Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη: Θεολογία και επιστημονική γνώση, το ερωτηματικό της ύπαρξης συμπαντικής νοήμονος ζωής.


Ο Σπύρος Δ. Ζαβογιάννης, ο συνεργάτης μας και προσωπικός μας φίλος, συνεχίζει να μας προβληματίζει με τα θέματα τα οποία επιλέγει να παρουσιάζει μέσω του Blog μας. Το σημερινό του θέμα: «Θεολογία και επιστημονική γνώση, το ερωτηματικό της ύπαρξης συμπαντικής νοήμονος ζωής», είναι και αυτό ένα θέμα προβληματισμού και το οποίο μας αγκαλιάζει και μας απασχολεί συνολικά στην όλη καθημερινότητά μας.
Ακάθεκτος και με ένα μοναδικό πάθος και με μία αξιοθαύμαστη ενέργεια, συνεχίζει την όλη του συγγραφική προσπάθεια εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επιθυμώντας κάθε φορά να µας παρουσιάσει και κάποιο διαφορετικό θέμα, το οποίο εμπεριέχει πάντα ένα προβληματισμό. 
Πάντα επιδιώκουμε τη συνεργασία μαζί του. Kάθε εργασία του είναι για μας μία ανανέωση και μία νέα προβληματική για όλους μας.
Σας προτρέπουμε να αναγνώσετε και αυτό το άρθρο, το θεωρούμε αξιόλογο.


Του Σπύρου Δ. Ζαβογιάννη.

Η Θεολογία που την θεωρούμε την επιστήμη των επιστημών, γιατί έχει θεία καταγωγή και προέλευση στην οποία η γνώση μας και η βιωματική μας στάση απέναντί της, οδοποιεί την ζωή μας, δίνει ένα άλλο περιεχόμενο στην όλη ύπαρξή μας, δημιουργεί ηθικοποιημένους ανθρώπους και στοχεύει στην ηθική καλυτέρευση των κοινωνιών.
Δυστυχώς ύστερα από τόσους αιώνες εφαρμογής των θεολογικών πρωταγμάτων στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και ύστερα από αιώνων ή και χιλιετηρίδων αναζητήσεων του Θεού, κάποιοι δήθεν μορφωμένοι συνεχίζουν να θεωρούν την θεολογική επιστήμη αναχρονιστική, ξεπερασμένη, την περιφρονούν και ακόμα την πολεμούν και πολλές φορές λυσσαλέα, και όλα τούτα που έχουν την αφετηρία τους σε πολλούς παράγοντες, κυρίως λόγω εσκεμμένης άγνοιας, λόγω πολιτικών προσανατολισμών και καταβολών, λόγω κάποιων δήθεν μοντέρνων αντιλήψεων των πραγμάτων, λόγω περιφρονήσεως των θρησκευτικών δεδομένων, αλλά και πάρα πολλών άλλων αιτιών πολλές φορές δυστυχώς ανεξήγητων.
Η Θεολογία λοιπόν είναι αυτή που μπορεί να ηθικοποιήσει τον άνθρωπο, να ηθικοποιήσει την κοινωνία στην εφαρμογή της, να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες εξανθρωπισμού του ανθρώπου και να δώσει στην καθημερινότητά του ένα άλλο πιο ουσιαστικό περιεχόμενο.
Μπορεί αυτή η Θεία γνώση να περιφρονηθεί, να παραγκωνισθεί, να αντικατασταθεί με οτιδήποτε άλλο; Τι μπορεί να πάρει τη θέση της;
Μπορούν οι σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις και η όλη πρόοδος, όσο κι αν προχωρήσει, μπορεί να την θέσει στο περιθώριο;
Η Θεολογία θεωρείται γνώση Θεού, όπως τονίσαμε είναι γνώση που λείπει από πολλούς των σύγχρονων ανθρώπων, οι οποίοι ζουν και βιώνουν πολλές καταστάσεις, πάρα πολλές προκλήσεις και πολλές φορές ο ίδιος παραπαίει ανάμεσα σε πολλές ποικίλες καθημερινές καταστάσεις και πολλές προκλήσεις και πολλά ερεθίσματα.
