Αρχές του 1944. Σύλληψη Γερμανών στον Μύτικα Ξηρομέρου.


Ο φίλος και αναγνώστης του Blog Μανώλης Βαρδής, μας έστειλε ένα ιστορικό κομμάτι που αφορά ένα γεγονός που έλαβε χώρα στον Μύτικα το 1944. Τον ευχαριστούμε πολύ και το αναρτούμε.

Απ' την Νικιάνα Λευκάδας με βάρκες και μονόξυλα πέρασε το ΕΛΑΣίτικο τμήμα, ύστερα από την υπογραφή του συμφωνητικού στον Μύτικα Ακαρνανίας. Αποτελούνταν από 80 περίπου άνδρες. Αναχωρούσαν σε διάστημα μισής ώρας κάθε πλεούμενο γιατί υπήρχαν βάσιμες πληροφορίες ότι περιπολούν Γερμανικά πλεούμενα μεταξύ Ακαρνανίας Λευκάδας, με καπετάνιους Λευκαδίτες και Ακαρνάνες.
Ο Σωτήρης Βαγενάς που ήταν στο πρώτο πλεούμενο που έφτασε στο Μύτικα, μου κατέθεσε τα παρακάτω: «Με το πρώτο πλεούμενο είμαστε εγώ, ο Ανδρούτσος, ο Μήτρος και μερικοί άλλοι. Είχαμε αποστολή να ανιχνεύσουμε την περιοχή και σε περίπτωση κινδύνου να γυρίσουμε πίσω και να ειδοποιήσουμε τα άλλα πλεούμενα ν' απομακρυνθούν. Όταν πλησιάσαμε κοντά στον Μύτικα είδαμε ένα καϊκι αραγμένο. Καταλάβαμε ότι ήταν μέσα Γερμανοί που έφτασαν εκεί από τη Ζαβέρδα. Λόγω του σκότους είχαμε φτάσει πολύ κοντά. Να απομακρυνθούμε ήταν αδύνατο. Τότε αποφασίσαμε νε επιτεθούμε στο καϊκι. Πραγματικά, με ελαφρό κωπηλασμό αράξαμε καμιά πενηνταριά μέτρα από το καϊκι. Αποφασίσαμε να χτυπήσουμε τους Γερμανούς. Εγώ, ο Μήτρος και ο Ανδρούτσος και ύστερα οι άλλοι με μεγάλη προσοχή πλησιάσαμε το καϊκι, μπήκαμε μέσα και μπλοκάραμε τους Γερμανούς. Ήταν ένας αξιωματικός και μερικοί Γερμανοί στρατιώτες. Προσπάθησαν ν' αμυνθούν αλλά τους διατάξαμε να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και υπάκουσαν. Τους πιάσαμε και τους τραβήξαμε προς την Κανδήλα. Οι Γερμανοί αυτοί μας είπαν ότι ένα γερμανικό τμήμα είχε πάει στη Ζάβιτσα (Αρχοντοχώρι) για συλλήψεις συγχωριανών του καπετάν Φουρτούνα που ήταν απ' το χωριό. Περιμέναμε να φτάσουν και τα άλλα τμήματα και γρήγορα γρήγορα φύγαμε για την Κανδήλα, και από εκεί για το χωριό Παναγούλα φέρνοντας μαζί μας και τους Γερμανούς ομήρους μας. Τους ομήρους αυτούς αντάλλαξε ο καπετάν Γιαννούλης αργότερα και ύστερα από συνεννόηση με τους Γερμανούς με τους κατοίκους της Ζάβιτσας κάπου τριάντα που είχαν πιάσει οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί πρώτοι έστειλαν αγγελιαφόρο για την ανταλλαγή».
Άλλη μαρτυρία είναι του Γιάννη Κατωπόδη ή Κοττά από την Καρυά, που είχε καταταχτεί στον ΕΛΑΣ και πέρασε εκείνη τη νύχτα στο Μύτικα. Με λίγα λόγια, διηγήθηκε τα παρακάτω: «Φύγαμε νύκτα απ' την Νικιάνα. Όταν φτάσαμε στον Μύτικα πέσαμε πάνω στο αραγμένο καϊκι με τους Γερμανούς. Τους πιάσαμε και τους μεταφέραμε στην Παναγούλα. Ο καπετάν Γιαννούλης έστειλε αγγελιαφόρο στους Γερμανούς και τους ζήτησε να απελευθερώσουν τους κατοίκους της Ζάβιτσας με αντάλλαγμα να απελευθερώσει και αυτός τους Γερμανούς, πράγμα το οποίον έγινε. Μείναμε λίγες μέρες στην Παναγούλα και εκεί ήλθε εντολή στον καπετάν Γιαννούλη να φύγει για τον Μύτικα».

Πηγή: H Eθνική Αντίσταση στη Λευκάδα (Ιταλική και Γερμανική κατοχή), του Ζώη Τ. Κουτσαύτη, Έκδοση Π.Ε.Α.Ε.Α. Λευκάδας, Αθήνα 1991, σσ. 277-278.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.