Με αφορμή το προτεινόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2013, από το Τοπικό Συμβούλιο Μύτικα, για το οποίο σας ενημερώσαμε με πρόσφατη μας ανάρτηση (δείτε
εδώ), θα θέλαμε να θίξουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα για το Μύτικα. Την επέκταση του Σχεδίου Πόλης.
Η επέκταση του Σχεδίου Πόλης του Μύτικα είναι ένα ζωτικής σημασίας έργο του οποίου η έτοιμη μελέτη, από το 2005 βρίσκεται και αραχνιάζει στα συρτάρια μίας υπαλλήλου του ΥΠΕΚΑ, περιμένοντας την ημέρα που η σκουριασμένη κρατική μηχανή θα δεήσει να κοιτάξει αυτή τη μελέτη.
Μέχρι να γίνει αυτό, ο Μύτικας είναι καταδικασμένος στην υπανάπτυξη και στη καθήλωση. Οι ευθύνες όλων των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών μεγάλες. Όλες προεκλογικά το είχαν ψηλά στις προτεραιότητες τους, μετεκλογικά το επιεικέστερο που μπορούμε να πούμε ήταν πλήρης αδράνεια εκ μέρους τους.
Αλλά και η νέα Δημοτική Αρχή αυτά τα δύο χρόνια περίπου, δεν έχει ανακοινώσει κάποια εξέλιξη σχετικά με αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα για την ανάπτυξη του Μύτικα.
Μία πολύ καλή ενημέρωση είχαμε στο τελευταίο φύλλο της πολύ καλής εφημερίδας «ΑΛΥΖΙΑ». Σε αυτό ο συμπατριώτης μας και ο εκ των αναδόχων της σύνταξης της μελέτης «ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΥΤΙΚΑ», κ. Γιώργος Πουρνάρας, απαντά σε ερωτήσεις του Βασίλη Μουρκούση σχετικά με το σημείο που βρίσκεται τώρα η υπόθεση και τι πρέπει κατά την γνώμη του να γίνει.
Εμείς από τη πλευρά μας θα παροτρύνουμε τη Δημοτική Αρχή να πάρει ζεστά αυτό το θέμα. Να κάνει αυτά που πρέπει, που με πολύ σαφήνεια τα περιγράφει ο Γιώργος Πουρνάρας ο οποίος είναι πολύ καλός γνώστης του θέματος.
Διαβάστε παρακάτω το πολύ ενδιαφέρον κομμάτι, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο φύλλο 49 της εφημερίδας «ΑΛΥΖΙΑ».
Επέκταση Σχεδίου Πόλης Μύτικα: Γιατί δεν προχωρά και δεν εγκρίνεται η μελέτη;
Ενημερωτικές απαντήσεις εκ των αναδόχων της μελέτης Γεωργίου Πουρνάρα-Πολιτικού Μηχανικού.
Β. Μουρκούσης: Κύριε Πουρνάρα, θέλουμε μέσω της «ΑΛΥΖΙΑΣ» να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους Μυτικιώτες για τη πορεία του Σχεδίου Πόλης.
Ερ.: Πότε ανατέθηκε η μελέτη και από ποιόν;
Απ.: Το έτος 1992 η τότε Νομαρχία Αιτ/νίας ανάθεσε σε ομάδα μελετητών τη σύνταξη μελέτης «ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΥΤΙΚΑ». Το κόστος της μελέτης ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου η Νομαρχία.
Ερ.: Πότε συντάχθηκε και κατατέθηκε η μελέτη;
Απ.: Αφού έγινε η κτηματογράφηση της υπό ένταξη περιοχής, στη συνέχεια εκπονήθηκε η πολεοδομική μελέτη. Αφού υπήρξε η αναγκαία διαβούλευση με την τότε Κοινότητα Μύτικα και αφού εξετάστηκαν οι υποβληθείσες ενστάσεις, η τελική πρόταση υποβλήθει στη Νομαρχία Αιτ/νίας για τελική έγκριση το έτος 1994.
