Απειλούνται θάλασσες και παραλίες, ακόμη και περιοχές Natura – Μεγάλη ζημιά στον τουρισμό και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες καταγγέλλουν επιχειρηματίες και φορείς.
Ο κλάδος των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, με σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα και σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2011, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και παραμονές της κατάρρευσης της κυβέρνησης, το ελληνικό κοινοβούλιο θέσπισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τη δημιουργία 25 προβλεπόμενων ζωνών υδατοκαλλιέργειας, γνωστό ως ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών). Η νομοθεσία αυτή αύξησε δραματικά τις επιτρεπόμενες περιοχές για υδατοκαλλιέργεια, επεκτείνοντάς τες κατά 24 φορές, από 9.800 στρέμματα σε 240.000 στρέμματα, παραχωρώντας ουσιαστικά τεράστιες παραθαλάσσιες εκτάσεις της χώρας σε ιδιωτικές εταιρείες, επί το πλείστον ξένων συμφερόντων, για αποκλειστική χρήση και αυτοεπιτήρηση. Ενώ το συνολικό σχέδιο ΠΟΑΥ έχει εγκριθεί, κάθε καθορισμένη ζώνη πρέπει να υποβληθεί σε μια διαδικασία πολλών σταδίων, που ολοκληρώνεται με την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την οριστικοποίηση της εγκατάστασής της.
Μέχρι εδώ τα πράγματα θα φαινόντουσαν επί το πλείστον καλά και πιθανόν για κάποιους αισιόδοξα, όμως η γνωστή προχειρότητα που χαρακτηρίζει τους ελληνικούς σχεδιασμούς για την προσέλκυση επενδύσεων, αφήνει σε δεύτερη μοίρα -αν δεν αγνοεί πλήρως- το σημαντικό ζήτημα των περιβαλλοντικών και των κοινωνικών επιπτώσεων, αυτής της τεράστιας επέκτασης.
Καθώς αρχίζουν πλέον να προχωρούν οι διαδικασίες προεγκρίσεων και να εκδίδονται προεδρικά διατάγματα, για τον καθορισμό ΠΟΑΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψιν ούτε τα περιβαλλοντικά δεδομένα, ούτε η συνολική οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στις περιοχές αυτές. Ανάστατες οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν τα σχέδια των τεράστιων επεκτάσεων των υδατοκαλλιεργιών, να έρχονται σε σύγκρουση με όλους τους τοπικούς παραγωγικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, η επαγγελματική αλιεία ή η αγροτική παραγωγή αλλά ακόμα και με την ίδια τη ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Ο δε καθορισμός ζωνών υδατοκαλλιέργειας, ακόμα και σε περιοχές Ζώνης Ειδικής Προστασίας Natura 2000, είναι ενδεικτικός της πλήρους αδιαφορίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του όλου αυτού σχεδιασμού. Η «Ζούγκλα» μίλησε σε περιβαλλοντικούς και τοπικούς συλλόγους, αυτοδιοικητικούς και κατοίκους, προκειμένου να αποκτήσει μια άμεση εικόνα της κατάστασης, στις περιοχές εκείνες που βιώνουν την απειλή της ανεξέλεγκτης επέκτασης των υδατοκαλλιεργειών.
Όλοι μας ξεκαθάρισαν ότι δεν βρίσκονται σε αντίθεση με την ανάπτυξη ενός σημαντικού κλάδου του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, αρκεί αυτή να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και σε αρμονία με τις τοπικές κοινότητες και την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Πράγμα δηλαδή που προϋποθέτει σοβαρούς κανόνες.
Οι πιο «χαλαροί» περιβαλλοντικοί κανόνες στην Ευρώπη.
Η ισορροπία μεταξύ βιομηχανικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, αποτελεί πάντα ένα ζητούμενο, που απασχολεί έντονα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς. Στη χώρα μας δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει μονόπατα προς τη μία μεριά.
