ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Αφιέρωμα από το
in.gr, ενός από τα μεγαλύτερα ενημερωτικά portal, για τον Μύτικα Αιτ/νίας και τα γειτονικά μέρη που μπορείς να επισκεφτείς, επιλέγοντας το αγαπημένο μας χωριό ως τόπο διακοπών.
Ο τουρισμός είναι η αναπτυξιακή προοπτική του Μύτικα και κατ' επέκταση όλης της Δ.Ε. Αλυζίας του Δήμου Ξηρομέρου.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής πολλά, με σημαντικότερο το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Αυτά πρέπει να αναδειχθούν, να προστατευθούν και να προβληθούν.
Τα προβλήματα επίσης πάρα πολλά, και εκεί πρέπει να δρομολογηθούν λύσεις από το κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, που είναι οι δύο θεσμοί που είναι πιο κοντά στα προβλήματα και τα γνωρίζουν καλύτερα και στην ολότητα τους.
Η αλήθεια είναι ότι είναι εμφανής μια σοβαρή προσπάθεια προς αυτή τη κατεύθυνση, τα τελευταία 2 χρόνια, από την νυν δημοτική αρχή, η οποία διαφέρει σε πολιτικές επιλογές και συμπεριφορές από την προηγούμενη.
----------------------------
Της Αλεξάνδρας Πράσσα.
Μύτικας – Το μικρό ψαροχώρι που πρέπει να γίνει η βάση των φετινών σας εξορμήσεων.
Σε απόσταση αναπνοής από μερικά από τα ομορφότερα νησάκια του Ιονίου – και μόλις 45 λεπτά μακριά από τη Λευκάδα – ο Μύτικας γίνεται ιδανική αφετηρία για αμέτρητους προορισμούς.
Τουρισμός στην Αιτωλοακαρνανία. Μια φράση που αξίζει να πείτε στους φίλους σας, να παρατηρήσετε προσεκτικά τις αντιδράσεις τους και μετά να δείτε το βλέμμα τους να αλλάζει, όταν εντέλει δουν το άλμπουμ των διακοπών σας, γεμάτο πράσινο και σμαραγδένια νερά. Ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας, εξάλλου, έχει κάτι για όλα τα γούστα. Και ο Μύτικας ίσως είναι η καλύτερη αφετηρία για να τον ανακαλύψετε.
Ένα χαριτωμένο ψαροχώρι.
Αγαπημένος προορισμός των Ιταλών, πολλοί εκ των οποίων φτάνουν στην περιοχή με τα σκάφη τους, το γραφικό ψαροχώρι του Μύτικα ενδέχεται να μην σε εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά. Το «καλό του προφίλ» εξάλλου, είναι αυτό που βλέπεις περνώντας μπροστά του δια θαλάσσης: Τότε θα αντιληφθείς πόσο κυριολεκτικά «πάνω στο κύμα» είναι χτισμένος, τότε θα καταφέρεις να διακρίνεις τα αρχιτεκτονικά διαμαντάκια που κρύβονται ανάμεσα στις απολύτως ελληνικές παρεμβάσεις.
Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν είναι ο λόγος που αξίζει να τον επιλέξει κανείς ως βάση για τις διακοπές του. Με τις προσιτές του τιμές (που πέφτουν ακόμη πιο χαμηλά αν επιλέξεις για τη διαμονή σου κάποιο γειτονικό χωριό, χωρίς άμεση πρόσβαση στη θάλασσα), το καλό φαγητό του και την εγγύτητά του σε ένα πλήθος προορισμών απίστευτης ομορφιάς, γίνεται η ιδανική αφετηρία για διακοπές γεμάτες εξερεύνηση.
Εξάλλου, ο ίδιος ο τόπος θα σου γεννήσει τη διάθεση για εκδρομές: Το πανύψηλο, καταπράσινο νησί του Καλάμου φαίνεται σχεδόν από κάθε γωνιά του Μύτικα και σε προ(σ)καλεί με τον εντυπωσιακό του όγκο. Προτείνουμε να υποκύψεις.
Κάλαμος.
Μπορεί να συμπιέζεται σε έκταση μόλις 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όμως καταφέρνει να χωρέσει τα πάντα: Ορεινούς όγκους, τιρκουάζ και καταπράσινες παραλίες, όμορφα χωριά, ψαροκάικα και υπερπολυτελή σκάφη. Η διαμονή στο νησί δεν είναι εύκολη υπόθεση – τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως εξάλλου και τα ίδια τα σπίτια, δεν είναι πολλά – όμως η πρόσβαση από τον Μύτικα είναι πανεύκολη. Τρεις φορές την ημέρα, ένα καΐκι με απρόσμενα χαμηλό εισιτήριο μεταφέρει εργαζόμενους, τουρίστες και προμήθειες από τη μια μεριά στην άλλη.
