Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχ. Η/Υ Δ.Π.Θ.
Επί πτυχίω M.Sc στην «Διαχείριση Tεχνικών Έργων».
Θέτοντας για πρώτη φορά υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ξηρομέρου (Δ.Ε. Αλυζίας) στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, νιώθω την ανάγκη να εκθέσω προς τους συνδημότες μου κάποιες σκέψεις-προτάσεις που έχω για την ανάπτυξη του Μύτικα, ώστε οι άνθρωποι των οποίων την ψήφο ζητώ, να διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη άποψη για εμένα και την υποψηφιότητα μου και που αποσκοπεί.
Σαν άνθρωπος που διανύει αισίως την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και που το μεγαλύτερο μέρος της είναι στον Μύτικα, έχω καθαρή άποψη για τους λόγους για τους οποίους η περιοχή μας, δηλαδή η Δ.Ε. Αλυζίας, βρίσκεται στην σημερινή όχι καλή κατάσταση που όλοι γνωρίζετε. Αντιλαμβάνομαι ότι το να καθίσω αναλυτικά να κάνω όλη αυτή την συζήτηση για το παρελθόν ίσως να μην έχει και κανένα νόημα παρά μόνο διδακτικό.
Θα το αποφύγω λοιπόν απλά αναφέροντας τούτο: Συμφωνώ σε ποσοστό 100% σε όσα ανάφερε σχετικά με το πώς οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ ο κ. Γεώργιος Πουρνάρας (δείτε εδώ), ο οποίος λόγω ιδιοσυγκρασίας, επειδή είναι ευγενικός και μετριοπαθής άνθρωπος, θα πω ότι ήταν και επιεικής προς κάποιους. Επίσης θα συμπληρώσω…, ότι σαν ουδέτερος παρατηρητής όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα τα πρώτα 8 χρόνια του Καποδίστρια όπου η χρηματοδότηση των Δήμων ήταν γενναία, είδα τον γειτονικό Δήμο Κεκροπίας να κάνει άλματα προόδου, τον γειτονικό Δήμο Αστακού να κάνει βήματα προόδου και στον δικό μας Δήμο Αλυζίας να προοδεύει μόνο ο Δήμαρχος του και μερικοί περί αυτόν και η Αλυζία να μένει στάσιμη. Κανένας σχεδιασμός, καμία υποδομή, κανένα έργο πνοής. Με ένα μαγικό αλά Χουντίνι, χρήματα πέρασαν από τον τέως Δήμο Αλυζίας, αλλά σοβαρές υποδομές δεν είδαμε και φυσικά κληρονομήσαμε και δυσβάσταχτα χρέη που ακόμη και σήμερα όπως γνωρίζετε μας κυνηγάνε. Αυτά για το παρελθόν και για περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτό παραπέμπω στο κείμενο του κ. Γεωργίου Πουρνάρα, το οποίο με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και προσυπογράφω.
Αυτό που αφορά τους ανθρώπους της γενιάς μου αλλά και νεότερους μου, με τους οποίους κάποια καλοκαίρια εμπλεκόμαστε σε ατελείωτες και έντονες συζητήσεις, ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ώστε να δούμε την Δ.Ε. Αλυζίας να ξεβαλτώνει και να ξεκολλά από την υπανάπτυξη και την στασιμότητα και να μπαίνει επιτέλους σε μία τροχιά ανάπτυξης.
Με απλή κατανοητή γλώσσα θα πω, η θετική επιστήμη που έχω την τύχη να έχω σπουδάσει με έχει μάθει ότι…, για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. 1) Καταρχήν να εντοπίσεις και να κατανοήσεις ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και τις παραμέτρους που το συνοδεύουν και 2) Να βρεις τους τρόπους που να σε οδηγήσουν στην λύση, όπου και αυτοί υπόκεινται σε κάποιους περιορισμούς.
Με πάλι απλή κατανοητή γλώσσα θα προσδιορίσω ότι το πρόβλημα στην Δ.Ε. Αλυζίας είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη υποδομών και η έλλειψη ενός γενικότερου συνολικού σχεδιασμού για το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής και ο μοναδικός τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι η δουλειά και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων, που ενώ ακούγεται απλό σαν να υπάρχουν κάπου τα χρήματα και μας περιμένουν και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να απλώσουμε το χέρι να τα πάρουμε, μόνο έτσι δεν είναι.
