Στην Ισλανδία, η Κυβέρνηση υπό το βάρος των επιστημονικών στοιχείων και των αδιάψευστων και σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εξετάζει το θέμα της βιωσιμότητας της ιχθυοκαλλιέργειας του σολομού. Δείτε το αποκαλυπτικό και σοκαριστικό ντοκιμαντέρ (μεταγλωττισμένο video).


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ήδη στην Ισλανδία, η Κυβέρνηση υπό το βάρος των επιστημονικών στοιχείων και των αδιάψευστων και σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εξετάζει το θέμα της βιωσιμότητας της ιχθυοκαλλιέργειας του σολομού και αναμένονται οι νέες αποφάσεις μέσα στο 2024 και το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα είναι αυτό που πρέπει, με αυστηρότατους περιβαλλοντικούς περιορισμούς για την εκτροφή των σολομών σε μικρότερες ποσότητες, στην ανοικτή θάλασσα μακριά από τις ακτές και τις εκβολές των ποταμών ή στην στεριά.

------------------------

Πηγή: Σελίδα Facebook ''Katheti''.

*English follows*
Ο αγώνας του Πόρου κατά των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών έχει συνοδοιπόρους και συμμάχους σε όλο τον κόσμο.
Το ντοκιμαντέρ "A Salmon Nation" παρουσιάζει μια παρόμοια περίπτωση στην Ισλανδία.

Επικίνδυνη φωτιά σήμερα στην Παλαιομάνινα. Προσοχή συμπατριώτες, προσοχή...


Πηγή: Σελίδα Facebook Προέδρου
Κοινότητας Παλαιομάνινας Σπύρου Ζώγα.

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 3 το μεσημέρι στην Παλαιομάνινα και μάλιστα πολύ κοντά στο χωριό.
Ευτυχώς με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και την βοήθεια κατοίκων του χωριού τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και αποφύγαμε δύσκολες καταστάσεις!!

«Ταξίδι στο Χρόνο». Εγκαίνια Σχολικής Πινακοθήκης.


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου,
τη 15η Μαΐου 2024

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

«Ταξίδι στο Χρόνο». Εγκαίνια Σχολικής Πινακοθήκης.

Τα Εγκαίνια της Σχολικής Πινακοθήκης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου 2024. Την Ακολουθία του Αγιασμού τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Βασιλείου Φωτάκη, ως εκπροσώπου του Δημάρχου Αγρινίου, Αντιδημάρχων, του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων και εκπροσώπων των τοπικών φορέων.

Εκτιμώντας υποκειμενικά το εκλογικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στον Δήμο Ξηρομέρου και τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία της παραίτησης του επικεφαλής της παράταξης ''ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ''.


*Του Βασίλη Σούλα.

Παρακολουθούμε με σχετικά δημοσιεύματα σε ορισμένα τοπικά Blogs, μία προσπάθεια εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου στο Δήμο Ξηρομέρου, κάτι που είναι απόλυτα θεμιτό και δημοκρατικό στα πλαίσια του πλουραλισμού της ενημέρωσης και της κατάθεσης άποψης και γνώμης, από τα πολλά και καλά Blogs που έχουμε και ασχολούνται με τα θέματα του Δήμου Ξηρομέρου.

Δήμος Ξηρομέρου: Ζημιές και κλοπές στον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό της Δ.Ε. Φυτειών.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: Ζημιές και κλοπές στον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό της Δ.Ε. Φυτειών.

Ενημερώνουμε τους Δημότες, πως επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, διαπράττονται φθορές και κλοπές στον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό της Δημοτικής Ενότητας Φυτειών. Συγκεκριμένα στο αλσύλλιο Παππαδάτου καθώς και στην επαρχιακό οδό Φυτείες - Παππαδάτος και ιδιαίτερα στα σημεία από την παιδική χαρά Φυτειών μέχρι και την είσοδο του χωριού της Παππαδάτου, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής.

