Του Αποστόλη Κομπλίτση - Ακαρνάνας.
Λόγω της πληθώρας φαγητών συνταγών, υποτίθεται παραδοσιακών!! αλλά και “μαγειρευτών” που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εδώ και καιρό είπα να επαναφέρω κ’ εγώ κάτι που είχα γράψει δημόσια αρκετά χρόνια πρίν.
Τα παλιά εκείνα χρόνια... Μια φορά κι έναν καιρό... τότε παλιά που λέτε παιδιά μου... Αλήθεια ποιος από μας δεν έχει ακούσει αυτές τις κουβέντες; Κουβέντες που έβγαιναν από καρδιάς αλλά και μιας ζεστής αγκαλιάς του παππού, της γιαγιάς και μερικές φορές της μάνας. Όταν αποκαμωμένη από τις δουλειές έβρισκε και λίγο χρόνο για τα παιδιά της. Να πεί κι αυτή κανά παραμύθι ή καμιά ιστορία απ’ την καθημερινή της φτώχεια και τις δυσκολίες της εποχής. Μιας εποχής δύσκολης για τους περισσότερους ανθρώπους που ξεπεράστηκε με πολλούς αγώνες και θυσίες και οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία, μπορέσαμε και σταθήκαμε και πορευτήκαμε στη ζωή τίμια και περήφανα, ΟΡΘΙΟΙ.
Τούτο ‘δω που μας συμβαίνει σήμερα και το χειρότερο που έρχεται δεν είναι παραμύθι. Είναι αλήθεια. Είναι μια ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, που φαντάζει σαν το παραμύθι απ’ τα παλιά και την βιώνει καθημερινά η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.
Βέβαια, αυτοί που μας ανάγκασαν να βιώνουμε την τρομακτική αυτή κατάσταση, που υποβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα της ζωής μας, νομίζουν ότι θα μας το περάσουν σαν παραμύθι. Και νομίζουν ότι αποκαμωμένοι από τις κακουχίες και την ταλαιπωρία θα αποκοιμηθούμε.
Σκέφτηκαν πονηρά και ενήργησαν ύπουλα. Γιατί σου λέει – Τι είναι παραμύθι; Παραμύθι είναι η φιλοσοφία ζωής ενός λαού. Μια παρηγοριά και δέκα ψέματα. Έτσι λοιπόν σκέφτηκαν οι “Άρχοντες”, που στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για τους ανθρώπους και τους μετράνε σαν αριθμούς κι όχι σαν ψυχές.
Για να στηρίξουν το παραμύθι τους οι “Άρχοντες”, έχουν αναπτύξει πολλά δίκτυα από υποστηρικτές τους, που βγαίνουν σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης και “παραμυθιάζουν” (έτσι νομίζουν) όλους εμάς και ανάμεσα στα χρυσοποίκιλτα μαχαιροπήρουνα “γκουρμέ” όπως τα λένε φαγητά, έχουν ξαμολήσει οι “Άρχοντες” ανθρώπους στους χώρους εργασίας, στους χώρους διασκέδασης και πολιτισμού, “κλιμάκια” για παρακολούθηση και καταγραφή του πώς συμπεριφέρονται και πως αντιδρούν οι πολίτες.
Θέλουν όσο γίνεται να ‘χουν το κεφάλι τους ήσυχο και τα κέρδη τους ανέγγιχτα.
Οι “διαδρομές” και σήμερα θα συνεχίσουν με συνέπεια στην αναφορά της παράδοσης και τα έθιμα της περιοχής μας. Και θα προσπαθήσουν να συνθέσουν παράδοση – πολιτισμό – γεύση (φαγητά της ανάγκης).
Επειδή όμως φίλοι πατριώτες αυτή την εποχή οι “Άρχοντες” κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια ενοχοποίησης ολόκληρης της κοινωνίας και διάσπασης της συνοχής της “μαζί τα φάγαμε” σας λέω κι εγώ σήμερα το δικό μου παραμύθι και όποιος από σας θέλει, το ακούει. Γιατί, φίλοι πατριώτες, λέω εγώ, τι είναι παραμύθι;
Παραμύθι είναι η ανάγκη του ανθρώπου να ξεχαστεί από κάτι.
Θέλω να πιστεύω ότι εσείς που θα διαβάσετε και το δικό μου “παραμύθι”, θα το κατανοήσετε και μπορεί να γίνουμε Ελλάδα που αντιστέκεται και δε θα ξεχάσουμε.
Ότι όλοι μαζί θα κατανοήσουμε την ανάγκη του διπλανού μας. Και ο καθένας μας απ’ το μετερίζι που είναι “ταγμένος” θ’ αγωνιστεί να ξεπεράσουμε τον Εφιάλτη και να μην ξανάρθουν για κανέναν από μας και τα παιδιά μας, εκείνα τα “χρόνια τα παλιά” αλλά και τα φαγητά της ανάγκης, που θα διαβάσετε πιο κάτω και που θα προσπαθήσω να σας το δώσω όσο πιο παραστατικά γίνεται.