Δυστυχώς η Ελλάδα για άλλη μια φορά, στον βωμό των επενδύσεων, φαίνεται να θυσιάζει την προστασία του περιβάλλοντος, ακόμα και σε αυτό το φυσικό αγαθό που “πουλάει” περισσότερο απ’ όλα στο εξωτερικό: Στις θάλασσές της και στις απαράμιλλης ομορφιάς ακτογραμμές της.
Η χώρα μας κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες στην ποιότητα των ρυθμίσεων για την προστασία του περιβάλλοντος από τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες, σύμφωνα με νέα μελέτη της βρετανικής εταιρείας συμβούλων MEP (McAllister Elliot Partners). Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα υστερεί σε κρίσιμες κατηγορίες, όπως η απόσταση από την ακτή, το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάθος για τις υδατοκαλλιέργειες και οι κανονισμοί σχετικά με τις οργανικές ύλες, με τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις της χώρας μας να κρίνονται ανεπαρκείς.
Με βάση τη μελέτη της MEP, που αποτελεί μια εταιρεία που συμβουλεύει πολλά κράτη και αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών επάνω στις υδατοκαλλιέργειες, τόσο για λογαριασμό κυβερνήσεων όσο και ως επενδυτικός σύμβουλος επιχειρήσεων του κλάδου, η Ελλάδα υστερεί των αντίστοιχων ευρωπαϊκών προτύπων, στα παρακάτω πολύ σημαντικά για το περιβάλλον σημεία:
Απόσταση από την ακτή: Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν ελάχιστες αποστάσεις 1-3 χιλιομέτρων για τις ιχθυοκαλλιέργειες, η Ελλάδα επιτρέπει την εγκατάσταση των μονάδων σε αποστάσεις ακόμα και 50 μέτρων από την ακτή, προκαλώντας άμεση περιβαλλοντική επιβάρυνση και συγκρούσεις με άλλες τοπικές δραστηριότητες.
Επιτρεπόμενο βάθος για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων: Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το ελάχιστο επιτρεπόμενο βάθος κυμαίνεται στα 40 μέτρα και άνω, η Ελλάδα επιτρέπει τη λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών σε βάθη έως και 20 μέτρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης τοξικών ουσιών στον βυθό.
Μέγιστη επιτρεπόμενη βιομάζα: Η Ελλάδα δεν διαθέτει αυστηρά πρότυπα μέγιστης επιτρεπόμενης βιομάζας, χρησιμοποιώντας μια απλοποιημένη φόρμουλα, ενώ άλλες χώρες χρησιμοποιούν προηγμένα μοντέλα για τον έλεγχο της παραγωγής και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Ελάχιστη Απόσταση Μεταξύ Μονάδων: Η Ελλάδα έχει την λιγότερο αυστηρή ρύθμιση για την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας – λιγότερο από 500 μέτρα – τη στιγμή που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν αποστάσεις άνω των 2 χλμ.
Συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων: Η έλλειψη επαρκούς συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που υποχρεώνουν σε δημόσια διαβούλευση, η διαδικασία στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και των τοπικών φορέων.
Συγκριτικές μελέτες που παρήγγειλε το ίδρυμα Rauch, από την MEP και από την Poseidon Aquatic Research Management, αποτυπώνουν τόσο την τεράστια προβλεπόμενη επέκταση των υδατοκαλλιεργειών (σε κάποιες περιοχές έως και 48 φορές μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις), όσο και την ανεπάρκεια των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που όλες κρίνονται πολύ κάτω της βάσης σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούν αυτές οι μελέτες, έχουν συλλεγεί στην καλύτερη των περιπτώσεων πριν από 9 χρόνια, ενώ έχουμε και δύο περιπτώσεις με δεδομένα 30 ετών. Θεμελιώδη διεθνή πρότυπα μέτρησης, συμπεριλαμβανομένου του προγνωστικού μοντέλου MERAMOD, είτε δεν χρησιμοποιήθηκαν είτε τα ευρήματά τους αγνοήθηκαν.
