Πηγή: Σελίδα Facebook
Ένα πολύ γνωστό Πανδοχείο (Χάνι) βρισκόταν στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου. Ήταν για διανυκτέρευση ταξιδιωτών, σημείο ξεκούρασης περαστικών πολλές φορές με τα κάρα τους κουβαλώντας εμπορεύματα, βελανίδια, ελιές στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου, ξεκουραζόνταν τα ζώα και οι ίδιοι.
Ερχόταν από τα χωριά τού Ξηρομέρου Μαχαλά, Ζάφτσα και από άλλες πιο μακρινές περιοχές, ξεκουράζονταν και συνεχίζανε για το λιμάνι του Αστακού να πουλήσουν σε καράβια που περίμεναν το εμπόρευμα τους.
ΤΟ Χάνι - Πανδοχείο υπήρχε στο Βασιλόπουλο Ξηρομέρου από το 1870, έως την πρώτη 20ετια του 20ου αιώνα και το είχε ο Σωτήρης Τζοβόλας και το συνέχισε να το δουλεύει ο γιος του Χρήστος Τζοβόλας (πίσω από το Παντοπωλείο που είχε ο Μπάρμπα Νίκος Τζοβόλας, σήμερα είναι κλειστό).
Το Χάνι είχε προηγηθεί του Παντοπωλείου. Το μεν πρώτο είχε κατασκευαστεί το 1870, ενώ το Παντοπωλείο που υπάρχει και σήμερα είναι κλειστό, χτίστηκε το 1938.
Αναφέρει ο περιηγητής ΛΗΚ, ότι και από τα πρώτα χρόνια του 1800, είδε Πανδοχείο - Χάνι όταν πέρασε από το Ξηρομέρο
Το Χάνι (Πανδοχείο) είναι τουρκική και περσική λέξη, πού σημαίνει ξεκούραση διαβατών και τον ζώων τους για λίγες ώρες μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Στο Ξηρομέρο ήταν το λιμάνι του Αστακού ο προορισμός (Δραγαμέστο έως το 1835).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.