Προβλέψεις για ελαιοκομικό έτος 2022/23: Η παραγωγή ολοένα χαμηλώνει, οι τιμές ανεβαίνουν. Θα συνεχιστεί και τη νέα εμπορική περίοδο η αργή μεν, αλλά σταθερή άνοδος των τιμών χονδρικής παραγωγού.


Του Βασίλη Ζαμπούνη.

Παρακολουθώντας από κοντά και συνεχώς πως εξελίσσονται οι προβλέψεις για την παραγωγή της νέας ελαιοκομικής περιόδου 2022/23, μάλλον ήρθε η ώρα όχι μόνο να επιβεβαιώσουμε τους 2,8 εκ. τόνους της προηγούμενης εκτίμησης, {βλέπε Έγκυρες εκτιμήσεις του καθηγητή Juan Vilar για τις καιρικές συνθήκες και την παραγωγή της Ισπανίας}, αλλά και να προετοιμαζόμαστε να κατέβει ο πήχυς ακόμη χαμηλότερα.

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ.
Πράγματι, ο διεθνής αναλυτής και συνεργαζόμενος στο OLIVAENEWS Network, Juan Vilar, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Χαέν, σε σημερινή (χθεσινή) μας επικοινωνία δίνει τις παρακάτω ποσότητες:
– Ισπανία 1.050 χιλ. τόνοι μέγιστο και αν ο καιρός δεν βελτιωθεί (δηλ. να βρέξει) τότε το πρόβλημα ίσως σοβαρέψει ακόμη περισσότερο,
– Ιταλία περί τους 245 χιλ.,
– Ελλάδα 300 χιλ.,
– Πορτογαλία 115 χιλ. τόνοι,
– Σε μια συνολική παγκόσμια παραγωγή περί τους 2,8 εκ. τόνους,
– Ενώ η παγκόσμια κατανάλωση θα κυμανθεί κοντά στους 3,05 εκ. τόνους.

Την πρόβλεψη για 2,8 εκ. τόνους είχαμε αναφέρει στις αρχές Αυγούστου στο πλαίσιο της ανάλυσης: “Εάν το καλοκαίρι συνεχιστεί ως έχει, και δεν υπάρξει κάποια πτώση της θερμοκρασίας, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα μπορούσε να πέσει στους 2,8 εκατομμύρια τόνους, δημιουργώντας μια κατάσταση στην οποία η ζήτηση θα είναι μικρότερη από την παραγωγή, όχι όμως από την προσφορά, κάτι που θα διατηρούσε μια ισορροπία μεταξύ της κατανάλωσης και των διαθέσιμων (παραγωγή συν αποθέματα), τα οποία θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν το επίπεδο των τιμών παραγωγού. Γενικότερα, η ζήτηση δείχνει να πέφτει στις κύριες ελαιοπαραγωγές χώρες, όπου το ποσοστό της μείωσης είναι ήδη περίπου διψήφιο τους τελευταίους 12 μήνες.”

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ.
Συνεπώς, και με βάση την παραπάνω ανάλυση, θα ήταν λογικό να προβλέψουμε ότι θα συνεχιστεί και τη νέα εμπορική περίοδο η αργή μεν, αλλά σταθερή άνοδος των τιμών χονδρικής παραγωγού. Μία τιμή στόχος των 4,0 – 4,25 €/κιλό είναι εφικτή -αναφερόμαστε στις “συνήθεις” ποιότητες και όχι στα premium/extrissima- με δεδομένο το “χειρόφρενο” της μειωμένης κατανάλωσης και της οικονομικής κρίσης που μάλλον θα βαθύνει.
Η παραπάνω ανάλυση είναι εξαιρετικά ρεαλιστική και ορθά τεκμηριωμένη. Γι΄αυτό και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν από όσους σχεδιάζουν τις παρούσες και μελλοντικές τους κινήσεις.
Κι επειδή παρακολουθώ με ανάμικτα συναισθήματα τις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες πρόσφατα να ασχολούνται με το “εθνικό μας προϊόν”, θα παρακαλέσω να τηρούν τα μίνιμουμ: να αναζητούν τις σοβαρές πρωτογενείς πηγές, και φυσικά, να τις αναφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.