Βέβαια στον σύγχρονο άνθρωπο, ακόμα και στους κατά κόσμο «μορφωμένους», δυστυχώς λείπει η διάκριση, για να μπορέσει να βρει την σωτηρία οδό που ψάχνει και επιζητεί, αλλά και τον προορισμό του και την σκοπιμότητα της ζωής του. Η Θεολογία παραμένει εδραία και αμετακίνητη στις επαγγελίες και τις παρακαταθήκες, εμπλουτίζεται από σύγχρονες μελέτες διαφόρων πνευματικών ανθρώπων. Σε κάθε εποχή μας δίνει μηνύματα τα οποία είναι ατελείωτα και προσαρμοζόμενα κάθε φορά στη σύγχρονη πραγματικότητα, γιατί ο Θεός εν την πανσοφία του έτσι την ήθελε.
Αυτή η επιστήμη των επιστημών, που δεν ήθελε να έρθει ποτέ σε αντίθεση με την παντοδαπή επιστημονική γνώση, δεν θα μπορούσε να μην την αξιοποιήσει επ' ωφέλεια του ο σύγχρονος άνθρωπος, επ' ωφέλεια και του εαυτού του και του κοινωνικού συνόλου, όπου ο σύγχρονος άνθρωπος προβληματίζεται σε πάρα πολλά πεδία του επιστητού, γιατί είναι αυτή που τρέφει την ψυχή, το νου και την καρδιά του ανθρώπου, είναι ο οδηγός του ανθρώπινου σώματος σε έργα ευποιίας και πάντα όλες οι ενέργειες του κατατείνουν προς τον Θεό. Είναι αυτό που επιδιώκουν όλες οι ανθρώπινες δυνατότητες του.
Ο άνθρωπος σε μία διαχρονική βάση, κι αυτό φυσικά δημιουργείται εκ των πραγμάτων, η συνεχής ανάπτυξη πολλών και ποικίλων εξειδικευμένων επιστημονικών και τεχνολογικών καινοτομιών, η ανάπτυξη της πληροφορικής, της τεχνητής νοημοσύνης, η ανάπτυξη της ρομποτικής, της αστρονομίας της αεροναυπηγικής κι αυτό για να ανοίξει τα φτερά του ο άνθρωπος, να πετάξει προς άλλους κόσμους, να συναντήσει άλλους πιο νοήμονες πολιτισμούς. Αλλά και η πλειάδα άλλων επιστημονικών και τεχνολογικών κατακτήσεων, που προσπαθούν λόγω αυτών των εφαρμογών να αλλάξουν την ανθρώπινη καθημερινότητα, πάντα προς το καλύτερο σε πολλά επίπεδα. Η αλματώδης καθημερινή ανάπτυξη των παντοδαπών επιστημών και τεχνολογιών, όπου πραγματικά προκαλούν τον θαυμασμό των σύγχρονων ανθρώπων, αλλά δημιουργούνται και επάρσεις σε πολλούς των επιστημόνων που ασχολούνται με αυτές τις καινοτομίες, εισάγουν συνεχώς νέες προοπτικές και βελτιώσεις.
Μπορεί αυτή η επιστημονική γνώση και αυτή η τεχνολογική ανάπτυξη, η ανάπτυξη της πληροφορικής, των πληροφοριακών συστημάτων, των πολυποίκιλων ρομποτικών συστημάτων και πολλών άλλων καινοτομιών, να θέσουν πνευματικούς προβληματισμούς;
Η ανάπτυξη της επιστημονικής ιατρικής, της επιστημονικής φαρμακολογίας, όπου μπορούν να θεραπεύσουν τον ανθρώπινο πόνο, και να μπορέσουν να βρουν το αντίδοτο του θανάτου όπως κάποιοι πιστεύουν.
