Εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου Κολοβού Χρήστου προς το τελευταίο κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο.


Εισήγηση του Δημοτικού Συμβούλου Κολοβού Χρήστου προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου του έργου: «Έγκριση σύναψης σύμβασης μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και Δήμου Ξηρομέρου για το υποέργο "Υπογειοποίηση Δικτύου του Παραλιακού Μετώπου και Ιστορικού Κέντρου Αστακού", του έργου "Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αστακού, ανάδειξη ιστορικού κέντρου και αισθητική παρέμβαση, ενοποίηση και ανάδειξη των σημαντικών σημείων της πόλης με την κεντρική πλατεία (Α’ Φάση)" και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή της».
Για πολλοστή φορά, απαξιώνεται με ευθύνη της δημοτικής αρχής, ο θεσμός της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, των παρατάξεων της αντιπολιτεύσεως και των δημοτικών συμβούλων, γεγονός που κατ' επανάληψη έχουμε επισημάνει ως παράταξη, σε συνεδριάσεις του Δ.Σ του Δήμου μας. 
Την 22 Οκτ 2020 και ώρα 4:44 το απόγευμα, λάβαμε με e-mail,  πρόσκληση από τη δημοτική αρχή για κατεπείγουσα (δια περιφοράς) σύγκληση του Δ.Σ την 21:00 της ίδια ημέρας, με ένα μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη όπως παρακάτω: 
«Έγκριση σύναψης σύμβασης μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και Δήμου Ξηρομέρου για το υποέργο "Υπογειοποίηση Δικτύου του Παραλιακού Μετώπου και Ιστορικού Κέντρου Αστακού" του έργου "Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αστακού, ανάδειξη ιστορικού κέντρου και αισθητική παρέμβαση, ενοποίηση και ανάδειξη των σημαντικών σημείων της πόλης με την κεντρική πλατεία (Α’ Φάση)" και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή της».
Το έργο αφορά την ανάπλαση, ανακατασκευή και διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της πόλης του Αστακού και των πεζοδρόμων, πεζοδρομίων και οδών που συνδέουν την παραλιακή οδό με το κέντρο της πόλης, καθώς και των κοινοχρήστων χώρων που περιλαμβάνονται σε αυτούς και δεν είναι διαμορφωμένοι, με παράλληλη εξασφάλιση και διευθέτηση – επέκταση των εγκαταστάσεων δικτύων, λειτουργικών διαμορφώσεων, χώρων φύτευσης και αστικού εξοπλισμού και ηλεκτροφωτισμού, που υποχρεωτικά ακολουθούν τους κοινόχρηστους αυτούς χώρους.
Το παραπάνω έργο είναι συνολικού Π/Υ: 1.368.400,00 € (Χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», ΚΩΔ. ΣΑ: ΕΠ0011, Κωδ. Ενάριθμου: 2018ΕΠ00110030, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 3243/06-09-2018 απόφαση ένταξης της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Π.Δ.Ε.) από το ΕΤΠΑ. Μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί η σύμβαση (αρχές Οκτ 2020) για το ένα υποέργο (οικοδομικά κλπ 1.170.000) και απομένει η υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΔΔΗΕ, για το δεύτερο υποέργο αρμοδιότητας της ΔΕΔΔΗΕ( υπογειοποίηση δικτύου καλωδίων σε οδούς κλπ 197.000 ευρώ) 
Η πρόσκληση για την κατεπείγουσα εντός τεσσάρων (4) περίπου ωρών σύγκληση του Δ.Σ!!!!, δεν συνοδεύονταν από εισήγηση του θέματος προς συζήτηση και λήψη απόφασης, ούτε υπάρχει εισηγητής από τη δημοτική αρχή, ούτε περιληπτικό ιστορικό του θέματος και ούτε τα τρία (3) έγγραφα αλληλογραφίας μεταξύ του Δήμου μας και της ΔΕΔΔΗΕ από τον Φεβ 2020 μέχρι σήμερα, ως συνημμένη αλληλογραφία του μοναδικού εγγράφου που μας αποστάλθηκε με την πρόσκληση κλπ για να εκφράσουμε ορθή κρίση και γνώμη και να αποφασίσουμε.
Πέραν των παραπάνω σοβαρών παραλείψεων, της αδιαφορίας και προχειρότητας της δημοτικής αρχής, όσον αφορά την πλήρη ενημέρωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των δημοτικών συμβούλων για το τι πρόκειται να ψηφίσουν ή όχι, γεννάται και η απορία γιατί δεν προετοιμάστηκε από την προηγούμενη ημέρα 21 Οκτ. το όλο ζήτημα, διότι σύμφωνα με το υπόψη e-mail, η δημοτική αρχή το γνώριζε ήδη και είχε όλο το χρόνο μπροστά της για ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου μέχρι τη σύγκλησή του. Γιατί έστω να μην έρθει για ψήφιση την μεθεπομένη 23 Οκτ, εφ όσον κρίθηκε ως άμεσο και κατεπείγον (διατηρούμε πολλές αμφιβολίες περί του κατεπείγοντος του ενός 24ώρου), αλλά πλήρες με εισήγηση, αρμόδιο εισηγητή και ιστορικό κλπ. Αυτό δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε και προκαλούμε να πεισθούμε με στοιχεία περί του αντιθέτου.
Εμείς, αλήθεια, ως παράταξη, πως μπορέσαμε μέσα σε μισή ώρα μετά τη λήψη του e-mail και με δικές μας απλές ενέργειες, να κατατοπισθούμε με επαρκή στοιχεία για να έχουμε γνώση και κρίση για το θέμα, ενώ η δημοτική αρχή αμέλησε ως όφειλε και ως έπρεπε επί ένα 24ωρο να ενεργήσει και να ενημερώσει με τα απαραίτητα στοιχεία το Δ.Σ.; 
Ψηφίζουμε ΝΑΙ για το καλό του τόπου και των δημοτών μας, με την προτροπή και επισήμανση για την υποχρέωση της δημοτικής αρχής για την ορθή λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι το ανώτατο θεσμικό πολιτικό όργανο του Δήμου.
Τέλος, θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί αλλά και επιλυθεί μέσα από τα δύο υποέργα που αναφέρονται στο θέμα που συζητάμε σήμερα, το σοβαρό ζήτημα της λειτουργίας δημοτικού φωτισμού κατά τη διάρκεια των εργασιών και μετά από αυτές, μετά την κατάργηση του εναερίου δικτύου χαμηλής τάσης σε συγκεκριμένες οδούς και την υπογειοποίησή του, όπως επισημαίνει στο έγγραφό της προς το δήμο και η ΔΕΔΔΗΕ. Εννοείται, ότι το παραπάνω πέραν των άλλων, αφορά και την ασφάλεια των πολιτών, των κατοικιών, καταστημάτων, ΙΧ οχημάτων κλπ. 

Αστακός 23/10/2020 

Για το γραφείο τύπου της Δημοτικής Παράταξης 

Ο εισηγητής

Κολοβός Χρήστος 
Δημοτικός Σύμβουλος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.