Στις 21 Ιουνίου 2020 σας ενημερώσαμε περιληπτικά για το τι περιλαμβάνει η μελέτη της νέας πλατείας του Μύτικα (δείτε
εδώ).
Σήμερα επανερχόμαστε και σας ξαναπαρουσιάζουμε περιληπτικά στοιχεία της μελέτης, όπου συνοπτικά θα τονίσουμε ότι η νέα πλατεία του Μύτικα με βάση τη μελέτη, θα περιλαμβάνει περισσότερο πράσινο, περισσότερα δέντρα και συνέχιση ύπαρξης νέου καλαίσθητου μνημείου για τη συλλογική μνήμη των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς Μυτικιωτών, κάτι που αποτυπώνεται εμφανώς και για όσους έκαναν τον ελάχιστο κόπο να κοιτάξουν, στα σχέδια της πλατείας που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.
Η γνώση στοιχείων της μελέτης από τους πολίτες, εξυπηρετεί και ωφελεί για να τοποθετούμαστε ορθά με βάση την πραγματικότητα και όχι ότι φανταζόμαστε ή ακούμε να μας λένε στα καφενεία, αλλά κυρίως για να αποτιμούμε το τελικό αποτέλεσμα, να συγκρίνουμε με τα προβλεπόμενα της μελέτης και να γίνεται η απαραίτητη κριτική, η δημόσια λογοδοσία ακόμα και αυτή η διαμαρτυρία αν κάτι έχει πάει λάθος.
---------------------------------
ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ.
Ο Μύτικας είναι ένα χωριό «νέο» σχετικά, καθώς δημιουργήθηκε μετά την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους, παρουσιάζοντας ανάπτυξη περί το 1830, οπότε και άρχισαν να εγκαθίστανται οι πρώτες δημόσιες υπηρεσίες.
Στην περιοχή της τωρινής πλατείας, υπήρχε λίμνη και το 1936, οπότε ο οικισμός απέκτησε σχέδιο πόλεως, προτείνεται να μετατραπεί αυτή σε λεκάνη λιμένα.
Η λίμνη τελικά αποξηράνθηκε τεχνητά κατά τη δεκαετία του ’70 και μετά από πολλές προτάσεις για τη χρήση του χώρου που προέκυψε, κατέληξε στη σημερινή της μορφή.
Έτσι, ένα τμήμα της καταλαμβάνεται από την υπάρχουσα πλατεία και ένα άλλο τμήμα της αρχικής έκτασης χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία κτιρίου διοίκησης, που αυτή τη στιγμή στεγάζει το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, ενώ εξακολουθεί ανάμεσα στους ντόπιους να αναφέρεται ως «λίμνη».
Το Δημοτικό αναμένεται να μεταφερθεί στο νέο κτίριο σχολείου, που χτίζεται και θα τελειώσει σύντομα, όπως και το Νηπιαγωγείο που αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε λυόμενα κτίσματα επί της ίδιας έκτασης.
Με τη μεταφορά του Δημοτικού Σχολείου, θα ελευθερωθεί και ένα τμήμα που χρησιμοποιείται ως προαύλιό του.
Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι το κτίριο του πνευματικού – πολιτιστικού κέντρου του χωριού, που ήταν και το πρώτο Δημοτικό Σχολείο, χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα, βρίσκεται γειτονικά της πλατείας και ο αύλειος χώρος του έχει έξοδο προς αυτήν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
Η πλατεία, όπως είναι διαμορφωμένη, δεν έχει ιδιαίτερη συμμετοχή, ως αστικός χώρος, στην καθημερινή ζωή των κατοίκων. Τόσο οι υψομετρικές διαφορές όσο και το υπάρχον πράσινο δεν την καθιστούν φιλική προς τους χρήστες. Ο χώρος χρησιμοποιείται κυρίως για εκδηλώσεις και από τα παιδιά, ως χώρος συνάντησης και παιχνιδιού. Η εμπορική δραστηριότητα και ο χώρος συνάντησης των κατοίκων ήταν και είναι πάντα ο κεντρικός δρόμος, η «αγορά».
Στη νέα διαμόρφωση, λαμβάνεται υπόψη τόσο η ιστορική μνήμη του χωριού, όσο και οι ανάγκες χρήσης της πλατείας σε συνάρτηση με τα τεκταινόμενα κατά τη διάρκεια του έτους. Έτσι, με άξονα το βιοκλιματικό σχεδιασμό, επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής, φιλικός προς τους χρήστες, με εύκολη πρόσβαση και σύνδεση με τα γύρω σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και ταυτόχρονη δημιουργία ελεύθερου χώρου για τη διενέργεια εκδηλώσεων.
