Νέο ωράριο σε οκτώ δημόσιες υπηρεσίες.


Στην καθιέρωση του απογευματινού ωραρίου σε οκτώ υπηρεσίες αιχμής του Δημοσίου προχωρεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο αμέσως μετά το Πάσχα. Δύο σενάρια για το μοντέλο λειτουργίας. Κίνητρα για συμμετοχή των εργαζομένων.
Δύο απογεύματα την εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα και την Τετάρτη, και μέχρι τις 8.00 μ.μ. με παράλληλη μείωση του ωραρίου την Παρασκευή θα λειτουργούν από τον Οκτώβριο συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών (πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, υπηρεσίες δήμων κ.τ.λ.), σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και θα οριστικοποιηθεί μετά το Πάσχα.
Η εφαρμογή της παραπάνω πρότασης θα αποτελέσει τον βασικό κανόνα απογευματινής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών. Στόχος της πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και θα συνοδευτεί με την επαναφορά της 8ωρης απασχόλησης στο Δημόσιο, όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Ραγκούσης.
Η επαναφορά της 8ωρης απασχόλησης στο Δημόσιο (40 ώρες δουλειά την εβδομάδα), η οποία έρχεται να αντικαταστήσει το καθεστώς των 37,5 ωρών εργασίας που καθιερώθηκε στο Δημόσιο τον Μάιο του 1981, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών έχει τριπλό στόχο:
Την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου, αφού θα προστεθεί μισή ώρα εργασίας την ημέρα στους περίπου 770.000 δημοσίους υπαλλήλους. Το ωράριο που ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των υπηρεσιών του «στενού» δημόσιου τομέα είναι 7.30 π.μ. ώρα προσέλευσης και 3.00 μ.μ. ώρα αποχώρησης. Η ώρα αποχώρησης θα αυξηθεί κατά 30 λεπτά (3.30 μ.μ.). Σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες, μετά τις μετατάξεις υπαλλήλων από ΝΠΙΔ, συνυπάρχουν υπάλληλοι με διαφορετικά ωράρια τα οποία θα εξισωθούν. Για παράδειγμα, σε κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, που ισχύουν οι 7,5 ώρες εργασίας ημερησίως, έχουν μετακινηθεί υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι εργάζονται 8ωρο.
Την εξοικονόμηση πόρων, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών οι επιπλέον 350.000 εργατοώρες που θα προσφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστοιχούν σε 45.000 νέες προσλήψεις, αναδεικνύοντας την εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί από το συγκεκριμένο μέτρο.
Την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα θα εφαρμοστεί το μέτρο της απογευματινής λειτουργίας υπηρεσιών «αιχμής», το οποίο θα επιφέρει «ντόμινο» αλλαγών στο ωράριο και άλλων τμημάτων του δημοσίου τομέα, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα πρέπει να διευρύνουν τις ώρες λειτουργίας τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η ολοήμερη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να εξυπηρετούν τις εργαζόμενες μητέρες που θα εργάζονται απογεύματα στις υπηρεσίες τους.
Ο συνδυασμός του νέου ωραρίου εργασίας με την απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν θα πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση διακεκομμένου ωραρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που θα απασχολούνται στις υπηρεσίες που θα έχουν απογευματινή λειτουργία να έχουν μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα την Παρασκευή. Δεν αποκλείεται να δοθεί ως κίνητρο συμμετοχής των υπαλλήλων στις απογευματινές υπηρεσίες το μειωμένο ωράριο 6,5 ωρών.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Διευρυμένο ωράριο σε 11 χώρες και εξυπηρέτηση μέχρι τις 4 μ.μ. σε 10 χώρες.
Το μέτρο της απογευματινής λειτουργίας των υπηρεσιών θα ενταχθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στην Ε.Ε. η λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών ένα απόγευμα με διευρυμένο ωράριο για εξυπηρέτηση των πολιτών ισχύει σήμερα σε 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία), συνήθως την Πέμπτη ή την Τετάρτη.
Αντίστοιχα 10 χώρες έχουν ωράριο εξυπηρέτησης τουλάχιστον μέχρι τις 16:00 (Βουλγαρία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία και κάποιες υπηρεσίες στην Εσθονία και το Λουξεμβούργο).
Τέλος, ορισμένες χώρες έχουν μειωμένο ωράριο την Παρασκευή με παράλληλη απογευματινή λειτουργία 2 ημερών (Αυστρία, Γερμανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Τσεχία).
Βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων στην Ευρώπη για τη διεύρυνση του ωραρίου είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα, η εξασφάλιση συνθηκών ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής στους υπαλλήλους, οι ρυθμίσεις για την ισότητα των δύο φύλων, καθώς και οι καινοτομίες στη δημόσια διοίκηση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
ΣΠ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ.
Στοχευμένη εφαρμογή.
Η απογευματινή λειτουργία πρέπει να εφαρμοστεί στοχευμένα και όχι καθολικά. Είναι προφανές ότι έμφαση πρέπει να δοθεί στην οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και όχι στην αύξηση των ωρών εργασίας. Ως εκ τούτου θα είναι λάθος να υπάρξει αύξηση των ωρών εργασίας και στην περίπτωσ;ή μας παράλληλη μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων. Κάτι τέτοιο θα επαναφέρει στο προσκήνιο φαινόμενα όπως αυτό με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας, όπου αποδείχτηκε ότι τελικά ο αριθμός είναι μικρός σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για υπέρογκο αριθμό. Ηδη οι ώρες εργασίας των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται στον μέσο όρο των συναδέλφων μας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και τις κλιματολογικές συνθήκες που ισχύουν στις χώρες τους.