Η MEP στην έκθεσή της, τονίζει με τα τεράστια κενά αυτών των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επισημαίνοντας: «Τα ζητήματα αυτά, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα και την περιβαλλοντική υγεία της περιοχής».
Η ΑΚΤΑΙΑ, ένα δίκτυο που περιλαμβάνει φορείς από 18 παράκτιες ή νησιωτικές κοινότητες, με την υποστήριξη 12 Δήμων, απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας τους τεράστιους κινδύνους τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών στις οποίες προβλέπεται η επέκταση των ΠΟΑΥ.
Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), με ομόφωνο ψήφισμά της, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, ζητάει “για την αδειοδότηση ΠΟΑΥ και ιχθυοτροφείων, να προβλέπεται στο εξής επί ποινή ακυρότητας η σύμφωνη γνώμη των οικείων ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού και όχι η απλή γνώμη τους (η οποία περιφρονείται διαχρονικά έως σήμερα)”. Φυσικά μέχρι σήμερα οι ομόφωνες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, περιφερειών, ακόμα και αποκεντρωμένων διοικήσεων, κατά των επεκτάσεων ΠΟΑΥ σε διάφορες περιοχές, έχουν απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
Δέλτα Πηνειού: Από περιοχή Natura 2000, ζώνη μυδοκαλλιέργειας.
Το Δέλτα Πηνειού είναι ένας πανέμορφος τόπος στα Ανατολικά του Νομού Λαρίσης, εκεί όπου χύνονται τα νερά του ποταμού στο Αιγαίο. Δημιουργεί ένα σύνθετο μωσαϊκό οικοτόπων περιλαμβάνοντας, θαμνώνες με αρμυρίκια, παραποτάμια δάση με πλατύφυλλα δέντρα, έλη γλυκού και αλμυρού νερού με καλάμια και ψαθιά, λιβάδια με βούρλα και αμμοθίνες. Διαθέτει πλούσια πανίδα και ιδιαίτερα ορνιθοπανίδα (226 είδη) μεταξύ των οποίων πολλά είδη ερωδιών, 12 είδη πάπιας, αρπακτικά και άλλα υδρόβια και παρυδάτια είδη, ενώ αποτελεί καταφύγιο σπάνιων ειδών γι’ αυτό και εντάσσεται στο Δίκτυο Natura 2000.
Οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και πολλά χρόνια εναντιώνονται στα σχέδια εγκατάστασης επιχειρήσεων μυδοκαλλιέργειας, με τους δήμους Τεμπών και Αγιάς να πρωτοστατούν στις αντιδράσεις. Ήδη από το 2014 που δόθηκε η προέγκριση της επένδυσης, οι τοπικοί φορείς και οι δήμοι άσκησαν τα έννομα μέσα που είχαν στα χέρια τους προκειμένου να την σταματήσουν. Το 2019 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας απέρριψε το σχέδιο της επένδυσης με τον επιχειρηματία να προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο τον Οκτώβριο του 2023 τον δικαίωσε. Έκτοτε σήμανε πάλι συναγερμός στην τοπική κοινωνία, με το Δίκτυο Δέλτα Πηνειού και Τεμπών, με την στήριξη τοπικών φορέων και των εμπλεκόμενων δήμων, να αναλαμβάνει τον συντονισμό των δράσεων. Σε ημερίδα που διοργάνωσε τον Μάιο του 2024, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, προανήγγειλε νέες νομικές ενέργειες, ενώ τον καλοκαίρι που μας πέρασε η αποκεντρωμένη διοίκηση απέρριψε και πάλι το επενδυτικό σχέδιο, στέλνοντάς το πίσω στο αρμόδιο υπουργείο.