Ένας κεντρικός χώρος, στον άξονα βορρά – νότου, ανοίγεται από το κέντρο του οικισμού βλέποντας προς τη θάλασσα και λειτουργώντας ως χώρος περιπάτου, συνάντησης και συγκέντρωσης και αφήνοντας το θαλασσινό στοιχείο να εισέλθει.
Ένας άλλος άξονας κατά τη διεύθυνση ανατολής – δύσης διαπερνά την πλατεία, εξυπηρετώντας και το υπάρχον κτίριο στα νοτιοανατολικά και διευκολύνοντας την πρόσβαση και τη σύνδεση με την «αγορά», καθώς από τον κεντρικό δρόμο, στη δυτική πλευρά της πλατείας καταλήγουν δίοδοι, τα παλιά «σοκάκια» του οικισμού, δημιουργώντας εξόδους – οπτικές εκτονώσεις μεταξύ των δύο χώρων.
Στον άξονα μιας τέτοιας διόδου τοποθετείται ένα σιντριβάνι, σε κεντρική θέση στο σύνολο της έκτασης ώστε να λειτουργήσει διττά ως σημείο ενδιαφέροντος, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ανάμνηση του νερού της «λίμνης» και μέσο δροσισμού κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών του καλοκαιριού.
Ο δρόμος που έρχεται από το κέντρο του οικισμού στο βορρά, επεκτείνεται σαν περίπατος μέσα στην πλατεία ενώ ένας άξονας από το πολιτιστικό - πνευματικό κέντρο προς το μέσον της πλατείας δημιουργείται και εντείνεται με την κατασκευή πέργκολας, όπου φυτεύεται το παραδοσιακό αγιόκλημα, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια σκιασμένη περιοχή ανάπαυσης, κοντά στο σιντριβάνι αλλά και στο χώρο παιχνιδιού που χωροθετείται μπροστά στο υπάρχον κτίριο, σε προστατευμένο τμήμα της έκτασης.
Εδώ προτείνεται η εγκατάσταση μουσικού παιδότοπου και δύο κερκίδες κατασκευάζονται ανατολικά, αφήνοντας αρκετό χώρο για ελεύθερο παιχνίδι. Μετά τον παιδότοπο, ένα τμήμα της έκτασης της πλατείας, στην ανατολική πλευρά της, χρησιμοποιείται για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, απαραίτητου για την εξυπηρέτηση τόσο της ίδιας της πλατείας όσο και του κτιρίου και της «αγοράς» του χωριού.
Το πράσινο είναι βασικό μέσο του σχεδιασμού, σε συνδυασμό με το σιντριβάνι. Τα δέντρα επιλέγονται με γνώμονα τις ανάγκες προστασίας από τον άνεμο, τη σκίαση και τον ηλιασμό αλλά και με τη λογική της μνήμης του τόπου, σε σχέση με καλλιέργειες και «περιβόλια» που ήταν κάποτε σημαντικά για την περιοχή, όπως ήταν και το στοιχείο του νερού, σε συνάρτηση με τα χρώματα των φύλλων και την εποχική ανθοφορία, τα χρώματα και το άρωμά της.
Σκοπός είναι τόσο η δημιουργία μικροκλίματος άνεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όσο και η επιδίωξη να αντιλαμβάνεται ο χρήστης το χώρο με όλες τις αισθήσεις του, αποκτώντας μνήμες - «σημεία» αναφοράς σε αυτόν, να τον καθιστούν φιλικό και να βοηθούν στην οικειοποίησή του.
Από την πλευρά του βορρά η πλατεία είναι προστατευμένη από τη σειρά των σπιτιών, ενώ από το νότο έρχεται ο θαλασσινός άνεμος. Δημιουργείται λοιπόν ένα «πάρκο» με δέντρα κυρίως φυλλοβόλα που προστατεύουν με τη σκιά τους από το δυνατό καλοκαιρινό ήλιο, αφήνοντας όμως τις ευεργετικές ακτίνες του να περνούν το χειμώνα.
