Βιομηχανικό Πάρκο Φωτοβολταϊκών σε δημόσια δασική έκταση, στην θέση «Νερατζούλα» Βασιλοπούλου 1.164 στρεμμάτων.


Του Παναγιώτη Ηλ. Χολή.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου που πραγματοποιήθηκε στης 04/01/2022, συζητήθηκε εκτός των άλλων θεμάτων και το θέμα γνωμοδότησης του για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) Φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ της κοινότητας Βασιλοπούλου, ισχύος 82.1 MW.
Το θέμα όμως δεν συζητήθηκε, γιατί υπήρξε επιστολή από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βασιλοπούλου προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για αναβολή, με αιτιολογία τη μη έγκαιρη ενημέρωση του, που δεν του έδωσε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την εν λόγο επένδυση και να ενημερώσει και το Τοπικό Συμβούλιο.
Το αίτημα, σχεδόν ομόφωνα, έγινε δεκτό και αναμένεται η συζήτηση σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο με την προϋπόθεση ότι θα ζητηθεί από την Περιφέρεια μια παράταση του χρόνου της διαβούλευσης.
Υποψιάζομαι ότι πάρα πολύ συγχωριανοί μου, αλλά και συνδημότες μου, δικαιολογημένα, αγνοούν το θέμα και πολύ περισσότερο τι ακριβώς προβλέπει για την περιοχή η μελέτη για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Πάρκου.
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός Βιομηχανικής κλίμακας Φωτοβολταϊκού πάρκου σε δημόσια, δασική έκταση 1.164 στρεμμάτων στην θέση ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ της εδαφικής περιφέρειας Βασιλοπούλου του Δήμου Ξηρομέρου.


Το πάρκο θα είναι ισχύος 82.1 MW θα αποτελείτε από 154 ηλιακά πάνελ και προβλέπει τη δημιουργία ενός υποσταθμού προς την περιοχή της Τρογοβίτσας.
Η περιοχή, των χιλίων εκατόν εξήντα τεσσάρων στρεμμάτων, εκτός ελαχίστων κατακερματισμένων ιδιοκτησιών, είναι δημόσια - δασική και καλύπτεται σε ποσοστό 80% περίπου από φρυγανώδη, θαμνώδη, αείφυλλη και δενδρώδη βλάστηση.
Στην περιοχή φιλοξενείται το μεγαλύτερο ποσοστό της ελεύθερης κτηνοτροφίας του χωριού (μοσχάρια, αιγοπρόβατα καθώς και χοιρινά). Αποτελεί μια ενιαία έκταση του χωριού που εκτείνεται από τα όρια του οικισμού έως τις παραλίες της Βελλάς. Είναι, ιστορικά, ιδιοκτησιακά και συναισθηματικά δεμένη με την καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού και αποτέλεσε τις προηγούμενες δεκαετίες τον χώρο της οικονομικής δραστηριότητας των κατοίκων για την επιβίωση τους, αλλά και χώρος που κρύβονταν, επί μήνες, οι κάτοικοι τα δύσκολα χρόνια των πολέμων.


