ΕΛΟΠΥ: Οι καθυστερήσεις σε χωροταξικό και χρηματοδοτική ενίσχυση, θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας.

Φωτογραφία επισυναπτόμενη στο δελτίο τύπου. Μονάδα ιχθυοακαλλιέργειας μερικές δεκάδες μέτρα από την ακτή, σε χαμηλά βάθη, με συνθήκες ανοξίας και ευτροφισμού να δημιουργούνται, με συνέπεια μεγάλες θνησιμότητες και χρήση αντιοβιοτικών. Παρωχημένο μοντέλο ιχθυοκαλλιέργειας, όταν η παγκόσμια τάση είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες ανοικτής θαλάσσης, το εκτατικό μοντέλο, για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Δελτίο τύπου μας εστάλει από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), η οποία εκφράζει ανησυχίες για τις καθυστερήσεις στο θέμα των χωροθετήσεων των ΠΟΑΥ και για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, θεωρώντας ότι κινδυνεύει η αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου.
Βέβαια για την αναπτυξιακή προοπτική του συγκεκριμένου κλάδου, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα από την συσσωρευμένη εμπειρία λειτουργίας του, τα οποία είναι πολύ σοβαρά και ποτέ δεν έχουν απαντηθεί από τον ίδιο τον κλάδο.
  • Ποια τα συμπεράσματα για την βιωσιμότητα του κλάδου, πως μπορεί ο κλάδος να επιβιώσει οικονομικά, πουλώντας σήμερα στις αγορές κάτω από το κόστος;
  • Γιατί επιμένουν στο μοντέλο της εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας, χωροθετημένο στο παράκτιο κομμάτι, σε ρηχά νερά, ερχόμενοι σε σύγκρουση με άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (τουρισμός & παράκτια αλιεία), με τις τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν, έχοντας μεγάλες θνησιμότητες και αναγκαστική χρήση αντιβιοτικών και δεν ακολουθούν το καλό παράδειγμα της Κύπρου και άλλων χωρών για ιχθυοκαλλιέργειες ανοικτής θαλάσσης (αυτή είναι η παγκόσμια τάση στις ιχθυοκαλλιέργειες), για την παραγωγή υψηλής διατροφικής και οικονομικής αξίας προϊόντων; Αυτός δεν είναι ο δρόμος της ανάπτυξης και της αύξησης της απασχόλησης στον κλάδο;
  • Ποια τα συμπεράσματα και ποια η αξιολόγηση της πορείας του κλάδου όλα αυτά τα πολλά προηγούμενα χρόνια, όπου οικονομικά πορεύεται με κόκκινα δάνεια και Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με διαδοχικές χρεοκοπίες, αλλάζοντας συνεχώς «επενδυτές» και έχει εκφυλιστεί ουσιαστικά σε ένα κλάδο παραγωγής και εμπορίας χαρτοφυλακίων μετοχών, αντί παραγωγής και εμπορίας ενός διατροφικού προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας;
  • Ποια είναι τα συμπεράσματα τους, όσον αφορά την εμπειρία στον κλάδο για τις πρόνοιες στην προστασία του περιβάλλοντος, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίας αυτών;
---------------------------------

Αθήνα, 08 Μαρτίου 2021

Ενημέρωση Τύπου.

Οι καθυστερήσεις σε χωροταξικό και χρηματοδοτική ενίσχυση θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας.
Είναι απαραίτητο να υλοποιηθούν άμεσα οι σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό.
Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την καθυστέρηση που παρατηρείται σε σχέση με δύο κρίσιμα για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του κλάδου ζητήματα: Το χωροταξικό και τη χρηματοδοτική ενίσχυση από Ευρωπαϊκούς πόρους.

Σχετικά με το χωροταξικό:
Είναι επιβεβλημένη η οριστική διευθέτηση του ζητήματος των οργανωμένων περιοχών ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, των λεγομένων ΠΟΑΥ. Προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα τα εξής βήματα:
· H σύσταση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΧΩΘΑ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ώστε να ξαναρχίσει η ολοκληρωμένη εξέταση των μελετών ΠΟΑΥ.
· Η ενίσχυση της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΝ, ώστε να επιταχυνθεί η επεξεργασία των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων και η προώθησή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
· Η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων ΠΟΑΥ από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι η απαραίτητη, πολύ αναλυτική σχετική προεργασία έχει γίνει σε αρμονική συνεργασία και επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ενώ η υπάρχει και η πολιτική βούληση, εκφρασμένη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας.