Η απορρόφηση ευρωπαϊκών χρημάτων ΕΣΠΑ απαιτεί δουλειά, απαιτεί σχέδιο, απαιτεί πλήρης φακέλους μελετών, απαιτεί λειτουργική τεχνική υπηρεσία του Δήμου, απαιτεί χρόνο λαμβάνοντας υπ’ όψη την ελληνική γραφειοκρατία και γενικά απαιτεί ο Δήμος μας την επομένη των εκλογών σε αυτό το κομμάτι να λειτουργήσει επαγγελματικά, αφήνοντας πίσω του την ερασιτεχνική και κομπογιαννίτικη μέχρι τώρα λειτουργία του. Το χρηματοκιβώτιο του ΕΣΠΑ δεν ανοίγει με συσκευές κοπής οξυγόνου και εργαλεία διάρρηξης, αλλά μόνο με ολοκληρωμένες και πλήρης μελέτες υποδομών. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό… την μοναδική ελπίδα να ξεβαλτώσουμε θα την χάσουμε και πάλι.
Εξετάζοντας την γεωγραφία, το ανάγλυφο και την χωροταξία των υφιστάμενων οικισμών της Δ.Ε. Αλυζίας, αλλά και με μία απλή επίσκεψη ενός ουδέτερου παρατηρητή στην Δ.Ε. Αλυζίας, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι το κλειδί της ανάπτυξης της Αλυζίας είναι ο μοναδικός παραθαλάσσιος οικισμός της, δηλαδή ο Μύτικας. Η ανάπτυξη του Μύτικα είναι αυτή που σαν φυσική συνέπεια θα παρασύρει και τα υπόλοιπα χωριά της Δ.Ε. Αλυζίας στην ανάπτυξη.
Υποδομές που πρέπει απαραίτητα να αποκτήσει ο Μύτικας.
Βιολογικός καθαρισμός: Τουρισμός που βρωμάει δεν γίνεται. Δυστυχώς αυτή την απαραίτητη υποδομή δεν ευτυχήσαμε τόσα χρόνια να την δούμε να δρομολογείται στην περιοχή μας. Εμείς μείναμε με το βυτίο. Φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο θέμα η νυν δημοτική αρχή έκανε έργο, έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε η Δημαρχία του κ. Δημήτρη Τριποτσέρη και προώθησε το θέμα με τους Αντιδημάρχους κ. Σπύρο Λύτρα και κ. Ηλία Ταμπάκη και τα τελευταία νέα που μαθαίνω είναι πολύ ενθαρρυντικά, μιας και δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις από δημότες εντός του νόμιμου χρονικού διαστήματος για την μελέτη κατάληξης του κεντρικού αγωγού. Μακάρι τα επόμενα χρόνια να δούμε σταδιακά τον οικισμό του Μύτικα αλλά και τους οικισμούς Κανδήλας και Βάρνακα να συνδέονται στον Βιολογικό καθαρισμό.
Σχέδιο Πόλης Μύτικα: Καταρχήν θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί το ισχύον σχέδιο Πόλης μαζί με τις μετέπειτα αναθεωρήσεις του. Ο οικισμός του Μύτικα έχει το μεγάλο προνόμιο να διαθέτει σχέδιο Πόλης από το 1936, με Πρόεδρο τότε του Μύτικα τον αείμνηστο Αλκιβιάδη Μπουλιέρη. Αυτό που τόσα χρόνια έδειξε να μην διαθέτει ήταν πολιτική βούληση των εκάστοτε αιρετών να το εφαρμόσουν και να δώσουν την δυνατότητα στον Μύτικα να αναπτυχθεί. Το πολιτικό κόστος να εφαρμόσουμε κάτι που είναι για το γενικό καλό, θίγοντας μεμονωμένους συνδημότες μας, που και αυτοί θα ωφεληθούν τελικά σαν υποσύνολο μέσα από το γενικό καλό που θα προκύψει, δεν θέλει δυστυχώς να το πάρει κανένας στις πλάτες του.
Οι διάνοιξη των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων, που είναι καθαρά θέμα της αιρετής τοπικής διοίκησης δεν προχώρησε. Σύνταξη πράξεων αναλογισμού και προσκύρωσης σε συνεργασία με την Πολεοδομία ώστε να διανοιχτούν οι δρόμοι και οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι δεν είδαμε ή για να είμαστε ακριβείς, είδαμε σε ελάχιστες περιπτώσεις.