Η συστηματοποίηση και ο επιμερισμός πολλών εξειδικεύσεων, όπου κάθε μέρα εφευρίσκονται και εμπλουτίζουν τις δυνατότητές τους, και που πραγματικά λόγω της πολυμέριας τους αποπροσανατολίζουν κάποιους των ανθρώπων, γιατί τους αποδίδονται κάποιες των δυνατοτήτων που δεν διέθεταν ως αναφορά την υψηλή και ουσιαστική ανθρώπινη διαχρονική προβληματική, που πάντα ζητεί και θα ζητάει και στο μέλλον απαντήσεις.
Είναι εντυπωσιακό έστω και που θα αναφερθούμε επιγραμματικά σε αυτούς τους τομείς, των διαφόρων επιστημονικών και τεχνολογικών κατακτήσεων του σύγχρονου ανθρώπου, που δημιουργούν και θα δημιουργούν και θα αναπτύσσονται συνεχώς, και που θα συνεχίζουν να διευρύνονται οι δυνατότητες τους επ' ωφέλεια πάντα των ανθρώπων.
Για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε έστω και περιληπτικά αυτή την μελέτη, πρέπει να κινηθούμε σε πάρα πολλά επίπεδα, χωρίς να ετοιμολογούμε αυτές τις επιστημονικές γνώσεις, αλλά θα αναφερθούμε στη σκοπιμότητα όλων αυτών των επιστημονικών κλάδων. Διαμορφώνεται λοιπόν μία άλλη καθημερινότητα. Μάλιστα ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να συλλάβει σε όλη την έκταση της, γιατί πρέπει να διαθέτει κάποιο επίπεδο γνώσεων, για να μπορεί να κατανοήσει τις κοσμογονικές αλλαγές που έρχονται και συντελούνται σε καθημερινή βάση.
Θα αναφερθούμε σε κάποια χαρακτηριστικά επιτεύγματα των επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών, γιατί δεν μπορούμε να τα διεξέλθουμε όλα, επειδή το άρθρο αυτό δίνεται σε περίληψη και δεν θα μπορούσε έτσι να είναι ποτέ πλήρες και δεν απηχεί τη σκοπιμότητα επακριβώς για την οποία γράφτηκε.
Μπορούμε να αναφερθούμε πρωτίστως στην επιστήμη της ιατρικής, στην καινοτομία αυτή που έχει πανάρχαιες ρίζες και πανάρχαιες καταβολές, και φυσικά αποτέλεσε μία από τις πρωταρχικές εναγώνιες αναζητήσεις του ανθρώπου, για να μπορεί να θεραπεύει τον πόνο και κατά επέκταση να είναι πολύ χρήσιμη σε πολλά παθήματα των ανθρώπου, που συνεχώς τα υφίσταται λόγω κακοτυχιών του, λόγω πολεμικών αναμετρήσεων, λόγω ανταγωνισμού μεταξύ των, και λόγω των πολλών επικίνδυνων δραστηριοτήτων που ανέπτυσσαν. Έψαχνε ο άνθρωπος να λύσει και αυτό το μεγάλο του θανάτου μυστήριο, όπου ενώπιον του στέκεται ενεός και δεν μπορεί να το κατανοήσει και αποτελεί ένα διαχρονικό άλυτο ερωτηματικό για τον διαχρονικό άνθρωπο. Δεν μπορεί η επιστημονική γνώση να δώσει λύση, αν και κάποιοι υπερφίαλοι επιστήμονες, πίστευαν και πιστεύουν ότι η ιατρική επιστήμη, κάποτε θα θεραπεύσει αυτή την ασθένεια, γιατί την θεωρούσαν ασθένεια. Δυστυχώς δεν γνωρίζουν προφανώς τι είναι θάνατος, δεν διαθέτουν την ανάλογη πνευματικότητα, γιατί αποτελεί για τον άνθρωπο ένα μεγάλο μυστήριο.
