''Ένα βήμα ποιο κοντά για τη λύση του προβλήματος του πόσιμου νερού, βρίσκονται η τοπικές κοινότητες του Δήμου Κοζάνης. Υπογράφηκε η σύμβαση για το νέο εξωτερικό δίκτυο υδροδότησης των κοινοτήτων από το αγωγό Ερμακιάς έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής επιχ. ύδρευσης Κοζάνης. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ είναι προϋπολογισμού 942.000 ευρώ και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013''.
- Με αυτόν τον απλό, αλλά συντονισμένο τρόπο, λύνουν τα προβλήματα της υδροδότησης στο Δήμο της Κοζάνης.
Στο δικό μας Δήμο δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με το πρόβλημα της υδροδότησης και της ακαταλληλότητας των πόσιμων νερών. Προέχει η διαδοχή και τα τραπεζώματα.
Επέλεξε η Δημοτική Αρχή, το πρόβλημα να το λύνει προσωρινά, με συνεχόμενες επισκευές του σάπιου και από αμιαντοσωλήνες δικτύου, για τον Αστακό, και με μεταφορές νερού με βυτία για το Αρχοντοχώρι.
Στα υπόλοιπα Δημοτικά διαμερίσματα, που το νερό είναι ακατάλληλο προς πόση, δεν δίνετε καμία λύση και οι κάτοικου στρέφονται προς τα εμφιαλωμένα και στους νερουλάδες που κάνουν χρυσές δουλειές.
Και στις δυο επιλογές το κόστος για το Δήμο και για τους κατοίκους είναι αρκετά υψηλό και στις μέρες μας γίνετε και αβάσταχτο, λόγο και της οικονομικής κρίσης. (Εγώ, να φανταστείτε για 20 μέρες που έμεινα στο χωριό με την οικογένεια μου, κατανάλωσα 85 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού το μεγάλο μέγεθος κόστος περίπου 70 ευρώ). Υπολογίστε τώρα πόσα ξοδεύουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Ένα ποσό που έμμεσα το επιβάλει να το ξοδεύουν, η Δημοτική Αρχή, με την αδράνεια της και την επικίνδυνη ακόμα και για την υγεία των δημοτών ,πολιτική της.
Επίτευγμα της Δημοτικής Αρχής είναι η επανεμφάνιση των Νερουλάδων, ένα επάγγελμα που είχε εξαφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες χάριν της προόδου της ανθρωπότητας, της ανάπτυξης της τεχνολογίας, και των μέσων.
Επίτευγμα της Δημοτικής Αρχής είναι και η αλματώδη αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού στο Δήμο μας.
Όταν μια Δημοτικοί Αρχή, ένας Δήμαρχος στερεί από τους Δημότες του το βασικότερο αγαθό -το νερό- βασικό δείγμα πολιτισμού των κοινωνιών, και όταν εν γνώση τους εκθέτουν τους Δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου σε κίνδυνο, λόγο της ολικής η μερικής ακαταλληλότητας των νερών, τότε η ευθύνες δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά ελέγχονται και ως ποινικές.
Ας έρθουμε τώρα στο πρόβλημα του Αστακού.
Γιατί υπάρχουν συνεχόμενες και πολυήμερες διακοπές; Είναι πραγματικά το νερό ακατάλληλο; Ως γνωστόν το νερό για τον Αστακό προέρχεται από τις πολύ καλές ποιοτικά και σε ποσότητα, πηγές του Αγίου Δημητρίου. Τα έργα υδροδότησης, από τις πηγές, προς τον Αστακό ολοκληρώθηκαν τη δεκαετία του 1980, προς το τέλος αν θυμάμαι καλά. Η χρηματοδότηση και η κατασκευή έγινε από την ΕΤΒΑ που κατασκεύαζε την ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ στο Πλατυγιάλι και η οποία ανέλαβε να φέρει το νερό ως τον Αστακό. Αργότερα μάθαμε ότι η εταιρία του Πλατυγιαλιού θα έκανε και την συντήρηση του δικτύου προς τον Αστακό.
Το δίκτυο κατασκευάστηκε με αμιαντοσωλήνες, υλικό που αργότερα απαγορεύθηκε η χρήση του ως καρκινογόνο.