Μέχρι και σε περιπτώσεις, όπου συνδημότες μας οι οποίοι για να λάβουν οικοδομική άδεια και να χτίσουν, παραχώρησαν με συμβολαιογραφική πράξη σε κοινή χρήση μέρος του οικοπέδου τους σε σημείο που διέρχεται δρόμος, ούτε εκεί δεν φροντίσαμε να κάνουμε διάνοιξη.
Δευτερευόντως είναι επιτακτική ανάγκη και θα πρέπει να λάβει έγκριση η μελέτη επέκτασης και η πράξη εφαρμογής του σχεδίου Πόλης Μύτικα που εκκρεμεί από το 1994. Ο Δήμος εδώ έχει την αποκλειστική ευθύνη να παρακολουθεί συνεχώς το θέμα και να ανταποκρίνεται άμεσα σε ότι του ζητείται από το ΥΠΕΚΑ, προχωρώντας γρήγορα και αποφασιστικά. Να φροντίζει να εκπονούνται γρήγορα όλες οι συμπληρωματικές μελέτες που ζητούνται ώστε ο φάκελος να καταστεί πλήρης και επιτέλους να έχουμε αποτέλεσμα.
Αλιευτικό καταφύγιο Μύτικα - Τουριστικό αγκυροβόλιο (μαρίνα): Για το περαιωμένο αλιευτικό καταφύγιο θα πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί ο καθορισμός χερσαίας ζώνης από το Λιμενικό Ταμείο Αιτ/νίας και κατόπιν ο Δήμος να παρέμβει τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του, όσο και με μερικά μικρά έργα που απαιτούνται για την ανάπλαση του χώρου, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και για την τέλεση πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι.
Για το θέμα του πολύπαθου τουριστικού αγκυροβολίου (μαρίνα), η δική μου άποψη είναι η εξής: Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι αυτή την στιγμή έχει γίνει στην περιοχή στον κάτω Μύτικα μία καταστροφή με το βουλιαγμένο λιμάνι, θα πρέπει να εξαντλήσουμε την τελευταία πιθανότητα που δίνει η νομική εταιρία που συμβουλεύει τον Δήμο, μήπως απεμπλακεί από την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ και αποπερατωθεί τελικά, αλλά σαν μαρίνα και όχι σαν αλιευτικό καταφύγιο που προβλέπει η μελέτη του, που δεν είναι καθόλου αυτό που χρειαζόμαστε.
Έτσι θα μπορέσουμε να κλείσουμε αυτήν την πληγή που έχει ανοίξει στα πλευρά του χωριού μας. Σύντομα θα ξέρουμε αν οι ελπίδες είναι πραγματικές ή φρούδες. Για όσους έχουν τα στοιχεία του εν λόγω έργου και έχουν μπει στον κόπο να διαβάσουν την απόφαση του ΣτΕ του 2005 που το σταμάτησε οριστικά, θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται για ένα έργο απάτη, ένα έργο διάτρητο, ένα έργο ο ορισμός της εξαπάτησης των υπηρεσιών του κράτους. Το ΣτΕ δεν θα πρέπει να δυσκολεύτηκε καθόλου να βγάλει αυτήν την απόφαση μπλοκαρίσματος, απλώς κάποιοι θα έπρεπε ήδη να έχουν απολογηθεί για αυτά που έλεγαν και διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους για «θωρακισμένο» νομικά έργο.
Αν αυτή η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει, θα συμφωνήσω με την πρόταση του συντοπίτη μου Πολιτικού Μηχανικού κ. Γεωργίου Πουρνάρα για την κατασκευή με πλωτά στοιχεία στην δυτική πλευρά του Μύτικα, τουριστικού αγκυροβολίου. Γνωρίζω ότι αυτή είναι η άποψη του εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμα προκύψει το θέμα της μαρίνας στον κάτω Μύτικα. Είναι μία λύση η οποία συνδυάζει την ταχύτητα υλοποίησης του έργου, τις μηδενικές του επιπτώσεις στο περιβάλλον και το χαμηλό οικονομικό κόστος του. Έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε περιοχές με πολύ δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες από τον Μύτικα, και συμφωνώ με τον κ. Γιώργο Πουρνάρα ότι προς αυτή την κατεύθυνση έπρεπε να κινηθούμε εξ αρχής και όχι στην λύση που μας παρουσίασαν σαν «μοναδική» κάποιοι στο παρελθόν.
