Τι προβλέπει η μελέτη της υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, για την θαλάσσια περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στα όρια του Αστακού.


Σύμφωνα με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε), η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. αποτελείται από δέκα (10) ζώνες παραγωγής (Π1-Π10), με συνολική επιφάνεια 25.977,98 στρέμματα. Δείτε τον παρακάτω πίνακα με τις 10 προτεινόμενες περιοχές.


Για τον Αστακό εκτός από την τεράστια ζώνη Π-6 των 3.600,32 στρεμμάτων, έχουμε και την Π-5 στον όρμο του Αγ. Παντελεήμονα και στο Ακ. Γλώσσα, με θαλάσσια έκταση 1.140,34 στρέμματα (Κοινότητα Αστακού).
Αυτή την στιγμή στο σημείο υπάρχουν τέσσερις μονάδες με 55 στρέμματα συνολικά, με δυναμικότητα παραγωγής 620 τόνους/έτος.
Η υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. προβλέπει για το συγκεκριμένο σημείο, αύξηση των στρεμμάτων μέσω επεκτάσεων σε 80 και της παραγωγικότητας στους 1.488 τόνους/έτος.

Περιοχή Π-5 (Κοινότητα Αστακού):


Με κόκκινη γραμμή η περιοχή Π-5 των 1.140,34 στρεμμάτων μέσα στον κόλπο του Αστακού.

Άρα μιλάμε για 80 στρέμματα κλουβιών ιχθυοκαλλιεργειών από τα 55 σημερινά στρέμματα, σε μία δεσμευμένη θαλάσσια έκταση 1.140,34 στρεμμάτων.
Ο Φορέας Διαχείρισης της Π.Ο.Α.Υ., είναι Ανώνυμη Εταιρία (Α.Ε.), η οποία συστάθηκε και συγκροτείται μόνο από εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας και το Επιμελητήριο Αιτ/νίας και κανέναν άλλο φορέα εντός. Η τοπική αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού φυσικά βρίσκονται εκτός.
Ο Φορέας Διαχείρισης θα έχει την αποκλειστική διαχείριση της Π.Ο.Α.Υ. και αυτός θα αποφασίζει για μελλοντικές επεκτάσεις και νέες μονάδες εντός των ορίων των 10 ζωνών παραγωγής, που καταλαμβάνουν όπως προαναφέραμε συνολικά για όλη την Π.Ο.Α.Υ., 25.977,98 στρέμματα και οι ζώνες υδρανάπαυσης 15.202,39 στρέμματα.
Για όποιους ενδιαφέρονται να μάθουν τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια στο τόπο που ζουν και αγαπούν, αν η συγκεκριμένη Π.Ο.Α.Υ. λάβει την έγκριση της Πολιτείας, επισυνάπτουμε ολόκληρη την Σ.Μ.Π.Ε. της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ. εδώ.
Η ίδρυση της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ., αυτόματα θα σημάνει την μονόπλευρη ανάπτυξη για το παραλιακό κομμάτι του τόπου μας, αποκλειστικά και μόνο στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.
Στον τόπο μας τα αμέσως επόμενα χρόνια θα έχουμε μια τεράστια θαλάσσια βιομηχανική περιοχή, που θα  είναι ενάντια στο Περιβάλλον, ενάντια στον Τουρισμό, ενάντια στην Οικονομία της χώρας, ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, ενάντια στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της προώθησης της ισόρροπης ανάπτυξης του εθνικού χώρου.

4 σχόλια:

 1. << Όλοι καλοί και μαζί, στον Άγιο Παντελεήμονα >>

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και ενάντια σ' ένα μπάνιο στη θάλασσα των απλών ανθρώπων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μια θάλασαα έχουμε καθαρή όλοι οι Ελληνες μαζί.
  Να την "μαγαρίσουμε" κι' αυτή ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όσοι αρνούνται τον καλόπιστο κοινωνικό διάλογο για την αναζήτηση των καλύτερων λύσεων στο σύνθετο θέμα της προτεινόμενης ΠΟΑΥ αρνούνται την αληθινή δημοκρατία.
  Και ως εκ τούτου : << Ούτε κι' αυτοί στον αγιασμό ούτε κι' εμείς στα φώτα >>

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.