Πρόεδρος ΤΕΕ Αιτ/νίας Λίνος Μπλέτσας: Κάλεσμα για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές του ΤΕΕ την Κυριακή 19 Μαΐου.


Την προσεχή Κυριακή 19/05/2024 οι Μηχανικοί όλης της χώρας θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των αιρετών μελών και των οργάνων τόσο του κεντρικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε.) όσο και του Περιφερειακού Τμήματος του Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Πρώτο θέμα στο Der Spiegel το πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ισλανδία. Διέξοδος η ιχθυοκαλλιέργεια στην ανοικτή θάλασσα ή στη στεριά.

Ένα ιχθυοτροφείο στο Patreksfjörður στη βορειοδυτική Ισλανδία. Φωτογραφία: Knut Egil Wang / DER SPIEGEL.
Πρώτο θέμα στο Der Spiegel το θέμα των ιχθυοτροφείων και της εκτροφής του σολομού στην Ισλανδία. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του Jan Petter με φωτογραφίες από τον Knut Egil Wang που δημοσιεύτηκε 07.05.2024.


Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου στα Ελληνικά,  με χρήση εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης.

--------------------------------
Ιχθυοκαλλιέργεια στην Ισλανδία. Εισβολή του σολομού ζόμπι.

Δύο τεράστιες εταιρείες εκτρέφουν σολομό ακριβώς έξω από τις ακτές της Ισλανδίας. Οι επικριτές προειδοποιούν ότι τα ψάρια φάρμας που διέφυγαν αποτελούν υπαρξιακό κίνδυνο για τους άγριους πληθυσμούς της χώρας. Ο πρόεδρος της χώρας –και η τραγουδίστρια Björk– έχουν μπει στη συζήτηση.

Με τσάντες γεμάτες δώρα ο Πρόεδρος της Παπαδάτου στο Δημοτικό Σχολείο Ριβίου.


Με το άνοιγμα του Δημοτικού Σχολείου Ριβίου από τις διακοπές του Πάσχα, ο Πρόεδρος της Παπαδάτου κος Γαλαζούλας Απόστολος, επισκέφθηκε το σχολείο δίνοντας στους μικρούς μαθητές τσάντες με δώρα, συνεχίζοντας την έμπρακτη στήριξη που παρέχει στο σχολείο και στη σχολική κοινότητα.

Αντίο Χρηστάκη….


Του Πάνου Παπαδόπουλου.

«Αποχαιρετίσαμε στις 13/5/2024 έναν αξιαγάπητο συμπατριώτη μας. Έναν μειλίχιο και ταπεινό άνθρωπο. Μία μορφή γεμάτη καλοσύνη. Δεκτικότητα και αισιοδοξία.
Ο Χρήστος (Χρηστάκης) Χατζαράς δεν είναι πλέον κοντά μας, ταξιδεύει στην αιωνιότητα. Το τραπέζι του αριστερά στην είσοδο του καφενείου Καραμέλα «ορφάνεψε» και δεν πρόκειται να βρει αντικαταστάτη.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου γιατρός Γιάννης Τριανταφυλλάκης, μιλά στον τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ TV για το ''Brain Gain Xiromero''.


Το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης κέντρισε η δημιουργία μητρώου εθελοντών επιστημόνων στον Δήμο Ξηρομέρου, για το project: ''Brain Gain Xiromero''.
Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου γιατρός Γιάννης Τριανταφυλλάκης, μιλά στον τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΑΝ TV και στο καθημερινό ενημερωτικό magazino ''Χαμηλή πτήση'', ενημερώνοντας από πρώτο χέρι τι αφορά και πως ο Δήμος Ξηρομέρου επιζητεί να ωφεληθεί μέσα από την εθελοντική προσφορά, ανθρώπων που έχουν τις γνώσεις, αλλά κυρίως την θέληση και την όρεξη να βοηθήσουν τον τόπο τους σε διάφορους τομείς.
Αξίζει να το παρακολουθήσετε:

Πρόσκληση εκδήλωσης για τη γιορτή της μητέρας, το Σάββατο 19 Μαΐου στις 08:00 μ.μ.


