Του Παναγιώτη Ηλ. Χολή.
Δυτικές Ακτές Αιτ/νίας. Ιόνιο - Αστακός - Μύτικας - Κάλαμος - Καστός. Το μέλλον, μας δείχνει την εξέλιξη!! Η θάλασσα, μας ορίζει το δρόμο!! Μου το θύμισε πριν λίγο ο φίλος και χωριανός Βασίλης.
«Μετά το μπάνιο στη θάλασσα της Βελάς δεν μολύνεις το σώμα σου σε άλλες!!!», θέλοντας να δείξει την μοναδική καθαρότητα και διαύγεια των νερών πλούσια σε αλάτι και ιώδιο, με τα ονειρώδη γαλαζοπράσινα χρώματα.
Έτσι ήταν παλιά και οριακά έτσι σχεδόν είναι σήμερα. Και όταν λέμε Βελά φυσικά και συμπεριλαμβάνουμε και όλη την παράκτια έκταση Αστακού - Μύτικα.
Την ξεχάσαμε όμως, παρασυρόμενοι από την ευμάρεια ίσως των προηγούμενων δεκαετιών, ή από τον υπνωτισμό μας από τους αυλοκόλακες τις ωφελιμιστικής πολιτικής, της καμαρίλας και του φτωχό παραγοντισμού με πολύ δόση ραγιαδισμού.
Ο κόσμος προχωρά με απίστευτες ταχύτητες, η τεχνολογία σπάει τα μοτέρ τις εξέλιξης, οι άνθρωποι επικοινωνούν σε δευτερόλεπτα σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
Χωρίς να το επιλέξουμε, γιατί απλούστατα κανείς δε μας ρώτησε, η περιοχή μας μετατράπηκε, σιωπηρά και αθόρυβα, σε υποδοχέα μη συμβατών δραστηριοτήτων μελετημένες στο πόδι, ασύνδετες μεταξύ τους, ανέλεγκτες και απ´ ότι αποδείχθηκε και ρυπογόνες. Το άτυπο αυτό μοντέλο καθιερώθηκε με την μέθοδο «η παρουσία μου εγγύηση για αποκλεισμό άλλων» και φυσικά με την,αθώα;, συναίνεση των εχόντων εξουσία από διάφορες θέσεις.
Αυτό το άτυπο μοντέλο καταδίκασε την περιοχή, την υποβάθμισε, της αφαίρεσε αξία ζημιώνοντας πρώτα τη ίδια την περιοχή και κατά δεύτερο τους ίδιους τους κατοίκους της. Και οι δυο έχασαν το κέρδος της υπεραξίας που δημιουργεί μια υγιείς ανάπτυξη και απομιώθηκε η αξία της υπάρχουσας ιδιοκτησίας.
Αυτό σήμερα πρέπει να αλλάξει.
Ο Αστακός ως η κορωνίδα του Δήμου Ξηρομέρου, με την παράκτια ζώνη του, έως το γραφικότατο Μύτικα, με Κάλαμο και Καστό έως Πάλαιρο, Μεγανήσι, Λευκάδα, μπορεί να μετατραπεί σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς ως βασικός πυλώνας τουριστικής ανάπτυξης που θα καταστεί βασική επιλογή για κάθε επισκέπτη.
Διαβάζοντας κανείς το ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, που συνεχίζει στη χώρα μας να θεωρείτε η βαριά μας βιομηχανία, που στο μέλλον θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, δεν μπορεί να φανταστεί τη μοναδική σε ομορφιά και επιλογές πανελλαδικά περιοχή μας εκτός αυτών των σχεδιασμών.
Μεγάλες εταιρείες επενδύσεων αναζητούν περιοχές για ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας για όλα τα βαλάντια, με κατεύθυνση στις πολυτελής κατοικίες για τις οποίες υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη χώρα μας. Αναζητούν παραθαλάσσιες περιοχές παντού εκτός του Νομού μας και της περιοχής μας.
