Συνέντευξη του συντοπίτη μας Αστακιώτη Δικηγόρου Αλέξη Φραίμη στην εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ». Η εφημερίδα που σώζει την τιμή της τοπικής δημοσιογραφίας στον Νομό Αιτ/νίας.


ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ευχαριστούμε την εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ», που σώζει την τιμή της τοπικής δημοσιογραφίας στον Νομό Αιτ/νίας, για ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλους τους Αιτωλοακαρνάνες.
Το αίτημα λογικής και δικαιοσύνης, να μην έχουμε εγκατάσταση νέων ιχθυοκαλλιεργειών και επέκταση υπαρχουσών στο παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικας και στη νήσο Κάλαμο.
Αυτό ανήκει στους κατοίκους και στους επισκέπτες, εκεί κάνουν τα μπάνια και μέρος των διακοπών τους όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες, στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Ξηρομέρου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, είναι καθορισμένο για τουριστική ανάπτυξη.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες μπορούν να συγκεντρωθούν στην ανοικτή θάλασσα στις Κεντρικές και Βόρειες Εχινάδες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός διαχρονικά, με επίσημες αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας και οι ακτές της διαδρομής Αστακός - Μύτικας, ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ του σχεδιασμού για νέες ιχθυοκαλλιέργειες και επέκταση υπαρχουσών.
Για το θέμα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ο Δήμος Ξηρομέρου, τοπικές Κοινότητες, Σύλλογοι και Φορείς του Δήμου Ξηρομέρου, απλοί πολίτες, η ΚΕΔΕ, η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, σε σύνολο 245 υπογράφοντες.
Επίσης με ξεχωριστή προσφυγή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και με ξεχωριστή προσφυγή ιδιώτες από τον Κάλαμο.
Κάποιοι δημοσιογράφοι στο νομό Αιτ/νίας, αρνούνται να καλύψουν δημοσιογραφικά το σοβαρό θέμα, γιατί κάποιοι τους έπεισαν ότι όλοι οι παραπάνω που σας αναφέραμε ότι αντιδρούν, με προσφυγή στο ΣτΕ παρακαλώ, είναι κάποιοι λίγοι, γραφικοί και ανεπάγγελτοι!

------------------------

Πηγή: Εφημερίδα ''ΑΙΧΜΗ''.
Της Βάσως Βήττα.

Συνεχίζεται ο αγώνας για να μην γεμίσει κλουβιά το παραλιακό μέτωπο - Οι κάτοικοι της περιοχής Αστακού - Μύτικα παλεύουν ενάντια στην εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών.

Αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων του παραλιακού μετώπου Αστακού Μύτικα, μετά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για τις ιχθυοκαλλιέργειες, που ήδη έχει πάρει σάρκα και οστά εδώ και αρκετούς μήνες.
Και ο Δήμος Ξηρομέρου στέκεται στο πλευρό των κατοίκων που έχουν δημιουργήσει μια ομάδα που αντιτίθεται σε αυτό τον σχεδιασμό. Ο Αλέξανδρος Φραίμης, είναι μέλος της Επιτροπής Αγώνα και ανήκει στην νομική ομάδα, έχοντας αναλάβει κυρίως τις δημοτικές εκτάσεις του παραλιακού μετώπου, που ενώ, έχουν παραχωρηθεί στις πρώην Κοινότητες όπως αναφέρει ο ίδιος, αμφισβητούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, παρόλο που υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν ότι ανήκουν στον Δήμο.
Σε αυτό το παραλιακό μέτωπο, σύμφωνα με το Π.Δ. αναπτύσσονται υδατοκαλλιέργειες διάσπαρτες, ενώ νομιμοποιούνται οι υφιστάμενες, σε ένα χώρο 22.000 στρεμμάτων, όπου θα τοποθετούνται κλωβοί.
Εκείνο που επισημαίνει ο κ. Φραίμης, είναι ότι, βάσει του Π.Δ., οι ίδιοι οι υδατοκαλλιεργητές έχουν και τον έλεγχο της εφαρμογής του. Όμως οι κάτοικοι και ο Δήμος επιθυμούν την πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής και όχι μόνο αυτή που βασίζεται στην συγκεκριμένη δραστηριότητα. Εκτιμούν όμως ότι οι υδατοκαλλιέργειες δεν θα «επιτρέψουν» κάποιο άλλο είδος ανάπτυξης, αφού το παραλιακό μέτωπο και η προαναφερόμενη έκταση, δεσμεύονται, με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες δράσεις να αποκλείονται εκ των πραγμάτων.
Η αξία των ιδιοκτησιών μειώνεται, ενώ μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν θα μπορούν να γίνουν επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα. Με λίγα λόγια οι κάτοικοι θεωρούν ότι η περιοχή τους θα υποβαθμιστεί, γι' αυτό και αγωνίζονται ακόμα και τώρα, μετά δηλαδή την εφαρμογή του Π.Δ., να ανατρέψουν την κατάσταση.
Οι αντιδράσεις τους έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, όπως αναφέρει ο κ. Φραίμης, όμως οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν είχαν ασχοληθεί. Ο νυν Δήμαρχος όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ανέσυρε από τα συρτάρια το ζήτημα και στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Γεγονός είναι βέβαια ότι οι αντιδράσεις δεν ήταν ιδιαίτερα ζωηρές τα προηγούμενα χρόνια, όμως τελευταία βλέποντας να τοποθετούνται και νέα κλουβιά θορυβήθηκαν και κινητοποιήθηκαν περισσότερο. Εκείνοι που δεν ασχολήθηκαν καν με το θέμα ήταν οι βουλευτές Αιτ/νίας της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Η ανησυχία μεγαλώνει όταν βλέπουν ότι δεν υπάρχουν νέα από το μεγάλο project της κατασκευής μαρίνας mega yacht που σχεδιαζόταν στο Πλατυγιάλι, με τους κατοίκους να φοβούνται πιθανή υπαναχώρηση της επένδυσης λόγω της αύξησης των ιχθυοκαλλιεργειών. Ίσως οι επενδυτές θέλουν πρώτα να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και μετά να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν.
Η νομική ομάδα έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ο Δήμος Ξηρομέρου έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης για την μετεγκατάσταση μιας μονάδας, με τον ισχυρισμό ότι έχει εγκατασταθεί πολύ κοντά σε λιβάδι Ποσειδωνίας, παρόλο που αυτά τα σημεία που έχουν απομείνει προστατεύονται από Διεθνείς Συνθήκες.
Επιπλέον μέσα στα 22.000 στρέμματα που προβλέπονται για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών, έχουν προβλεφθεί και σημεία υδρανάπαυσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κλωβοί πρέπει να μετακινούνται για να επανέρχεται το περιβάλλον στην αρχική του κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση είναι δεδομένη και γι' αυτό οι αρμόδιοι φροντίζουν να λαμβάνουν μέτρα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Μάλιστα ο Δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης με πρόσφατη επιστολή του καλεί και τους ξενοδόχους της Αιτωλ/νίας, να πάρουν και εκείνοι θέση, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή της εφαρμογής του Π.Δ.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Τριανταφυλλάκης, «...Οι ακτές της διαδρομής Αστακός - Μύτικας, ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΕΚΤΟΣ του σχεδιασμού για νέες ιχθυοκαλλιέργειες και επέκταση υπαρχουσών, προσθέτοντας ότι εκεί κάνουν τα μπάνια και μέρος των διακοπών τους όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.