Το έργο αυτό εκτός από τα μεγάλα οφέλη που θα έχει για το Μύτικα στο θέμα του ιστιοπλοϊκού τουρισμού, θα λειτουργήσει και σαν προστασία του οικισμού από την θάλασσα, γιατί όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που δημιουργούνται σε αυτό το κομμάτι. Εγώ εύχομαι πάντως να επιβεβαιωθεί το πρώτο σενάριο. Νομικός δεν είμαι, αλλά εύχομαι η νομική εταιρία που συμβουλεύει το Δήμο να έχει δίκιο και να μπορέσει να απαγκιστρωθεί το βουλιαγμένο λιμάνι από την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ και να αποπερατωθεί γιατί δεν θα είναι καθόλου καλό να υπάρχει αυτή η πληγή για τα επόμενα χρόνια στα πλευρά του χωριού μας.
Κέντρο Υγείας Μύτικα: Να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το νέο κτίριο του Κ.Υ. Μύτικα το οποίο έχει μείνει στον σκελετό. Γνωρίζω ότι αυτά που έχουν συντελεστεί ελέω μνημονίου στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν επηρεάσει πολύ και την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της υγείας. Οδηγούμαστε σε κλείσιμο Κ.Υ. και γενικά υπάρχει μία ανασύνταξη του υγειονομικού χάρτη της χώρας μας. Εμείς πρέπει να επιμείνουμε να ολοκληρωθεί το κτίριο και να αρχίσει να λειτουργεί με οποιαδήποτε μορφή, αρκεί να καλύπτει επαρκώς τις υγειονομικές ανάγκες της περιοχής. Άλλωστε σε αυτά τα θέματα μέσα στην πορεία κερδίζεις πράγματα και διεκδικείς επιπλέον, αρκεί να έχεις μία βάση, και βάση μας θα πρέπει να είναι ένα ολοκληρωμένο κτίριο. Εκεί θα πατήσουμε στο μέλλον και θα διεκδικήσουμε την λειτουργία του είτε ως Κ.Υ., είτε ως πολυδύναμο κέντρο πλήρως στελεχωμένο και λειτουργικό.
Εκπόνηση - έγκριση μελέτης Σχεδίου Χωροταξικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) για τον Δήμο Ξηρομέρου: Έχουμε ήδη αργήσει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτήν την καθυστέρηση αρχίζουμε να την πληρώνουμε ήδη. Όταν δεν έχουμε φροντίσει ουσιαστικά να δημιουργήσουμε το εργαλείο εκείνο, που θα ορίζει τις κατευθύνσεις ανάπτυξης και τις υποδομές που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί αυτή, τότε απλά θα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις και θα βιώνουμε εσαεί μία κατάσταση όπου όλα επιτρέπεται και μπορούν να γίνουν παντού.
Η επόμενη δημοτική αρχή πρέπει να κινηθεί αμέσως προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλει χρόνο, απαιτείται δημόσια διαβούλευση, απαιτούνται προτάσεις από όλους τους φορείς και οι σχετικές μελέτες εξελίσσονται σε στάδια. Αν δεν το κάνουμε τα προβλήματα που θα βρούμε στο μέλλον μπροστά μας θα είναι πολύ μεγάλα. Θα έχουμε μία άναρχη ανάπτυξη, όπου ασύμβατες χρήσεις θα χωροθετούνται πλησίον η μία στην άλλη και η ζημιά που θα γίνει θα είναι μη αναστρέψιμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ιχθυοκαλλιέργειες, όπου ουσιαστικά τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.
Αξιοποίηση παραλίας μήκους 3,5 Km από όρια οικισμού Μύτικα μέχρι το Ξενοδοχείο «ΘΕΣΜΟΣ»: Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε αυτήν την τεράστια παραλία που ουσιαστικά παραμένει αναξιοποίητη. Παρεμβάσεις του παρελθόντος με τοιχία, με άσφαλτο, με επιχωματώσεις και μπετά έχουν δημιουργήσει ήδη μία ασχήμια. Προσωπική μου άποψη είναι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ότι καλύτερο διαθέτει η περιοχή μας και χρειάζεται μία ήπια παρέμβαση σαν αυτή που προτείνει και περιγράφει ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Γιώργος Πουρνάρας, με τον οποίο συμφωνώ. Παραλιακός δρόμος με πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο εκατέρωθεν και στο κέντρο διάζωμα πλάτους 3-3,5 μέτρων για κυκλοφορία οχημάτων με χαμηλή ταχύτητα. Κατασκευή με υλικό που να δένει με το περιβάλλον, κατά την γνώμη μου λευκή πέτρα.