Ημερομηνία 14-5-2024
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Ξηρομέρου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Κοινότητα Αστακού, σας προσκαλούν το Σάββατο 18 Μαΐου στις 08:00 μ.μ. στη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αστακού, να παρακολουθήσετε την εκδήλωση για την γιορτή της μητέρας, με ομιλήτρια την κα Βάσω Μπράμη - Coach Προσωπικής Ανάπτυξης & Καθοδήγησης.

Πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση Δ.Σ. Λιμενικού Ταμείου την Παρασκευή 17 Μαΐου.


Αστακός, 13.5.2024
Αριθ. πρωτ: 5994
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
Ν.Π.Δ.Δ. 'ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
ΤΑΜΕΙΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ'
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Προς: Τα μέλη του Ν.Π.Δ.Δ.
(ως Πίνακα Αποδεκτών)
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Καλεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σε Τακτική Δια Ζώσης Δημόσια Συνεδρίαση την δεκάτη εβδόμη (17η) του μηνός Μαΐου, του έτους 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (Δημοτικό Κατάστημα Αστακού) σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από το άρθρο 11 του Ν. 5043/2023 και σε συνδυασμό τις διατάξεις των άρθρων 234 και 240 του Ν. 3463/2006, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κάτωθι θέματα ημερήσιας διάταξης:

Συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ξηρομέρου. Κατέρρευσαν τα Fake News και οι γραφικότητες για λειτουργία Κέντρων Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) και Ρομά στο Ξηρόμερο.


Συνεχίζει απρόσκοπτα την λειτουργία του, από το τέλος του 2016 που ξεκίνησε το πρόγραμμα σε όλους τους Δήμους έως και σήμερα, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ξηρομέρου, μέσω της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υλοποιώντας συγκεκριμένες δράσεις, που ποτέ δεν περιλάμβαναν παραρτήματα Κέντρων Ένταξης Μεταναστών και Ρομά.

Αιτωλοακαρνανία: Ποια έργα σε Βόνιτσα, Πάλαιρο, Αστακό την μετατρέπουν σε πόλο έλξης.

Φωτογραφία: Eurokinissi.
Της Ναταλίας Κάπαρη.
07:46 13/05/2024.

Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας, με περιοχές όπως η Πάλαιρος, η Βόνιτσα αλλά και ο Αστακός να είναι εξαιρετικά ανερχόμενες τόσο για ξένους όσο και για Έλληνες επενδυτές. Αυτό οφείλεται ότι έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα χρόνια σημαντικά έργα υποδομής, στα σκαριά βρίσκονται «πεντάστερα» τουριστικά projects, ενώ στο άμεσο μέλλον οι εν λόγω περιοχές θα διαθέτουν υψηλού επιπέδου μαρίνες.

Σοκ, στο Ξηρόμερο. «Έφυγε» εντελώς ξαφνικά από τη ζωή ο Βασίλης Σόμπολος.



Θλίψη προκαλεί στο Χωριό Καραϊσκάκης και σ' όλο το Ξηρόμερο η είδηση του θανάτου του Βασίλη Σόμπολου.
Ο Βασίλης έφυγε από τη ζωή σήμερα Κυριακή 12 Μαΐου σε ηλικία 38 ετών.

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη προμήθεια και για να τεθούν σε κυκλοφορία, τα 2 ιδιόκτητα λεωφορεία mini bus που αποκτά ο Δήμος Ξηρομέρου.