Η ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ ακόμα και σήμερα είναι κομμάτι της καθημερινότητας των κατοίκων, αφού εκτός της κτηνοτροφίας, στην ευρύτερη κοντινή περιοχή υπάρχουν αιωνόβιες ελιές, τις οποίες ακόμα και σήμερα εκμεταλλεύονται οι κάτοικοι του χωριού.
Ως φυσικό τοπίο, έχει πλούσια βλάστηση μέσα στην οποία συναντάμε μια μεγάλη, αιώνια φιλική παρέα φυτών, όπως αιωνόβιες Βελανιδιές, Κουμαριές, αιωνόβια Πουρνάρια, Σχίνα, Φτελιές, Κουτσουπιές, Αριές, Μυρτιές, Φιλύρες, Ράμνους και άγρια βότανα όπως Ρίγανη, Θυμάρι, Δίκταμο κα.
Το τοπίο συνδυάζει και ταιριάζει την πλούσια βλάστηση με την παρουσία ακανόνιστων βράχων και ογκόλιθων, που σε ένα ποσοστό σκεπάζονται από αναρριχώμενα και άγρια επεκτατικά φυτά. Τοπίο μαγικό, με αρχιτεκτονική που μόνο η φύση ξέρει να δημιουργεί.
Συναντάμε επίσης διαφορά είδη πουλιών όπως και άγρια ζωή, όπως κουνάβια, αλεπούδες κα.
Η ΝΕΡΑΤΖΟΥΛΑ αποτελεί για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή έναν φυσικό πνεύμονα, μια ασπίδα στα καιρικά φαινόμενα και στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και αποτελεί τον βασικό χώρο της κτηνοτροφίας του χωριού.
Η δημιουργία βιομηχανικού Φωτοβολταϊκού Πάρκου, εντάσσεται σε έναν γενικότερο σχεδιασμό διαφόρων επενδυτών, που σύμφωνα με τους χάρτες που είναι αναρτημένοι στη Ρ.Α.Ε, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, επεκτείνονται σε έκταση 21.000 στρεμμάτων στην γενικότερη περιοχή του Δήμου μας. Σε αυτά τα στρέμματα αν προσθέσουμε και τα 22.000 στρέμματα στις ίδιες περιοχές για ανεμογεννήτριες, τότε εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε για το μέγεθος της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και τον αφανισμό της κτηνοτροφίας, βασική πηγή εσόδων και ενασχόλησης των κατοίκων.


Η δημιουργία του Φωτοβολταϊκού απαιτεί μόνιμη ολική αποψίλωση όλου του δασωμένου χώρου, εκβραχισμό και ισοπέδωση και των 1.164,00 στρεμμάτων, άνοιγμα μεγάλων τάφρων για μεταφορά της ενέργειας μέσω καλωδίων στον υποσταθμό, περίφραξη και απαγόρευση εισόδου στους μη έχοντας εργασία.
Τα έργα αποψίλωσης της δασικής έκτασης και εκβραχισμού του χώρου, θα έχει επιπτώσεις τόσο στην αύξηση της θερμοκρασίας τους θερινούς μήνες, όσο και στις πιθανότητες συνεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων και κατολισθήσεων τους χειμερινούς μήνες.
Ήδη το χωριό μας με τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα έπεσε θύμα πλημμυρικών καταστροφών οπότε ας φανταστούμε τι θα συμβεί όταν ισοπεδωθούν 1.164 στρέμματα, δημόσιας έκτασης και φυσικά σε συνδυασμό και των άλλων σταθμών που επρόκειτο να εγκατασταθούν στην ευρύτερη περιοχή Βλυζανών, Αρχοντοχωρίου κλπ.
Από την επένδυση αυτή δεν προκύπτει, ούτε προβλέπεται κάποιο όφελος για τους κατοίκους του χωριού και δεν υπάρχει αντισταθμιστικό όφελος για την καταστροφή που θα επέλθει στο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν ούτε προβλέπονται θέσεις εργασίας. Απεναντίας οι μεγάλοι ζημιωμένοι θα είναι οι κτηνοτρόφοι μας, οι οποίοι θα εκδιωχθούν αναγκαστικά από την περιοχή και σε συνδυασμό και με τις άλλες φωτοβολταϊκές επενδύσεις που έρχονται, θα εξαφανισθούν και εκατοντάδες κάτοικοι θα μείνουν χωρίς εισόδημα.
Οι κάτοικοι του χωριού πρέπει άμεσα να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και δημοκρατικά να αποφασίσουν. Αναμένονται οι αποφάσεις τις τοπικής και δημοτικής αρχής όσο αφορά την αρνητική ή θετική γνωμοδότηση τους.
Σε ανάλογες περιπτώσεις, Φωτοβολταϊκά και Ανεμογεννήτριες, στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο τα Τοπικά Συμβούλια όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκαν ομόφωνα με αρνητικές γνωμοδοτήσεις.