Η Θεολογία πλησιάζει το μυστήριο αυτό και δίνει κάποιες παρηγορητικές απαντήσεις στις μεγάλες ανθρώπινες προβληματικές, αλλά και πλησιάζει το μυστήριο στο φιλοσοφικό πεδίο. Μάλιστα η βιωματικοί αγωνιζόμενοι πνευματικά άνθρωποι, τον επιδιώκουν και τον επιζητούν για να γνωρίσουν το πραγματικό τους προορισμό για να βρεθούν όσο γρηγορότερα γίνεται στις Αγίες Μονές στην Άνω Σιών όπου είναι του Θεού το κατοικητήριο, γιατί έχουν εξοικειωθεί με αυτό το μυστήριο, έχοντας πάντα το νου τους στον Άδη, γνωρίζουν τη ματαιότητα του κόσμου, δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις, και πάντα ελπίζουν εις τον Θεόν.
Συνεχίζουμε να αναφερόμαστε στις επιστημονικές και τεχνολογικές γνώσεις, όπως είναι η επανάσταση της πληροφορικής. Η πληροφορική τείνει να κατακτήσει την ανθρώπινη καθημερινότητα, μαγεύει τη νεολαία, αλλά και εισάγει πολλές καινοτομίες σε πολλά πεδία, βοηθάει την ανάπτυξη οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών, κοινωνιολογικών και πολλών τομέων της ζωής και δίνει λύσεις και επιταχύνει τη λύση προβλημάτων σε πολύ ελάχιστο χρόνο. Αυτοί οι υπολογιστές κάθε μέρα αναβαθμίζονται και κάθε μέρα αποκτούν τεράστιες χωρητικότητες παντοδαπών στοιχείων, και που σε αυτό τον τομέα ξεπερνούν την ανθρώπινη απομνημόνευση. Δεν θα μπορέσουν όσο και αν εξελιχθούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη μοναδικότητα, τη λογική, το νου και την καρδιά και αυτή την ψυχή, ο άνθρωπος είναι ον μοναδικό, η κορωνίδα της Δημιουργίας, μπορεί να διανοείται και να είναι αυτός που εισάγει τις παραπάνω καινοτομίες και προχωράει στην περαιτέρω εξέλιξη των επιστημών.
Η ανάπτυξη της ιατρικής, που κάθε μέρα εισάγει πολλές καινοτομίες, μέσα στη συνεχή εξέλιξη της και στην πολυμέρια της, αλλά και η ανάπτυξη η αλματώδης της επιστημονικής φαρμακολογίας, όπου και οι δύο αυτές βαθιές γνώσεις και ανθρώπινες εμπειρίες, οι οποίες οικοδομήθηκαν από το απώτερο παρελθόν, με μία ανθρώπινη διαχρονική προσπάθεια. Στις απαρχές τους αυτοί οι δύο κλάδοι, πάντοτε συμπορεύονται, με προλήψεις, με μαγικές ενέργειες και πολλά θρησκευτικά δρώμενα, συμπορεύονταν στις απαρχές τους και στην τωρινή τους εξέλιξη, δυστυχώς νομίζουμε ότι προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν.
Όλες οι καινοτομίες κινούνται στο στάδιο της βελτίωσης της ανθρώπινης καθημερινότητας, επιζητούν να επιμηκύνουν το προσδόκιμο της ζωής τους, το οποίο εν μέρει έχει επιτευχθεί, πέρα βέβαια ότι έχουν αναπτυχθεί και κάποιες ασθένειες λόγω πολλών παραγόντων της εποχής μας, όπως το άγχος, τα ψυχολογικά και ψυχικές ασθένειες.
Πολλές είναι οι επιστήμες και οι τεχνολογικές γνώσεις, που τείνουν να αλλάξουν την προοπτική της ανθρώπινης μοίρας, που είναι πολλές φορές βαριά και νομοτελειακή.
Ψάχνει λοιπόν ο άνθρωπος, πέρα από όλα αυτά που παραπάνω αναφέραμε, αναζητάει απαντήσεις στις πολύ  εναγώνιες απορίες του, που τον απασχολούν σε καθημερινή βάση.
Η πολυμέρεια και η ευρηματικότητα του ανθρώπου, δεν αφήνει τίποτα σε αυτή του την αναζήτηση, δεν αφήνει τίποτε εκτός της διερεύνησης του. Κάνει χρήση του νου του, που είναι μέρος της ψυχικής λειτουργίας του και προικισμένος από την Θεία Ουσία, κινείται σε πάρα πολλά επίπεδα για να βρει τις απαντήσεις των μεγάλων προβληματισμών του, συνειδητοποιώντας την αδυναμία του.
