Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»: Πόρος: «SOS» για τη Βιομηχανική Ζώνη Ιχθυοκαλλιεργειών - Επιστολή Δημητριάδη σε Πατούλη.


Τα κεντρικά ΜΜΕ αρχίζουν να ανακαλύπτουν το πολύ σοβαρό θέμα της άναρχης κατάληψης του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου, για χατίρι ενός κλάδου που έχει κακομάθει και έχει συνηθίσει να του ικανοποιούνται όλα τα θέλω, μιας και απολαμβάνει για πολλά χρόνια μια προνομιακή σχέση με την κεντρική εξουσία αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ενίοτε.
Όλα αυτά εις βάρος άλλων κλάδων και κυρίως αυτών της παράκτιας αλιείας και της βαριάς βιομηχανίας της χώρας που είναι ο Τουρισμός, ο οποίος μπαίνει στο στόχαστρο προς δραματική υποβάθμιση.
Σύντομα που το θέμα θα γίνει αντιληπτό και θα το καταλάβουν όλοι, ότι εδώ μιλάμε για μία υπόθεση κατάληψης θαλάσσιου χώρου με σχεδίαση από τους ίδιους, με τις τοπικές κοινωνίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς λόγο και την Ελληνική Πολιτεία απλά σε ρόλο διεκπεραιωτή, εκτιμούμε ότι οι αντιδράσεις θα είναι πολύ μεγάλες.
Δείτε το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:


Κάνει λόγο για «ιχθυο-βιομηχανοποίηση όλου του Σαρωνικού».
Συνεχίζει ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, τις ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και των αρμόδιων αρχών, αναφορικά με την υπό θεσμοθέτηση βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στο νησί.
Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε επιστολή και στον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη (σ.σ. η κεντρική φωτό στο θέμα είναι από παλαιότερη συνάντησή τους, το 2019). 
Σε αυτήν αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,
Με το σχετικό έγγραφό μας στις 7.10.2020, σάς διαβιβάσαμε το ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου αναφορικά με την κάθετη αντίθεση του Δήμου μας στη δημιουργία βιομηχανικής περιοχής ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Υ.) στο νησί μας, για την οποία επίκειται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με το εδάφιο 7 του εν λόγω Ψηφίσματος, το Δ.Σ. Πόρου έχει καλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και εσάς ως Περιφερειακή Αρχή να στηρίξετε δημοσίως το Ψήφισμα, να συνταχθείτε στον αγώνα μας και να υπερασπιστείτε με κάθε δυνατό τρόπο τον Πόρο απέναντι στην απειλή επιβίωσης που αντιμετωπίζει.
Πέραν αυτού, το Περιφερειακό Συμβούλιο έπρεπε εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να εκφράσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας τη γνώμη του αναφορικά με την Σ.Μ.Π.Ε. του θέματος (έχει ζητηθεί από τις 12.7.2020). Ωστόσο, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά έχει απωλέσει ενάμιση επιπλέον μήνα, μετά την ανωτέρω έκκληση από μέρους μας, για να το πράξει έστω και εκπρόθεσμα.
Όπως γνωρίζετε, η καθυστέρηση αυτή έχει ως συνέπεια ότι η γνώμη της Περιφέρειας Αττικής για την βιομηχανοποίηση της θάλασσας του Πόρου θεωρείται σήμερα κατά τεκμήριο θετική, γεγονός που διευκολύνει περεταίρω την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος. Η κατάσταση αυτή μπορεί εν μέρει να διορθωθεί μόνο αν φέρετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ και αν προβείτε πλέον σε σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο η εκπρόθεσμη υποβολή της γνώμης και πολύ περισσότερο προκειμένου να γίνει και επί της ουσίας της αποδεκτή και να ματαιωθεί ο σχεδιασμός.
Τα παραπάνω καθίστανται ακόμα πιο σοβαρά, δεδομένου ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκτός από την Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, μεθοδεύει ερήμην μας και ερήμην σας, εν κρυπτώ, και με πρωτοφανώς γοργές διαδικασίες εν μέσω πανδημίας, τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. σε όλη την περίμετρο του Σαρωνικού (Σαλαμίνα, Μέγαρα, Δυτ. Σαρωνικός, Μέθανα, Κόρινθος-Επίδαυρος). Ξέρουμε ότι πιθανότατα δεν το γνωρίζετε καν και ότι δεν ευθύνεστε εσείς, όπως δεν ευθυνόμαστε και εμείς, αλλά τώρα που το εντοπίσαμε, θα ευθυνόμαστε μόνο εμείς αν δεν προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Κατόπιν των ανωτέρω και γνωρίζοντας την ξεκάθαρη προσωπική σας θέση για το θέμα, την οποία μου έχετε εκφράσει προφορικά και την οποία έχετε εκφράσει και δημοσίως κατ’ επανάληψη ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κάνω έκκληση να φέρετε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο:
1. Την έκφραση (αρνητικής) γνώμης επί της Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου.
2. Την στήριξη – συνυπογραφή του Ψηφίσματος του Δ.Σ. Πόρου
3. Την συνυπογραφή του κοινού Ψηφίσματος των Ο.Τ.Α. ά και β΄ βαθμού που, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας μου με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, συντονίζονται πανελλήνια για τη ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Κύριε Περιφερειάρχη, κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα που μας φέρνει πιο κοντά στην ιχθυο-βιομηχανοποίηση όλου του Σαρωνικού. Δεν υπάρχει ούτε καιρός για χάσιμο, ούτε περιθώριο για αδράνεια και για αποχή από συγκεκριμένες ενέργειες.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Πόρου
Ιωάννης Δημητριάδης»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.