* Ο Σπύρος Παπασπύρος είναι πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

Σε ποιες υπηρεσίες θα εφαρμοστεί.
Με νέο ωράριο πάνω από 20.000 υπάλληλοι.
Οι υπηρεσίες που θα έχουν απογευματινή λειτουργία από τον Οκτώβριο θα αφορούν τομείς που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει παράλληλα την δημιουργία e-KEΠ, τα οποία σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναμένεται να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Εξετάζεται η απογευματινή λειτουργία στις παρακάτω υπηρεσίες:

Πολεοδομίες στους 325 δήμους.
Εφορίες (το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και τα φορολογικά ΚΕΠ).
Δημοτολόγια.
Ληξιαρχεία.
Οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.
Ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.τ.λ.), στις πρωτεύουσες των νομών.
Υπηρεσίες Μεταναστών στις 7 αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.
Βρεφονηπιακούς σταθμούς (κρατικούς και δημοτικούς)
ΚΕΠ.

Η απογευματινή λειτουργία δεν θα είναι καθολική, αλλά θα αφορά συγκεκριμένα τμήματα. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών αφορά περισσότερους από 20.000 εργαζομένους.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ως κίνητρο για την απογευματινή απασχόληση των υπαλλήλων το μειωμένο ωράριο στα πρότυπα των ΚΕΠ που λειτουργούν απογεύματα και διαθέτουν δύο βάρδιες (8.00-14.00 και 14.00-20.00). Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρχει απογευματινή βάρδια (από τις 12.30 έως τις 20.00) με μειωμένο ωράριο την Παρασκευή. Είναι βέβαιο ότι οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την απογευματινή λειτουργία που θα επιμηκύνει το ωράριο απογευματινής λειτουργίας κατά 4 ώρες (μέχρι τις 19.00). Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει μειωμένο ωράριο κατά μία ή δύο ώρες την Παρασκευή. Επίσης, κίνητρο μπορεί να αποτελέσει ένα ποσό που θα αποδίδεται ως πριμ παραγωγικότητας.
Πάντως, στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν πως θα πρέπει να υπάρχει σωστός σχεδιασμός και καταγράφουν την προσπάθεια που είχε γίνει στο παρελθόν να λειτουργήσουν το απόγευμα κάποιες εφορίες, χωρίς επιτυχία όμως, αφού εκείνες τις ώρες δεν λειτουργούσε το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΟ DDB HELLAS ΚΑΙ MRB.
«Υπερψηφίζει» το μέτρο το 75% των πολιτών.
Τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών το απόγευμα για δύο φορές την εβδομάδα «ψηφίζουν» σε ποσοστό 75% κατά μέσο όρο και οι πολίτες, σε έρευνα κοινής γνώμης που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Την έρευνα πραγματοποίησε η DDB Hellas και η MRB για λογαριασμό του υπουργείου το 2009, σε δείγμα 3.150 ερωτηθέντων (2.500 πολίτες και 650 δημόσιοι υπάλληλοι).
Στο ερώτημα αν συμφωνείτε με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας σε συγκεκριμένες υπηρεσίες απαντούν θετικά οι πολίτες σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70%.
Συγκεκριμένα, για τη διεύρυνση του ωραρίου στα ασφαλιστικά ταμεία συμφωνούν το 77,7%, για τις πολεοδομίες το 77,4%, για τις εφορίες το 77,3 και για τις δημοτικές υπηρεσίες το 73,1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που συμφωνούν με τη διεύρυνση του ωραρίου στο Δημόσιο είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να συναλλαγούν με το Δημόσιο τις πρωινές ώρες παρά μόνο αν πάρουν άδεια από τη δουλειά τους, όπως αναφέρουν και στην έρευνα. Η πρόταση για την απογευματινή λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών 2 φορές την εβδομάδα με μειωμένο ωράριο την Παρασκευή έχει την αποδοχή του 75% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Το 76,2% συμφωνεί με την εφαρμογή της πρότασης στους δήμους, ενώ για τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία συμφωνούν το 75,9 και το 75% αντίστοιχα. Οι απόψεις των δημοσίων υπαλλήλων συγκλίνουν περισσότερο με την πρόταση για λειτουργία ενός απογεύματος την εβδομάδα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (από τις 4 έως 8 μ.μ.), με παράλληλη μείωση του ωραρίου την Παρασκευή, κατά 51,6%.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

