Όλοι γνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει ο Αστακός. Κύρια αιτία αυτού του προβλήματος το πεπαλαιωμένο τμήμα δικτύου αμιαντοσωλήνων 3,5 χιλιομέτρων που ξεκινά από τις πηγές του Αγίου Δημητρίου (καλής ποιότητας και επαρκής ποσότητας νερό) μέχρι το Πλατυγιάλι.
Το δίκτυο αυτό κατασκευάστηκε περίπου το 1988, με χρηματοδότηση της ΕΤΒΑ για να μπορέσει να πάρει νερό το Πλατυγιάλι ιδιοκτησίας της ΕΤΒΑ τότε. Το υπόλοιπο κομμάτι του δικτύου από το Πλατυγιάλι ως τον Αστακό έγινε με σωλήνες από PVC, επί Προεδρίας κ. Παναγιώτη Στάϊκου το 1990.
Η εταιρία ΝΑΒΙΠΕ του Πλατυγιαλίου ανέλαβε την υποχρέωση συντήρησης του τμήματος του δικτύου αμιαντοσωλήνων, κάτι το οποίο έκανε τα πρώτα χρόνια, αλλά κατόπιν το εγκατάλειψε, αναλαμβάνοντας την συντήρηση του ο Δήμος Αστακού και Ξηρομέρου σήμερα.
Η εταιρία ΝΑΒΙΠΕ του Πλατυγιαλίου ανέλαβε την υποχρέωση συντήρησης του τμήματος του δικτύου αμιαντοσωλήνων, κάτι το οποίο έκανε τα πρώτα χρόνια, αλλά κατόπιν το εγκατάλειψε, αναλαμβάνοντας την συντήρηση του ο Δήμος Αστακού και Ξηρομέρου σήμερα.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να μάθουμε πως έγινε αυτό και αν προκύπτουν οικονομικές απαιτήσεις του Δήμου από το Πλατυγιάλι. Δηλαδή αν υπήρχε επίσημα με χαρτιά και υπογραφές ανάληψη υποχρέωσης συντήρησης του τμήματος δικτύου από το Πλατυγιάλι, πως αυτό σταμάτησε και πήγε στον Δήμο επιβαρύνοντας τον οικονομικά, δηλαδή επιβαρύνοντας οικονομικά τους δημότες του; Ερώτημα θέτουμε.
Η κατάσταση σήμερα είναι όπως μας την περιέγραψε με απλά λόγια άνθρωπος που γνωρίζει το θέμα: «Το τμήμα αυτό του δικτύου 3,5 χιλιομέτρων είναι ένα σουρωτήρι. Ο αμίαντος είναι εύθραυστο υλικό και τα σπασίματα είναι συχνότατα. Νέα σπασίματα, παλιά σπασίματα, διαρροές. Ο Αστακός με αυτό το δίκτυο πάντα θα έχει πρόβλημα υδροδότησης.»
Επίσης ένα άλλο γεγονός είναι ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνο υλικό, με μελέτες όμως να δείχνουν ότι είναι επικίνδυνο στην αέρια μορφή του (αιωρούμενα σωματίδια) για το αναπνευστικό, χωρίς να υπάρχει καμία ιατρική μελέτη που να λέει ότι έχει κάποια επίπτωση στο πεπτικό, δηλαδή όταν μπαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω υγρών.
Σήμερα ο Δήμος Ξηρομέρου, με σχετικές ανακοινώσεις του Δημάρχου, έχει βάλει στόχο την αντικατάσταση όλου του δικτύου 3,5 χιλιομέτρων αμιαντοσωλήνων από τον Άγιο Δημήτριο έως το Πλατυγιάλι. Αυτή θα είναι και η οριστική λύση του προβλήματος για τον Αστακό.
Η ευνοϊκή συγκυρία της κατασκευής του οδικού έργου Άγιος Δημήτριος - Πλατυγιάλι που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ ενεργοποίησε τον Δήμο.
Καταρχήν επειδή αυτό το έργο γίνεται στο σημείο που υπάρχει το δίκτυο ύδρευσης, οδήγησε τον Δήμο να δηλώσει ότι θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του έργου γιατί πολύ απλά θα έχουμε καταστροφή του δικτύου ύδρευσης αμιαντοσωλήνων από το οποίο υδροδοτείται ο Αστακός.
Το ποιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Δήμος ζητά ταυτόχρονα με την κατασκευή του οδικού έργου, να ενταχθεί μέσα σε ένα μήνα και η παράλληλη κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης με σωλήνες PVC, που θα οδεύει παράπλευρα στον δρόμο. Δηλαδή αντικατάσταση του προβληματικού 3,5 χιλιομέτρων δικτύου αμιαντοσωλήνων με νέο από PVC.
Εμείς ευχόμαστε στην δημοτική αρχή να το καταφέρει για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης του Αστακού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.