Του κ. Γιάννη Φ. Γιαννούτσου.
Τοπικός σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Καστού.
Αγαπητοί Καστιώτες και Καλαμισιάνοι, καιρό τώρα κάποιοι από εμάς πού έχουμε ασχοληθεί ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τα χρόνια μετά την ένταξη των νησιών μας με τον Καλλικράτη στο Δήμο Λευκάδας, έχουμε αρχίσει μια συζήτηση (βλέποντας και ζώντας εκ των έσω τα προβλήματα, τον παραγκωνισμό των νησιών μας και την εγκατάλειψη, ουσιαστικά την μη αυτοδιοίκηση μας) για το αν είναι δυνατόν ή όχι η επανασύσταση του Δήμου Καρνίων και πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό.
Θα ήθελα εδώ να αναφέρω εν συντομία τι είναι αυτά που ενώνουν τα δύο νησιά μας και όλους εμάς που τα κατοικούμε ή καταγόμαστε από αυτά. Πέρα από τους πατροπαράδοτους δεσμούς μας, Κάλαμος και Καστός αποτελούν μία ξεχωριστή νησιωτική γεωγραφική οντότητα, ουσιαστικά το ένα νησί είναι συνέχεια του άλλου και τα δύο έχουν σημείο επικοινωνίας με τον Ελλαδικό χώρο τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.
Από εκεί έχουμε ακτοπλοϊκή σύνδεση, κοινό υποθαλάσσιο αγωγό υδροδότησης, κοινή υποθαλάσσια γραμμή ηλεκτροδότησης (και τα δύο σε κακά χάλια) και ακόμη από εκεί εξυπηρετούμαστε από βασικές υπηρεσίες όπως ταχυδρομείο, τηλεφωνία, τράπεζα, Κέντρο Υγείας, Γυμνάσιο, Λύκειο κλπ.
Ακόμα τα δυο νησιά έχουμε να παλέψουμε από κοινού την λαίλαπα των ιχθυοκαλλιεργειών, το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών, αλλά το σημαντικότερο όλων να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για τον τόπο μας!
Θέλουμε ή όχι να διατηρήσουν τα νησιά μας το μοναδικό φυσικό κάλος, θέλουμε ή όχι να βασιστεί η οικονομία των νησιών μας στην ήπια τουριστική ανάπτυξη και στην διατήρηση όπου υπάρχει του πρωτογενούς τομέα και της αλιείας;
Θέλουμε ή όχι βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας; Αυτή τη στιγμή όλοι το γνωρίζουμε, το βλέπουμε στην καθημερινότητα μας, το βιώνουμε και το πληρώνουμε σκληρά...., είμαστε ένα βήμα πριν την πλήρη εγκατάλειψη, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να διεκδικήσουμε την αλλαγή του χωροταξικού του Καλλικράτη για τα νησιά μας. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά χωρίς να αγωνιστούμε δεν θα πετύχουμε τίποτα. Πως μπορεί να γίνει;
Πρώτο βήμα είναι η ίδρυση απ όλους εμάς που θέλουμε να μπούμε μπροστά σε μια τέτοια προσπάθεια, ενός φορέα, επιτροπής η καλύτερα συλλόγου με μόνο σκοπό την επανασύσταση του Δήμου Καρνίων. Ο Σύλλογος αυτός θα πρέπει να έχει την νομική βοήθεια και εκπροσώπηση ώστε να μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια στο Διοικητικό Δίκαιο, αλλά και επικοινωνία, συντονισμό με άλλα μικρά νησιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Δεύτερο βήμα είναι η ενημέρωση όλων των κατοίκων για το θέμα και η συλλογή υπογραφών.
Τρίτο βήμα η οργάνωση από τα δύο Τοπικά Συμβούλια Καλάμου και Καστού ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης (ότι κάναμε και για τις ιχθυοκαλλιέργειες), γιατί ένα ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης θα είναι το μεγαλύτερο όπλο μας στην όποια διεκδίκηση μας σε Δήμο, Περιφέρεια, Βουλευτή, Υπουργείο, ΚΕΔΕ κλπ.