Σχετικά με τη χρηματοδοτική ενίσχυση:
Παρά τις πιέσεις που δέχεται ο κλάδος εξαιτίας της πανδημίας, οι εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ εξακολουθούν να λειτουργούν απρόσκοπτα, χάρη στις υποδομές και στις διαδικασίες τους, προσηλωμένες στο επιχειρηματικό τους όραμα. Όμως, η προσπάθεια αυτή χρειάζεται και την απαραίτητη υποστήριξη. Το βασικό διαθέσιμο εργαλείο ενίσχυσης προς αυτή την κατεύθυνση, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ) 2014-2020, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάζει πολύ χαμηλή απορροφητικότητα ούτως ή άλλως, ενώ ταυτόχρονα οι πόροι του δεν αξιοποιήθηκαν ούτε κατ’ ελάχιστον για να ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις του κλάδου από τις συνέπειες της πανδημίας. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως εφικτό, με βάση τη σχετική ευελιξία που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες της Ε.Ε.
Είναι ως εκ τούτου απαραίτητο να εκδοθούν άμεσα προσκλήσεις για υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων υδατοκαλλιέργειας και, εξίσου άμεσα, να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις του κλάδου το δικαιούνται στα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Είναι εκτός λογικής, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, να υπάρχουν εργαλεία και πόροι οι οποίοι, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, να παραμένουν εντελώς αναξιοποίητοι.
H Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια έχει αποδείξει, επί σειρά ετών, με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες, αλλά και με τις επιχειρηματικές της επιδόσεις, ότι αποτελεί έναν από τους πιο εξωστρεφείς και αναπτυξιακούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας. Ειδικά οι εταιρείες-μέλη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της εγχώριας αδειοδοτημένης παραγωγής, έχουν καταφέρει να βρίσκονται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως, όσον αφορά στη διασφάλιση της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των προϊόντων τους, που διακινούνται με επιτυχία σε όλες τις μεγάλες διεθνείς αγορές.
Ο Πρόεδρος την ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς, σχολίασε τα εξής: «O κλάδος μας, ο δεύτερος σε συνολική αξία εξαγωγών στην πατρίδα μας, με δεδομένες την τεχνογνωσία και τη διεθνή του αναγνώριση, έχει ακόμα πολλά περιθώρια εξέλιξης – παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας. Και είναι τώρα η στιγμή να γίνουν εκείνα τα θεσμικά και ενισχυτικά βήματα που θα του επιτρέψουν όχι απλά να θωρακιστεί, αλλά πραγματικά να απογειωθεί, αναπτυσσόμενος με τρόπο βιώσιμο, απολύτως φιλικό με το περιβάλλον και συμβατό με τις υπόλοιπες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Οι καθυστερήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της χωροταξίας και της χρηματοδοτικής ενίσχυσης μάς ανησυχούν έντονα και είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας ώστε να υπάρξουν άμεσες λύσεις, με δεδομένη την πολιτική βούληση που έχει εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό».

Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ).
Με στόχο την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και των Μελών της, η ιδιωτική μη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ιδρύθηκε το 2016, όταν τα πρώτα 21 Μέλη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν με δικούς τους πόρους τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας για τα προϊόντα της παραγωγής τους και την προώθηση τους σε επιλεγμένες αγορές.
Σήμερα, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. αποτελείται από 23 Μέλη η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛ.Ο.Π.Υ. παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. H αποστολή της Οργάνωσης είναι η ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και η προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού που χαρακτηρίζεται από τη συλλογική σήμανση Fish from Greece, μέσω της δημιουργίας εθνικής ταυτότητας.
Για περισσότερες πληροφορίες: fishfromgreece.com

5 σχόλια:

  1. περι αυτου προκειται
    πρεμουρα να παρουμε τις επιδοτησεις οχι για να παραξουμε αλλα για να πουλησουμε μετοχες σε αλλους οι οποιοι θα χρεοκοπησουν ξανα με την σειρα τους χωρις να χασουν δικα τους χρηματα, θα σβηστουν παλι τα χρεη και παμε ξανα για νεους φοβερους επενδυτες
    δεν το καταλαβατε οτι μονο να παραξουν δεν ειναι η ιστορια
    δημοσιο χρημα κανει κυκλους το αρπαζουν καποιοι , μηδενιζει το κοντερ και ξανα το ιδιο πληρωνοντας παντα οι ιδιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς για αυτό το λόγο και έχουν τη δυναμική να περάσει το δικό τους. Ιχθυοκαλλιεργητες, τράπεζες, στο όνομα του χρήματος. Στην καινούρια Ευρώπη της πράσινης ανάπτυξης μόνο στο επίπεδο της πρεμουρας για την βελτίωση του τρόπου ζωής του πολίτη και την πράσινη ανάπτυξη μπορούμε να επικεντρωσουμε την προσοχή μας για να γλυτώσουμε τον κίνδυνο. Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε σωστά αυτά που κάνουν άλλοι εδώ και χρόνια. Όχι άρπα κόλα για το σήμερα μόνο. Το επιχειρείν είναι απαραίτητο. Απλά πρέπει να επιδιώξουμε να κινηθεί στα σωστά πλαίσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο παραμένει σε εκκρεμότητα η χωροθέτηση/οριοθέτηση των επιμέρους τοπικών σχεδίων οικονομικής ανάπτυξης,
    τόσο και θα καθυστερεί και κάθε δυνατότητα περαιτέρω οικονομικής, οικιστικής, τουριστικής ανάπτυξης και κάθε μορφής μικρών ή και μεγαλύτερων επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ - ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΝ - ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΝΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.