Γράφει ο Νίκος Θ. Νταής.
σ. Συμβολαιογράφος.
Σε μία εκδήλωση ιστορικής μνήμης, αντικειμενικής, διαφωτιστικής και διδακτικής, για τη ζωή, την δράση και την όλη προσφορά στον Εθνικό Αγώνα του 1821 του Αρχιστράτηγου της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗ, προέβη στις 16/8/2013, ο δραστήριος και γνωστός, Ιστορικός Ερευνητής και Αναλυτής κ. Στέλιος Ντίνος, συμπατριώτης από την Βόνιτσα, με πρωτοβουλία δική του, βοηθούμενος και από τους μαθητές των Εργαστηρίων Πληροφορικής Βόνιτσας και από τα Μέλη της Αμφικτυονίας Ακαρνάνων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον τόπο της καταγωγής του Γ. Ν. Βαρνακιώτη, στο νέο Βάρνακα, κάτω από τα ψηλά και δασιά πλατάνια. Ήταν μια συνάθροιση, που θύμιζε στα ιστορικά αυτά χώματα τις «μαζώξεις» των Αρματολών και Κλεφτών και των ηρωικών Αγωνιστών του Ξηρομέρου και της Ρούμελης, με κεντρικό ομιλητή και παρουσιαστή τον κύριο Στέλιο Ντίνο, βοηθούμενο από τους παραπάνω αναφερόμενους και τον Λυκειάρχη διανοούμενο και εραστή της Ιστορίας κ. Νώντα Νικάκη.
Παρουσιάζοντας στην στημένη οθόνη γνωστούς τόπους και τα πρόσωπα που έζησαν και αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας, μας ξεναγούν στο ιστορικό παρελθόν και μας διδάσκουν και ρίχνουν φως στην αληθινή Ελληνική Ιστορία.
Μπροστά μας στην οθόνη προβάλλουν: Σκαρφαλωμένος σε απόκρημνες κορφές ο ιστορικός παλαιός Βάρνακας. Εδώ έζησε η ισχυρή οικογένεια Βαρνακιώτη που το αρματολίκι της ήταν από τα ισχυρότερα της Επαναστατημένης τότε Ελλάδας. Ο παππούς του Γιάννος Βαρνακιώτης πήρε μέρος στα Ορλωφικά και μετά την αποτυχία ακολούθησε τους Ορλώφ, κατέληξε στην Ρωσία και κατατάχθηκε στον Ρωσικό στρατό και πολεμώντας με τους Ορλωφικούς εναντίον των Τούρκων σκοτώθηκε στη Ρωσία. Ο πατέρας του Νικολός Βαρνακιώτης είχε παντρευτεί την κόρη του Δράκου Γρίβα. Ο Γεώργιος Νικολού Βαρνακιώτης παντρεύτηκε την κόρη του Μπουκουβάλα και δεύτερη γυναίκα του ήταν η Ρήνα Κουτσούμπα. Στην οθόνη το απέναντι από τον Μύτικα νησί του Καλάμου στο οποίο, επειδή ήταν υπό Αγγλική κατοχή κατέφευγαν οι κατατρεγμένοι από τους Τούρκους Αγωνιστές Έλληνες, μεταξύ των οποίων ο Καραϊσκάκης και ο Βαρνακιώτης, το Κάστρο της Βόνιτσας, η «Κούλια του Γρίβα» (μέσα στην οποία πέρυσι ο κ. Ντίνος πραγματοποίησε την κορυφαία εκδήλωσή του για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, παρουσία των απογόνων του Γρίβα: Παπανικολή, Ασπρογέρακα, Γριβαίων και του Προξένου της Ελλάδας στην Αυστραλία Χ. Μανιάτη- Γρίβα). Στη συνέχεια, η Λευκάδα, η μάχη του Πέτα, η μάχη του Αετού, η μάχη του Μακρυνόρους, του Βραχωρίου (Αγρινίου) κ.λ.π..
Μπροστά μας οι φιγούρες των Αγωνιστών: Βαρνακιώτης, Τσόγκας, Ράγκος, Ίσκος, Μπουκουβάλας, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος, Μιαούλης, Μποτσαραίοι, Τζαβελαίοι, Καποδίστριας, Μαυροκορδάτος, Υψηλάντης, Όθωνας κ.λ.π.
Να και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, ο Ομέρ Βρυώνης, φίλος του Βαρνακιώτη και όλοι οι περί την αυλή του Αλή Έλληνες και Τούρκοι. Ο Κιουταχής και ο Ιμπραήμ κ.α.