Η χώρα μας αποτελεί κορυφαίο προορισμό για super yachts, που ενοικιάζονται για πλόες στις Ελληνικές θάλασσες. Οι διακοπές με σκάφος προσελκύει πολλούς τουρίστες και το Ιόνιο είναι στη λίστα των προτιμήσεων τους. Αναζητούνται δίκτυα μαρινών κατάλληλα να υποδεχθούν πολύ μεγαλύτερα σκάφη και με εύκολη πρόσβαση σε πολλά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Ανέφερα δυο χαρακτηριστικά ενδιαφέροντα επενδύσεων που υπό άλλες συνθήκες φωτογραφίζουν την περιοχή μας ως την πλέον κατάλληλη. Υπάρχουν σίγουρα και άλλες προτάσεις που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε.
Το σίγουρο, για μένα, είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο ανάπτυξης φεύγοντας από τη μιζέρια του παρελθόντος, της υπανάπτυξης και τις καταστροφής του περιβάλλοντος, με επιλογή επενδύσεων που μας ορίζει το ανάγλυφο της περιοχής, το τοπίο, ο φυσικός πλούτος και η ομορφιά του τοπίου. Πρέπει να καταλάβουμε και εμπεδώσουμε την αξία του χώρου που κατοικούμε και διαχειριζόμαστε και στη συνέχεια να κινηθούμε ώστε να εισπράξουμε την υπεραξία του προς όφελος όλων των δημοτών και κατοίκων του Νομού μας.
Αν κινηθούμε έξυπνα και προγραμματισμένα ο Αστακός με το σύμπλεγμα των νησιών που τον περιβάλει, την ορθή αξιοποίηση του λιμένα στο Πλατυγιάλι, σύντομα θα καταστεί πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες, σύντομα θα προκύψουν πάμπολλες και ποικίλες θέσεις εργασίας και θα αναπτυχθούν εξίσου επαγγέλματα που θα ασχοληθούν με τον κλάδο του τουρισμού.
Αλλαγή πορείας, πρέπει να το τολμήσουμε.
Μπορεί να υπάρξει με μικρούς ρυθμούς τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας, μπορεί και να γινει αναπτυξη με μεγαλυτερους ρυθμούς και αυτό εξαρταται απο παρα πολλά πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως εάν ενδεχομένως μετονομαστεί και χαρακτηριστεί η θαλάσσια περιοχή μας
απο Τουριστική Περιοχή σέ Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών(ΠΟΑΥ)
τότε μηδενίζεται δια παντός κάθε πιθανότητα και προοπτική για πολύπλευρη αναπτυξη για την περιοχή μας.
Με τα μυαλά που κουβαλάμε, η καταστροφή είναι προ των πυλων. Υπεράνω όλων το κόμμα. Αυτά μας φάγανε. Φίλε 6:29 έχεις απόλυτο δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε συμπολίτη μας δέν θα ήθελα να πώ για την πολιτική ευθύνη των άλλων πολιτικων κομμάτων που χειρίστηκαν το θέμα της χωροθέτησης της ΠΟΑΥ απο το έτος 2011 κσι ακομα παραμένει αυτο το θέμα άλυτο.
ΔιαγραφήΟ ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ και ως απλός υποστηρικτής του, ότι εχει σημαντικό μέρος της πολιτικής ευθύνης που δέν λυθηκε την τετραετια 2015-2019 το θέμα αυτό της χωροθέτησης
Και είναι θετικό ότι με την πρόσφατα επικαιροποιημένη πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται το δίκαιο και λογικό σιτημα της τοπικής μας κοινωνιας για καλύτερη επαναχωροθέτηση
της προτεινόμενης ΠΟΑΥ Εχινάδων Νησων κ' Αιτωλ/νίας
Καλημέρα Φίλε συμπολίτη μας
Σπύρος Ν. Γιαννέλης
Αρχοντοχώρι
τυπογραφική διόρθωση : αίτημα
ΔιαγραφήΕκτός απο τους τουρίστες που περιμένουμε στο μέλλον ήδη χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι χαιρόμαστε τη θαλασσά μας. Απαιτούμε να είναι και να διατηρηθεί καθαρή.
ΑπάντησηΔιαγραφή