Μέχρι στα μισά της δεκαετίας του 1990, η εταιρία στο Πλατυγιάλι συνέχιζε να συντηρεί το δίκτυο βάσει των συμφωνηθέντων, πότε κανονικά και πότε με γκρίνιες με τη Δημοτική Αρχή. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει να το συντηρεί και την συντήρηση ανέλαβε αναγκαστικά ο Δήμος Αστακού και σήμερα Ξηρόμερου. Ερώτημα. Γιατί συνέβη αυτό;
Η λογική και ο σεβασμός προς τον πολίτη καθώς και η φροντίδα για την καλή του υγεία, επιβάλει, από εκείνα τα χρόνια που απαγορεύθηκε η χρήση αμιαντοσωλήνων να είχες μεριμνήσει ως Δημοτική Αρχή άμεσα και χωρίς καθυστέρηση την αντικατάσταση τους .
Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι σήμερα και ούτε προβλέπετε να γίνει στο άμεσο μέλλον αφού η Δημοτική Αρχή δεν το έχει ως προτεραιότητα.
Σήμερα το δίκτυο από τις πολλές επισκευές και από τα πολλά σπασίματα είναι παντού διάτρητο.
Κατά μήκος του δρόμου, αν παρατηρήσετε, σχεδόν κάθε 100 μέτρα υπάρχει σκάψιμο για να βρεθεί ο χαλασμένος σωλήνας. Καταστρέφεται με αυτό τον τρόπο και ο παμπάλαιος δρόμος και έχουν καταστραφεί και τα προστατευτικά στηθαία, χωρίς φυσικά να επισκευάζονται.
Ειδικοί, αναφέρουν ότι κάθε φορά που σπάει ένας αμιαντοσωληνας, τα καρκινογόνα στοιχεία από το τρίψιμο των τοιχωμάτων έχουν είδη απελευθερωθεί και έχουν περάσει μέσα στο σωλήνα και κατόπιν με τη ροή του νερού έρχονται στις βρύσες μας. Αυτό γίνετε κάθε φορά που έχουμε βλάβη και κατόπιν επισκευή. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Το ότι δεν πίνουμε νερό στο Αστακό δεν σημαίνει ότι τη γλιτώνουμε. Από τις βρύσες δεν πλένονται τα ρούχα; Από τις βρύσες δεν πλένονται τα ποτήρια, πιάτα; Από τις βρύσες δεν κάνουμε μπάνιο; Από τις βρύσες δεν τροφοδοτούνται με νερό οι ντουζιέρες στην πλαζ;
Απάντηση Αντιδημάρχου, γιατί έχουμε συνεχόμενες διακοπές νερού. «Γιατί εκεί που το φτιάχνουμε χαλάει ποιο κάτω και μετά ποιο πάνω.. τι να κάνουμε;»
Στο χαλασμένο δίκτυο να προστεθούν και τα διαλυμένα αντλιοστάσια που πολύ σωστά και οργανωμένα καταγγέλλει, ο μοναδικός, Δημοτικός σύμβουλος Μάκης Βότσης, που τολμά να τα βάζει με τη Δημοτική Αρχή από την αρχή τις θητείας του και του αξίζουν συγχαρητήρια.
Το θέμα του νερού αγαπητοί μου συμπατριώτες βρωμάει από παντού .Λίγοι ξέρουν όλη την αλήθεια, λίγοι το διαχειρίζονται, λίγοι –πολύ λίγοι– φωνάζουν, λίγοι ενδιαφέρονται, ενώ μας αφορά όλους, μα όλους.
Εδώ σε αυτό το σημείο έχω ένα μεγάλο μα πολύ μεγάλο, αναπάντητο ερώτημα.
Γιατί δεν ξεσηκώνετε ο κόσμος και ειδικά οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του Αστακού;
Μιλάμε για το ύψιστο αγαθό που καθορίζει κατά πολύ την ποιότητα της ζωής μας και την ίδια μας τη ζωή. Γιατί τόσος ωχαδερφισμός και γιατί τέτοια απραξία; Εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε, που κατά παρέες φωνάζουμε, βρίζουμε για την τριτοκοσμική εικόνα που έχουμε στο θέμα του νερού; Τι είναι αυτό που δεν μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και στο επόμενο βήμα της έντονης και συντονισμένης διαμαρτυρίας έως ότου επιτευχθεί η οριστική λύση του χρόνιου και άλυτου προβλήματος;
Οριστική λύση είναι μόνο μια. Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΩΝ ΣΩΣΤΗ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ. Ότι άλλο επιλεγεί θα ανακυκλώνει το πρόβλημα χωρίς να το λύνει.