Ελπίζει και πιστεύει ότι δεν είναι μόνος σε τούτο τον απέραντο κόσμο, στο απέραντο αχανές σύμπαν, θέλει να διερευνήσει μέσα στις περιορισμένες για τούτα δυνατότητες, να έρθει σε επικοινωνία με άλλα νοήμονα όντα, τα οποία θα βρίσκονται να κατοικούν σε κάποιους απόμακρους ή και κοντινούς γαλαξίες και που θα μπορούσαν να κατέχουν περισσότερες γνώσεις και θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Το πιστεύουν αυτό οι επιστήμονες της διαστημικής κοσμολογίας και της ουράνιας μηχανικής, που ασχολούνται με τις κινήσεις των γαλαξιών των ηλιακών συστημάτων, αλλά και τις δυνάμεις και τα πεδία που αναπτύσσονται μεταξύ τους.
Αυτό ήταν το όνειρό του πατέρα των πυραύλων, του γερμανόφωνου Φον Μπράουν, ο οποίος μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θα βρεθεί στην Αμερική, όπου εκεί θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει τις επιστημονικές γνώσεις του και η εξέλιξη των πυραυλικών συστημάτων θα πάρει μία άλλη τροπή. Θα είναι ισχυροί και θα μπορούν να μεταφέρουν διάφορους δορυφόρους στο διάστημα και να προσεγγίσουν τα κοντινά άστρα ως πρώτο βήμα εκτός των γήινων επιτευγμάτων.
Όταν λοιπόν τον ρώτησαν γιατί ξοδεύονται τόσα χρήματα, ήταν τότε 11 εκατομμύρια δολάρια το 1970-1980, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή, απάντησε ότι το κέρδος θα είναι τεράστιο αν καταφέρουμε να έρθουμε σε επικοινωνία με κάποια νοήμονα όντα, με κάποιο πιο ανεπτυγμένο πολιτισμό, που θα είναι πιο πολιτισμένος και μπορεί να κατέχει και κάποια μορφή πνευματικότητας, και θα μπορεί αν επικοινωνήσουμε να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των ουσιαστικών προβλημάτων.
Η ανάπτυξη των τηλεσκοπίων, που στήνονται σε επίκαιρες θέσεις και επί ψηλών όρεων και βλέπουν στις εσχατιές του σύμπαντος, προσπαθούν να ανακαλύψουν νέα άστρα, τα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή αν έχουν τις ίδιες συνθήκες με τη Γη.
Η ανάπτυξη της αστρονομίας η ανάπτυξη πολλών επιστημόνων όπως της διαστημικής φυσικής, η ανάπτυξη των τεχνολογικών διαστημικών δυνατοτήτων. Αυτό είναι όντως καταπληκτικό.
Η διαστημική τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να περπατήσει στο κατασκότεινο διάστημα, ο πρώτος Ρώσος κοσμοναύτης Λεόνωφ. Θα βηματοπορήσει στο φεγγάρι, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στα χώματα της σελήνης, ο Αμερικανός αστροναύτης Άρμστρονγκ και είπε την περίφημη φράση: «Ένα μικρό βήμα του ανθρώπου, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».
Η ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας στην ολότητά της, βοηθάει και πάρα πολλούς άλλους τομείς της τεχνολογίας. Οι αποστολές ρομποτικών συστημάτων σε άλλους πλανήτες, που πραγματοποίησαν οι μεγάλες δυνάμεις σε έναν ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί μεταξύ τους, φθάνουν στον Άρη και στην Αφροδίτη, όπου για να φτάσουν απαιτούνται μακροχρόνια ταξίδια για να τους πλησιάσουν. Μάλιστα η αποστολή των Αμερικάνων στον Άρη, όπου η σεληνάκατος προσεδαφίστηκε και άρχισε να σκάπτει το έδαφος για την ανακάλυψη μάλλον απολιθωμένης προϋπάρχουσας ζωής. κάποιοι των επιστημόνων της NASA, διατύπωσαν την άποψη ότι ο πλανήτης αυτό σε κατοικείτο πριν από 4 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια και μάλιστα κάποιοι άλλοι διατείνονται ότι η Γη κατοικήθηκε από νοήματα όντα του Διαστήματος. Όλα αυτά παραμένουν θεωρίες τίποτα δεν έχει αποδειχθεί.
Συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες αποστόλων μη επανδρωμένων ρομποτικών συστημάτων, με ανταγωνισμούς μεταξύ Αμερικανών, Ρώσων και Κινέζων.
Ξεκίνησαν την αποστολή στον Ήλιο οι Αμερικανοί, κατασκεύασαν μία ιδιαίτερης τεχνολογίας ρομπότ, μέσα σε μία κάψουλα πολύ ανθεκτική σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, για να μπορέσουν να πλησιάσουν το ζωοδότη ήλιο όσο μπορούν πιο κοντά για να τον μελετήσουν. Είναι κάτι που ξεπερνάει και αυτή την ανθρώπινη φαντασία. Τούτο το φωτεινό άστρο, ήταν η πρώτη λατρευτική θεότητα όλων των πρωτόγονων λαών, ήταν οι ηλιολάτρεις και αυτή η δοξασία κράτησε χιλιετηρίδες, κι αυτό ήταν δικαιολογημένο, γιατί ήταν καθοριστικό στη ζωή τους.
Επειδή δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους απόμακρους πολιτισμούς που πιστεύουν ότι υπάρχουν, οι διάφοροι ειδικοί επιστήμονες διατείνονται μετά επιτάσεως, ότι στο αχανές αυτό σύμπαν κατοικούνται 4 εκατομμύρια άστρα. Η αγωνία της επικοινωνίας, η αγωνία της συνευρέσεως και ανταλλαγής εμπειριών, αυτή ήταν η αγωνία τους που πάντα υπήρχε από τα πανάρχαια χρόνια, πάντα τον άνθρωπο τον μάγευε το άγνωστο και η εξερεύνηση του.
Για τούτο η γήινη διαστημική τεχνολογία κατάφερε να εφεύρει τα ραδιοτηλεσκόπια, με τα τεράστια κάτοπτρα, τα οποία και αυτά τα στήνουν κατά συστάδες επί των υψηλών όρεων σε επίκαιρες μελετημένες θέσεις, για να ελέγχουν τον ουράνιο θόλο.
Εκπέμπουν συνεχώς σήματα μελωδίες και κείμενα, που ταξιδεύουν για να φτάσουν στις εσχατιές του σύμπαντος, για να τα διαβάσουν να τα ερμηνεύσουν κάποια των νοημόνων όντων που πιθανόν να κατοικούν στο αχανές σύμπαν. Και αυτό θα πρέπει να είναι το στίγμα της υπάρξεως μας, πολύ πιθανόν μπορεί να κατανοηθεί από αυτά.
Αλλά σε συνεχή βάση, λαμβάνονται ακατανόητα μηνύματα, τα οποία καταγράφονται σε υπολογιστές, αλλά δεν μπορούν να τα αποκρυπτογραφήσουν, γιατί δεν γνωρίζουμε τη γλώσσα τους. Κάποιος λοιπόν επιστήμονας της Silicon Valley, του παγκόσμιου αυτού κέντρου πληροφορικής, κατέθεσε την άποψη ότι η λύση στο πρόβλημα αυτό, θα είναι η εφεύρεση των κβαντικών υπολογιστικών συστημάτων, οι οποίοι είναι ισχυρότεροι των σημερινών κατά 100.000 φορές και που συνεχώς και αυτοί θα εξελίσσονται οπωσδήποτε. Θα διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες, αφού πρώτα εκπαιδευτούν κατάλληλα, με την εισαγωγή πολλών στοιχείων, θα μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τα σήματα αυτά και εξέφρασε την άποψη αυτό μπορεί να επιτευχθεί ύστερα από 20-30 χρόνια. Εάν αυτό κατάφεραν επιστήμονες και τεχνολόγοι να το επιτύχουν, αυτό θα αποτελέσει μία μοναδική επανάσταση για την εν γένει εξέλιξη του πολιτισμού, φυσικά σε ένα άλλο επίπεδο το οποίο σήμερα αγνοούμε. Και θα λάβει ο άνθρωπος πολλές απαντήσεις στους άλυτους προβληματισμούς του αν τα όντα αυτά είναι πιο λογικά, πιο νοήμονα του ανθρώπου. Εάν αυτά προέρχονται από ένα πιο εξελιγμένο πολιτισμό, ο οποίος πολύ πιθανό να έχει αναπτύξει πολλά των πνευματικών του επιπέδων.
Η ανθρώπινη επινοητικότητα και εφευρετικότητα, πάλι σε ένα διαρκή ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, επιδίδονται σε πολλές δραστηριότητες και επιδίδονται σε πολλές τεχνολογικές προσεγγίσεις, να αναπτύξουν την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία θα εφαρμόσουν στα παντοειδή ρομποτικά συστήματα και θα εισάγουν μεγάλες ανατροπές και καινοτομίες στην ανθρώπινη καθημερινότητα. Ήδη φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των εφαρμογών στην καθημερινή πρακτική, που κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο.
Η ρομποτική η οποία θα τεθεί και στην υπηρεσία της ιατρικής, με μοναδικά αποτελέσματα, να πραγματοποιούν εγχειρήσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αντιγράφοντας ανθρώπινες ενέργειες, δραστηριότητες και ικανότητες της ανθρώπινης λογικής.
Μπορούμε να αναφερθούμε στην ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας και την ανάπτυξη πολλών κλάδων. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα προσδοκά να θέσει σε μία καθολική εφαρμογή για το καλό των ανθρώπων, για την θεραπεία των ασθενειών.
μία άλλη καινοτομία των επιστημόνων είναι η κλωνοποίηση ζώων και ανθρώπων, αλλά και η δημιουργία διαφόρων ιστών για μεταφύτευση ανθρώπινων οργάνων. Η κλωνοποίηση μπορεί να δημιουργήσει πανομοιότυπους ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι όμοιοι στη όψη, αλλά θα διαφέρουν στο ψυχικό μέρος τους.
Η Θεολογία, η οποία πάντοτε θα αποτελεί την Θεϊκή επιστήμη, την οποία μπορεί να την πλησιάσει ο άνθρωπος, εφαρμόζοντας τα θεϊκά προτάγματα, για να μπορέσει να κτίσει καθαρή καρδιά, να διαθέτει ταπείνωση, να κινείται μακριά από εγωιστικές επάρσεις, θα είναι η απάντηση στον ουσιαστικό προβληματισμό του.
Οι εναγώνιοι προβληματισμοί του πάντα θα υπάρχουν, θα τον προβληματίζουν και όση πρόοδος επιτευχθεί στους επιστημονικούς και τεχνολογικούς κλάδους, ο άνθρωπος θα συνεχίσει να ανακυκλώνει την άγνοια του και να ψάχνει να βρει λύσεις μέσω των αδυναμιών, του αρκεί αυτή να την συναισθάνεται. πάντα θα θέτει προβληματισμούς και ερωτηματικά, έτσι είναι δημιουργημένος εν ελευθερία να κινείται σε πολλά επίπεδα του επιστητού.
Η Θεολογία λοιπόν είναι ανυπέρβλητη επιστημονική και κατά Θεόν γνώση, κάποιοι αυτό δεν το αποδέχονται, αλλά αυτό είναι μία πραγματικότητα, πάντα θα υπάρχουν και από αυτούς.

Υ.Γ.: Το άρθρο αυτό θα λάβει διάφορες διαστάσεις, γιατί άπτεται πολλών πτυχών, αλλά περιοριζόμαστε με τα ελάχιστα που αναφέρουμε και ελπίζουμε να επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.