Η «Ζούγκλα» μίλησε με τον πρόεδρο Δικτύου Δέλτα Πηνειού και Τεμπών, Νίκο Ρήγα, ο οποίος μας είπε ότι όλη η τοπική κοινωνία έχει πλέον κινητοποιηθεί, προκειμένου να μην επιτρέψει την μετατροπή της περιοχής της Αλεξανδρινής στο Δέλτα του Πηνειού, σε μια ζώνη βιομηχανικής μυδοκαλλιέργειας. “Πέραν των καταστροφικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα έχει αυτή η επένδυση στο παρθένο οικοσύστημα της περιοχής, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μία σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της. Αλιείς, γεωργοί, επαγγελματίες του τουρισμού είναι ανάστατοι διότι μια τέτοιας μορφής και έκτασης επένδυση, είναι εις βάρος των δικών τους δραστηριοτήτων”.
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Καστρί – Λουτρό δραστηριοποιείται από το 1983 στα παράλια του δήμου Τεμπών. Έχει πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις των κατοίκων απέναντι στην ίδρυση μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρός του Νίκος Nάτσιος έχει πλήρη γνώση όλης της υπόθεσης, την οποία έχει “κυνηγήσει” από κοντά τα τελευταία χρόνια.
Εύβοια: «Οι ιχθυοκαλλιέργειες επιβάλλονται πάνω σε κάθε άλλη δραστηριότητα».
Ο Θανάσης Μπινιάρης είναι μέλος της SOS Ευβοϊκός και ζει στο Μαρμάρι της Εύβοιας. Μίλησε στη «Ζούγκλα» για τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του νησιού, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στον Ευβοϊκό κόλπο, που αποτελεί και μία από τις δύο περιοχές (μαζί με το Ξυρόμερο Αιτωλοακαρνανίας), για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί προεδρικό διάταγμα για τις νέες ΠΟΑΥ.
Οι επεκτάσεις των υδατοκαλλιεργειών στον Βόρειο Ευβοϊκό.
Οι επεκτάσεις των υδατοκαλλιεργειών στον Νότιο Ευβοϊκό.
Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη η τοπική κοινωνία δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένη και πλέον αντιλαμβάνεται τις τεράστιες αλλαγές και την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που καλείται να βιώσει. “Όλες αυτές οι υδατοκαλλιέργειες προβλέπεται να ακολουθήσουν το εντατικό μοντέλο βιομηχανικής παραγωγής, πράγμα που θα δημιουργήσει τεράστια ρύπανση στην κλειστή περιοχή του κόλπου. Χρησιμοποιούν χημικά, αντιβιοτικά, μυκητοκτόνα, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή. Όλα αυτά κάθονται στον βυθό καταστρέφοντας τα λιβάδια της Ποσειδώνιας και κάθε ζωή. Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων είναι προσχηματικές και ανεπαρκείς, αφού ούτε καν χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας δεν έχει γίνει”.
Το προεδρικό διάταγμα προβλέπει την δημιουργία 15 ζωνών μέσα στον Ευβοϊκό κόλπο, με την παραχώρηση 22.000 στρεμμάτων θαλάσσιας έκτασης. Ήδη οι δήμοι Ερέτριας – Κύμης και Μαντουδίου – Αγίας Άννης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του προεδρικού διατάγματος, ενώ άλλη μια προσφυγή έχει γίνει από κατοίκους της Νοτίου Εύβοιας. Παρ’ όλα αυτά οι προσφυγές δεν έχουν προς το παρόν ανασταλτικό χαρακτήρα και η δημιουργία των νέων μονάδων προχωράει κανονικά.
«Δεν είμαστε ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες, αρκεί να υπάρχουν με μέτρο, με κανόνες και να λαμβάνουν υπόψιν και την ζωή των κατοίκων», μας λέει ο κ. Μπινιάρης. «Υπάρχουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές. Που ζουν ή έχουν τουριστικά καταλύματα ή είναι ψαράδες. Δεν δίνεται καμία σημασία στις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι άνθρωποι στις ζωές τους. Η μεγάλη επέκταση, σε βιομηχανική πλέον κλίμακα, επιβάλλεται πάνω σε κάθε άλλη δραστηριότητα στην περιοχή».
