχος και έχουν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία/διορθώσεις από τους Φορείς Διαχείρισης και τους αναδόχους μελετητές.
ΠΟΑΥ Δυτικού Σαρωνικού και ΠΟΑΥ Χίου: ο χωρικός έλεγχος ολοκληρώνεται τέλος Σεπτεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 25 μελέτες ΠΟΑΥ, που είχαν υποβληθεί, κάποιες από το 2013 και το 2014, μόνο μία -στην Πιερία και μάλιστα με προβλήματα– εγκρίθηκε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τον Μάιο του 2019.
Στις υπόλοιπες 9 ΠΟΑΥ που βρίσκονται εντός ΠΑΥ Β’, ΠΑΥ Γ’ και ΠΑΥ Δ’ έχει τεθεί στόχος η ολοκλήρωση του χωρικού ελέγχου τους από τη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να γίνει έως το τέλος 2020.
Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση στο προηγούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ψηφίστηκε ανώτατο χρονικό όριο έξι μηνών για την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας κάθε ΠΟΑΥ, ενώ σε αυτό της προηγούμενης εβδομάδας, στο πλαίσιο της απλοποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, προβλέπεται η «σιωπηρή έγκριση», σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ανταποκριθούν εγκαίρως στα αιτήματα έγκρισης ίδρυσης και λειτουργίας.
Ακόμη, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο αξιολόγησης – αναθεώρησης του θαλάσσιου χωροταξικού που εκκρεμούσε από το 2016, καθώς οι υπηρεσίες των δύο Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τους Υφυπουργούς Δ. Οικονόμου και Φωτεινή Αραμπατζή, ολοκλήρωσαν σε χρόνο εξπρές την εκπόνηση των προδιαγραφών και την απλοποίηση των διαδικασιών.
Μετά τη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής, οι αρμόδιοι υφυπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Δημήτρης Οικονόμου, έκανε την εξής δήλωση:
«Η αναπτυξιακή σημασία του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών είναι δεδομένη. Είναι εξωστρεφής, προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και αποτελεί θεμέλιο για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης αλυσίδας αξίας δραστηριοτήτων δευτερογενούς επεξεργασίας του προϊόντος, αλλά και παραγωγής του αναγκαίου εξοπλισμού για τη λειτουργία των μονάδων. Σε εξαιρετική συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιλύσαμε δομικά προσκόμματα στην ίδρυση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) που καθυστερούσαν την προώθησή τους και συνακόλουθα τις παραγωγικές επενδύσεις στον κλάδο επί χρόνια.
Οι πρώτες ΠΟΑΥ που εγκρίθηκαν δεν αφορούν μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές. Δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την πολύ γρήγορη προώθηση και των υπολοίπων ΠΟΑΥ που σήμερα εκκρεμούν.
Παράλληλα, προχωρούν και οι αναγκαίες κινήσεις για την ενεργοποίηση των χερσαίων περιοχών των ΠΟΑΥ, καθώς και για τη χωροθέτηση συμπληρωματικών δραστηριοτήτων που θα διευκολύνουν τη δημιουργία συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, ούτως ώστε να απελευθερωθεί το λανθάνον σήμερα υψηλό δυναμικό του κλάδου αλλά και να προωθηθεί η περιφερειακή ανάπτυξη».
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή προχώρησε στην εξής δήλωση:
«Για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι υδατοκαλλιέργειες είναι, με αντικειμενική ανάλυση δεδομένων, ένας από τους πλέον εξωστρεφείς και δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος για την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία θέσεων εργασίας.
Με δεδομένη την ποιότητα και τη ζήτηση, που έχουν τα ελληνικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή και την διεθνή αγορά, όπως αυτή αποτυπώνεται στο υψηλό ποσοστό εξωστρέφειας (το 80% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται – στα 689 εκατ. ευρώ η αξία των εξαγωγών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- καθώς και το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δυναμικών οικονομικών σχημάτων του εσωτερικού και εξωτερικού, είναι προφανές ότι οι υδατοκαλλιέργειες καλούνται να διαδραματίσουν νευραλγικό ρόλο στην προσπάθεια για την επίτευξη των δύο βασικών στόχων της Κυβέρνησης:
την αύξηση των εξαγωγών από το 38 στο 48% του ΑΕΠ
και τον διπλασιασμό των επενδύσεων με έμφαση στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Για να αυξηθεί η παραγωγή, η ελληνική υδατοκαλλιέργεια χρειάζεται «ζωτικό χώρο» προκειμένου να αναπτυχθούν νέες μονάδες, πάντοτε με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.
Προς αυτήν την κατεύθυνση συνεργαζόμαστε άριστα από την πρώτη στιγμή, με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιλύοντας διαφορές χρόνων και καθιστώντας τα τρία πρώτα ΠΔ ως «επιταχυντές» απλοποίησης των υπολοίπων. Με ισχυρή πολιτική βούληση, στρατηγικό σχέδιο, δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς των υδατοκαλλιεργειών προχωρούμε, κερδίζοντας τον χαμένο χρόνο, για να καταστήσουμε τις υδατοκαλλιέργειες πρωταγωνίστριες στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.