Γιατί είναι ένα δείγμα της φτώχειας και της ανέχειας που υπήρχε τότε κι εδώ θέλω να πω ότι ο άνθρωπος παλιά αλλά και τώρα πάντα προσαρμόζει τις διατροφικές του ανάγκες ανάλογα με τα προϊόντα της περιοχής του αλλά και τις οικονομικές του δυνατότητες και το τι παράγει ο ίδιος.
Παλιά δεν υπήρχαν δυνατότητες και περιθώρια για “ξενόφερτα” προϊόντα. Γι’ αυτό άλλωστε αν κάποιος ζητούσε να φάε3ι κάτι το “ιδιαίτερο” του λέγανε: α!! μπα θελ’ ς “ξουρέξια”... Σήμερα υπάρχουν ξουρέξια τα οποία ονομάζουμε επιδόματα και κάποια άλλα με ξενόφερτα ονόματα. Μάλλον για εντύπωση στους αφελής;;
Δόξα στους κυβερνόντες και περισσότερη δόξα σε αυτούς που με τις πολιτικές τους πρακτικές χρόνια τώρα κουβαλάνε νερό στο μύλο της πλουτοκρατίας, ενώ για το λαό κουβαλάνε νερό με το καλάθι.
Σέβομαι τον άνθρωπο, την ιστορία και πάνω απ’ όλα την αλήθεια. Και εδώ να θυμηθούμε λίγο το μεγάλο γερμανό φιλόσοφο και συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρέχτ: “Και αν σας πει κάποιος ότι μπορείτε ν’ ανυψωθείτε πνευματικά μένοντας κολλημένοι στο βούρκο, πιάστε τον κι αυτόν και σπάστε του το κεφάλι στο λιθόστρωτο. Η βία ωφελεί όπου εξουσιάζει η βία. Μόνο οι άνθρωποι ωφελούν όπου υπάρχουν άνθρωποι”.
Μερικά απ’ τα φαγητά της ανάγκης που προσπαθούν να μας ξαναφέρουν οι “Άρχοντες” και όχι μόνο είναι:
Σύμβαση
Μπαζίνα
Μπιρμπιλόνια
Μπουκουβάλα
Τα κύρια συστατικά τους ήταν: αλεύρι (σταρένιο ή καλαμποκίσιο), κρεμμύδι, ξύδι και λίπος από Γουρούνι
Κομπλίτσης Αποστόλης
Ιούλιος 2023
Υ.Γ.: Και τούτο το καλοκαίρι για άλλη μια φορά θα κυριαρχήσει ο ΑΡΤΟΣ και το θέαμα καθώς και μερικά φασιστοειδή ανθρωπάκια που προσπαθούν να γελοιοποιήσουν την διαδικασία αλλά και την ουσία της Δημοκρατίας!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Όλα τα σχόλια θα εμφανίζονται μετά την έγκρισή τους από τους διαχειριστές του ιστολογίου.
Σχόλια υβριστικά, συκοφαντικά, ειρωνικά, υποτιμητικά, μειωτικά και απαξιωτικά ή σχόλια χυδαία, σεξιστικά, ρατσιστικά και θρησκευτικού μίσους, σχόλια με μηνύματα που δεν καταλαβαίνουμε, ονομαστικές αναφορές σε απλούς πολίτες και προβοκατόρικα ή σχόλια που δεν έχουν σχέση με τη παραπάνω ανάρτηση, ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.
Επίσης ΔΕΝ θα δημοσιεύονται σχόλια που δείχνουν φανερά ότι ο σχολιαστής δεν γνωρίζει καν το θέμα που σχολιάζει, έχει φανερά πλήρη άγνοια για το αντικείμενο της ανάρτησης και απλώς σχολιάζει για να δει το σχόλιο του να δημοσιεύεται και να αισθανθεί ο ίδιος ικανοποίηση.
Τα σχόλια και τα κείμενα των αναγνωστών εκφράζουν τους ίδιους και δεν υιοθετούνται κατά ανάγκη από το παρόν ιστολόγιο.
Παρακαλούμε τους αναγνώστες μας να διατυπώνουν τα σχόλια τους με κόσμιο τρόπο για να δημοσιευτούν.
Η Ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια για να πούμε αυτό που θέλουμε και να ασκήσουμε την κριτική μας, αποφεύγοντας όλα τα πιο πάνω που αναφέρονται.
Εάν παρ' όλα αυτά κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση ή σχόλιο στο Blog, καλείται να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω του e-mail προς αποκατάσταση.