Σαλαμίνα: «Είμαστε περικυκλωμένοι και τώρα θέλουν να μας κλείσουν το μοναδικό ελεύθερο κομμάτι».
Η Σαλαμίνα είναι ένα όμορφο και πολύπαθο νησί. Διαχρονικά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υπήρξε η μοναδική, ίσως, διέξοδος των κατοίκων των δυτικών προαστίων. Ένα νησί «ταπεινό», με φυσική ομορφιά που πασχίζει να ξεπροβάλει, παρότι κακοποιείται ανελέητα. Ο Αντρέας Φαρμακόρης, πρόεδρος του περιβαλλοντικού Συλλόγου Σαλαμίνας «Περιβός», μίλησε στη «Ζούγκλα» για την απειλή της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών που βιώνει το νησί του.
Όπως μας είπε, «η νέα ΠΟΑΥ προβλέπει τα 186 στρέμματα ιχθυοκαλλιεργειών που υπάρχουν στη Σαλαμίνα, να γίνουν 4.432. Δηλαδή να επεκταθούν κατά 25 φορές. Το νησί είναι περικυκλωμένο από οχλούσες δραστηριότητες: διυλιστήρια, ναυπηγεία, λιμάνια, αγκυροβόλια πλοίων, παροπλισμένα πλοία, βιολογικός καθαρισμός στην Ψυττάλεια, Ναύσταθμος, σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Είμαστε περικυκλωμένοι από παντού και το μοναδικό ελεύθερο κομμάτι που υπάρχει στα Νοτιοδυτικά, τώρα θέλουν να το κλείσουν με τεράστιες επεκτάσεις των ιχθυοκαλλιεργειών. Εκεί υπάρχει και το δάσος των Κανακίων. Ένα από τα λίγα εναπομείναντα παρθένα δάση της Αττικής, που θα γίνει χώρος διέλευσης των φορτηγών των επιχειρήσεων αυτών, με ότι συνεπάγεται για το δασικό περιβάλλον».
Οι υπάρχουσες ιχθυοκαλλιέργειες στη Σαλαμίνα και στις Διαπορίους νήσους και οι προβλεπόμενες επεκτάσεις τους.
Το δημοτικό συμβούλιο της Σαλαμίνας, με δύο ομόφωνες αποφάσεις του, μία το 2021 και μία το 2024, έχει ζητήσει την ακύρωση κάθε επέκτασης των ΠΟΑΥ. Ομοίως η Περιφέρεια Αττικής με ομόφωνη απόφασή της στις 29 Οκτωβρίου 2024, εκφράζει τη ρητή και διαχρονική αντίθεσή της στην οποιαδήποτε περαιτέρω διαδικασία ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών/υδατοκαλλιεργειών στην Αττική. Παρόλα αυτά η διαδικασία προχωράει και επίκειται η έκδοση προεδρικού διατάγματος.
Ο «Περιβός» στις αρχές Οκτωβρίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS: Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών». Εκεί, με μεγάλη τη συμμετοχή και την αγωνία των κατοίκων, ανακοινώθηκε η προσπάθεια συλλογής υπογραφών. Μέχρι σήμερα αυτές οι υπογραφές έχουν φτάσει τις 11.000.
«Όλοι οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και ευτυχώς πλέον όλο το νησί σύσσωμο κινητοποιείται», μας λέει ο κ. Φαρμακόρης. «Αν υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα, ο Περιβός θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη είτε μαζί με τον δήμο Σαλαμίνας, είτε μαζί με άλλους συλλόγους, είτε ακόμα και μόνος του».
Πόρος: «Η επέκταση θα καλύψει το 1/4 του νησιού. Τεράστια καταστροφή για τις τουριστικές δραστηριότητες».
