Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εδώ και καιρό κυοφορείται στο Υπουργείο Εσωτερικών με συζητήσεις και διαβουλεύσεις.
- Εκλογικό σύστημα: Θεωρούμε ότι κακώς έχουμε εγκλωβιστεί σε μία συζήτηση ανάμεσα σε απλή, σύνθετη ή ενισχυμένη αναλογική. Το εκλογικό σύστημα που πρέπει να εφαρμοστεί κατά την γνώμη μας, είναι αυτό που θα δίνει στον πολίτη τους περισσότερους βαθμούς ελευθερίας και θα αποτινάξει επιτέλους από τους ώμους των πολιτών, τα «βάρη» και τις «υποχρεώσεις», που αντί για πραγματικό ψηφοφόρο, τον έχουν μετατρέψει, ακούσια ή εκούσια, σε πελάτη. Αυτό είναι το σύστημα των δύο ξεχωριστών και ανεξάρτητων μεταξύ τους ψηφοδελτίων. Ένα υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων και ένα υποψήφιων Δημάρχων. Θα υπάρχουν παρατάξεις με πρόγραμμα κανονικά, αλλά ο πολίτης θα μπορεί ελεύθερα να επιλέγει αυτούς που θέλει, τους άριστους κατά αυτόν, και αυτοί με τους περισσότερους ψήφους θα εκλέγονται. Μόνος περιορισμός η αναλογική γεωγραφική εκπροσώπηση των Δημοτικών Ενοτήτων. Ενστάσεις για θεσμοθέτηση ακυβερνησίας στους Δήμους, τις θεωρούμε γελοίες και εκ του πονηρού.
- Θητεία: Τετραετής και σίγουρα με περιορισμό στις δύο συνεχόμενες θητείες, γιατί είναι αποδεδειγμένο ότι όταν ασκείς εξουσία επί συνεχόμενα συναπτά έτη, επέρχεται φυσιολογικά φθορά και αναποτελεσματικότητα. Βέβαια αυτό θα αδικήσει κάποιους που αποτελούν φωτεινή εξαίρεση, αλλά σε ένα γενικότερο πεδίο θα ωφελήσει, γιατί αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.
- Έλεγχος νομιμότητας: Ίδρυση σώματος 325 ελεγκτών νομιμότητας, ένας για κάθε Δήμο, υπαλλήλων με υψηλά προσόντα και πολύ υψηλά αμειβομένων, οι οποίοι αυτοδίκαια θα γίνονται μέλη των Οικονομικών Επιτροπών και θα αναλαμβάνουν να υπηρετούν σε ένα Δήμο για 2 μόνο χρόνια και κατόπιν θα αλλάζουν υποχρεωτικά Δήμο. Σκοπός τους να ελέγχουν, εκτός από το τυπικό της νομιμότητας στη λήψη των αποφάσεων, να κάνουν επιπρόσθετα έλεγχο σκοπιμότητας με εκτίμηση καταστάσεων και περιστατικών, γιατί αυτό είναι το ουσιαστικό. Γνώμη μας είναι ότι σήμερα στους Δήμους, η διαφθορά είναι θεσμοθετημένη νομότυπα και δυστυχώς όλοι το ξέρουν και κανείς δεν κάνει τίποτα. Ουσιαστικός έλεγχος νομιμότητας σήμερα στους Δήμους δεν υφίσταται και ας μην κοροϊδεύουμε όλοι τους εαυτούς μας.
- Χωροταξικό Δήμων: Πολύ δύσκολο θέμα, αλλά κατά την γνώμη μας πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις σε αρκετές περιπτώσεις, όπου έχουν συμβεί πράγματα αυταπόδεικτα μη λειτουργικά. Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να ανοίξει από το Υπουργείο με προσοχή, και με πραγματικά τεχνοκρατικά στοιχεία να γίνουν οι παρεμβάσεις - διορθώσεις στις περιπτώσεις που απαιτείται.
- Πρόταση μομφής για αλλαγή Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων: Δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση να χάνει τη δεδηλωμένη και ο Δήμαρχος στην Ελλάδα να πέφτει μόνο από το Θεό. Πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να εκπίπτει ο Δήμαρχος, αλλά και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, βεβαίως με αρκετά αυξημένη πλειοψηφία που θα οριστεί, και έτσι θα εκλείψουν τα φαινόμενα κάποιων αλαζόνων Δημάρχων, που νιώθουν πως ότι και αν συμβεί, ότι και αν κάνουν, η καρέκλα τους ανήκει ως την λήξη της θητείας τους και επίσης να μπορούν να τιμωρούνται κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όταν αυτοί υποπίπτουν σε βαριά παραπτώματα.
Προσυπογραφω μπλοκερ. Το αποστημα των δημων πρεπει να σπασει και να γινει πραγματικος ελεγχος νομιμοτητας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤοτε θα λυθει και το προβλημα της χρηματοδοτησης γιατι σημερα τα χρηματα πανε σε τσεπες παρασιτων.
Φίλε αναγνώστη, μην γενικεύεις και μην ισοπεδώνεις, γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι και έτσι. Υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαιρετικά παραδείγματα ανθρώπων σοβαρών και με πολύ σημαντικό έργο. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διοικείς έναν Δήμο, ειδικά με τις σημερινές συνθήκες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου απαντάμε, γιατί δεν θέλουμε να περάσει μέσα από το Blog μας αυτή η ισοπέδωση και η γενίκευση, που την θεωρούμε ένα είδος φασισμού.
Σίγουρα οι Δήμοι είναι πρωταθλητές στη διαφθορά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με επακόλουθο πολλοί οικονομικοί πόροι να χάνονται σε άλλες διαδρομές.
Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη διαπίστωση. Κάτι πρέπει να γίνει λοιπόν και γνώμη μας είναι ότι ότι πρέπει να γίνουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και όχι μερεμέτια.
ΦΙΛΙΚΑ
Απο το χτισιμο απ την αρχη του οικοδομιματος που ευαγγελιζοσουν συντροφε πανο σκουρλετη καταληγεις να αλλαξεις μονο κουρτινες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελει αρετη και τολμη η μεταρυθμιση στους ΟΤΑ.
ΣΠΑΣΕ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΗΝ ΚΕΔΕ