Φυσικά, το ταξίδι με σκάφος είναι ο ιδανικός τρόπος να εξερευνήσεις στο μέγιστο την ομορφιά του μικροσκοπικού σμαραγδένιου νησιού. Κάθε στροφή κρύβει ακόμη μια εντυπωσιακή παραλία, πνιγμένη στα πεύκα και λιγότερο ή περισσότερο απαλλαγμένη από την ανθρώπινη παρουσία.
Ακόμη, όμως, και οι low budget εκδρομείς μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά του. Στα δέκα λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι, απλώνεται η γραφική παραλία της Αγραπιδιάς. Απρόσμενα γυμνή σε σχέση με το υπόλοιπο νησί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα βρείτε πεύκα να σας προστατεύσουν με τη σκιά τους, με μερικά πανέμορφα πέτρινα σπίτια και δυο ανεμόμυλους, ξαφνιάζει με την απλότητά της. Ψαροκάικα αράζουν στις ακτές της, παιδάκια μπαινοβγαίνουν στο νερό και περίπου στο κέντρο της, μια ταβερνούλα σερβίρει νόστιμα ψάρια και παχιά σκιά.
Στον δρόμο μεταξύ Καλάμου και Επισκοπής, του έτερου οικισμού του νησιού, μπορείς να προσεγγίσεις οδικώς (στα περίπου 40 λεπτά με τα πόδια) την παραλία της Μυρτιάς και να απολαύσεις βουτιές μέσα στα πεύκα. Η ίδια η Επισκοπή, μικρή, χαριτωμένη και με καταπράσινα νερά, είναι ό,τι χρειάζεσαι αν θες να συνοδεύσεις το κολύμπι με μια παγωμένη μπύρα και νόστιμους μεζέδες.
Καστός.
Αν στον Κάλαμο η οργιαστική φύση συναντιέται με την απλότητα, στον Καστό, το μικρότερο κατοικημένο νησί του Ιονίου των ελάχιστων μόνιμων κατοίκων, το περιβάλλον γίνεται σαφώς πιο κοσμοπολίτικο. Στον μικρό κάβο του νησιού θα δεις δεμένα δεκάδες σκάφη. Όμως μην ανησυχείς: Οι αμέτρητες εξωτικές παραλίες στην περίμετρο του μικροσκοπικού νησιού καταφέρνουν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την πολυκοσμία.
Αν βρεθείς στο νησί με το καΐκι της γραμμής, κινήσου προς τα δεξιά κατεβαίνοντας στο λιμανάκι. Πράσινα νερά, βότσαλα και λευκά βράχια θα σε υποδεχτούν μετά από περπάτημα περίπου 15 λεπτών. Αφού δροσιστείς και απολαύσεις το τοπίο, επιστροφή στο λιλιπούτειο χωριό για πεντανόστιμη πίτσα με λεπτή ζύμη και φρέσκα υλικά – αλλά και για κοκτέιλ και απίθανη θέα στο λιμάνι – στο EL.A. Café Bar. Κάνοντας έναν χαλαρό περίπατο παραλιακά στο νησί, θα δεις την ήμερη εικόνα που συνθέτουν οι ελιές και οι κεραμοσκεπές των πετρόχτιστων σπιτιών να «σπάει» από τα λευκά βράχια που γεμίζουν τις δαντέλες του Καστού, ενώ από κάπου θα ξεπροβάλλει πάντα και ένας ανεμόμυλος.
Κρυφά διαμαντάκια.
Αρκεί μια ημερήσια εκδρομή στον Κάλαμο κι άλλη μια στον Καστό για να δικαιολογήσει την επιλογή του Μύτικα ως ορμητηρίου διακοπών; Φυσικά και αξίζει. Γιατί μπορεί αυτά τα δυο μυστικά του Ιονίου – που το πιθανότερο είναι πως δεν έχει ξανακούσει κανείς στην παρέα σου – να γίνουν τα highlights της παραμονής σου, όμως δεν είναι τα μόνα πράγματα που έχει να σου προσφέρει το μικρό ψαροχώρι.
Κατ΄ αρχάς, μπορεί ο ίδιος ο Μύτικας να μην φημίζεται για τις παραλίες του, όμως αν απομακρυνθείς τρία-τέσσερα από το χωριό, είτε προς την κατεύθυνση του Αστακού, είτε προς εκείνη της Παλαίρου κι έχεις τις κεραίες σου ανοιχτές, παντού θα περιμένουν να σε υποδεχτούν ιόνια τιρκουάζ νερά, σε μικρότερες και μεγαλύτερες βοτσαλωτές ή αμμουδερές παραλίες με άφθονη σκιά, όπου συχνά δεν θα συναντήσεις κανέναν άλλο. Κι αν συναντήσεις, μερικά βήματα ακόμη ίσως σου αποκαλύψουν άλλη μια πανέμορφη ερημιά πίσω από τα βράχια.
Έπειτα, η ίδια η Αιτωλοακαρνανία είναι τόσο γεμάτη από αξιοθέατα, που είναι αδύνατον να καταφέρεις να τα δεις όλα μέσα στις μέρες της άδειάς σου. Προσπάθησε, πάντως, να κάνεις μια επίσκεψη στον πολύ κοντινό Αστακό, μια κωμόπολη γεμάτη αρχοντικά που προδίδουν με την πρώτη ματιά την εμπορική σημασία που είχε κάποτε για την περιοχή και όπου θα βρεις πολλές επιλογές για ποτό και φαγητό.
|
Αστακός. |
Από εκεί και πέρα, ο χρόνος, η όρεξη και η προσωπικότητά σου θα κρίνουν ποια road trips θα βάλεις στο πρόγραμμα: Βόλτα στο κάστρο της Βόνιτσας και στο μικρό της νησάκι, την Κουκουμίτσα, όπου μπορείς να φτάσεις με τα πόδια; Εκδρομή στο Μεσολόγγι, με στάση για βουτιές στην Τουρλίδα όπου θα δεις μοναδικά στην Ελλάδα κτίσματα, με τα «πόδια» στυλωμένα στη λιμνοθάλασσα; Ή ημερήσια εξόρμηση στις βγαλμένες από φυσικό φώτοσοπ παραλίες της Λευκάδας, με τα πιο εντυπωσιακά νερά που θα δεις ποτέ σου;
|
Κουκουμίτσα, Βόνιτσα. |
Κράτησε αρκετό χρόνο στο πρόγραμμά σου για αυτοσχεδιασμούς, σκέψου σοβαρά την ιδέα της ενοικίασης σκάφους αν έχεις αυτή τη δυνατότητα, και είναι σίγουρο ότι οι εικόνες που θα μαζέψεις θα σε βοηθήσουν να βγάλεις ευκολότερα τον χειμώνα.
ας τα δούν αυτά οι Ελληνες/Τεχνοκράτες του ΚΕΣΥΧΩΘΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτίθονται στην κοινωνική συνείδηση όταν ισχυρίζονται ότι η περιοχή μας δέν είναι τουριστική περιοχή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εκθέτουν και αυτούς που τους διόρισαν να εκπροσωπούν θεσμούς.
Κοινωνική και ηθική αντίσταση ενότητα κι' αγώνα
ΑπάντησηΔιαγραφήμέχρι την πλήρη κατανόηση απο τους αρμόδιους θεσμούς της πολιτείας
του λογικού αιτήματος της τοπικής μας κοινωνίας
για επαναχωροθέτηση της προτεινόμενης ΠΟΑΥ Εχινάδωνν Νήσων κ' Αιτωλ/νίας
Υπάρχει άραγε σε αυτό τον τόπο κοινή λογική
ΑπάντησηΔιαγραφήνα μετονομαστεί και να χαρακτηρισθεί
αυτη η Τουριστική της Ελλάδας Μας Περιοχή
σέ Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ?
Φίλε δυστυχώς υπάρχουν 'πρόυθυμοι' στο δήμο που αποδέχονται αυτη την ...λογική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε 10:32
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν για κάποιους πασίγνωστους λόγους
δεν σπάζουν αυγά,
τότε τι να περιμένουμε απο αυτούς
που επάξια εκπροσωπούν το καπιταλιστικό
κατεστημένο.ΠΟΑΥ θέλουν; ΠΟΑΥ θα έχουν.
Οι επιπτώσεις όμως θα ειναι για όλους μας.
Προς 2:10 μ.μ. εάν αδυνατούν ή δέν θέλουν ή δέν μπορούν οι πολιτικοί της τοπικής μας κοινωνίας, να εκπροσωπήσουν με αξιοπρέπεια αυτό για το οποίο δεσμεύτηκαν κοινωνικά ή ορκίστηκαν ηθικοπολιτικά, να εκπροσωπούν δηλαδή να το δημόσιο κοινωνικό συμφερον έναντι καθε άλλου ιδιοτελούς ή μονόπλευρου συμφέροντος , υπάρχει γι' αυτούς και ο δρόμος της αξιοπρεπούς ιδιώτευσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην δημοκρατια ουδείς εκλεγμένος πολιτικός άκρως απαραιτητος και αναντικατάστατος.
ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήοσο καθυστερεί η σωστή χωροθέτηση ζημιώνονται και οι δυο πλευρες:
επενδύσεις στον Τουρισμο
και επενδύσεις στις Ιχθυοκαλλιέργειες.