Ο Πόρος είναι ένα νησί η οικονομία του οποίου κινείται κατά 80% γύρω από τον τουριστικό τομέα. Τώρα απειλείται με επέκταση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών κατά 28 φορές, που θα έχει ως αποτέλεσμα να καλυφθεί το 1/4 των ακτογραμμών του νησιού. Πρόσφατη δημοσκόπηση στον Πόρο έδειξε ότι το 87% των κατοίκων είναι αντίθετο με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Και είναι φυσιολογικό, αφού οικονομική ανάλυση που διεξήγαγε το Ίδρυμα Rauch επιβεβαίωσε ότι ο τουρισμός στον Πόρο δημιουργεί σε ετήσια βάση τριπλάσιο οικονομικό αντίκτυπο και πέντε φορές μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας από αυτές που προβλέπει η πρόταση για τη μέγιστη επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ οι μισθοί στις ιχθυοκαλλιέργειες είναι δραματικά χαμηλότεροι και συχνά μερικής απασχόλησης.
Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα στη Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που έγινε στην Αθήνα, η εικόνα ενδεικτικά από τον βυθό του Πόρου, όπου είναι εγκατεστημένες οι υδατοκαλλιέργειες, εμφανίζεται αποκαρδιωτική. Τα πλούσια λιβάδια Ποσειδωνίας έχουν εξαφανιστεί και μέσα στο βυθό κυριαρχούν τα σκουπίδια. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τον καθαρισμό και προφανώς οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ανύπαρκτοι. Μάλιστα, το μέγεθος της καταστροφής του βυθού είναι τέτοιο που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα Περιβάλλοντος μετά από μήνυση του Δημάρχου.
Δείτε το ντοκιμαντέρ για τις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο:
Η «Ζούγκλα» μίλησε με την Φαίη Ορφανίδου, διευθύντρια του συλλόγου Καθετή, που πρωτοστατεί στον αγώνα των κατοίκων του νησιού και συμμετέχει στο δίκτυο ΑΚΤΑΙΑ, συντονίζοντας δράσεις σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επεκτάσεις των ΠΟΑΥ.
Ακούστε τα όσα είπε στη «Ζούγκλα» η κυρία Ορφανίδου:
Για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας ένα εμπεριστατωμένο και αμερόληπτο από όλες τις πλευρές ρεπορτάζ, που πρέπει να διαβάσουν όλοι Ξηρομερίτες άλλα και οι Έλληνες πολίτες. Ενα δημοσίευμα που δικαιώνει πέρα για πέρα την επιτροπή αγώνα για τις θέσεις της απέναντι στο πρόβλημα. Αρτιες και τεκμηριομένες από όλες της πλευρές και οι θέσεις των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από την ίδρυση των Π.Ο.Α.Υ και ΜΠΡΑΒΟ για τον αγώνα που κάνουν για να μην ιδρυθούν. Ντροπή σ΄αυτό το δοτικό και προσκυνημένο ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ που υπερετούν συντεταγμένα χρόνια τώρα τα τρία κόμματα Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑ.ΣΟΚ, αδιαφορόντας για τις καταστροφικές ζημιές που πρόκειται να επιφέρουν από την λειτουργία τους οι ιχθυοκαλλιέργεις στο θαλάσσιο περιβάλλον της Χώρας μας, στο εμπόριο στον τουρισμό, αλλά στην ελεύθερη αλιεία. Μεγαλύτερη όμως ΝΤΡΟΠΗ στις κυβερνήσεις των "ανεπτυγμένων" Ευρωπαικών Κρατών, που νοιάζονται μόνο για τα συμφέριντα των πολυεθνικών και των μονοπωλείων, ταίζοντας με χαμηλής διατροφικής αξίας αλιεύματα τους Ευρωπαίους πολίτες τους και θυσιάζοντας στο βωμό του άπλησου κέρδους την υγεία τους.