Στη συνέχεια, αφού μεσολάβησαν διάφορες καθυστερήσεις των υπηρεσιών (οριοθέτηση ρεμάτων κ.λ.π.) και αφού εν τω μεταξύ η υπάρχουσα νομοθεσία για έγκριση από τη Περιφέρεια της Πολεοδομικής μελέτης άλλαξε και απαιτείται πλέον έγκριση της από το ΥΠΕΚΑ με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, η εγκριθείσα από τη Νομαρχία μελέτη υπεβλήθη στο ΥΠΕΚΑ για τελική έγκριση και έκδοση Π.Δ. Το έτος 2005 το ΥΠΕΚΑ με έγγραφο του ζήτησε διάφορα συμπληρωματικά στοιχεία για την έγκριση του φακέλου.
Τα στοιχεία υπεβλήθησαν άμεσα και από τότε, δηλαδή από το έτος 2005 μέχρι σήμερα αναμένεται η απάντηση. Το ΥΠΕΚΑ δεν απάντησε εγγράφως ότι κάτι λείπει ή κάτι άλλο. Από το 2005 μέχρι σήμερα, ανάλογα με το Δ/ντη (που αλλάζει συχνά, όποτε αλλάζει η Κυβέρνηση) μας απαντάει προφορικά και επικαλείται διάφορες προφάσεις, χωρίς όμως να απαντά υπεύθυνα και εγγράφως.
Ο φάκελος είναι χρεωμένος σε μία συγκεκριμένη υπάλληλο (κα. Πατέλη), στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ από το 2006 περίπου και δεν έγινε μέχρι σήμερα η εισήγηση της στο αρμόδιο Συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ για έγκριση της μελέτης. Επικαλείται διάφορα (φόρτο εργασίας κ.λ.π.), αλλά μέχρι σήμερα ελάχιστη πίεση ασκήθηκε από τις Δημοτικές Αρχές για την έγκριση της μελέτης.
Ερ.: Τι χρειάζεται να γίνει για να εγκριθεί η μελέτη;
Απ.: Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ασκήσει διαρκεί πίεση στο ΥΠΕΚΑ μέχρι να εγκριθεί η μελέτη. Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να γίνει παρέμβαση στον αρμόδιο Υπουργό αρχικά και στη συνέχεια διαρκής επαφή της Δημοτικής Αρχής με την αρμόδια Διευθύντρια, σε συνεννόηση πάντα με τους αναδόχους της μελέτης. Μέχρι σήμερα παρατηρούμε μόνο αδιαφορία για τη τύχη της μελέτης από όλες τις Δημοτικές Αρχές, παρότι απ’ ότι πληροφορούμαι χρόνια τώρα απαντούν στους ερωτώντες συμπολίτες μας και τους τάζουν ότι «η μελέτη είναι έτοιμη για Φ.Ε.Κ.», ενώ ούτε η εισήγηση στο αρμόδιο Συμβούλιο δεν έχει γίνει.
Αν γίνει και αν εγκριθεί από το Συμβούλιο, τότε πρέπει να γίνει επεξεργασία Π.Δ. από το ΥΠΕΚΑ, να υποβληθεί για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) και αν εγκριθεί, να εκδοθεί Π.Δ. και να δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται προσπάθεια διαρκής και μεθοδική για να εγκριθεί η μελέτη και όχι μόνο υποσχέσεις αόριστες και αναποτελεσματικές. Η νέα Δημοτική Αρχή καλείται να αποδείξει ότι διαφέρει από τους προηγούμενους.
Ας επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον και ας φροντίσει να εγκριθεί η μελέτη, ώστε να ανοίξει μία νέα εποχή για το Μύτικα, που ασφυκτιά και δεν αναπτύσσεται όπως του αξίζει, αφού ο οικισμός περιορίζεται από το 1936 στα στενά πλαίσια του Παλαιού Σχεδίου, χωρίς δυνατότητα επέκτασης του.
Β. Μουρκούσης: Κύριε Πουρνάρα σας ευχαριστώ πολύ.
Γ. Πουρνάρας: Και εγώ σας ευχαριστώ κ. Μουρκούση για τη δυνατότητα που μου δώσατε να ενημερωθούν οι πολίτες του Μύτικα.
