Μέσα στη δίνη των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα, μέσα στην γενικότερη αδυναμία ή αδιαφορία του κεντρικού κράτους, έρχονται κάποιες προσπάθειες οι οποίες μας δίνουν την ελπίδα, μας προσφέρουν τη δυνατότητα να πούμε ότι δε θα παραδοθούμε αμαχητί, θα πολεμήσουμε με τα όπλα που διαθέτουμε σαν χώρα. Ένα από τα σημαντικότερα όπλα μας, αν όχι το πλέον σημαντικό είναι ο πολιτισμός μας.
Με ιδιαίτερη λοιπόν χαρά θα παρουσιάσω δύο προσπάθειες που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Η πρώτη αφορά ένα ιδιαίτερα χρήσιμο βιβλίο το οποίο εκδόθηκε από την Ένωση Αλυζίων με τίτλο Αλυζία και συγγραφείς τον αρχαιολόγο Ιωάννη Μόσχο και τον αρχιτέκτονα-τοπογράφο Αναστάσιο Πορτελάνο. Αναφέρεται στην ιστορία της περιοχής της Κανδήλας και τα τεχνικά και οχυρωματικά της έργα Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται ιστορικά στοιχεία για την αρχαία πόλη, τα τείχη, το νεκροταφείο, το Ηρώο-ένα σημαντικό μνημείο των ρωμαϊκών χρόνων, το λιμάνι με το ιερό τέμενος, αφιέρωμα στον Ηρακλή, το οποίο είχε επισκεφθεί ο Κικέρωνας το 50 π.χ., το ιερό της Αρτέμιδος Επικράτειας, ένα σπάνιο τεχνικό έργο-φράγμα, μοναδικό στον ελληνικό χώρο, τους αμυντικούς πύργους και το Καστρί όπως επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που συμβάλλει στη γνωριμία των νέων με την ιστορία του τόπου μας, γραμμένο από δυο σπουδαίους επιστήμονες. Αρμόζουν λοιπόν θερμά συγχαρητήρια στους συγγραφείς του έργου όπως επίσης στους εμπνευστές της προσπάθειας, την Ένωση Αλυζίων και ειδικά στον πρόεδρο Θεόδωρο Λιότσο αλλά και στην ψυχή της Ένωσης, υπεύθυνο έκδοσης του βιβλίου και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου Βασίλη Μουρκούση.
Η δεύτερη προσπάθεια αφορά τη πατρίδα μου τη Παλαιομάνινα, αρχαία Σαυρία, κάστρο και αυτή της Ακαρνανίας όπως η Αλυζία-Κανδήλα. Η Εταιρεία Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας παρουσιάζει ένα CD με δεκαπέντε ζωντανές ηχογραφήσεις πολυφωνικών τραγουδιών του χωριού μας. Μια εξαιρετική προσπάθεια για τη καταγραφή και διάσωση της παράδοσης των τραγουδιών της τάβλας πού αποτελούσαν βασικό στοιχείο της γαμήλιας διαδικασίας. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν τραγούδια του χωριού μας στο βιβλίο του εξαίρετου συμπατριώτη μας, δημοσιογράφου Τάκη Στεργίου ΄΄Βλάχικα έθιμα της Παλαιομάνινας με αρχαιοελληνικές ρίζες΄΄ Θερμά συγχαρητήρια στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Φίλων και ιδιαίτερα στο γραμματέα Κώστα Κουτουβέλη με τη φροντίδα του οποίου έγιναν οι ηχογραφήσεις αλλά και στον ακούραστο πρόεδρο της εταιρείας Δημήτρη Στεργίου.
Και τα δύο αυτά έργα αξίζουν να γίνουν κτήμα των νέων που σήμερα βομβαρδίζονται με κάθε λογής σκουπίδια, αποτελούν μια πολύ καλή ιδέα για δώρο και σας τα συστήνω ανεπιφύλακτα.
Γιατί οι νέοι θα πρέπει να μάθουν ότι εκτός από τη νέα Ελλάδα του Δ.Ν.Τ., της μίζας, της δουλικότητας, της τεμπελιάς και της αρπαχτής, υπήρχε και μια Ελλάδα με πολιτισμό, με δημιουργία. Η Ελλάδα της δημοκρατίας και της ακμής. Και γι αυτήν την Ελλάδα πρέπει να αγωνιστούμε, από το σημερινό μηδέν, να σηκωθούμε να αναστηθούμε από τις στάχτες μας και να τραβήξουμε ξανά προς τη δόξα.
Για την Αλυζία απευθυνθείτε στον κ. Βασίλη Μουρκούση, 2646360533, για το CD στον Δημήτρη Πούλιο 6944944082
Πηγή: http://arvanitisdimi.blogspot.com/2011/04/blog-post_07.html
ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΦΥΓΕ. ΣΕ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφή«Δυστύχημα» χαρακτηρίζει η έρευνα των εμπειρογνωμόνων τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμμάρα, πέρυσι το καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξέφρασε «την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό» της Ελλάδας.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «αναμένουμε από την Αλβανία, ως κράτος-μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή Δικαιοσύνης» και σημείωσε ότι «διατηρούμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τις ενέργειές μας στο μέλλον».
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η έρευνα εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ο Αριστοτέλης Γκούμας πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που προκάλεσε ο ίδιος».
«Στις 12 Αυγούστου 2010, ομάδα εθνικιστών καταδίωξε και δολοφόνησε τον ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα, επειδή μιλούσε ελληνικά» απαντά ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αυτό το παραδέχθηκε τότε και η πολιτική ηγεσία των Τιράνων.
Ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι «το έγκλημά τους καταδικάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Αλβανία». Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα δήλωσε τότε ότι «είναι μια απαίσια πράξη να δολοφονείται κάποιος που επιστρέφει σπίτι του. Είναι μια πράξη βάρβαρη». Ο τότε αντιπρόεδρος της αλβανικής κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα δήλωσε: «Πιστεύω ότι η εισαγγελία και οι αρμόδιες αρχές θα διαλευκάνουν το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα και παράλληλα θα καταλογίσουν στους δράστες τη μέγιστη ευθύνη που προβλέπει ο νόμος».
«Η Ελλάδα δεν έχει καμία διάθεση ανάμιξης στις διαδικασίες της αλβανικής δικαιοσύνης, αλλά διατηρεί όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά ως προς τις ενέργειές της στο μέλλον» κατέληξε ο κ. Δελαβέκουρας.
Φίλοι αναγνώστες, σχόλια με προσωπικές επιθέσεις δεν δημοσιεύονται. Πείτε αυτό που θέλετε κόσμια και θα δημοσιευτεί αμέσως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε