Πολιτεία και Επενδυτές ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε).


Πηγή: Σελίδα Facebook
Παναγιώτη Ηλ. Χολή.

Επικίνδυνος σχεδιασμός με Α.Π.Ε που θα μετατρέψει σε κρανίου τόπο το Ξηρόμερο. 42.000 στρέμματα Αιολικά Πάρκα και 22.000 στρέμματα φωτοβολταϊκά πάρκα στο Δήμο Ξηρομέρου (και δεν ξεχνάμε τα 41.000 στρέμματα για Π.Ο.Α.Υ στη θάλασσα και χιλιάδες στρέμματα δέσμευσης στις ακτές) ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ!!!
Όσο και να θέλουμε να είμαστε και να παραμείνουμε θετικοί απέναντι στις Α.Π.Ε, ο τρόπος που χωροθετούνται, μελετούνται και εγκαθίστανται είναι από την αρχή, σε πολλές από αυτές, προβληματικός και όλες οι κινήσεις στα χέρια των επενδυτών.
Όπως και με την Π.Ο.Α.Υ η πολιτεία είναι θεατής των εξελίξεων χωρίς να επεμβαίνει. Η ασυδοσία, η απληστία και ο τυχοδιωκτισμός ορισμένων από αυτών, η έλλειψη χωροταξικού, γενικού και τοπικού και η έλλειψη ελέγχου και μέτρου από την Πολιτεία καθιστούν και αυτές τις επενδύσεις στην Ελλάδα, προβληματικές και καταστροφικές για πολλά σημεία των περιοχών που εγκαθίστανται.
Με αυτή την τακτική, ένας καθαρός τρόπος παραγωγής ενέργειας με αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία των κοινωνιών, Πολιτεία και Επενδυτές την μετατρέπουν σε πρόβλημα για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, μόνο και μόνο για την είσπραξη πακτωλού χρημάτων από επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Δεν είναι οι κοινωνίες που ξαφνικά τρελάθηκαν και διαμαρτύρονται αρνούμενες να τις δεχθούν στην περιοχή τους. Είναι η Πολιτεία εκείνη που με τις νομοθεσίες της αφήνει τον σχεδιασμό και των έλεγχο και αυτών των επενδύσεων στα χέρια των εταιρειών, οι οποίες με τη σειρά τους επιλέγουν, μελετούν και χωροθετούν όπου οι ίδιες κρίνουν και όπου τα συμφέροντα τους εξυπηρετούνται καλύτερα.
Στις επιλογές αυτές, ως συνήθως, δεν ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες, δεν ζητείται η άποψή τους, δεν τους δίνει σημασία κανείς, δεν προβλέπονται οι επιπτώσεις σε άλλες παραγωγικές ή οικονομικές δραστηριότητες και προκλητικά αγνοούν τις υπερβολικές έως καταστροφικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Απλά οι κοινωνίες καλούνται να δεχθούν παθητικά τα σχέδια άλλων, σχέδια όμως που θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα τους. Είναι κάτι σαν το «σκάσε και μη μιλάς».
Αν λοιπόν έμπαινε το ερώτημα: Ποιος στην ουσία δεν θέλει τις Α.Π.Ε, αβίαστα η απάντηση είναι, πρώτα η Πολιτεία και εν συνεχεία οι Επενδυτές των βιομηχανικών πάρκων Α.Π.Ε.
Σε αυτή την δρομολογούμενη τακτική, οι μόνιμοι αρνητές των πάντων βρίσκουν πάτημα για να δικαιωθούν και οι θετικοί μετατρέπονται σε αρνητές στη λογική να «...σώσω οτιδήποτε αν σώζεται»!!!
Δείτε παρακάτω (η φωτογραφία είναι στην αρχή της ανάρτησης), με τα στοιχεία που παραθέτω, παρμένα από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε),  πως μια κατά τα άλλα χρήσιμη και πράσινη επένδυση, Πολιτεία και Επενδυτές τη μετατρέπουν σε όλεθρο για την ίδια την ύπαρξη της περιοχής και της ζωής των κατοίκων της.
Είναι τι ίδιο παράδειγμα με τις ιχθυοκαλλιέργειες που πάλι πολιτεία και επενδυτές, μέσω τις ασυδοσίας και τις απληστίας, μια χρήσιμη οικονομική δραστηριότητα τη μετέτρεψαν σε μείζον πρόβλημα για την περιοχή, το περιβάλλον της, την οικονομική της επιβίωση και την βιοποικιλότητα.
Κρίμα, γιατί υπό άλλες συνθήκες και με άλλο σχεδιασμό η περιοχή θα είχε μόνο θετικά να πάρει από την πράσινη ενέργεια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Με την ομόφωνη αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για εγκατάσταση 14 ανεμογεννητριών στη Βελούτσα και στο Καλλίδρομο, δεν έκλεισε το θέμα.
Οι ανεμογεννήτριες δεν θα εγκατασταθούν αν και η Περιφέρεια δώσει αρνητική γνωμοδότηση και συνταχθεί με αυτή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Η γνωμοδότηση του Δήμου Ξηρομέρου περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα είχε και δεν είναι δεσμευτική. Άρα το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται.

3 σχόλια:

  1. Οταν έγιναν τα πρώτα ιχθυοτροφεία στην περιοχή μας,
    όλοι το θεωρήσαμε ως θετική εξέλιξη και για την αυξηση της απασχόλησης.
    Και τώρα προτείνεται να μετατραπεί όλη η Τουριστικη Περιοχή σε Περιοχή Οργαγανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειωνν
    Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο θέμα των αιολικών μοναδων
    Μια εγκατάσταση αιολικής μονάδας τώρα μπορεί α ειναι αρχή να μετατραπεί στο μέλλον όλη η ορεινη περιοχη μας σε ενα απεραντο σε εκταση Αιολικο Παρκο με ανυπολόγιστες επιπτωσεις στο φυσικό περιβάλλον και την επίδραση στην μορφή της τοπικής μας οικονομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τυπογραφική διόρθωση : Οργανωμένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δε οικονομικό όφελος για το δήμο μας με την κατασκευή αιολικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού
    είναι οικονομικό οφελος πρόσκαιρο και μηδενική απασχόληση κατά την λειτουργία μιας αιολικής εγκατάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.