|
Πλωτή διαδήλωση στο ''Βαθυλιμιόνι'' Καλάμου τον Σεπτέμβριο του 2013, ενάντια στην Π.Α.Υ. Α3 και στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών. Με την Π.Ο.Α.Υ. προβλέπεται στο ''Βαθυλιμιόνι'' Καλάμου, η παραγωγική ζώνη Π-9 των 542,77 στρεμμάτων και δημιουργία νέας ιχθυοκαλλιέργειας 20 στρεμμάτων. |
Της κας Σεβαστής Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα.
Πρώην Δήμαρχος Καρυάς.
Δημοτική Σύμβουλος Λευκάδας
με την παράταξη «Δίαυλος».
Η μελέτη της υπό ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων (Καλάμου, Καστού) και Αιτωλοακαρνανίας, των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων είναι έτοιμη να γίνει νόμος. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. επηρεάζει την παραλιακή διαδρομή Αστακός - Μύτικας και τον Κάλαμο της Λευκάδας και επιγραμματικά θα λέγαμε ότι τα παραγωγικά θαλάσσια στρέμματα που προβλέπεται να καλυφθούν με κλουβιά, από 135 που είναι σήμερα θα αυξηθούν σε 411.
Το Δ.Σ. του Δήμου Ξηρομέρου στις 17 Αυγούστου έλαβε την αρ. 87/2020 απόφαση, σύμφωνα με την οποία επειδή θεωρεί την παραλιακή ζώνη Αστακός - Μύτικας - Μαραθάκι - Κάλαμος και τον κόλπο του Αστακού σαν περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και o σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου προβλέπει για αυτή μόνο τουριστική ανάπτυξη, αντιτίθεται στην ίδρυση Π.Ο.Α.Υ., σε κάθε επέκταση των υφισταμένων μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών και στην ίδρυση νέων μονάδων.
Αντ’ αυτού προτείνει οι υπάρχουσες μονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον, ο Δήμος Ξηρομέρου και η περιοχή τους να θωρακιστεί με την εκπόνηση Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.).
Και βέβαια τόσο ο Δήμος Ξηρομέρου όσο και η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε για τις ανάγκες διεκδίκησης όλων των παραπάνω, αποφάσισαν τη συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας και τα Νησιά Κάλαμος και Καστός, καθώς και την ενημέρωση των Βουλευτών όλων των κομμάτων της περιοχής, της Περιφέρειάς τους (Δυτικής Ελλάδας) προκειμένου να πάρουν θέση.
Επί του θέματος υπήρξαν πρόσφατα ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ των κατοίκων του Καλάμου και του Καστού, οι οποίοι τάσσονται κατά της επέκτασης των υφιστάμενων υδατοκαλλιεργειών και καταλήγοντας αναφέρουν:
«ΖΗΤΑΜΕ από τον Βουλευτή Λευκάδας κ. Καββαδά, από τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Καλό, από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, όπως και από κάθε άλλο πολιτικό και θεσμικό πρόσωπο ή φορέα, όπως μας στηρίξουν εμπράκτως στον αγώνα μας. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΚΛΟΥΒΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ Π.Ο.Α.Υ.»
Στη συνεδρίαση του χθεσινού Δ.Σ. (30/10/2020) και ενώ ο κ. Δήμαρχος κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων ενημέρωσε σχετικά το σώμα, παρέπεμψε το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση επικαλούμενος ότι δεν πρόλαβε να ετοιμάσει τη σχετική εισήγηση (!)
Σε ερώτηση της δημοτικής μας παράταξης που τέθηκε ακολούθως καθώς και στο αίτημά μας για συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης στη χθεσινή συνεδρίαση και σε κάθε περίπτωση πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που υπολείπεται πριν γίνει Νόμος του κράτους η ίδρυση και λειτουργία της Π.Ο.Α.Υ., η … απάντησή του δεν άλλαξε.
Και βέβαια δεν γνωρίζουμε τους λόγους που, τρεις μήνες τώρα, αποφεύγει ο κ. Δήμαρχος να φέρει το θέμα για συζήτηση και να τοποθετηθεί σχετικά, αλλά τον καλούμε όπως άμεσα συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη σχετικής απόφασης καθώς κανέναν δεν πείθει η … απάντησή του.
Και πως να πείσει άλλωστε αφού το μεν Δ.Σ. Ξηρομέρου έχει αποφασίσει σχετικά από τις 17 Αυγούστου (τρεις μήνες πριν) και ο κ. Καλός, όπως ο ίδιος επικαλέσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, ενημερώνεται και βρίσκεται σε καθημερινή επαφή για το θέμα με το συνάδελφό του Δήμαρχο Ξηρομέρου (!)
Αδιάφορος ο Δήμαρχος για Κάλαμο- Καστό; περίεργο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε, τούς είδαμε τους Λευκαδίτες και την προηγούμενη φορά. Μόνο ο Σκιαδαρέσης ενδιαφέρθηκε
ΑπάντησηΔιαγραφή