3 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα με το μέτρο του εξορθολογισμού λειτουργίας των υπηρεσιών και φυσικά με την απογευματινή λειτουργία. Είναι δυνατόν δημόσιος βρεφονηπιακός σταθμός να λειτουργεί 7,5 ώρες ημερησίως. Στοιχειωδώς θα έπρεπε να λειτουργεί 8,5 ώρες. Γιατί ο έρημος ο γονιός που είναι δημόσιος υπάλληλος δουλεύει ακριβώς τις ίδιες ώρες που είναι ανοιχτός και ο βρεφονηπιακός σταθμός. Πως θα πάει στη δουλειά του αυτός? Θα διακτινιστεί? Άσε που για να πας σε κάποια δημόσια υπηρεσία για να κάνεις μια δουλειά, πρέπει να πάρεις άδεια από τη δουλειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΙ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΑΛΗΔΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ "ΒΑΘΕΩΣ"
    ΚΡΑΤΟΥΣ Δ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΠΟΥ ΟΛΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΙ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ. ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ . ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΠΛΗΡΕΣ ΩΡΑΡΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 1ΜΜ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΕ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΟ ΚΕΙ.ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΔΥΕΥΘΥΝΤΑΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ .ΑΛΑ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΟΜΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΤΙΑΞΑΜΕ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ. ΚΟΜΑΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΗΡΙΔΑ ΥΑΠΡΧΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ.ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ,ΠΟΙΟΙ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε 2:44 έχεις άδικο. Πες μου εσύ αν μπορείς να πιείς ούζα αν σχολάσεις κανονικά. Δεν γίνεται. Και σου το αναλύω. Σχολάς στις 3. Πας για ούζα κατά τις 3.15 με 3.30. Τελειώνεις τούμπανο μετά από μια με δύο ώρες. Η γυναίκα έχει μαγειρέψει. Το φαγητό έχει κρυώσει. Τα παιδιά έχουν γυρίσει από το σχολείο έχουν φάει έχουν κοιμηθεί έχουν ξυπνήσει και διαβάζουν. Εσύ θα πείς ότι δεν θέλεις να φας, η γυναίκα θα σε στραβοκοιτάξει. Εσύ θα πεις ότι θα ξαπλώσεις λίγο γιατί είσαι κουρασμένος, η γυναίκα θα σε στραβοκοιτάξει. Εσύ θα πεις να κάνουν ησυχία με το διάβασμα (κι έχεις και δίκιο, γιατί τι διάβασμα κάνουν αν γίνεται χαμός?), η γυναίκα θα στραβομουρμουρήσει (ξέρεις εκείνο το μουρμουρητό που σημαίνει ότι δεν έχει κοκό το βράδυ). Η γυναίκα θα έχει φάει όλο το φυστίκι της ημέρας κι εσύ θα αράξεις κατά της 8 να δεις ειδήσεις. Θα ακούσεις για τα νέα μέτρα (κάθε μέρα έχουμε νέα μέτρα, είναι της μόδας) και θα σχολιάζεις. Η γυναίκα στο μεταξύ θα ταίζει τα παιδιά για βράδυ και για προετοιμασία για ύπνο, κάτι σίδερο, κάτι πλυντήριο, κάτι σκούπισμα, κάτι να σκεφτεί να μαγειρέψει την επόμενη μέρα, έρχεται ρετάλι. Στο μεταξύ έχει αρχίσει η ΑΝΑΤΡΟΠΗ με τον Πρετεντέρη και έχει και γαμώ τα πάνελ. Δεν θα κάτσεις να το δείς? Πρέπει να πάρεις γραμμή, γιατί η μάχη του καφενείου και του γραφείου με τον ενοχλητικό αντίπαλο συνάδελφο θέλει προετοιμασία. Και ούτω καθεξής (το μόνο που αλλάζει είναι η εκπομπή που έχει κάθε βράδυ). Αν πιείς όμως τα ουζάκια σου στις 1 το μεσημέρι αλλάζει το θέμα. Τα παιδιά σχολάνε κατά τις 2. Οπότε σε παίρνει. Τρώτε όλοι μαζί, κοιμάστε όλοι μαζί, ρωτάς το απόγευμα πριν τον καφέ στο καφενείο αν θέλουν καμιά βοήθεια. Έχεις πιο οικογενειακό προφίλ. Πιστεύω να με καταλαβαίνεις (πλάκα κάνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.