Φωτογραφία αρχείου.
Με δύο ισάριθμες αποφάσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ξηρομέρου, για ανάληψη υποχρέωσης, προς δέσμευση και διάθεση των σχετικών χρηματικών πιστώσεων, που αναρτήθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και τις εντοπίσαμε (δείτε εδώ και εδώ), προχωράνε οι διαδικασίες προμήθειας και ενεργοποίησης σε κυκλοφορία των 2 mini bus είκοσι θέσεων το καθένα, που αποκτά ο Δήμος Ξηρομέρου.

Εκλογές τοπικού περιφερειακού τμήματος ΤΕΕ Αιτ/νίας την Κυριακή 19/5/2024. Επιστολή παράταξης Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών - Συνεργαζόμενοι.


Η προεκλογική περίοδος τελειώνει. Στις 19/05/2024 οι μηχανικοί της Αιτωλοακαρνανίας καλούνται να επιλέξουν με την εκλογική διαδικασία την επόμενη διοίκηση και του τοπικού περιφερειακού τμήματος του ΤΕΕ.

Πρόγραμμα «Από το Α έως το Ω: Μία Ακαδημία για Γονείς» υπό την Αιγίδα του ΕΔΔΥΠΠΥ. 5η συνάντηση την Πέμπτη 16 Μαΐου στις 06:15 μ.μ.

Ημερομηνία 12.5.2024
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Ξηρομέρου από τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι μέλος του Δικτύου Υγιών Πόλεων και στο πλαίσιο αυτό συμμετέχει στις δράσεις και στις εκδηλώσεις του δικτύου.
Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., έχει ως αποκλειστικό του σκοπό την Πρόληψη των Νοσημάτων, την Προαγωγή της Υγείας, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα την προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. Δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της Υγειονομικής Ενημέρωσης, της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Προληπτικής Ιατρικής.

Διεθνής διάκριση του Μουσείου Άλατος Μεσολογγίου, με το βραβείο ΕΜΥΑ 2024 στην Πορτογαλία.


Καθώς οι τομείς των μουσείων σε ολόκληρη την Ευρώπη διευρύνονται και η σημασία του πολιτισμού για την γενική ευημερία αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο, η ποιότητα κάθε μουσείου και η συνεισφορά του στην κοινωνία γίνονται αντίστοιχα σημαντικές.

Αυτή είναι η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος από τους Δήμους, το ύψος των προστίμων.


11/05/24 19:13

Οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα επιστρατεύονται ως ένα επιπλέον μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών.
Πλέον, με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Τα δεδομένα και η επώνυμη γνώμη μας για την υπόθεση δημοτικά τέλη Δήμου Ξηρομέρου.

*Του Βασίλη Σούλα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου της Παρασκευής 12 Απριλίου, εκτός από την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος, του μεγαλύτερου στην ιστορία του Δήμου Ξηρομέρου, με νέα και συνεχιζόμενα έργα και μελέτες, ύψους 24.540.284,81 €, που δείχνει ότι η παρούσα δημοτική αρχή διαθέτει όραμα για τον τόπο και δίνει αναπτυξιακή προοπτική, είχαμε και την σημαντική αύξηση του τέλους ύδρευσης και του τέλους φωτισμού και καθαριότητας.

Αποστόλη Κομπλίτση - Ακαρνάνας - ''Παλιές γραφές'' - Γεώργιος Γρίνος: Αναγκαία υποδομή η κατασκευή (ή βελτίωση) του δρόμου Μπαμπίνης – Αετού – Αρχοντοχωρίου – Μύτικα.


Του Αποστόλη Κομπλίτση - Ακαρνάνας.

Ένα άκρως επίκαιρο κείμενο φέρνουν στη δημοσιότητα πάλι σήμερα οι «Παλιές γραφές». Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στο Βlog ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS και έχει την υπογραφή του αγαπητού φίλου και δικηγόρου Γ. Σ. Γρίνου το 2017. Με τη σύμφωνη γνώμη του ιδίου και με την πεποίθηση ότι κάτι μπορεί επιτέλους να λειτουργήσει πραγματικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επαναφέρεται ξανά. Και λέω επαναφέρεται ξανά γιατί και εγώ ασχολούμαι με ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής μας και ένα καλύτερο αύριο για τους κατοίκους της.