Αλλά επειδή το επίκεντρο της ομιλίας και του ενδιαφέροντος συγκεντρώνει ο δικός μας αμφισβητούμενος και αμφιλεγόμενος για την Εθνική του προσφορά στην Επανάσταση του 1821, κυρίως από τον Μαυροκορδάτο, Γεώργιος Νικολού Βαρνακιώτης, ο κ. Ντίνος προβάλλει εκ των όλων κατηγοριών για προδοσία οχτώ 8 κατηγορίες και με αντικειμενικότητα, όσο μπορούσε, ανέλυσε και τα θετικά και τα αρνητικά γεγονότα. Δικαίωσε τον Βαρνακιώτη στη μάχη του Αετού, στην μάχη του Μακρυνόρους, στη μάχη στο Βραχώρι (Αγρίνιο), ενώ για τα πολυσυζητημένα «καπάκια» (συμφωνίες), που έκανε με τον φίλο του Ομέρ Βρυώνη, (τον οποίο οι περί την αυλή του Αλή αποκαλούσαν «Μπάμπα», βαθμός ιεραρχίας) και με τους Τούρκους επ’ ωφελεία της Επανάστασης, δικαιολόγησε ότι γίνονταν κατόπιν εντολής και μυστικής συμφωνίας με τους Έλληνες και με την Κεντρική Κυβέρνηση. «Καπάκια» έκαναν και άλλοι Αγωνιστές. Αναφέρθηκε στην βοήθεια που προσέφερε στην Α΄ Πολιορκία του Μεσολογγίου, προδίδοντας το σχέδιο των Τούρκων στους πολιορκημένους για την επίθεση που θα γινόταν την νύχτα των Χριστουγέννων. (Ο γράφων αντλώντας πληροφορίες από διάφορες Ιστορικές πηγές έχει δημοσιεύσει ότι το Μεσολόγγι στην Α' Πολιορκία το έσωσε ο κυνηγός και αοιδός του Ομέρ Βρυώνη Γιάννης Γούναρης από τη φάρα των Ζουκαίων από την Μοσχόπολη της Βορείου Ηπείρου, που φανέρωσε το σχέδιο του Ομέρ στους Μεσολογγίτες. Ο Γιάννης Γούναρης για να γλυτώσει τη ζωή του κατέφυγε στα γύρω βουνά, ενώ την οικογένειά του τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του τα αποκεφάλισαν οι Τούρκοι στην Άρτα. Ο Γιάννης Γούναρης κατέληξε να καλογερέψει στο γνωστό στενό της Κλεισούρας και έμεινε στην Ιστορία σαν ο Καλόγερος της Κλεισούρας και τον οποίο εξύμνησε με ποίημά του ο ποιητής Κώστας Κρυστάλλης). Για την πολυετή και πολυσυζητημένη αποχή του από τον Εθνικό Αγώνα απέδωσε στην διαφωνία, που είχε με τον Μαυροκορδάτο. Τελικά ο κ. Ντίνος κατέληξε ότι ο Βασιλεύς Όθωνας αναγνώρισε την προσφορά του Βαρνακιώτη και τον ανακήρυξε Αρχιστράτηγο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
Ο κ. Ντίνος μας πληροφόρησε ότι είναι σε εξέλιξη η μεγάλη ιστορική έρευνά του για την παρουσία του Ριτσιότι Γκαριμπάλντι και των εθελοντών διανοουμένων Φιλελλήνων στον πόλεμο του 1897. Προγραμματίζει εκδήλωση το επόμενο καλοκαίρι στη Βόνιτσα, παρουσία των απογόνων του Γκαριμπάλντι και Ιταλικής Αντιπροσωπείας.
Τελειώνοντας συγχαίρουμε τον εμπνευστή και ακούραστο για την ανάδειξη της τοπικής μας Ιστορίας κ. Ντίνο και τους συνδιοργανωτές βοηθούς του. Ο κ. Ντίνος εκπέμπει άπλετο φως στο σκοτάδι και στην σύγχυση που σκεπάζουν την τοπική μας Ιστορία και όχι μόνο. Η συνεχής μελέτη της Ιστορίας αποτελεί τον μονόδρομο για την συγγραφή της αληθινής Ιστορίας, που πρέπει να διδαχθούμε και ειδικότερα οι νέοι. Η Ιστορία δεν επιδέχεται καμία παραπληροφόρηση. Η ίδια ούτε το θέλει, ούτε το καταδέχεται. Η προσφορά του κ. Ντίνου είναι μεγάλη. Η ευγνωμοσύνη μας είναι επίσης μεγάλη.-
ΣΗΜΕΙΩΣΗ.
Επειδή με την ζωή και την δράση του Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη έχουν ασχοληθεί πολλοί παλαιοί Ιστορικοί και νέοι μελετητές της Ιστορίας: Κασομούλης, Κάρπος, Παπαδόπουλος, Κόκκινος, Παπαδογιώργης, Κώστας Σαρδελής, Γεράσιμος Καζάνας, Νικόλαος Μήτσης, Στέλιος Ντίνος, Κωνσταντίνος Μακρυγεώργος, Σπύρος Ζαβογιάννης κ.λ.π. και υπάρχουν πολλές απορίες και αντικρουόμενα ερωτήματα, θα προτείναμε να γίνει μια ημερίδα το επόμενο καλοκαίρι, υπό την αιγίδα των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων ή Πατρών, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθούν όλες οι απόψεις για την ζωή και τη δράση του δικού μας Γεωργίου Νικολού Βαρνακιώτη. Η συνεχής μελέτη της Ιστορίας δεν βλάπτει, αλλά ωφελεί. Και μάλιστα πολύ.-
ΜΥΤΙΚΑΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
Αύγουστος 2013
Νίκος Θωμά Νταής
Σαφώς και ωφελεί. Πάντως το πλαίσιο των "αρματολών-προδοτών" δεν μπορεί ακόμα να θεωρείται αμφισβητούμενο ή να επιδιώκεται με το ζόρι κάποια "συμβιβαστική άποψη". Πρόκειται για ένα από τα βασικά κεφάλαια αντιστροφής της ιστορικής πραγματικότητας που ξεκίνησε νωρίς, αλλά γιγαντώθηκε στο διάστημα 1850-1870 από τους Τρικούπη, Φίνλεϋ, Γερβίνο, Μέντελσον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς θυμηθούμε και την πρόσφατη προσπάθεια να συντηρηθεί η αντιστροφή και να "υπενθυμιστεί" στους Έλληνες τι θα πάθουν αν σήμερα ξεσηκωθούν με ηγέτες όπως οι τότε.
Τι ήταν οι Κλεφταρματολοί και ποιος ο ρόλος τους στην Επανάσταση; (ερώτημα του ΣΚΑΪ) 18:30
Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση του κου Νταή και τον ευχαριστούμε για τα πολύ ωραία του λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασίλης Πολύζος
Πρόεδρος Τ.Κ. Βάρνακα