Σημ.: Οι επενδύσεις αυτού του είδους ελεύθερα, βάσει νομοθεσίας, μπορούν να υλοποιούνται σε ιδιωτικές εκτάσεις. Η συζήτηση για την επένδυση στην Νεραντζούλα εννοείτε ότι αφορά τις δημόσιες εκτάσεις.
Σε δεύτερο στάδιο και όχι τώρα, ο επενδυτής θα κληθεί να αποδείξει το ιδιοκτησιακό του όλου χώρου. Σε περίπτωση που εκτός των δημοσίων εκτάσεων υπάρχουν και ιδιωτικές, που ο επενδυτής έχει ενοικιάσει και άλλες που δεν παραχωρούνται προς ενοικίαση, τότε θα κληθεί να κάνει διορθώσεις επί των τοπογραφικών του χώρου, που τελικά θα επενδύσει ο οποίος μπορεί να είναι συνδυασμός δημοσίων και ιδιωτικών ή μόνο ιδιωτικών.

7 σχόλια:

  1. Κρίμα...δεν πρόκειται να μας αφήσουν τίποτα...ούτε βουνά ούτε θάλασσες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και την καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος
    την ονομάτισαν : πράσινη ... ανάπτυξη.
    έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο δήμος μας είχε εξασφαλίσει ανταποδοτικά τέλη απο τις ανεμογεννήτριες που είναι πάνω στο βουνό στο Πλατυγιάλι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εις τον 10:40 τί "κορακίστικο" ερώτημα ειν' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το να ρωτάμε πόσα ανταποδοτικά πήραμε είναι σαν να ρωτάμε πόσα πήραμε για να ξεπουλήσουμε τον τόπο μας. Το Ξηρομερο, όπως σχεδόν όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε απειλή από όλες τις πλευρές. Στην θάλλασα ιχθυοκαλλιέργειες, στα βουνά ανεμογεννήτριες, στις δασικές εκτάσεις φωτοβολταϊκά. Και όλα αυτά βαφτισμένα και περιτυλιγμένα ως ανάπτυξη. Ανάπτυξη για ποιον; Μόνο για τις εταιρείες και τα κεφάλαιά τους. Στην τοπική κοινωνία δεν θα απομείνει τίποτα, παρά μόνο ένα κατεστραμμένο περιβάλλον για να παραδώσουμε στα παιδιά μας που ωστόσο θα πρέπει να βρούμε επιχειρήματα να τα πείσουμε να μείνουν στον τόπο τους παρότι εμείς αφήσαμε να λεηλατηθεί. Και αντί να ενωθούμε και να μπούμε ασπίδα σε αυτό τον τόπο, καθόμαστε και κάνουμε μικροπολιτική πάνω σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Να ξυπνήσουμε και να μην περιμένουμε τα πάντα από τον δήμο, την τελευταία φορά η δημοτική αρχή προς τιμήν της άκουσε την τοπική κοινωνία και εισηγήθηκε αρνητικά στο θέμα των αιολικών πάρκων στην Βελούτσα και τον Καλλίδρομο. Να είμαστε όλοι ενεργοί και να κάνουμε ό,τι μπορεί ο καθένας μας από την δική του πλευρά για να προστατεύσουμε τον τόπο μας. Και επιτέλους ας σταματήσουμε να λέμε το ξεπούλημα ως ανάπτυξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μήν μπερδεύουμε, το ενοικιαστήριο (ανταποδοτικά τελη) με το πωλητήριο.

      Διαγραφή
  6. Προς τον 8:46 άσε τις θεωρίες για αγρίους και πές μας αν ξερεις.
    Ελαβε ο δήμος δημοτικά τέλη για τις ανεμογεννήτριες στο Πλατυγιάλι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.