Σε ένα μεγάλο τμήμα επιφάνειας γίνεται σπορά χλοοτάπητα, ανθεκτικού σε καταπονήσεις και υψηλές θερμοκρασίες, που θα περιέχει σπόρους άγριων λουλουδιών, ώστε την άνοιξη να έχει πολύχρωμη όψη. Η εδαφοκάλυψη με το χλοοτάπητα, σε ικανό τμήμα της έκτασης της πλατείας, συμβάλλει στη δημιουργία του μικροκλίματος, λειτουργώντας σε συνδυασμό με τα ψηλά φυλλοβόλα δέντρα, αμυγδαλιές και ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, που τοποθετούνται σε σχέση με τους βασικούς άξονες περιπάτου, για σκίαση.
Μια καλλωπιστική δαμασκηνιά, με το κόκκινο-καφέ φύλλωμα και τα ωραία άνθη, δίνει χρώμα στο κέντρο της περιοχής που περιβάλλουν οι αμυγδαλιές, οι οποίες ανθίζουν πρώτες στο τέλος του χειμώνα ζωντανεύοντας το τοπίο. Οι ακακίες ανθίζουν άνοιξη - καλοκαίρι δίνοντας χρώμα και άρωμα στους βραδινούς περιπάτους, ενώ οι νεραντζιές, που φυτεύονται στο τμήμα όπου τοποθετείται το υπάρχον ηρώο, μένουν θαλερές όλο το χρόνο ευωδιάζοντας την άνοιξη και ομορφαίνοντας με τους καρπούς τους.
Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύονται ιτιές κλαίουσες, χαρακτηριστικό δέντρο που φύεται κοντά σε νερό, με χαρακτηριστική ανάπτυξη κλαδιών και ανθοφορία. Μια σειρά δέντρων, κουτσουπιών, δίνει σκιά και χρώμα στο χώρο παιχνιδιού κι ένα φυτεμένο τμήμα με λιγούστρα, σε επαφή με τις κερκίδες, λειτουργεί ως διαχωριστικό με το χώρο στάθμευσης. Περιμετρικά του τελευταίου φυτεύονται χαρουπιές, που πρασινίζουν το χώρο και δημιουργούν σκιά για τους πεζούς.
Όσον αφορά στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας, προτείνεται η χρήση της δυτικής οδού ως μικτής χρήσης, πολύ χαμηλής ταχύτητας, για κύρια χρήση από πεζούς και ποδηλάτες και τοπική εξυπηρέτηση. Ο δρόμος ανατολικά δέχεται τον κύριο όγκο της κίνησης διπλής κατεύθυνσης και εξυπηρέτησης του χώρου στάθμευσης.
Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν επιγραμματικά είναι οι εξής:
- Καθαίρεση τμήματος της υφιστάμενης πλατείας και νέος σχεδιασμός εντός ορίων του κοινοχρήστου χώρου του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως.
- Γενική εκσκαφή – εξυγίανση κατά μέσο όρο 50 εκατ. και επίχωση με κατάλληλα υλικά.
- Σκυρόδεμα καθαριότητας ως υπόβαση των πλακοστρώσεων
- Επίστρωση της πλατείας με υλικά που ακολουθούν τις αρχές της βιοκλιματικής (πλάκες με ψυχρά υλικά, χώροι πρασίνου κ.λπ.).
- Ασφαλής διέλευση των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας με τη δημιουργία ραμπών πρόσβασης και την διάστρωση πλακών με ραβδώσεις.
- Καθαιρέσεις όλων των ανισοσταθμιών και όλων των σκυροδεμάτων της πλατείας (τοιχία, κράσπεδα, επιφάνειες με σκυρόδεμα επικίνδυνες για το κοινό κ.λπ.).
- Αποξήλωση πλακόστρωσης πλατείας.
- Καθαίρεση της περίφραξης του υφιστάμενου Δημοτικού Σχολείου (το υφιστάμενο Δημοτικό σχολείο βρίσκεται στον Κοινόχρηστο Χώρο του Σχεδίου Πόλης του Μύτικα και έως το Σεπτέμβριο του 2020 πρόκειται να μεταφερθεί σε νέο κτίριο το οποίο είναι ήδη υπό κατασκευή).
- Κατασκευή νέου τμήματος πλατείας επί του πρώην περιβάλλοντα χώρου του Δημοτικού Σχολείου.
- Φύτευση καταλλήλων φυτών σύμφωνα με το βιοκλιματικό σχεδιασμό που θα κρατάει τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα προστατεύοντας από τους ισχυρούς ανέμους και εξασφαλίζοντας τον ηλιασμό. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα απομακρύνεται η πλεονάζουσα θερμότητα και θα εκμεταλλεύεται τη δροσιά των ανέμων.