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας - Ημέρα Περιβάλλοντος 2024: Κάλεσμα για συντονισμένη δράση την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στις 12:00 το μεσημέρι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πλησιάζει αλλά δυστυχώς η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να γιορτάζει και να περηφανεύεται για τα περιβαλλοντικά της επιτεύγματα. Ακριβώς το αντίθετο. Η ελληνική φύση -δάση, βουνά, θάλασσες και ακρογιαλιές, κάμποι και ποτάμια- μεταλλάσσεται ραγδαία σε ένα τοπίο αγνώριστο, λεηλατημένο, μελαγχολικό και αφιλόξενο. Όπως και οι ζωές μας, που συνδέονται άρρηκτα με αυτή.

Κυνηγοί θησαυρών στο Παλιό Βάρνακα (αναρτημένο βίντεο στο YouTube).


Πηγή video: https://www.youtube.com

Εντοπίσαμε video στο ΥοuTube αναρτημένο 25 Μαρτίου 2024, από έρευνα για πολύτιμα αντικείμενα (θησαυρό) στο Παλιό Βάρνακα και σας το παρουσιάζουμε. Η έρευνα των κυνηγών θησαυρών εστιάζεται στον χείμαρρο του Παλιού Βάρνακα, στους νερόμυλους και στο αρχαίο φράγμα.

1η Έκθεση Βιβλίου Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, στην πλατεία Δημάδη.


11/05/2024
ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Χαρ. Τρικούπη 10
30 100 ΑΓΡΙΝΙΟ
Τηλ.: 2641 3 60402

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τη συμμετοχή Αιτωλοακαρνάνων δημοσιογράφων, συγγραφέων και ποιητών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 1ης Έκθεσης Βιβλίου Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, στην πλατεία Δημάδη.

Διοργάνωση εκδήλωσης Δήμος Ξηρομέρου και ΕΛΙΑΜΕΠ. Θέμα: «Οι περιφέρειες της Ευρώπης και η ΕΕ: Μια συμβιωτική Σχέση».


Υπό την αιγίδα του Δήμου Ξηρομέρου και του Europe Direct – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Αριάν Κοντέλη» του ΕΛΙΑΜΕΠ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι περιφέρειες της Ευρώπης και η ΕΕ: Μια συμβιωτική Σχέση», στις 17 Μαΐου 2024, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στο Δημαρχείου Αστακού, Αιτωλοακαρνανίας.

Δημιουργία Μητρώου Επιστημόνων - "Brain Gain Xiromero".


Ημερομηνία 9-5-2024
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Ξηρομέρου θέλοντας να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου, το οποίο είναι ιδιαίτερα αξιόλογο, αποφάσισε να το καταγράψει και να συστήσει μια εθελοντική ομάδα η οποία:

1. Θα λειτουργεί συμβουλευτικά και ανάλογα με το επιστημονικό της πεδίο και
2. Θα αποτελεί μια ομάδα η οποία θα συζητά μεταξύ των μελών της και θα είναι υποστηρικτική.

Άγγελος Χατζαράς: Από την Αγυιά στη Νέα Υόρκη.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ο δικός μας Μυτικιώτης Άγγελος Χατζαράς, ο οποίος διαγράφει την δική του σημαντική πορεία στην προπονητική στο μπάσκετ, βρέθηκε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού για να παρακολουθήσει το τριήμερο σεμινάριο του National Association of Basketball Coaches (NABC) στο Iona University (το Πανεπιστήμιο που κοούτσαρε ο Ρικ Πιτίνο την περίοδο 2020-2023).
Συγχαρητήρια Άγγελε...

-------------------

Πηγή: https://pelop.gr
Του Κωνσταντίνου Λαμπρόπουλου.

