Πηγή: https://www.pesydap.gr
Δελτίο Τύπου
Παρόντες 160 Δήμοι από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Αιγαίο μέχρι το Ιόνιο. Μια αίθουσα κατάμεστη από 300 αιρετούς και υπηρεσιακούς αντιπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν αυθεντικά τις διαμαρτυρίες, την απόγνωση και τις θέσεις τους, για έναν νόμο που έγινε χωρίς αυτούς για αυτούς.
Σε ατμόσφαιρα έντονη, αλλά γόνιμη και δημιουργική συνάμα, περισσότεροι από 100 αυτοδιοικητικοί πήραν το λόγο για να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, να εκφράσουν τις αγωνίες τους και να προτείνουν λύσεις «θεραπείας» στις αστοχίες του νόμου 4830/21, που αφορά τις αρμοδιότητες και ευθύνες των Δήμων σε σχέση με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Απέναντί τους ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, που δήλωσε ότι «το μήνυμα ελήφθη» και αποδέχτηκε την ανάγκη αλλαγών και βελτιώσεων στον νόμο 4830/21!
Αυτά ήταν συνοπτικά τα κύρια χαρακτηριστικά της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης που οργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ (Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά) σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, για όλα τα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων που έχουν την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
Σε ένα κλίμα σύμπνοιας και ανεξάρτητα πολιτικής προέλευσης, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υπάλληλοι των ΟΤΑ από ολόκληρη τη χώρα, υπήρξαν απόλυτα ταυτισμένοι στις εκτιμήσεις τους για τις «παθογένειες» του νόμου 4830/21, διεκδικώντας αλλαγές, διορθώσεις και «ανακατασκευή» άρθρων και διατάξεων του.
Όπως όλοι, σχεδόν, οι ομιλητές επισήμαναν ότι ο νόμος θεσπίστηκε χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι σημερινές δυσλειτουργίες τους εκεί ακριβώς έχουν την αφετηρία τους, καθώς στους Δήμους επιβλήθηκαν ευθύνες και υποχρεώσεις που ουδέποτε συζητήθηκαν μαζί τους και ουδέποτε κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους.
Αυξήθηκαν κατακόρυφα οι υποχρεώσεις των Δήμων ως προς την φροντίδα των αδέσποτων, χωρίς να υπάρχει στον νόμο η παραμικρή δέσμευση και υποχρέωση του κράτους για την ενίσχυση τους με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους, παρότι το άρθρο 102 του Συντάγματος προβλέπει ρητά ότι κάθε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα κεντρικά όργανα του Κράτους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρέπει να συνεπάγεται και την μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.
Τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον ΠΕΣΥΔΑΠ για το σύνολο των Δήμων της χώρας, έδειξαν ότι από τις λειτουργικές δαπάνες των ΟΤΑ για την φροντίδα των αδέσποτων, μόνο ένα φτωχό 16,8% καλύφθηκε από το κράτος, χωρίς, μάλιστα, στις δαπάνες αυτές να υπολογίζεται η μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων που απασχολούνται σε τέτοια καθήκοντα.
Χωρίς πόρους, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς πρόβλεψη για να υπάρξουν υποδομές και χωρίς κανένα περιθώριο για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στερήθηκε εξ’ αρχής τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει και εγκλωβίστηκε σε μία υποχρεωτική ανάληψη υποχρεώσεων, που το κεντρικό κράτος ήθελε να μετατοπίσει από πάνω του.
Ιδιαίτερα φορτισμένες από απόγνωση και αγανάκτηση, ήταν όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν για τις αλλεπάλληλες ποινικές διώξεις και καταδίκες που σηματοδότησε ο 4830/21, εις βάρος τόσο των αιρετών, όσο και των υπαλλήλων των Δήμων. Οι προβλέψεις του νόμου για τις αστικές και ποινικές ευθύνες των αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων, που αφορούν ατυχήματα ή βλάβες που προκαλούνται από αδέσποτα ζώα, παραβιάζουν κάθε έννοια λογικής και δικαίου.
«Πώς είναι δυνατόν ένας Δήμος να είναι υπεύθυνος για πάντα και στο σύνολο της ζωής ενός αδέσποτου ζώου, για τη συμπεριφορά του στους δρόμους μιας πόλης; Πως είναι δυνατόν να διώκονται για περιστατικά που δεν είναι δυνατόν ούτε να προβλέψουν, ούτε να ελέγξουν, ούτε και να αποτρέψουν;», ήταν το αγωνιώδες ερώτημα όλων.
Το Πανελλήνιο αίτημα που εκφράστηκε ήταν, οι αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων να απαλλαγούν από τις ασφυκτικές νομικές και αστικές ευθύνες, εφόσον αποδεδειγμένα το αδέσποτο ζώο έχει σημανθεί, στειρωθεί και εμβολιαστεί από τον Δήμο, αλλά και δεν έχει υπάρξει καμία προηγούμενη καταγγελία εις βάρος του ζώου.
«Αν αυτό δεν γίνει, ουδείς αντιδήμαρχος, ή υπάλληλος θα αποδεχτεί ως τομέα των αρμοδιοτήτων του τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Όλοι παραιτούνται ή θα παραιτηθούν», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από Δημάρχους που αντιμετωπίζουν, πρόβλημα να επανδρώσουν τα αντίστοιχα τμήματα των ΟΤΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο, χωρίς παρεκκλίσεις ή διαφοροποιήσεις, κινήθηκαν εξ’ αρχής τόσο οι τοποθετήσεις του Δήμαρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, του Δήμαρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, του μηνύματος του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, αλλά και του εκπροσώπου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Τσιαντή.
Από την άλλη, ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, φρόντισε να μη φύγει κανείς από την Πανελλήνια Συνάντηση χωρίς να τοποθετηθεί, ή χωρίς να έχει την ευκαιρία να μεταφέρει στο «σώμα» τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του. Ανταποδίδοντας, οι 300 συμμετέχοντες τον εξουσιοδότησαν να οργανώσει την επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις αλλαγών, οι οποίες θα υποβληθούν στο αρμόδιο υπουργείο και τα πολιτικά κόμματα.
Άλλωστε, ήταν αυτός που είχε επιλέξει με προσοχή το τάιμινγκ αυτής της Πανελλήνιας Συνάντησης, καθώς ο ίδιος ο νόμος 4830/21 προβλέπει ότι με τη συμπλήρωση πενταετίας από την ψήφισή του, «λαμβάνει χώρα συνολική αξιολόγηση του για βελτίωση επιμέρους διατάξεων ή τη συνολική αναθεώρηση του πλαισίου, ύστερα από εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς»!
Και με τον παριστάμενο υφυπουργό Εσωτερικών Β. Σπανάκη να αποδέχεται και ο ίδιος την ανάγκη αλλαγών και βελτιώσεων, όλα δείχνουν πως η εκδήλωση που οργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ εκκίνησε, ήδη, τη διαδικασία.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.