ο πρωθυπουργος και η κυβερνηση πρεπει επιτελους να ξυπνησουν θα πρεπει να γινουμε σοβαρο κρατος με αυστηρους κανονες στις ιχθυοκαλλιεργειες για να ερθουν να επενδυσουν και σοβαροι και οχι ολο χρεοκοπιες, επιδοτησεις , κουρεματα δανειων και ξανα απο την αρχη και οι θαλασσες , οι παραλιες , η παρακτια αλιεια , ο τουρισμος το περιβαλλον στο πυρ το εξωτερο. σταματηστε να στηριζετε ενα επιχειρηματικο μοντελο λαθος για να κοναμανε καποιοι εις υγεια των κοροιδων ξυπνα μητσοτακη ξυπνα
Οι κυβερνήσεις μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τις ιχθυοκαλλιέργειες καί τίς στηρίζουν με ευνοϊκά δάνεια καί επιδοτήσεις και ας είναι πολλές χρεοκοπημένες οπότε ίσως χρειάζονται πιο δυναμικές κινητοποιήσεις από τις τοπικές κοινωνίες
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου. Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται. Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση. Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο. Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν. Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται. Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.
Για πρώτη φορά έρχεται στο φως της δημοσιότητας ένα εμπεριστατωμένο και αμερόληπτο από όλες τις πλευρές ρεπορτάζ, που πρέπει να διαβάσουν όλοι Ξηρομερίτες άλλα και οι Έλληνες πολίτες. Ενα δημοσίευμα που δικαιώνει πέρα για πέρα την επιτροπή αγώνα για τις θέσεις της απέναντι στο πρόβλημα. Αρτιες και τεκμηριομένες από όλες της πλευρές και οι θέσεις των κατοίκων των περιοχών που πλήττονται από την ίδρυση των Π.Ο.Α.Υ και ΜΠΡΑΒΟ για τον αγώνα που κάνουν για να μην ιδρυθούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτροπή σ΄αυτό το δοτικό και προσκυνημένο ΑΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ που υπερετούν συντεταγμένα χρόνια τώρα τα τρία κόμματα Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑ.ΣΟΚ, αδιαφορόντας για τις καταστροφικές ζημιές που πρόκειται να επιφέρουν από την λειτουργία τους οι ιχθυοκαλλιέργεις στο θαλάσσιο περιβάλλον της Χώρας μας, στο εμπόριο στον τουρισμό, αλλά στην ελεύθερη αλιεία.
Μεγαλύτερη όμως ΝΤΡΟΠΗ στις κυβερνήσεις των "ανεπτυγμένων" Ευρωπαικών Κρατών, που νοιάζονται μόνο για τα συμφέριντα των πολυεθνικών και των μονοπωλείων, ταίζοντας με χαμηλής διατροφικής αξίας αλιεύματα τους Ευρωπαίους πολίτες τους και θυσιάζοντας στο βωμό του άπλησου κέρδους την υγεία τους.
ΔΥΟ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΕΣ
ο πρωθυπουργος και η κυβερνηση πρεπει επιτελους να ξυπνησουν
ΑπάντησηΔιαγραφήθα πρεπει να γινουμε σοβαρο κρατος με αυστηρους κανονες στις ιχθυοκαλλιεργειες για να ερθουν να επενδυσουν και σοβαροι και οχι ολο χρεοκοπιες, επιδοτησεις , κουρεματα δανειων και ξανα απο την αρχη και οι θαλασσες , οι παραλιες , η παρακτια αλιεια , ο τουρισμος το περιβαλλον στο πυρ το εξωτερο.
σταματηστε να στηριζετε ενα επιχειρηματικο μοντελο λαθος για να κοναμανε καποιοι εις υγεια των κοροιδων
ξυπνα μητσοτακη ξυπνα
Οι κυβερνήσεις μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για τις ιχθυοκαλλιέργειες καί τίς στηρίζουν με ευνοϊκά δάνεια καί επιδοτήσεις και ας είναι πολλές χρεοκοπημένες οπότε ίσως χρειάζονται πιο δυναμικές κινητοποιήσεις από τις τοπικές κοινωνίες
ΑπάντησηΔιαγραφή