Πόσο απέχει η Αγυιά από τη Νέα Υόρκη; Αρκετά, αλλά ο Άγγελος Χατζαράς έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι για να δει πως είναι το μπάσκετ στις ΗΠΑ. Ένα μικρό διάλειμμα από τις προπονητικές του υποχρεώσεις στον Οργανισμό του Αίολου Αγυιάς έκανε ο Αγγελος Χατζαράς, για να βρεθεί στο μαγικό κόσμο του Αμερικάνικου μπάσκετ.

Οριστικός ανάδοχος στο μεγαλύτερο έργο ύδρευσης στην ιστορία του Δήμου Ξηρομέρου: «Ολοκλήρωση Υδροδότησης και Υδρευτικού Δικτύου Αστακού», συνολικού προϋπολογισμού 3.505.030,20 €. Δομική και οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ύδρευσης του Αστακού.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξηρομέρου, αναρτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2023, πρόσκληση - γνωστοποίηση για την διακήρυξη δημοπρασίας του έργου: «Ολοκλήρωση Υδροδότησης και Υδρευτικού Δικτύου Αστακού», συνολικού προϋπολογισμού 3.505.030,20 € (δείτε εδώ), το οποίο είναι το ένα από τα δύο υποέργα ύδρευσης, για τα οποία εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 6.085.000 €, από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης στην ιστορία του Δήμου Ξηρομέρου.

Μοναδική η ''Νύχτα ευχών'' στον Αστακό, με τα δεκάδες ιπτάμενα φαναράκια να μεταφέρουν νοητά τις ευχές των μικρών παιδιών (φωτογραφίες και video).


Ημερομηνία 7 Μαΐου 2024
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τον Δεκέμβριο του 2022, δύο φορές μέσα σε κάθε χρονιά, σε κάθε αλλαγή του χρόνου και τη Δευτέρα του Πάσχα, η πολύ ωραία ιδέα της διοργάνωσης νύχτας ευχών στη πλάζ του Αστακού, με διοργανωτές τη Κοινότητα Αστακού και το Δήμο Ξηρομέρου, έγινε θεσμός με μεγάλη συμμετοχή κυρίως μικρών παιδιών, που είναι οι πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, αφήνοντας δεκάδες φαναράκια στον ουρανό του Αστακού μαζί με τις ευχές τους.

«Απλώνουν δίχτυα» οι ιχθυοκαλλιέργειες.


Της Δέσποινας Κονταράκη.
05/05/2024 | 17:09

«Pacta sunt servanda rebus sic stantibus», δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται εφόσον τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ίδια». Την ουσία αυτής της φράσης είδαμε την περασμένη εβδομάδα με τη διορθωτική ρύθμιση που κατατέθηκε για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, ο οποίος συντάχθηκε πριν από δώδεκα χρόνια, εν μέσω Μνημονίων και με την Ελλάδα σε ύφεση.

Ενοικιάζεται στον Μύτικα Αιτ/νίας διαμέρισμα λούξ, 100 μέτρα από την παραλία.


ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: Στον Μύτικα Αιτ/νίας διαμέρισμα λούξ, 100 μέτρα από την παραλία, διαθέσιμο με ημερήσια μίσθωση, από τα μέσα Απριλίου έως μέσα Σεπτεμβρίου. Τηλ. 6974503503. (Ημερ. αγγελίας 7.5.2024).

* Η αγγελία είναι μόνιμα αναρτημένη στην ενότητα ''Αγγελίες''.

Του Αγίου Γεωργίου στο πανέμορφο εκκλησάκι στην Κανδήλα (φωτογραφίες και videos).


Φωτογραφίες: κα Βάσω Παππά.
Videos: κ. Χρήστος Μουρκούσης.

