Γερμανοί και Άγγλοι είναι κυρίως οι εθνικότητες που προτιμούν τη Δυτική Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η περιοχή θα είχε «πλημμυρίσει» με κόσμο αν βλέπαμε Ρώσους και Ουκρανούς, αλλά ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα…
Το πρόσημο είναι θετικό. Σαφώς και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα, όμως και πάλι, δεδομένων των συνθηκών και της δύσκολης συγκυρίας, ο… παρονομαστής είναι μεγαλύτερος από τον αριθμητή!
Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, κατέθεσαν στην «Π» την παραπάνω κοινή διατύπωση-διαπίστωση, αναφορικά με την εξέλιξη της κίνησης στις ξενοδοχειακές μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από το ξεκίνημα της θερινής τουριστικής περιόδου έως και σήμερα, όπου κορυφώνονται οι καλοκαιρινές εξορμήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, όσο και η ενεργειακή κρίση που κρατάει από τις αρχές του 2022 προκάλεσαν σοβαρές απώλειες (και) στην περιοχή μας, καθώς οι τουρίστες από τη Ρωσία, τις χώρες της Βαλτικής και από άλλες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης δεν ταξίδεψαν φέτος στα μέρη μας (τα οποία παραδοσιακά επισκέπτονται εδώ και 10ετίες…), όμως και πάλι η προσέλευση επισκεπτών από το εξωτερικό ήταν ικανοποιητική.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι την παρτίδα έσωσαν οι Έλληνες παραθεριστές, οι οποίοι ειδικά μετά το τέλος Ιουλίου ξεχύθηκαν στις θάλασσες της περιοχής μας για τα αυγουστιάτικα μπάνια τους, ανεβάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα νούμερα επισκεψιμότητας στα ξενοδοχεία της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσημα στοιχεία δεν έχουν καταγραφεί-συγκεντρωθεί ακόμη (σαφώς την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα έχουμε καλύτερη εικόνα), όμως η πληροφορία που μοιράζονται μαζί μας άνθρωποι που εμπλέκονται με τα του τουρισμού στους τρεις νομούς, είναι άκρως ενθαρρυντική.
Ακόμη πιο αισιόδοξο, όμως, είναι το γεγονός ότι η σεζόν θα «τραβήξει» και τον Σεπτέμβριο, οπότε υπάρχουν περιθώρια για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Αν ανέβουν, μάλιστα, λιγάκι παραπάνω και οι κατά κεφαλήν καταναλώσεις των τουριστών (απέχουν αρκετά από τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019), τα οφέλη για την περιοχή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερα.
Κοροβέσης: Ο Αύγουστος είναι πάντα ο μήνας του Έλληνα.
«Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν ακόμη, όμως δεδομένης της συγκυρίας, η κίνηση είναι καλή», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Κοροβέσης. «Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ηλείας, την οποία γνωρίζω αρκετά καλά, αυτές τις ημέρες δούλεψαν όλα τα μαγαζιά και υπήρχαν κρατήσεις σε καταλύματα, περισσότερο από Γερμανούς. Η σεζόν άργησε να ξεκινήσει, όμως ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά ο μήνας του Έλληνα. Οι συμπατριώτες μας ανεβάζουν ήδη την τουριστική επισκεψιμότητα», τόνισε ο Ν. Κοροβέσης και πρόσθεσε: «Η κίνηση φέτος στο αεροδρόμιο του Αράξου είναι μέτρια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τα καταλύματα σε Δυτική Αχαΐα και βόρεια Ηλεία, που είχαν κάνει συμφωνίες με Ρώσους, υπέστησαν πλήγμα. Όμως αισιοδοξούμε, καθώς η σεζόν θα πάει και τον Σεπτέμβριο. Γενικά, το πρόσημο στη Δυτική Ελλάδα είναι θετικό, αν και θα μπορούσε να πάει και καλύτερα».
Κανελλής: Κινητικότητα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
«Είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν είμαστε καλύτερα από πέρσι, όμως φαίνεται ότι μάλλον είμαστε καλύτερα, έστω και οριακά». Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, ο οποίος προχώρησε και σε μια εξειδικευμένη ανάλυση, κυρίως για την περιοχή της Αιγιαλείας που γνωρίζει αρκετά καλά. «Θεωρώ ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος πήγαν αρκετά καλά και η ροή επισκεπτών συνεχίζεται και με εισερχόμενο και με εξωτερικό τουρισμό. Ειδικά στην Αιγιαλεία βρέθηκαν πολλοί Ελληνες. Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου υπάρχει κινητικότητα στα ξενοδοχεία. Αντίστοιχο κλίμα επικρατεί σε όλη την Αχαΐα. Κάποια resort ξενοδοχεία δούλεψαν καλύτερα με αγορές εσωτερικού. Υπήρξαν αρκετές ακυρώσεις λόγω του πολέμου, καθώς παραδοσιακά την Αχαΐα προτιμούν Ρώσοι και Ουκρανοί και φέτος λόγω του πολέμου, οι ανατολικές αγορές δεν πήγαν καλά. Επίσης, ακυρώσεις είχαν και όσοι δούλευαν με Λιθουανούς και Πολωνούς».
Φλώρος: Πολύς κόσμος σε Ναύπακτο, Μύτικα και Πάλαιρο.
Εχοντας διατελέσει γραμματέας στην Ενωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας και φέροντας τη θεσμική ιδιότητα του αντιδημάρχου Τουρισμού του Δήμου Αγρινίου, ο Σπύρος Φλώρος κατέθεσε στην «Π» τις δικές του εκτιμήσεις για την τουριστική κίνηση στις ξενοδοχειακές μονάδες της ευρύτερης περιοχής. «Από τις ανεπίσημες καταγραφές που έχουν γίνει παρατηρούμε ότι παραθαλάσσιες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, όπως η Ναύπακτος, η Πάλαιρος και ο Μύτικας φιλοξενούν πολύ κόσμο. Ειδικά μετά τις 20 Ιουλίου υπάρχει έντονη κινητικότητα. Μην ξεχνάτε ότι η σεζόν είναι μικρή χρονικά σε αυτά τα μέρη. Αξιοπρόσεχτο είναι επίσης ότι τα χωριά γέμισαν και πάλι από κόσμο που είχε να έρθει δυο χρόνια στα μέρη μας. Ο εσωτερικός τουρισμός είναι έντονος. Η τάση που επικρατεί δείχνει ότι πάμε καλύτερα σε σχέση με πέρσι. Στα παράλια έχουμε αρκετούς ξένους και στη Ναύπακτο πολλούς Ελληνοαμερικάνους. Υπάρχει μόνο ένα θέμα με τις κατά κεφαλήν καταναλώσεις που απέχουν αρκετά από τα μεγέθη προ πανδημίας».
Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος – Pelop
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.