Αυτές κατά την γνώμη μου είναι οι βασικές απαραίτητες υποδομές που πρέπει να αποκτήσει μελλοντικά ο Μύτικας. Αυτές θα δώσουν πνοή και αναπτυξιακή ώθηση τόσο στον Μύτικα αλλά και σε όλη την Δ.Ε. Αλυζίας όπως εξήγησα παραπάνω.
Αυτές κατά την γνώμη μου είναι οι βασικές απαραίτητες υποδομές που πρέπει να αποκτήσει μελλοντικά ο Μύτικας. Αυτές θα δώσουν πνοή και αναπτυξιακή ώθηση τόσο στον Μύτικα αλλά και σε όλη την Δ.Ε. Αλυζίας όπως εξήγησα παραπάνω.
Μικρότερης κλίμακας απαραίτητες υποδομές: Σίγουρα υπάρχουν και άλλες μικρότερης κλίμακας υποδομές που έχει ανάγκη ο Μύτικας. Νέο νεκροταφείο, νέο κτίριο Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, εσωτερική οδοποιία. Πρόγραμμα αναπλάσεων και πρασίνου και ειδικά στον κεντρικό πεζόδρομο που πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει ως τέτοιος μιας και είναι η βιτρίνα του Μύτικα. Κατασκευή γλίστρας για καθέλκυση-ανέλκυση μικρών σκαφών στην θέση «Βορός», για να ανακουφιστεί επιτέλους η γειτονιά του λιμανιού από την όχληση. Κανόνες στην χρήση των κοινόχρηστων χώρων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες (ορισμός χρησιμοποιούμενων υλικών, χρωμάτων, επιβολή χρήσης ομπρελών κ.α.). Για την ύδρευση θα πρέπει για όλη την Δ.Ε. Αλυζίας να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ενιαία με την εκπόνηση μίας συνολικής μελέτης. Το νερό των γεωτρήσεων πλέον δεν είναι κατάλληλο μιας και εξαιτίας της εισχώρησης της θάλασσας στον υδροφόρο ορίζοντα το νερό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον υδάτινο πλούτο των Ακαρνανικών Όρεων που απλόχερα μας έχει προσφέρει η φύση και είναι πραγματικός θησαυρός. Ο κάμπος των 20000 στρεμμάτων της Αλυζίας πρέπει με μικρά αρδευτικά έργα να μπορεί να ποτιστεί τους καλοκαιρινούς μήνες και τότε θα έχουμε την δυνατότητα να καλλιεργήσουμε τα πάντα. Εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μέρους του ακατάλληλου για πόση νερό των γεωτρήσεων, αν την ύδρευση την εξασφαλίσουμε από τα Ακαρνανικά Όρη. Επίσης πρέπει να αναπτυχθεί ένα πυκνό δίκτυο αγροτικών δρόμων να διευκολύνει την εύκολη πρόσβαση.
Όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω για να γίνουν πρέπει να κάνουμε τα βήματα που ακριβώς προσδιόρισα στην αρχή του κειμένου μου. Θέλουν χρόνο, θέλουν δουλειά, θέλουν μελέτες, θέλουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Αν δεν κινηθούμε με αυτό τον τρόπο σε πέντε χρόνια πάλι τα ίδια θα λέμε και αυτό το κείμενο θα έχει την αξία ενός προεκλογικού φυλλαδίου, που κάποιος γραφικός μας τα είπε ωραία κάποτε για να μας ζητήσει την ψήφο μας. Εννοείται βέβαια ότι όλα αυτά δεν είναι στο χέρι μου και ούτε τα υπόσχομαι. Πιστεύω ότι η διοίκηση του Δήμου είναι συλλογική προσπάθεια και λειτουργία, στην οποία συμμετέχουν ακόμα και οι σύμβουλοι που δεν ανήκουν στην συμπολίτευση, οι φορείς του τόπου αλλά και οι ενεργοί δημότες.