- Επαρκής φωτισμός και ανάδειξη της πλατείας μέσω αυτού με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, με καλύτερη ποιότητα φωτισμού και εξοικονόμηση ενέργειας, με υπόγεια δίκτυα καλωδίων.
- Αντικατάσταση και μετατόπιση του υφιστάμενου πίλαρ οδοφωτισμού.
- Κατασκευή βρύσης πόσιμου ύδατος καθώς και σιντριβανιού.
- Τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων κ.λπ.).
- Κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση περιμετρικά της πλατείας για την ασφαλή διέλευση των πεζών και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.
Τα φωτιστικά που θα τοποθετηθούν θα είναι τύπου:
Ενώ το χώρο της πέργκολας θα φωτίζουν επιδαπέδια σποτάκια τύπου:
Οι πλακοστρώσεις της νέας πλατείας θα γίνουν με τα κάτωθι υλικά:
α. Πλακόστρωση με πλάκες από σκυρόδεμα για την όδευση των τυφλών σε διαστάσεις 40εκ Χ40εκ, ακολουθώντας τις τεχνικές οδηγίες και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις και διατάξεις. Οι πλάκες θα είναι χρώματος κίτρινου:
β. Πλακόστρωση με βοτσαλόπλακα χρώματος λευκού (ψιλή ψηφίδα) πλάτους 40εκ. x 40εκ. και πάχους 5εκ. Όπως εμφανίζεται στην πιο κάτω εικόνα:
γ. Πλακόστρωση με βοτσαλόπλακα χρώματος λευκού και πράσινου (ψιλή ψηφίδα) πλάτους 40εκ. x 40εκ. Και πάχους 5εκ. Όπως εμφανίζεται στην πιο κάτω εικόνα :
δ. Διακοσμητικό βότσαλο Θάσου, όπως εμφανίζεται στην πιο κάτω εικόνα και θα τοποθετηθεί στη θέση που εμφανίζεται στα σχέδια της διαμόρφωσης της νέας πλατείας περιμετρικά του σιντριβανιού, με διάμετρο βότσαλου 8-13εκ. :
ε. Πλάκες μαρμάρου λευκού Διονύσου, εξαιρετικά σκληρού,πάχους 3εκ., όπως εμφανίζεται στην πιο κάτω εικόνα:
στ. Πλακόστρωση με μαύρο μάρμαρο Λιβαδειάς πάχους 3 εκ., όπως εμφανίζεται στην πιο κάτω εικόνα:
ζ. Πλακόστρωση με λευκή τσιμεντόπλακα από ψυχρά υλικά, όπως εμφανίζεται στην πιο κάτω φωτογραφία, πάχους 3cm:
Τα καθιστικά σώματα που θα τοποθετηθούν θα είναι δύο τύπων, με και χωρίς πλάτη στήριξης, τύπου:
Ενώ ο χώρος του σιντριβανιού θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τη λεπτομέρεια:
ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
- Τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού οικισμού του Μύτικα και των γύρω περιοχών του Δήμου Ξηρομέρου.
- Αναβάθμιση της περιοχής.
- Αναβάθμιση της αισθητικής της περιοχής.
- Οικονομικά οφέλη στις επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται στην περιοχή της Πλατείας.
- Δημιουργία χώρου αναψυχής για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.
- Προστασία του περιβάλλοντος βάσει του βιοκλιματικού σχεδιασμού της Πλατείας και των νέων δενδροφυτεύσεων που θα πραγματοποιηθούν.
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών.
- Ανάπτυξη της αίσθησης ασφάλειας λόγω του νέου επαρκή φωτισμού.
- Σύνδεση του υφιστάμενου πολυσύχναστου πεζοδρόμου με τη νέα πλατεία και ανάπτυξη τουριστικής κίνησης και σε αυτό το κομμάτι του οικισμού.
- Ανάπτυξη υποδομών για ΑΜΕΑ και την ελεύθερη πρόσβαση σε όλη την πλατεία χωρίς ανισσοσταθμίες και εμπόδια και με δημιουργία ραμπών και υποδομών για όδευση τυφλών.
Η Ανάπλαση της Πλατείας του Οικισμού Μύτικα θα διαμορφωθεί ως εξής:
Εικόνα 1 - Γενική Διαμόρφωση.
Εικόνα 2 - Λεπτομέρεια Διαμόρφωσης.
Η απόλαυση χρειάζεται υπομονή.
ΑπάντησηΔιαγραφή