Αυτα διαβαζουμε και μετα ειμαστε σφοδρα υπερ των απολυσεων στον δημοσιο τομεα, αφου δεν κανουν την δουλεια τους πρεπει να απολυθουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε μια σοβαρη χωρα ο αρμοδιος υπουργος δεν θα επρεπε να ασχολειται με το σχεδιο πολεως του Μυτικα και του καθε Μυτικα.
στη χωρα μας δυστυχως ασχολειται και ο υπουρχος και οι παρατρεχαμενοι κολαουζοι. ποσες φορες δεν εχουμε γινει μαρτυρες στα καφενεια ανθρωπων να λενε χτες πηγαμε στον υπουργο και του ειπαμε για το ταδε και το ταδε. ο λογος, εκδουλευση για ψηφαλακια. στο αχρηστο αυτο κρατος για να δουλεψει η διοικηση του θα πρεπει να χρωσταμε χρεος σε τοπικους παραγοντισκους και σαλτιμπακους.
ΑπάντησηΔιαγραφήτη δουλεια σας σας ζηταμε να κανετε ρε , τη δουλεια σας
Εμπλεκεται και η συντεχνια των μηχανικων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δημοτική αρχή που πριν μέρες κατηγόρησε τον στάικο για την μαρίνα ότι δεν έκανε τίποτα, η οποία είναι έργο αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ και είχαν βγει με προένταξη (ο Δήμος το κάνει αυτό) μόνο 840000 ευρώ, χωρίς μελέτες και χωρίς οριστική ένταξη για το συγκεκριμένο 2 χρόνια τι έχει κάνει. Μια πολεοδομική μελέτη είναι έτοιμη και πληρωμένη και μένει εδώ και χρόνια σε συρτάρι. Ναι και οι προηγούμενοι απέτυχαν. Τώρα είστε εσείς. Έχετε ασχοληθεί καθόλου; Τι έχετε κάνει; Δύο χρόνια δεν νομίζω ούτε αντίστοιχο θέμα στο Δ.Σ. να υπάρχει, ούτε κάποια ανακοίνωση-ενημέρωση. Μάλλον τίποτα είναι η απάντηση
ΑπάντησηΔιαγραφήetsoykse h marina
ΑπάντησηΔιαγραφήesy file 11.05 poy ta ksereis olaayta gia tin marina tou astakoy??? exeis enimerosh apo tin perifereia
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοινή λογική έχω. Το έργο της μαρίνας Αστακού είναι ένα έργο αξίας περίπου 6 εκατομυρίων ευρώ. Εμείς τι είχαμε; Μία προένταξη 840000 ευρώ με μία απλή απόφαση Δ.Σ., ούτε μελέτες, ούτε την υπόλοιπη και αρκετά μεγάλη χρηματοδότηση, ούτε οριστική ένταξη, ούτε, ούτε, ούτε. Αν λοιπόν περιμέναμε με το όνειρο θερινής νυκτός κατασκευής μαρίνας με αυτές τις προυποθέσεις θα χάνονταν χίλια τα εκατό και τα 840000 ευρώ. Αυτή είναι η πλήρη αλήθεια και όποιος δεν τη καταλαβαίνει ή έχει πρόβλημα αντίληψης ή σκοπιμότητα (μικροκομματική).
Διαγραφήμικροπαραταξιακή και σκοπιμότητα παραπλάνησης των δημοτών
ΔιαγραφήΣας δινω μια πληροφορια που ανατρεπει τα παραπανω που λετε ολοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξερετε οτι το παρων σε χρησι σχεδιο πολις μυτικα που υπαρχει απο τη δεκαετια το 1930, δεν εχει περασει απο τη διδικασια εγκρησις, εφαρμογης, αποφασεων κλπ..κλπ.?
Τοτε τι συζηταμε στον αερα για το νεωτερο που εγινε στο ποδι με μεγαλα προβληματα, και μετα λεμε γιατι δεν προχωραει?
AΚΟΥΓΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΤΕΛΕΣ ΣΤΟ ΠΕΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΔΕΔΙΑΣΜΟ , ΕΠΕΙΔΕΙ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥς ΜΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΥΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΞΑΝΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ?