Συμπολίτες της Αιτωλ/νίας.
Η περιφερειακή παράταξη
''Αντίσταση Πολιτών Δ. Ελλάδας'' θεωρεί ότι ο τομέας τα ενέργειας και των καυσίμων είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας για το λαό και την χώρα μας. Η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές καυσίμων και η παραγωγή Ενέργειας με ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο και μόνο ενός κοινωνικοποιημένου φορέα σε μια κοινωνική εξουσία.
Για εμάς ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής της Ενέργειας όσο αφορά την παραγωγή και την διάθεσή στην κοινωνία για κατανάλωση, πρέπει να είναι ο κοινωνικοποιημένος τομέας της οικονομίας.
Η υπεράσπιση του περιβάλλοντος, η αειφορία, η βιωσιμότητά του θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα για κάθε πολίτη, αφού η ίδια του η ζωή του είναι ενταγμένη σε αυτό και κάθε παρέμβαση που οδηγεί στην υποβάθμιση ή καταστροφή του, επηρεάζει ανυπολόγιστα όλες τις λειτουργίες.
Τίθεται ευθέως το τρισυπόστατο ερώτημα... Από ποιόν, για ποιόν κα γιατί γίνεται η συγκεκριμένη «Επένδυση» ή έργο ΑΠΕ; Η ταύτιση «επενδύσεων» στην ενέργεια με Βιομηχανικές ΑΠΕ και με επιδότηση από την τσέπη του πολίτη σε επιχειρηματικούς κύκλους, υπηρετούν κερδοσκοπικά συμφέροντα και οδηγούν τις κοινωνίες μας σε νέα ενεργειακή φτώχια και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι κοινωνίες των πολιτών οφείλουν να διεκδικούν και να επιβάλλουν την παρεμπόδιση της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών ώστε να έχουν πρόσβαση οι πολίτες όλης της χώρας όπως το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα, κά.
Η υφιστάμενη κατάσταση, με την πυκνή χωρική ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Π.Δ.Ε, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις τους και ειδικότερα την αξιολόγηση των εγκαταστάσεών τους που βρίσκονται εντός ή επηρεάζουν περιοχές Natura 2000.
Οφείλει να παίρνει υπ΄ όψη:
- τον εγκεκριμένο σχεδιασμό σε περιφερειακό - τοπικό επίπεδο (Περιφερειακό Χωροταξικό και πολιτική τοπίου, κ.α.).
- την συσχέτιση - αλληλεπίδραση με άλλα Χωροταξικά Σχέδια, κρίσιμα για την ανάπτυξη της Π.Δ.Ε., όπως αυτό του Τουρισμού (που εξακολουθεί να μην υπάρχει).
- την προστασία του περιβάλλοντος και της σημαντικής βιοποικιλότητας της περιοχής της Π.Δ.Ε., που προϋποθέτει την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και την έκδοση των Π.Δ. για τις όλες τις προστατευόμενες περιοχές, που θα καθορίζουν τις ζώνες προστασίας (ανάλογα με την σημαντικότητα των προστατευταίων αντικειμένων, οικοτόπων και ειδών), καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση έργων και δραστηριοτήτων σε αυτές.
Με βάση τα παραπάνω και μέχρι την αναθεώρηση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, με την αναμενόμενη επικαιροποίηση - βελτίωση των κατευθύνσεων χωροθέτησης των έργων, με την ενσωμάτωση εργαλείων εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας των περιοχών, καθώς και των κρίσιμων παραμέτρων που αναφέρθηκαν συνοπτικά η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να σταματήσει να αδειοδοτεί ανεξέλεγκτα.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις μας όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα ως ''Αντίσταση Πολιτών'' στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει ως στόχο την ανάδειξη των αυθαιρεσιών και των μεθοδεύσεων εξυπηρέτησης «επενδυτών» που αντιστρατεύονται την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
Η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει παρ΄ όλα αυτά, συνεχίζει να υπηρετεί επιχειρηματικούς κύκλους, ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης της Ν.Δ., στο όνομα της δήθεν ενεργειακής επάρκειας της χώρας (δες μπαταρία της Ευρώπης σε δηλώσεις Μητσοτάκη). Χορηγεί άδειες σε Ενεργειακές Κοινότητες για την εγκατάσταση δεκάδων βιομηχανικών Αιολικών και Φωτοβολταϊκών σε όλη την Αιτωλ/νία, Αχαΐα και Ηλεία σε ιδιωτικά συμφέροντα όταν το κόστος υποβάθμισης του περιβάλλοντος είναι δεδομένο και τα αποτελέσματα της παραγωγής ενέργειας είναι πενιχρά.
Η συστράτευση των τοπικών κοινωνιών και κινημάτων για διεκδικήσεις, την ανατροπή των καταστροφικών περιβαλλοντικών πολιτικών είναι αναγκαία όσο ποτέ!
Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η επερώτησή μας που κατατέθηκε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και είναι η παρακάτω.
----------------------------
Μεσολόγγι 26/3/2022
EΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη
Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
κο Λάμπρο Δημητρογιάννη
Κύριε Περιφερειάρχη.
Εδώ και πολύ καιρό μεθοδεύεται η εγκατάσταση μεμονωμένων αιολικών σταθμών, μέσω του θεσμού των ''Ενεργειακών Κοινοτήτων'', με την αποφυγή των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση, μακριά από τις τοπικές κοινωνίες και χωρίς την γνώμη των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
Η ΠΔΕ δεν μας παρείχε καμία ενημέρωση ότι προβαίνει σε σχετικές fast track αδειοδοτήσεις, στηριζόμενη σε νομική γνωμάτευση από ένα τμήμα της νομικής της υπηρεσίας, του νομικού συμβούλου της Π.Ε. Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι, αντιλαμβανόμενη προφανώς ότι τίθεται θέμα νομιμότητας στην όλη διαδικασία. Η εν λόγω γνωμάτευση, η οποία δεν προκύπτει άμεσα στο σύνολό της από τα προσβαλλόμενα έγγραφα για την αδειοδότηση των αιολικών σταθμών, αλλά την αναζητήσαμε από την απλή αναφορά της σε αυτά, αναδεικνύει ουσιαστικά την προσπάθεια για εν’ κρυπτό παρέμβαση στο σύνολο της Π.Ε. Αιτωλ/νίας, που όπως προκύπτει είναι καταστρεπτική.
Ειδικά στο δήμο Ναυπακτίας, προκύπτουν οι παρακάτω ενεργειακές κοινότητες που συντονίζει η Ε.Α.Σ Αγρινίου σε Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Ναυπακτίας.
- ΑΙΟΛΟΣ: ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΨΗΛΗ ΡΑΧΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΡΦΟΠΕΤΑΛΙΑΣ
- ΑΛΚΥΟΝΗ: ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΠΑΛΟΥΚΙ
- ΒΟΡΕΑΣ: ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΡΔΙΝΗΣ
- ΕΝΩΣΗ: ΠΥΛΛΗΝΗΣ ΠΑΙΩΝΙΑ, ΠΥΛΛΗΝΗΣ ΨΗΛΗ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΧΛΑΔΟΚΑΣΤΡΟ
- ΕΥΡΟΣ: ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΑΡΕΝΤΑ
- ΙΚΑΡΟΣ: ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ, ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΑΛΩΝΑΚΙ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΤΣΕΚΟΥΡΟ
- ΣΚΙΡΩΝ: ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΑΣ ΦΑΚΑ
Υπάρχουν επίσης ''Ενεργειακές Κοινότητες'' που έχουν αδειοδοτηθεί να εγκατασταθούν στην περιοχή της λίμνης Πηνείας σε Ηλεία, χωρίς να ακολουθηθεί η σύννομη διαδικασία που εγείρουν σοβαρές αντιδράσεις και προσφυγές από τις τοπικές κοινωνίες.
Επανερχόμαστε λοιπόν ενισχυτικά των ανωτέρω, αναφορικά και με τον τρόπο και την ημερομηνία διαβίβασης του σχετικού εγγράφου σε εμάς, περιορίζοντας ουσιαστικά τον χρόνο ενημέρωσης και την όποια αντίδρασή μας. Η υπηρεσία της ΠΔΕ, Δ/νση ΠΕΧΩ Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Αιτωλ/νίας, αποδείχτηκε δυστυχώς ότι συνέβαλλε σε μια θεσμική υπέρβαση όσο αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών, βασιζόμενη σε μια νομική γνωμάτευση που στερείται νομιμότητας και όχι στο νόμο.
Με τη νομική γνωμάτευση, το υπ’ αριθμ. ΠΔΕ/ΔΠΧΣ/193589/3591/12-07-2021 έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας της ΠΔΕ, Π.Ε. Αιτ/νίας, με θέμα «Αδειοδότηση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Κατηγορίας Β' στην Π.Ε. Αιτ/νίας» και τις σχετικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, είναι φανερό ότι η Περιφερειακή Αρχή ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας, αφού παρακάμπτει την σχετική νομοθεσία, την άποψη/οδηγίες του Υπουργείου (έγγραφο ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/ 45322/558/11-5-2021), καθώς και τις 2784/2014 και 2157/2019 αποφάσεις του ΣτΕ περί κατάτμησης.
Η Περιφερειακή Αρχή, η οποία όφειλε να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον, το φυσικό περιβάλλον και τους προστατευόμενους οικότοπους και είδη, προβαίνει σε οφθαλμοφανή παρατυπία, δίνοντας αποσπασματικά τυπικές περιβαλλοντικές εγκρίσεις όπως οι παρούσες, με άλλοθι την ως άνω νομική γνωμάτευση, αντί να προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες ακολουθώντας τις οδηγίες του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος, την ισχύουσα νομοθεσία και κύρια αξιολογώντας επί της ουσίας την ευαισθησία και την οικολογική κρισιμότητα των περιοχών εγκατάστασης των αιολικών σταθμών.
Κατά την συζήτηση ανάλογης επερώτησης που κατατέθηκε από την ''Οικολογική Δυτική Ελλάδα'' στις 3/1/2022, η Περιφερειακή αρχή δια του Αντιπεριφερειάρχη κ. Λάμπρου Δημητρογιάννη προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα περί νομιμότητας της εγκατάστασης των εν λόγω αιολικών σταθμών των ''Ενεργειακών Κοινοτήτων'', χρησιμοποιώντας την παραπάνω νομιμοφανή γνωμάτευση και υποστηρίζοντας τις αδειοδοτήσεις, πράγμα που οδήγησε στο να εκτεθεί η Περιφερειακή Αρχή.
Προκύπτει από το έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος (αριθ. πρωτ. έγγραφου ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/17908/473/23-02-2022), αφού σύμφωνα με έγγραφο έγινε σαφές ότι οι έξι αποφάσεις υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) για Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, είναι παράτυπες και απαιτείται άμεσα η ανάκλησή τους.
Συγκεκριμένα με το παραπάνω έγγραφο η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ ζητά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να μην ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής των αιολικών σταθμών και να επαναξιολογήσει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις τους, όταν ολοκληρωθεί η αναλυτικά αναφερόμενη Δράση που υλοποιείται στην περιοχή και εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα, αποφασίζοντας τελικά την υλοποίηση ή όχι των εν λόγω ΑΣΠΗΕ.
Ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:
1. Πως θα αντιμετωπίσετε υπηρεσιακές υπερβάσεις των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων στις Περιφερειακές Ενότητες, όπως η συγκεκριμένη της Δ/νσης ΠΕΧΩ Σχεδιασμού, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Αιτωλ/νίας, που εκθέτουν την Περιφερειακή Αρχή και βάζουν σε κίνδυνο αυστηρά προστατευόμενα είδη στην περιοχή;
2. Πότε θα προχωρήσετε στην ανάκληση των περιβαλλοντικών αδειδοτήσεων των εν λόγω αιολικών σταθμών των ''Ενεργειακών Κοινοτήτω'', που παράνομα έχουν αδειοδοτηθεί, όταν μάλιστα η Ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι το ρόλο του συντονισμού των ενεργειακών κοινοτήτων τον παίζουν οι τοπικές κοινωνίες, καθώς και οι περιφερειακές αρχές χαρτογραφώντας τα τοπικά αποθέματα ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις προτεραιότητες μιας περιοχής;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Χατζηλάμπρου Βασίλης Κούστας Κώστας
Εύγε στους συμπολίτες μας εύγε !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤης << Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας >>