Διαδρομές ~ «Παλιοπήγαδο SOS».


Του Αποστόλη Κομπλίτση.

Ένα πηγάδι, βόρεια του χωριού μας, στο δρόμο που πηγαίνει για το ιστορικό μοναστήρι του Άη- Γιώργη πόρτας Μπαμπίνης. Το πηγάδι αυτό φτιάχτηκε για τις ανάγκες των αγροτών - κτηνοτρόφων κατοίκων του χωριού και τον ενεργό (με πόσιμο νερό) πάνω από έναν αιώνα. Οι κλιματικές - γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια το επηρέασαν και αυτό, όπως και τα περισσότερα πηγάδια στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα η πηγή που του παρείχε νερό, να στερέψει. Εδώ και 20 - 25 χρόνια, περίπου, πότε βγάζει νερό, πότε δεν βγάζει.
Κάτοικοι του χωριού μας που πηγαινοέρχονται γνωρίζουν την παρακμή του πολύ καλά. Εδώ και 3-4 μήνες η δημοτική αρχή αποφάσισε να ασφαλτοστρώσει το δρόμο για τον Άη-Γιώργη στα πλαίσια αγροτικής οδοποίησης του Δήμου.
Η άσφαλτος και κάποια τεχνικά έργα έφτασαν μέχρι το «παλιοπήγαδο». Ο τρόπος και η τεχνική μελέτη που τον προέβλεπε (δε γνωρίζω τι φταίει, έτσι όπως φτιάχτηκε η άσφαλτος) ακριβώς δίπλα από το ιστορικό πηγάδι δείχνει ανευθυνότητα, που με «ελαφράν την καρδίαν», οι συμμετέχοντες δεν σεβάστηκαν την ιστορίας μας και τους προγόνους μας που όλοι, λίγο πολύ, είχαν ξεδιψάσει αρκετές φορές οι ίδιοι και τα ζωντανά τους από το συγκεκριμένο πηγάδι. Η άσφαλτος σηκώθηκε πάνω από το πέτρινο τοίχο του πηγαδιού με αποτέλεσμα τα βρόχινα νερά και άλλα φερτά υλικά, που κατεβαίνουν από τον κακοτράχαλο δρόμο που συνεχίζει προς το μοναστήρι, να πέφτουν μέσα στο πηγάδι.


Αν λοιπόν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, σε λίγο καιρό, το πηγάδι θα χωθεί και θα χαθεί!! Μαζί με αυτό θα χαθεί και ένα κομμάτι της ιστορίας μας, την οποία δημιούργησαν και διαφύλαξαν γενιές και γενιές!!!! Θα μπορούσα να γράψω περισσότερα αλλά με αυτά τα λίγα λόγια ίσως μπορέσω να ταράξω, για λίγο, τις ευαίσθητες χορδές τους περί πολιτισμού και περιβάλλοντος !!!
Όταν κύριοι τραυματίζουμε την ιστορία μας, τα τραύματα, δυστυχώς, θα μας σκοτώνουν σιγά σιγά. Για να λέμε ότι έχουμε ή ότι παράγουμε πολιτισμό θα πρέπει να το δείχνουμε εμπράκτως, προστατεύοντας την παράδοση, τα έθιμα μας και το περιβάλλον.

Υ.Γ.: Όσο για την ιστορία του πηγαδιού, την έχω δημοσιεύσει στο φιλόξενο blog Μπαμπίνη ιν http://mpampiini.blogspot.com/, πριν λίγα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.