Τελειώνοντας, για τους συνδυασμούς που κατέρχονται και διεκδικούν τον Δήμο εγώ θα πω το εξής… Σε όλους τους συνδυασμούς συμμετέχουν: Άνθρωποι με ιδιοτελείς σκοπούς και ανιδιοτελείς σκοπούς. Άνθρωποι καλοί γνώστες των θεμάτων, μέτριοι γνώστες και άσχετοι και αυτό δεν εξαρτάται καθόλου από το επίπεδο μόρφωσης. Άνθρωποι με όρεξη για δουλειά καλοί επί του πρακτέου, και άνθρωποι θεωρητικοί και ειδικοί στα ωραία λόγια και στα τσιτάτα ευφυολογήματα. Άνθρωποι έντιμοι και ανέντιμοι και γενικά διαφόρων ειδών άνθρωποι με τα δικά τους κίνητρα ο καθένας. Ξέρω ότι αυτή η άποψη μου μοιάζει πολύ απολιτική και πιθανώς να εξοργίζει κάποιους ακραιφνείς ιδεολόγους, αλλά αυτό μου έχει διδάξει εμένα η δική μου εμπειρία.
Πιστεύω ότι αυτά που λέγονται πριν τις εκλογές είναι τα ασήμαντα και τα σημαντικά θα ειπωθούν…, αλλά το κυριότερο πρέπει να γίνουν την επομένη των εκλογών. Εκεί θα πρέπει να ευχόμαστε την πορεία του Δήμου να την καθορίσουν οι άνθρωποι που έχουν μπει στα κοινά με πραγματική διάθεση προσφοράς, και αυτοί δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από έναν συνδυασμό και μάλιστα αυτόν της συμπολίτευσης. Επίσης για να μην χαϊδεύουμε συνεχώς τα αυτιά του κόσμου, θα πρέπει και οι δημότες, παρά τους περιορισμούς του απαράδεκτου αυτού συστήματος των συνδυασμών, να επιλέξουν τους ανθρώπους εκείνους που θέλουν και μπορούν να κάνουν την δουλειά.
Για τον συνδυασμό «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΛΛΑΖΕΙ - Επιλογή ευθύνης» με τον οποίο κατέρχομαι, νομίζω ότι σαν επόμενη δημοτική αρχή που θα είναι με την θέληση της πλειοψηφίας των δημοτών, θα βαδίσει σε δρόμους σαν αυτούς που ανάλυσα παραπάνω. Έχει την θέληση, έχει και το ανθρώπινο δυναμικό για να το κάνει.
Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι εκφράσεις του τύπου, όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εχθροί μας, ή όσοι επέλεξαν κάποιον συνδυασμό που δεν είναι ο δικός μας, είναι τα παιδάκια, οι φερέλπιδες νεανίες που παρασύρθηκαν. Κάποιοι ας σταματήσουν να κάνουν Δίκες προθέσεων. Το να αγαπάει και να θέλει να προσφέρει κάποιος στον τόπο του δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο ούτε συγκεκριμένων προσώπων, ούτε ακόμη περισσότερο συγκεκριμένων συνδυασμών και προσωπικά αυτό το προνόμιο δεν το χαρίζω σε κανέναν.
Για τον συνδυασμό «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΑΛΛΑΖΕΙ - Επιλογή ευθύνης» με τον οποίο κατέρχομαι, νομίζω ότι σαν επόμενη δημοτική αρχή που θα είναι με την θέληση της πλειοψηφίας των δημοτών, θα βαδίσει σε δρόμους σαν αυτούς που ανάλυσα παραπάνω. Έχει την θέληση, έχει και το ανθρώπινο δυναμικό για να το κάνει.
Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι εκφράσεις του τύπου, όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εχθροί μας, ή όσοι επέλεξαν κάποιον συνδυασμό που δεν είναι ο δικός μας, είναι τα παιδάκια, οι φερέλπιδες νεανίες που παρασύρθηκαν. Κάποιοι ας σταματήσουν να κάνουν Δίκες προθέσεων. Το να αγαπάει και να θέλει να προσφέρει κάποιος στον τόπο του δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο ούτε συγκεκριμένων προσώπων, ούτε ακόμη περισσότερο συγκεκριμένων συνδυασμών και προσωπικά αυτό το προνόμιο δεν το χαρίζω σε κανέναν.
Θα πρέπει όλοι την επομένη των εκλογών να προσπαθήσουμε να σπρώξουμε τα πράγματα σε μία αλλαγή κατεύθυνσης, να βάλουμε τον Δήμο σε άλλες ράγες. Αν δεν αλλάξουμε μυαλά ΟΛΟΙ ΜΑΣ, δυστυχώς το πιθανότερο είναι να δούμε μία από τα ίδια...
Με εκτίμηση
Βασίλης Σούλας
e-mail: vasisoulas@gmail.com
Κινητό: 6972815949
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.