ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ευχαριστούμε πολύ τον συμπατριώτη μας από το Αρχοντοχώρι, συνταξιούχο Δάσκαλο Σπύρο Μήτση, για την παραχώρηση προς δημοσίευση της πολύ ενδιαφέρουσας εργασίας του, ώστε να μάθουμε όλοι μας άγνωστα πράγματα της τοπικής εκπαιδευτικής μας ιστορίας, μία πραγματική συνεισφορά στη συλλογική μνήμη του τόπου μας.
------------------------------------
Του Σπύρου Θεοδ. Μήτση.
Η παρούσα εργασία έχει τίτλο: «ΤΟ 2/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙΟΥ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 1949-1955 ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΑΡΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ (ΚΑΤΩΜΕΡΙ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ) ΚΑΙ ΚΛΕΙΩ ΣΟΦΙΑΝΟΥ (ΙΘΑΚΗΣΙΑ)» και αποτελεί το 7ο και το 8ο Κεφάλαιο της Η΄ Ενότητας που φέρει τον τίτλο: «Η Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου Αιτ/νίας κατά τη δεκαετία 1950-1960 και οι Επτανήσιοι Εκπαιδευτικοί».
Στο 7ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται ο συγκεντρωτικός πίνακας των ετών 1949-1952, που αναφέρεται στους εγγεγραμμένους, τους επιτυχόντες, τους αποτυχόντες, τους αποφοιτήσαντες, τους άριστους μαθητές, καθώς και πίνακας με τη σχολική διαρροή και την πρώτη εγγραφή των μαθητών κατά το σχολικό έτος 1951-1952.
Στο 8ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται η δράση του σχολείου που ξεκινά από το σχ. έτος 1949-1950 και φτάνει μέχρι το σχ. έτος 1954 - 1955, καθώς και το βιογραφικό του Μεγανησιώτη (Κατωμέρι) δασκάλου Άρη Κατωπόδη. Επιπλέον, παρουσιάζονται και σύντομες αφηγηματικές μνήμες παλαιών μαθητών, οι οποίες αναφέρονται τόσο στο δάσκαλο Άρη Κατωπόδη, όσο και στη δασκάλα Κλειώ Σοφιανού.
Σημείωση: Για να έχουμε ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα στην εργασία μας, ξεκινήσαμε πρώτα με την αναζήτηση στοιχείων στα ΓΑΚ Μεσολογγίου. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ψηφιοποιήσαμε όλο το αρχειακό υλικό που αφορούσε την περίοδο που εξετάζουμε (μαθητικές καταστάσεις, υπηρεσιακά έγγραφα, βιβλία, σφραγίδες…). Εν συνεχεία, ξεκινήσαμε να συλλέγουμε υλικό και στοιχεία (απολυτήρια, ελέγχους προόδου, σχολικές φωτογραφίες, τετράδια, … κ. ά.) από τους εν ζωή παλιούς μαθητές και δασκάλους, αλλά και από συγγενικά πρόσωπα των εκλιπόντων μαθητών και δασκάλων.
Επιπροσθέτως, καταγράψαμε και αξιολογήσαμε αφηγηματικές αναμνήσεις μαθητών εκείνης της περιόδου -σημερινών 70ρηδων και 75ρηδων- με σκοπό να αναδείξουμε τις εκπαιδευτικές και κοινωνικο πολιτισμικές μεταβολές που αναπτύχθηκαν στο σχολικό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Εν κατακλείδι, με την εργασία - μελέτη του αρχειακού και σχολικού υλικού, και την αξιολόγηση των αναμνηστικών αφηγήσεων - στοχεύουμε να αναδείξουμε τη δομή του τότε εκπαιδευτικού συστήματος, τις μεθόδους διδασκαλίας, το ωρολόγιο πρόγραμμα, τα αναλυτικά βιβλία-εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκπαιδευτικές δράσεις των δασκάλων… και κυρίως τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν την περίοδο αυτή μεταξύ των δασκάλων και των μαθητών στο ορεινό και άγονο Αρχοντοχώρι Αιτ/νίας.
Δείτε εδώ την εργασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.