Του Αγίου Γεωργίου σήμερα και στο πανέμορφο εκκλησάκι στην Κανδήλα, πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθους πιστών και με τους καβαλάρηδες να τιμούν τον Άη Γιώργη και το έθιμο, κάνοντας με τα περήφανα άλογα τους τον γύρο του ναού.

Γιόρτασε το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Πόρτας Μπαμπίνης (φωτογραφίες και videos).



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πολλών Μπαμπινιωτών και πιστών από τα χωριά του Ξηρομέρου, τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον π. Δημήτριο Τέγα στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Πόρτας.

Χριστός Ανέστη!!! Αληθώς Ανέστη!!! Η Ανάσταση στον Μύτικα (φωτογραφίες και videos).


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας πραγματοποιήθηκε η φετινή Ανάσταση στον Μύτικα Αιτ/νίας, στον εξωτερικό χώρο του Αη Νικόλα, με τους κατοίκους του Μύτικα να προσέρχονται για να λάβουν το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου και να πάρουν το Άγιο Φως.

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού (βίντεο).


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Ἀρχ. Δαμασκηνοῦ 10
302 00 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΝ
Τηλ: 26310 - 22322, 22421 / Fax: 26310 - 28701
Ἱστοσελίς: www.imaa.gr
Γραμματείας e-mail: gr-imaa@otenet.gr
Ἐν Ἱερᾷ Πόλει Μεσολογγίου
τῇ 18ῃ Ἀπριλίου 2024
Ἀριθ. Πρωτ.: 475

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΠΑΣΧΑ 2024

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ

Πρός τό χριστεπώνυμον πλήρωμα
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Ἀγαπητοί μου πατέρες καί ἀδελφοί,
Παιδιά μου ἐν Κυρίῳ ἀγαπημένα,
Στήν πιό κρίσιμη στιγμή τῆς παγκόσμιας ἱστορίας, τήν ὥρα πού ἡ ἀνθρωπότητα φαίνεται νά χάνει καί τά τελευταῖα της στηρίγματα, τήν ὥρα πού τό σκοτάδι τῆς ἁμαρτίας γίνεται πυκνότερο, ἀκόμη καί ἀπό τό σκοτάδι τοῦ Ἅδη, τό φῶς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ, μᾶς ἀναγεννᾷ τήν ἐλπίδα καί καταυγάζει τά πάντα μέ τό φῶς τῆς ζωῆς.

Η περιφορά του Επιταφίου στον Μύτικα (φωτογραφίες και βίντεο).


Σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή η Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μύτικα και στη συνέχεια η περιφορά του Επιτάφιου στους δρόμους του χωριού μας.

Πολλά ιδιωτικά οικόπεδα ακαθάριστα στο εσωτερικό του Μύτικα. Φαινόμενα βανδαλισμών στον οικισμό.


Δεχόμαστε πολλές οχλήσεις από συμπολίτες μας για ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα εντός του οικισμού του Μύτικα και ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η αντιπυρική περίοδος και η νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί για τους «αμελείς» ιδιοκτήτες.

Πρόσκληση για μία γιορτή αγάπης, ζεστασιάς και ευχών στη πλαζ του Αστακού.


Ημερομηνία 2-5-2024
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΣΤΑΚΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Ξηρομέρου και η Κοινότητα Αστακού, σας προσκαλούν να παραβρεθείτε τη Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου και ώρα 09:30 μ.μ. στην πλάζ του Αστακού, σε μία αναστάσιμη γιορτή, γεμάτη φως και ευχές.

Διακοπή ρεύματος είχαμε σήμερα το πρωί στα αντλιοστάσια ύδρευσης στα Λιβανέικα και στα Μαργωνέικα.

Ημερομηνία 4.5.2024
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διακοπή ρεύματος είχαμε σήμερα το πρωί στα αντλιοστάσια ύδρευσης στα Λιβανέικα και στα Μαργωνέικα, λόγω βλάβη σε κολώνα. Ειδοποιήθηκαν άμεσα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και αναμένεται η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