Κατά την άποψη μου τα τρία αυτά βήματα είναι αναγκαία στην προσπάθεια μας, αλλά θα πρέπει άμεσα όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ορίσουμε μια συνάντηση το γρηγορότερο ώστε να ξεκινήσουμε. Mη βαλτώσουμε σε συζητήσεις μέσω Facebook χωρίς αποτέλεσμα.
Τέλος προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, το πρόβλημα των νησιών μας δεν είναι ούτε η σημερινή Δημοτική Αρχή, ούτε η προηγούμενη... και οι δύο προσπαθούν και προσπάθησαν να λύσουν τα προβλήματα του δικού τους νησιού και έτσι θα συνεχίσουν, εμείς πέφτουμε πολύ μακρυά......, καιρός λοιπόν να διεκδικήσουμε την Αυτοδιοίκηση μας....
Φίλτατε Γιάννη
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα σου και πρόταση σου με χαροποιεί. Είσαι από τους λίγους πού πιστεύουν κάτι τέτοιο. Και συμφωνώ μαζί σου. Υπάρχει ωστόσο ένας προβληματισμός. Αυτή τη στιγμή το πιο μεγάλο διακυβευμα είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες. Και το μέλλον ο τουρισμός ο οποίος μπορεί να συμπαρασύρει και την όποια αγροτική παραγωγή της περιοχής. Δυστυχώς οι ξηρομεριτικες δημοτικές αρχές έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν ένα τέτοιο όραμα. Αλλά και γενικότερα το τουριστικό προϊόν είναι τέτοιου μεγέθους που δεν μπορεί να υποστηριχθεί από μόνο του. Ο δήμος της Λευκάδας έχει υπόσταση και ποιοτική αλλά και ποσοτική να διεκδικήσει πράγματα. Αλλά και να πάει τον πηχυ λίγο ψηλότερα. Αν συγκριθούν για παράδειγμα τα επιμελητήρια των δυο νομών μιλάμε για τη μέρα με τη νύχτα. Ίσως το να μεταφερθεί ο μυτικας στο δήμο Λευκάδας να ήταν καλύτερη ιδέα και από κοινού με τα δύο νησιά να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς βλέπουμε την ανάπτυξή μας. Και για τις ιχθυοκαλλιέργειες μη το συζητάς. Από την Αιτωλοακαρνανία μην περιμένεις καμία βοήθεια. Από καμιά αρχή. Ούτε ΟΤΑ ούτε επιμελητήρια. Δεδομένη η ανυπαρξία τους και η υποστήριξη τους συγκεκριμένη. Οι λευκαδιοι εκπρόσωποι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αιτωλοακαρνανες δεν είναι πουθενά. Είδες πουθενά το επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στις διεργασίες για το αεροδρόμιο του Άκτιου? Και της Λευκάδος και της Πρέβεζας συμμετείχαν. Αυτά. Γράφω από κινητό και είναι πρόβλημα. Σου υπόσχομαι να έρθω στον καστο για τη συνέχεια. Λέω ναι σε αυτό που προτείνεις και στην κουβέντα βλέπουμε το πόσο εφικτό και βιώσιμο είναι
Βήμα 1ο: Ένταξη Καλάμου και Καστού στη Δημοτική Ενότητα Αλυζίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒήμα 2ο: Ένταξη της ΔΕ Αλυζίας στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας και της ΔΕ Κατούνας στο Δήμο Ξηρομέρου.
Αυτή είναι καλή και, κυρίως, εφικτή λύση κ. Γιανούτσο.
Άλλοι λεβέντες στο Δήμο Ακτίου Βόνιτσας. Τέλος πάντων, μέσα και αυτή η προοπτική και βλέπουμε
ΑπάντησηΔιαγραφήΜυτικας σε Δήμο Λευκάδας μαζί με παλαιρο και πογωνια, πλαγιά, περατια. Και η κατουνα ας πάει όπου κρίνει.
ΑπάντησηΔιαγραφή