Αυτό το έργο η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να το κάνει και ταλαιπωρεί τον κόσμο, τον εκθέτει σε προβλήματα υγείας και δυσφημεί πανελληνίως τον Αστακό.
Ο Δήμαρχος έχει τεράστιες ευθύνες και πρέπει επιτέλους να τις αναλάβει. Οφείλει επίσης δημόσια να ενημερώσει τους κατοίκους για τα σχέδια του.
Δεν μπορεί άλλο να κρύβετε πίσω από τους Αντιδημάρχους χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Ο Ηγέτης σε τέτοια μεγάλα προβλήματα δείχνει τις ικανότητες του.
Οφείλει επίσης να ενημερώσει και τους άλλους Δημότες γιατί είναι μολυσμένα τα νερά των γεωτρήσεων που υδρεύουν τα χωριά τους και καθιστά τα νερά ακατάλληλα προς πόση.
Τώρα πρέπει όλοι μας να πάρουμε θέση και όταν λέω όλοι εννοώ όλοι. Κάτοικοι, σύλλογοι, φορείς, και φυσικά οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και όσοι αυτοπροτείνονται για Δήμαρχοι η νομίζουν ότι θα τους στηρίξουν, κάποιοι, για να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι.
Είμαστε μια χούφτα άνθρωποι, το νερό μας αφορά όλους και δεν προσφέρετε για μικροπολιτική και λαϊκισμούς.
Όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να προσφέρει στην κοινωνία του δήμου μας ας το κάνει ΤΩΡΑ.
Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω στις όποιες ενέργειες αποφασίσουν οι κάτοικοι του Αστακού αλλά και τον άλλων χωριών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο νερό τους. Έξαλλου είναι γνωστό ότι συμμετέχω ενεργά στη νέα Δημοτική παράταξη που δημιουργείτε με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών Ξηρομέρου.
Παναγιώτης Ηλ. Χολής
ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ???? ΕΜΕΝΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΝΕΡΟ??? ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΑΝ ΟΧΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ κ.Χολη.
ΑπάντησηΔιαγραφήαγαπητέ κ.7.01μ.μ γνωρίζετε οτι το ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ (Ζάβιτσα) δεν πίνει νερό εδω και 3 χρόνια γιατί το υπάρχον νερό είναι ακατάλληλο προς πόσιν ; και φυσικα οι κάτοικοί του το χρησιμοποιουν για τη λάτζα και να ποτίζουν τα γιδοπρόβατά τους ; γνωρίζετε οτι 5-10 "ναταβατζήδες" από την Ανω Καντήλα έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε ένα ολόκληρο χωριό ; Μην προκαλείτε με την άγνοιά σας ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠουθενά δεν πίνεται το νερό και το Αρχοντοχώρι υποφέρει. Αυτή είναι η αλήθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΙ αγαπητε 6.51μ.μ το ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ υποφέρει απο τη δίψα και η α π ε ρ χ ό μ ε ν η Δημοτική αρχή προσπαθεί να "εκφοβίσει" τον κόσμο βγαζοντας δελτία τύπου ( οπως διαβαζουμε στα μπλόκ )οτι εχει κάνει ή θα κάνει μηνύσεις σε ανθρώπους που διαμορφώνουν διαφορετική άποψη. Για το Αρχοντοχώρι η δημοτική αρχή μούγκα στη στρούγκα. Βρε να αγιασει το χέρι του υπουργού Εσωτερικών που εν όψει των δημοτικών εκλογων του 2014 θα αλλαξει τον νόμο και επιτέλους θα μπορέσουμε να επιλέξουμε για Δήμαρχο τον άνθρωπό μας που θα μας γ ι ά ν ε ι και αν χρειαστεί και με το νυστέρι από τους λογιών - λογιών "βλαχοδήμαρχους" και καρεκλοκένταυρους περί του Δήμου ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ !
ΑπάντησηΔιαγραφή